Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pewien problem, mianowicie nie wiem jak zmierzyć szerokość klap marynarki, w którym miejscu. Przeszukałem google, byłem na angielskich jak i polskich stronach. Musze dobrać odpowiedni krawat do klap marynarki i nie wiem jak prawidłowo je wymierzyć. Proszę Panów o drobną wskazówkę. Z góry dziękuję i mam nadzieję że nie nadużywam Panów uprzejmości w dzisiejszym dniu.

Opublikowano

Ja bym popróbował innej substancji o popularnym trzyliterowym skrócie, popularnej wśród różnych grup społecznych w latach 60 i 70, kojarzonej z ruchem hipisowskim i popularnie zwanej kwasem, wtedy krawat z jakimś wyraźnym deseniem może dopiero wydać się fantastyczny, a jakie węzły mogłyby powstać, wszak substancja ta powoduje nadaktywnosć komórek mózgowych :-)

Opublikowano

Mam pewien problem, mianowicie nie wiem jak zmierzyć szerokość klap marynarki, w którym miejscu. Przeszukałem google, byłem na angielskich jak i polskich stronach. Musze dobrać odpowiedni krawat do klap marynarki i nie wiem jak prawidłowo je wymierzyć. Proszę Panów o drobną wskazówkę. Z góry dziękuję i mam nadzieję że nie nadużywam Panów uprzejmości w dzisiejszym dniu.

Gracjan w czym problem? Bierzesz marynarkę, przykładasz do klapy krawat i widzisz czy się nadaje czy nie. Chyba, że będziesz szył garnitur pod krawaty ;)

Albo jesteś już takim fanatykiem, że kiedy krawat jest o 3mm węższy bądź szerszy od klap to go już nie zakładasz. :D

Opublikowano

http://mensstyleblog.blogspot.com/2010/02/tip-of-day-tielapel-ratio.html

Stary blog The Style Bloggera powinien pomóc ;)

Opublikowano

Gracjan w czym problem? Bierzesz marynarkę, przykładasz do klapy krawat i widzisz czy się nadaje czy nie. Chyba, że będziesz szył garnitur pod krawaty ;)

Albo jesteś już takim fanatykiem, że kiedy krawat jest o 3mm węższy bądź szerszy od klap to go już nie zakładasz. :D

Przyznam że brałem miarę i przykładałem miast krawatu do klap, nie wiedziałem tylko w którym miejscu jest właściwy pomiar. Nie, nie jestem fanatykiem, bardziej amatorem męskiej elegancji, "raczkiem". Zamierzam zamówić krawat, a właściwie 3 w ramach promocji. W takim układzie przyzna Pan że niemożliwe jest porównanie szerokości "wirtualnego" krawata z klapą marynarki :).

Opublikowano

Jak wygląda polityka Vistuli jeśli chodzi o umieszczanie ubrań z nowych kolekcji w sklepie internetowym? Dopiero kiedy wchodzi nowa kolekcja to aktualna (ta z salonów) trafia do sklepu internetowego? Zastanawia mnie to bo w sklepie internetowym nie ma żadnych rzeczy z kolekcji wiosna/lato 2012 (przynajmniej tego co mają na stronie głównej i w katalogu: http://vistula.pl/katalog/Vistula_katalogWL_2012_OK.PDF).

Opublikowano

Weźmy dwie skóry identycznej jakości, full-grain cowhide (przepraszam za angielszczyznę w poście, chciałbym uniknąć błędów w tłumaczeniu). Jedna garbowana roślinnie, druga chemicznie (vegetable- vs. chrome-tanned).

- która jest generalnie lepszym wyborem na teczkę, futerał, portfel?

- która niesie mniejsze ryzyko pękania?

- która niesie mniejsze ryzyko farbowania?

Opublikowano

- która jest generalnie lepszym wyborem na teczkę, futerał, portfel?

Garbowana roślinnie.

- która niesie mniejsze ryzyko pękania?

Garbowana roślinnie.

- która niesie mniejsze ryzyko farbowania?

To zależy, sam rodzaj wyprawy to zbyt mało informacji, żeby to stwierdzić. Generalnie z ww. będzie to zazwyczaj skóra garbowana roślinnie.
Opublikowano

Jak usunąć konto? W profilu nie widać takiej opcji.

Dwie opcje:

1. Poprosić admina (czerwonego) o usunięcie

2. Nie używać konta przez pewien czas (zdaje się, pół roku) i zostanie automatycznie usunięte

Opublikowano

Trzeba się wstrzelić do środka czymś ostrym i przeciąć nić, potem pójdzie jak po maśle. Najlepsze do tego jest takie małe, krawieckie urządzenie do przecinania nici.

Ok. Jak się domyślam mam się wstrzelić właśnie w szew. Tylko problem jest taki, że tutaj mam dwie opcje albo w ten od zewnętrznej strony marynarki (na zdjęciu wyżej) albo od wewnętrznej (niżej), jeden otworzy mi butonierkę, a drugi prawdopodobnie marynarkę, a tego chciałbym uniknąć. Stąd to pytanie, bo nie chcę iść z taką głupotą do krawca.
Opublikowano

Krótkie pytanie: gdzie rozpruć tę brustaszę? O ile z pozostałymi kieszeniami nie miałem problemu, rozpruwałem szew od zewnętrznej strony marynarki, to tutaj mam zagwozdkę, bo to nieco inaczej wygląda.

Brustasze w fakbrycznych marynarkach potrafią być porządnie zaszyte - najbezpieczniej daj krawcowi przy okazji.