Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ta pierwsza...

Kształt i forma bardziej klasyczna niż ta druga, a przy tej samej wadze (1,84kg), jest nieco wyższa, i głębsza (9cm, zamiast 7.5cm). 2,5cm różnicy to sporo.

Może i w dzisiejszych czasach, laptopy są bardzo cienkie, ale nigdy nie wiesz jakie dokumenty nagle przyjdzie Ci dźwigać. Tutaj masz zapas, na laptopa, tablet i sporo makulatury. No ale bez przesady z tym obciążaniem :D.

http://assets.nydailynews.com/polopoly_ ... /image.jpg

PS: bardzo ładna teczka. Będziesz zamawiał do PL?

Opublikowano

Jakim środkiem można uzupełnić/zamaskować rysy i ubytki lakieru na skórzanej (czarnej) teczce? Postanowiłem w końcu trochę odświeżyć swoją nieco już zapomnianą "mecenaskę" kupioną jeszcze na studiach, ale po bliższym przyjrzeniu okazało się, że skóra jest w całości pokryta takim błyszczącym ala lustro lakierem (który rysuje się praktycznie od samego patrzenia) i nie bardzo wiem jak się za to zabrać.

Opublikowano

To może ja się też podczepię pod posta Kolegi White Haven.

Panowie. Załączone zdjęcie przedstawia trzy przedmioty z mojej osobistej galanterii skórzanej:

Dołączona grafika

Pierwszy od góry: grzbiet etui na paszport i bilety lotnicze - używane intensywnie od 12 lat - koszt - 0PLN (prezent od mojej poprzedniej firmy)

Drugi od góry: grzbiet portfela Mont Blanc: używany z wielką troską (tylko wewnętrzne kieszenie marynarek, nigdy tylna kieszeń spodni) - koszt - 300€

Trzeci od góy: grzbiet portfela, który kupiłem w Arezzo, u lokalnego kaletnika. Skóra to struś. Portfel nie jest przeze mnie oszczędzany. Aż wstyd mówić. Koszt 100€ i bardzo miłą rozmowa z właścicielem sklepiku i manufaktury :D

Jak widzicie, portfel MB jest w tragicznym stanie. A nosiłem go tylko 1 rok. Portfel z Arezzo już 2 lata. Kolega doradzał mi wysłanie portfela MB do producenta w celu wymiany (zagubiłem dowód zakupu w sklepie MB, w Galerii Mokotów). Szczerze? Nie mam ochoty ani czasu. Nadal używam instrumenty do pisania MB, ale nie kupię więcej ich galanterii skórzanej. Prędzej ponownie odwiedzę miłego kaletnika z Arezzo.

Pytanie teraz, czy jest szansa aby jakoś ten portfel odrestaurować. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na tym forum i jestem ukontentowany tak zacnym towarzystwem. W tym tygodniu wybieram się na egzaminy wstępne na Akademię Muzyczną, zastanawiam się jak dobrać poszetkę w zestawie : czarny garnitur, koszula jasnoniebieska w pionowe cienkie szare paski i niebieski gładki krawat.

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Jakim środkiem można uzupełnić/zamaskować rysy i ubytki lakieru na skórzanej (czarnej) teczce? Postanowiłem w końcu trochę odświeżyć swoją nieco już zapomnianą "mecenaskę" kupioną jeszcze na studiach, ale po bliższym przyjrzeniu okazało się, że skóra jest w całości pokryta takim błyszczącym ala lustro lakierem (który rysuje się praktycznie od samego patrzenia) i nie bardzo wiem jak się za to zabrać.

Jeżeli to faktycznie skóra lakierowana, polecam Vernis Rife Saphir w kolorze czarnym.

Trochę o pielęgnacji lakierowanych skór:

http://multirenowacja.blogspot.com/2011 ... ierki.html

pozdrawiam

Opublikowano

To może ja się też podczepię pod posta Kolegi White Haven.

Panowie. Załączone zdjęcie przedstawia trzy przedmioty z mojej osobistej galanterii skórzanej:

Pierwszy od góry: grzbiet etui na paszport i bilety lotnicze - używane intensywnie od 12 lat - koszt - 0PLN (prezent od mojej poprzedniej firmy)

Drugi od góry: grzbiet portfela Mont Blanc: używany z wielką troską (tylko wewnętrzne kieszenie marynarek, nigdy tylna kieszeń spodni) - koszt - 300€

Trzeci od góy: grzbiet portfela, który kupiłem w Arezzo, u lokalnego kaletnika. Skóra to struś. Portfel nie jest przeze mnie oszczędzany. Aż wstyd mówić. Koszt 100€ i bardzo miłą rozmowa z właścicielem sklepiku i manufaktury :D

Jak widzicie, portfel MB jest w tragicznym stanie. A nosiłem go tylko 1 rok. Portfel z Arezzo już 2 lata. Kolega doradzał mi wysłanie portfela MB do producenta w celu wymiany (zagubiłem dowód zakupu w sklepie MB, w Galerii Mokotów). Szczerze? Nie mam ochoty ani czasu. Nadal używam instrumenty do pisania MB, ale nie kupię więcej ich galanterii skórzanej. Prędzej ponownie odwiedzę miłego kaletnika z Arezzo.

Pytanie teraz, czy jest szansa aby jakoś ten portfel odrestaurować. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Bardzo słabe fotki - ciężko ocenić kolorystykę. Proponuję zrobić lepsze w dziennym świetle i podesłać mailem. Myślę, że da się coś z tym zrobić :)

Generalnie:

Mniej więcej przy licowanych skórach zaproponować można wstępnie:

1. Oczyścić - Renomat Saphir

2. Na poważniejsze przetarcia i rysy - Juvacuir lub Renovating Cream Saphir w kolorze

3. Odżywić skórę - Saphir Canadian w kolorze

Strusia Reptanem albo Delicate Cream Saphir proponuję potraktować.

Jak przylecą fotki, może coś konkretniej zaproponujemy.

pozdrawiam

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na tym forum i jestem ukontentowany tak zacnym towarzystwem. W tym tygodniu wybieram się na egzaminy wstępne na Akademię Muzyczną, zastanawiam się jak dobrać poszetkę w zestawie : czarny garnitur, koszula jasnoniebieska w pionowe cienkie szare paski i niebieski gładki krawat.

Biała z lnu zawsze pasuje ;)
Opublikowano

Zmien garnitur na dark navy ;), a jeśli zostało mało czasu, to zmien koszule na gładką, np niebieską, najlepiej białą. Wtedy mocniejszy, wzorzysty krawat, a poszetka? niech ma choć jeden kolor pasujący do koszuli/krawatu. a będzie dobrze.

A biała lniana/jedwabna będzie pasowała (prawie) zawsze. :D Także do podanego przez Ciebie zestawu. :)

Opublikowano

Zmien garnitur na dark navy ;), a jeśli zostało mało czasu, to zmien koszule na gładką, np niebieską, najlepiej białą. Wtedy mocniejszy, wzorzysty krawat, a poszetka? niech ma choć jeden kolor pasujący do koszuli/krawatu. a będzie dobrze.

A biała lniana/jedwabna będzie pasowała (prawie) zawsze. :D Także do podanego przez Ciebie zestawu. :)

Dziękuję za podpowiedź zarówno Tobie jak i Kubao, potwierdziliście moją opinię z tą białą lnianą, co klasyk, to klasyk :)

Opublikowano

Panowie potrzebuję jakiejś informacji w zakresie koszul, potrzebuję białą koszulę z mankietami na spinki, na wzrost 197-198 cm, taliowana, kołnierz 42. Chodzi mi o firmę, która szyje koszule z naprawdę długim rękawem, bo w różnych firmach różnie to wypada, i zazwyczaj mankiet koszuli nie wystaje mi spod rękawów garnituru.

Opublikowano

Zbyt dużego doświadczenia nie mam, posiadam właściwie koszule 3 firm.

Jedna firmy Pawo - kupiona okazyjnie, odpada na pewno

Wółczanka - większość z mankietami zapinanymi na guziki, one bez marynarki są tak na styk, mam też 2 na spinki chyba Wółczanki tylko że w ciemnych kolorach, w dodatku są u krawcowej.

BYTOM - 1 koszula na guziki, długość jest ok.

Znalazłem w promocyjnej cenie teraz w sklepie Wółczanki:

http://wolczanka.com.pl/product-pol-300 ... pinki.html

Zastanawiam się tylko nad "półwłoskim stylem kołnierza" co to znaczy?

Koszula jest potrzebna na wesele, na którym jestem świadkiem, do niej dojdzie prawdopodobnie krawat w kolorze czerwonym.

Opublikowano

Chodzi mi o firmę, która szyje koszule z naprawdę długim rękawem, bo w różnych firmach różnie to wypada, i zazwyczaj mankiet koszuli nie wystaje mi spod rękawów garnituru.

Napisz ile to "naprawdę" wynosi w cm. Najlepiej od środka szyi/karku.
Opublikowano

Sam mam 192cm, wiec wiem jaki to bol znalezc cos z dluzszym niz norma rekawem. TM Lewin / CT robia koszule z rozna rozmiarowka kolnierza i dlugosci rekawow, mysle, ze bez problemu znajdziesz tam cos, co bedzie pasowac na dlugosc.

Pozdrawiam,

dsc.

Opublikowano

Bardzo słabe fotki - ciężko ocenić kolorystykę. Proponuję zrobić lepsze w dziennym świetle i podesłać mailem. Myślę, że da się coś z tym zrobić :)

Generalnie:

Mniej więcej przy licowanych skórach zaproponować można wstępnie:

1. Oczyścić - Renomat Saphir

2. Na poważniejsze przetarcia i rysy - Juvacuir lub Renovating Cream Saphir w kolorze

3. Odżywić skórę - Saphir Canadian w kolorze

Strusia Reptanem albo Delicate Cream Saphir proponuję potraktować.

Jak przylecą fotki, może coś konkretniej zaproponujemy.

pozdrawiam

Ja wiedziałem, że tak będzie :-)... Ale tak już jest, z jakością zdjęć z telefonu.

Saphir, zróbmy tak. Dziś wieczorem, złożę zamówienie, na ww. kosmetyki, i podczas procesu odnawiania portfela, lustrzanką zarejestruję kolejne etapy.

W ten sposób, każdy będzie mógł ocenić efekt końcowy.

Dziękuję za szybką poradę.

PS: struś trzyma się rewelacyjnie. Czego nie można stwierdzić, o wielokrotnie droższym Mont Blanc

Opublikowano

Fajnie :)

Pamiętaj, że Juvacuir i Renovating Cream to prawie farba. Strasznie mocno trzyma, dzięki czemu nie ma ryzyka odbarwień, ale jeżeli nie ma dużych odbarwień, rys i przetarć - nie ma też konieczności stosowania tych produktów. Nie widać dokładnie, ale wydaje się, że w przypadku pierwszej fotki wystarczy Renomat+Canadian. W przypadku drugiej już raczej komplet :)

A struś jest extra i nie trzeba kombinować, dlatego wystarczy coś delikatnego, stworzonego specjalnie z myślą o takich skórach :)

pozdrawiam

Opublikowano

Dzień dobry

mój pierwszy wpis na forum i moje pierwsze pytanie - mam nadzieję że nie dostanę po łapach

jak wygląda sprawa zapinania guzików w koszulkach polo ?? nosimy je odpięte ? zapięte ? górny odpięty , dolny zapięty ??

czy ubierając koszulkę polo do spodni może być ona wypuszczona na spodnie ??

i czy polo z długim rękawem można ubierać pod marynarkę lub kardigan ???

P.S.

może polo to nie klasyczna męska elegancja ale skoro w temacie "dobrze ubrani mężczyźni " pojawiło się zdjęcie bodajże Clarka Gable w szarym garniturze i ciemnym polo ...