emdojot Napisano 28 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2020 Cześć, czy taką marynarkę: https://eu.suitsupply.com/pl/jackets/marynarka-havana%2C-granatowa/C5908.html?cgid=Jackets&prefn1=colorID&prefv1=blue&pdp=true mozna założyć do jeansów? szukam ciemno-granatowej casualowej marynarki i ta wpadła mi w oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 28 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2020 Moim zdaniem nie. Traveler to bardzo cienka, gładka wełna i będzie to wyglądało źle... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emdojot Napisano 28 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2020 A który ciemny granat byś polecił z susu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 28 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2020 Do jeansów? Coś z fakturą, gdzie czuć pewną "grubość" materiału. Swego czasu kupiłem C1478 (bardziej na chłodne miesiące niż na lato). Nie widziałem "na żywo", ale na obrazkach C1533 wygląda na odpowiednią do jeansów, o ile ma to być marynarka na lato (len + bawełna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamW Napisano 28 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2020 2 godziny temu, Aras napisał: C1478 (bardziej na chłodne miesiące niż na lato) C1478 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 28 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2020 Może oni w SuSu tak się ubierają zimą? 😂 Nadal twierdzę, że miks wełny z kaszmirem średnio sprawdza się latem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luca Napisano 29 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2020 13 godzin temu, Aras napisał: Nadal twierdzę, że miks wełny z kaszmirem średnio sprawdza się latem... Niestety nie zgodzę się. Mam spodnie wełna z kaszmirem i uważam odwrotnie. Będąc zaproszony na wesele w sierpniu w temp 30 stopni nie czułem jakbym miał na sobie kożuch. Poza tym gdzieś już pisało, że kaszmir zima grzeje a latem chłodzi. Może Mr. Vintage o tym pisał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 29 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2020 Owszem, chłodzi pod warunkiem, że temperatura otoczenia przekracza 37 stopni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 29 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2020 Dokładnie!:) No chyba, że ktoś ma mieszkankę wełna, kaszmir, lodówka... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papiez_ Napisano 30 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2020 Podpowie ktoś ile mają spodnie Mango w rozmiarze 40 i 42 w pasie? Nie ufam ich tabelom, bo np kurtki M są na mnie workowate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enygma Napisano 30 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2020 Czy poradniki zamieszczone na stronach multirenowacji i Wielkiego shoe są w porządku dla laika? Dopiero zacząłem przygodę z butami i powoli czytam 122 stronicowy wątek forum 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 30 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2020 W dniu 28.04.2020 o 17:13, Aras napisał: Moim zdaniem nie. Traveler to bardzo cienka, gładka wełna i będzie to wyglądało źle... Nieprawda. Zależy jaki Traveller. Ja mam cztery Havany (garnitury) travellery z wełny cerruti i nie uważam, że jest cienka. Nie jest może jakaś super casualowa, ale na pewno o wiele bardziej niż zwykła czesanka. Bardziej przypomina luźnym splotem fresco i wcale nie jest wybitnie lekka, w moim odczuciu bardzo uniwersalna. Ale to moje zdanie. Wydaje mi się, że ta konkretna jest jednak z innej tkaniny. Ale warto wiedzieć, że są różne, choć na zdjęciach wyglądają bardzo podobnie. @emdojot w razie potrzeby mogę znaleźć kody materiałów granatu i ciemnego szarego. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 30 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2020 Ale co nieprawda? Bo w zasadzie wszystko co napisałeś wskazuje na to, że jednak Traveler nie nadaje się do jeansów. Jasne, że jest bardziej "casualowy" niż błyszcząca wełna czesankowa Super-1X0 z takiej Sienny czy Lazio. Tak, przypomina fresco i chociażby to czyni go "lekkim". Już nie wspominając o braku podszewki... Ja bym nawet uważał z zestawieniem go z jakąś grubszą flanelą w zestawie koordynowanym (ale może tutaj przesadzam), a co dopiero z grubymi jeansami czy sztruksami. Miałem w domu 3 różne travelery i wszystkie finalnie odesłałem. Za mało formalne i za mało "casualowe". Do tego całkowity brak podszewki i, przynajmniej w jednym, prześwitująca koszula. Może jeszcze kiedyś spróbuję jakiegoś, ale póki co wydaje mi się, że są są lepsze opcje zarówno po stronie garniturów formalnych jak i "casualowych" marynarek. Oczywiście to tylko moja opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 1 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2020 12 godzin temu, Aras napisał: Ale co nieprawda? Bo w zasadzie wszystko co napisałeś wskazuje na to, że jednak Traveler nie nadaje się do jeansów. No właśnie to, od czego zacząłeś. Traveller (akurat ten cerruti) nie jest ani cienki, ani gładki. Fakt, nie ma podszewki i wydaje się "lekki", ale tak naprawdę nie jest. Jest to raczej ciężka (choć bardzo przewiewna) tkanina, co czuć nawet na samym wieszaku trzymając garnitur. I jest to imo jedna z najbardziej uniwersalnych tkanin dostępnych w SuSu. Np. dwurzędowy granat ubrałbym z powodzeniem na ślub, jak i do chinosów (jeansów nie lubię, więc ciężko mi się wypowiedzieć ) Jeśli chodzi o flanelę, to już dla mnie pomieszanie porządków. Flanela nie jest letnią tkaniną, a jeansy nosimy cały rok, więc nie widzę potrzeby odnoszenia się akurat do takiej wełny. Dla mnie najważniejsze, że ów traveller nie ma połysku, ma chropowatą fakturę, zatem nie wygląda jak rozkompletowana sierota i nadaje się do spodni denimowych, lnianych i nawet szortów jak ktoś lubi Ale wiesz...to kwestia odczuć, więc każdy czuje inaczej. Nie będę się upierał. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 1 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2020 No właśnie. Każdy wyraża swoją opinię, więc tyko proszę o nieposiłkowanie się argumentami typu "nieprawda" 😀 Jeansów nie noszę cały rok - raczej wtedy, gdy jest zimno. Do jeansów wolę marynarki z wyraźną fakturą i grubością mierzoną w mm a nie kg:)... Taką też marynarkę zaproponowałem pytającemu koledze. Dla jednych traveler pasuje do prawie wszystkiego, dla innych nie. I dzięki Bogu! Przecież każdy nie musi wyglądać jak klon kogoś innego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emdojot Napisano 1 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2020 16 godzin temu, giacco napisał: Nieprawda. Zależy jaki Traveller. Ja mam cztery Havany (garnitury) travellery z wełny cerruti i nie uważam, że jest cienka. Nie jest może jakaś super casualowa, ale na pewno o wiele bardziej niż zwykła czesanka. Bardziej przypomina luźnym splotem fresco i wcale nie jest wybitnie lekka, w moim odczuciu bardzo uniwersalna. Ale to moje zdanie. Wydaje mi się, że ta konkretna jest jednak z innej tkaniny. Ale warto wiedzieć, że są różne, choć na zdjęciach wyglądają bardzo podobnie. @emdojot w razie potrzeby mogę znaleźć kody materiałów granatu i ciemnego szarego. Dokładnie czegoś takiego szukam jak ma zdjęciu. Napisałem priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gstrz Napisano 1 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2020 Godzinę temu, emdojot napisał: Dokładnie czegoś takiego szukam jak ma zdjęciu. Napisałem priv. Dokładnie taka sama faktura i kolor, ktoś coś do max. 1000 PLN ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkol Napisano 1 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2020 W dniu 30.04.2020 o 18:39, papiez_ napisał: Podpowie ktoś ile mają spodnie Mango w rozmiarze 40 i 42 w pasie? Nie ufam ich tabelom, bo np kurtki M są na mnie workowate. Chino rozm. 42 mają 88cm w pasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 1 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2020 4 godziny temu, gstrz napisał: Dokładnie taka sama faktura i kolor, ktoś coś do max. 1000 PLN ? Sprawdź marynarki Lancerto z materiału właśnie "fresco-podobnego". Były na pewno takie szare, być może granatowe też. Nawet @mr.vintage na blogu je szczegółowo opisywał. Kosztowały właśnie około tysiąca, jeśli dobrze pamiętam. Nie wiem, czy są dostępne, ale wpis Michała pojawił się tydzień temu, więc możliwe, że tak P.S. W SuSu jest też dostępna sama marynarka (właśnie ta ze zdjęcia) za ok.1200 zł, więc...jeszcze 2 stówy i masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasacuer Napisano 3 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2020 Skracanie rękawów w płaszczu z przeszyciem guzików w rękawach, jest to mocno inwazyjny zabieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
betsy Napisano 3 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2020 Szanowni Abstrahując od ceny, dostępności materiału i nakładu pracy, czy istnieje techniczna możliwość poszerzenia klap w gotowej (ukończonej) marynarce bespoke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 3 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2020 10 godzin temu, michasacuer napisał: Skracanie rękawów w płaszczu z przeszyciem guzików w rękawach, jest to mocno inwazyjny zabieg? Wg mnie pracochłonność i techniczna trudność podobna do marynarki, ale - tkaniny na płaszcze są "pluszowe" i wg mnie bedzie widać miejsca poprzednich, sprutych imitacji dziurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meander Napisano 3 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2020 1 godzinę temu, betsy napisał: Szanowni Abstrahując od ceny, dostępności materiału i nakładu pracy, czy istnieje techniczna możliwość poszerzenia klap w gotowej (ukończonej) marynarce bespoke? Z tego co wiem to technicznie jest możliwe, ale kosztowo i czasowo to raczej gra nie warta świeczki, plus jeśli chciałbyś oddać to do innego krawca niż ten, który pierwotnie uszył marynarkę to musiałbyś trafić na naprawdę niezłego fachowca i to takiego, który się zgodzi tego podjąć. To w zasadzie wymiana całych frontów marynarki, nie tylko klap. Większość krawców powie, że już lepiej uszyć drugą marynarkę od zera. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekPZN Napisano 5 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2020 W dniu 1.05.2020 o 16:20, emdojot napisał: Dokładnie czegoś takiego szukam jak ma zdjęciu. Napisałem priv. Mam takiego dwurzędową Havanę. Dzięki fakturze pasuje do jeansów idealnie. W outlecie można było ją kupić za 725 zł. Może wróci zaraz do sprzedaży. Choć to opcja na jesień i zimę, a nie lato... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 7 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2020 W dniu 19.04.2020 o 13:23, Zajac Poziomka napisał: Zdecydowanie lepiej wybrać Harvard/Boston/Sydney. No i wybrałem Bostony:-) Skarpetki bez sensu, sorry. Polecam sklep Caine Clothiers w Helsinkach. 30% off, wysyłka gratis, od momentu zamówienia do odbioru minęły 23 godziny:-) 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi