proceleusmatyk Napisano 28 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2012 viewtopic.php?f=2&t=345&p=7185&hilit=ba%C5%9B#p7185 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 28 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2012 Panowie czy jest możliwe znalezienie w Warszawie lub łodzi (lub innym mieście do 150km w promieniu od WWA) krawca budżetowego? Taki odpowiednik Duranca wśród szewców? W Warszawie jest ich kilku, chociażby pan Sekuła na Bielanach, Baś w Łodzi i Ci których polecał Szarmant na blogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 28 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2012 Panowie czy jest możliwe znalezienie w Warszawie lub łodzi (lub innym mieście do 150km w promieniu od WWA) krawca budżetowego? Taki odpowiednik Duranca wśród szewców? W Warszawie jest ich kilku, chociażby pan Sekuła na Bielanach, Baś w Łodzi i Ci których polecał Szarmant na blogu. Basia z Sekułą bym nie wkładał do jednego worka - Baś ma zespół ludzi na zapleczu i jeździ terenowym samochodem na poziomie, a Sekuła ma w pracowni psa i chodzi do pracy na piechotę ... nawet nie pamiętam czy na forum ktokolwiek z Sekuły był zadowolony ... to chyba nie jest dobry adres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Napisano 28 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2012 Panowie czy jest możliwe znalezienie w Warszawie lub łodzi (lub innym mieście do 150km w promieniu od WWA) krawca budżetowego? Taki odpowiednik Duranca wśród szewców? W Warszawie jest ich kilku, chociażby pan Sekuła na Bielanach, Baś w Łodzi i Ci których polecał Szarmant na blogu. Basia z Sekułą bym nie wkładał do jednego worka - Baś ma zespół ludzi na zapleczu i jeździ terenowym samochodem na poziomie, a Sekuła ma w pracowni psa i chodzi do pracy na piechotę ... nawet nie pamiętam czy na forum ktokolwiek z Sekuły był zadowolony ... to chyba nie jest dobry adres. Co do Basia, to chyba jedyny godny polecienia krawiec w Łodzi jeżeli chodzi o bespoke i przewidywalny efekt końcowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 28 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2012 Pewnie w celu uszycia garnituru za niewygórowaną kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 28 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2012 Budżetowy krawiec (swoją drogą jedyny w mieście) to w moich rejonach ok 1,5 tys. za garnitur. Nic u niego nie szyłem - także jakości nie mam jak ocenić. Osobiście kupuję po prostu RTW i zanoszę na poprawki do kuzynki - krawcowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Kozlow Napisano 28 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2012 Źle zadane pytanie. Nie w jakim celu lecz z jakiego powodu - w moim przypadku to nie skąpstwo, lecz ograniczenie budżetowe. I muszę trochę doprecyzować ponieważ, zależy mi na dzień dzisiejszy na granatowym blazerze z nakładanymi kieszeniami, szytym na miękko bez podszewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 28 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2012 Pewnie w celu uszycia garnituru za niewygórowaną kwotę.Tylko w jakim celu?Pewnie w celu noszenia go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turbo Napisano 28 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2012 Źle zadane pytanie. Nie w jakim celu lecz z jakiego powodu - w moim przypadku to nie skąpstwo, lecz ograniczenie budżetowe. I muszę trochę doprecyzować ponieważ, zależy mi na dzień dzisiejszy na granatowym blazerze z nakładanymi kieszeniami, szytym na miękko bez podszewki. Wg mnie uszycie marynarki bez podszewki nie jest wcale takie proste. Brak konstrukcji wymusza idealne dopasowanie, to chyba najslabszy punkt budzetowych krawcow. Jesli marnarka ma byc z bawelny to tez wg mnie nie jest material do eksperymentow i wielu poprawek. Ja kupilem dwie bawelniane marynarki RTW bez podszewki z nakladanymi kieszeniami we Wloszech po absurdalnie duzej obnizce na wyprzedazy. Poprawki byly minimalne. I wydaje mi sie to o wiele lepszym rozwiazaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Kozlow Napisano 28 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2012 Bawełnę odrzucam z kilku powodów, po pierwsze szybko się gniecie, po drugie w zasadzie nie ma bawełny w Warszawie, poza tym nie do końca uważam, że jest to najlepsza tkanina na lato (a takiej marynarki potrzebuję), zdecydowanie wolę wełnę o otwartym splocie lub mieszankę wełny z lnem. Jeżeli chodzi o brak podszewki - mam świadomość, że taka konsturkcja ma swoje wymagania. Będziemy myśleć i kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 29 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2012 Basia z Sekułą bym nie wkładał do jednego worka - Baś ma zespół ludzi na zapleczu i jeździ terenowym samochodem na poziomie, a Sekuła ma w pracowni psa i chodzi do pracy na piechotę ... nawet nie pamiętam czy na forum ktokolwiek z Sekuły był zadowolony ... to chyba nie jest dobry adres. Wrzuciłem ich do jednego worka, bo kryterium była cena. Jeśli ktoś chce tanio, to moim zdaniem Sekuła się nadaje - rzeczy przez niego robione wygladaja moim zdaniem lepiej niż buty od wspomnianego Duranca. Są zdjęcia jego spodni w przewodniku miejskim i chyba wszyscy byli zadowoleni, a spodnie moim zdaniem wyglądają porządnie. Immune narzekał na dopasowanie marynarki, którą miał u niego szyć, ale Immune ma troche inne wymagania niz ktoś kto szuka pierwszego krawca z naciskiem na słowo "niedrogo" Pies niestety nie żyje, ale przynajmniej mozna spokojnie z krawcem pogadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 29 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2012 viewtopic.php?f=2&t=333&hilit=szczecin Skoro tylko marynarka, to Pan Nietubyć jest naprawdę tani, a przy okazji zwiedzisz perłę Ziem Odzyskanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Kozlow Napisano 29 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2012 Dziękuję za adresy i pomoc:-) EDIT: Mam jeszcze jedno pytanie, decydując się na marynarkę opisaną wcześniej - rozumim, że najlepiej było by to zrobić na canvasie? Canvas wtedy idze na klapy, kołnierz i front? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Napisano 29 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2012 Panowie, czym skutkuje przetarcie się nici na skórzanej podeszwie w butach? Chodzi mi o buty Bata. Podeszwa i tak pewnie jest klejona a nie szyta więc czy przetarcie się tych nici pociągnie za sobą jakiekolwiek skutki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 29 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2012 Mam jeszcze jedno pytanie, decydując się na marynarkę opisaną wcześniej - rozumim, że najlepiej było by to zrobić na canvasie? Canvas wtedy idze na klapy, kołnierz i front? Tak, to najlepsze rozwiązanie. Do rozważenia zostaje to czym (i czy w ogóle) będzie usztywniona część piersiowa. Jeżeli chcesz miękką marynarkę na lato to można zrezygnować z dodatkowego formowania włosianką i zostawić tylko jedną warstwę canvasu. Zrobiłem tak w swojej dwurzędówce pokazywanej w wątku w dziale bespoke. W takim wypadku to naprawdę miękkie "wdzianko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 30 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2012 Panowie, czym skutkuje przetarcie się nici na skórzanej podeszwie w butach? Chodzi mi o buty Bata. Podeszwa i tak pewnie jest klejona a nie szyta więc czy przetarcie się tych nici pociągnie za sobą jakiekolwiek skutki? Też raczej nie sadze żeby buty Bata miały szyte podeszwy Szew pełni wyłącznie funkcję ozdobną, czyli mówiąc kolokwialnie jest tylko dla picu. Przetarcie go nie będzie się wiązało z żadnymi ujemnymi skutkami. Inna sprawa, że jeżeli przeciera się już szew, który było nie było jest w jakimś większym lub mniejszym wgłębieniu, może warto by było pomyśleć o podzelowaniu butów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Kozlow Napisano 30 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2012 Tak, to najlepsze rozwiązanie. Do rozważenia zostaje to czym (i czy w ogóle) będzie usztywniona część piersiowa. Jeżeli chcesz miękką marynarkę na lato to można zrezygnować z dodatkowego formowania włosianką i zostawić tylko jedną warstwę canvasu. Zrobiłem tak w swojej dwurzędówce pokazywanej w wątku w dziale bespoke. W takim wypadku to naprawdę miękkie "wdzianko". Dokładnie, marynarka ma być stricte na lato, więc zrobimy na samym canvasie:-) Zastanawiam się jedynie nad materiałem, znalazłem w dobrej cenie gabardyne wełnianą z domieszką jedwabiu Nie będzie za ciężka na lato? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 30 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2012 Dokładnie, marynarka ma być stricte na lato, więc zrobimy na samym canvasie:-) Zastanawiam się jedynie nad materiałem, znalazłem w dobrej cenie gabardyne wełnianą z domieszką jedwabiu Nie będzie za ciężka na lato? Moim zdaniem powinieneś załozyć wątek w dziale bespoke i opisać o co Ci chodzi oraz tam zadawać pytania. Krótkie pytania to nie jest miejsce na takie dyskusje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 30 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2012 Ok już to sam rozgryzłem - można skasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Kozlow Napisano 30 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2012 Nie chciałbym zaśmiecać działu tematem który nawet nie jest w realizacji... Proszę moda o usunięcie moich postów dotyczących marynarki ewentualnie przeniesienie ich do tematu Pierwszy zakup BESPOKE - prosimy o porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 30 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2012 Nie chciałbym zaśmiecać działu tematem który nawet nie jest w realizacji... Proszę moda o usunięcie moich postów dotyczących marynarki ewentualnie przeniesienie ich do tematu Pierwszy zakup BESPOKE - prosimy o porady. Masz sprecyzowane co chciałbyś zrobić i masz kilka pytań, więc nie widzę problemu, zeby o tym pogadac w odpowiednim watku. Były już takie watki (chociażby o plaszczu, którego nigdy nie zobaczyliśmy) i uważam, że są one kształcące dla osób, ktore będą same nad czyms takim myslały w przyszłości. Zbierz mysli, napisz czego szukasz i dorzuć jakies poglądowe zdjęcie. Jak zrobisz to wrzucisz efekt, jak nie zrobisz to nic sie nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Napisano 30 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2012 Też raczej nie sadze żeby buty Bata miały szyte podeszwy Szew pełni wyłącznie funkcję ozdobną, czyli mówiąc kolokwialnie jest tylko dla picu. Przetarcie go nie będzie się wiązało z żadnymi ujemnymi skutkami.No to dobrze, nie muszę się stresować zbytnio Inna sprawa, że jeżeli przeciera się już szew, który było nie było jest w jakimś większym lub mniejszym wgłębieniu, może warto by było pomyśleć o podzelowaniu butów?Podeszwa nie jest bardzo starta. W 2 miejscach nici były na równi z podeszwą i minimalne starcie jej powoduje od razu przecieranie szwu. Z zelowaniem jeszcze się wstrzymam ale mam to ciągle na uwadze. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rdk Napisano 30 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2012 Panowie, czy ten rodzaj zdobień jest klasyczny dla angielek czy to "wariacje na temat"? Czy te buty to też typ brogues? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 30 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2012 Klasyczne derby half brogues Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rdk Napisano 30 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2012 Jest jakaś różnica w stopniach formalności pomiędzy half brogues a full brogues? Czy angielki w teorii nadają się do dziennego garnituru czy tylko do zestawów łączonych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi