skazy Napisano 31 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2015 Dzień dobry, chciałem zapytać, czy - zgodnie z moimi przypuszczeniami - mój garnitur nie jest na mnie trochę za duży? Przymierzam się z tego powodu do jego sprzedaży, jako że nosiłem go tylko na studniówkę i maturę, ale chciałbym się jeszcze upewnić. Poniżej album ze zdjęciami http://imgur.com/a/USSIj Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 31 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2015 Zdjęcia są czarno-czarne i nie widać szczegółów, ale raczej za duży, choć może niewiele i do poprawki. Ze względu na słabe oświetlenie nie widać fałd materiału, ale wydaje mi sie, że ramiona nie są złe i długość też w miarę OK. Rękawy do skrócenia i może talia do zaznaczenia - naprawdę tego nie widać. Abstrahując od rozmiaru, sam garnitur też mi wygląda na średnio ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werdzo88 Napisano 31 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2015 Który byście wybrali ? i czy w ogóle http://eu.suitsupply.com/en/coats/blue-overcoat/J413.html?cgid=Coats http://www.massimodutti.com/pl/pl/men/nyc-limited-edition/dwurz%C4%99dowy-p%C5%82aszcz-limited-edition-c1319517p6437503.html?colorId=400&categoryNav=1319517 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 31 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2015 W tym od MD nie podobają mi się nakładane kieszenie (rozwiązanie dobre tylko przy klasycznym polo coat). Poza tym wydają się bardzo podobne, z delikatnym estetycznym wskazaniem na ten z SS. Ten z MD wydaje się natomiast dłuższy (to dobrze), ale trudno orzec. Podsumowując: ja brałbym SS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aver Napisano 31 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2015 Myślę nad tym, jak ubrać się na konferencję studencko-doktorancką, której jestem organizatorem. Na pewno wybiorę ciemnogranatowy garnitur, białą koszulę i poszetkę, czarne oksfordy. Zastanawiam się, czy założyć kamizelkę w kratkę księcia Walii, i jaki wybrać krawat - czy bordowy z grenadyny byłby odpowiedni? A może drukowany jedwab w jakiś wzór? Chciałbym minimalnie obniżyć formalność, żeby nie było bardzo sztywno, bo jednak przyjdą sami młodzi ludzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 31 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2015 W jakiej dziedzinie konferencja? Ja jestem na średnio dwóch-trzech konferencjach naukowych w miesiącu i mogę powiedzieć, że o ile na prawniczych wszyscy są w garniturach, o tyle na tych z dziedziny data processing prawie wszyscy są w jeansach. Generalnie nie overdressuj, bo będziesz się źle czuł. Załóż jakiś mało formalny krawat (np. kaszmir), a najlepiej zestaw koordynowany. W odd waistcoat wzbudzisz powszechną wesołość. Chyba, że jesteś tam zaproszony jako VIP, to wtedy możesz się ubrać jak chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aver Napisano 31 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2015 Literatura dawna. Czyli dość luźno, ale skoro to między innymi moja inicjatywa - do mnie należy powitanie wszystkich, wygłoszę też referat - nie może być zbyt nieformalnie. Pomyślę nad tym zestawem koordynowanym, to może być dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 1 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Listopad 2015 Rzadko się już pojawiam na konferencjach z literaturoznawstwa czy historii literatury, ale z tego, co sobie przypominam sprzed paru lat, faktycznie dominują tam zestawy koordynowane, ciężkie tweedy, chociaż zawsze część młodych ubierze się "po hipstersku" (tj. nieformalnie, albo po prostu dziwnie). W tym środowisku, o ile pomnę, w dobrym tonie jest lekka ekstrawagancja 'vintage dandy', rzeczy w stylu bardzo wysłużonej teczki, starego wiecznego pióra, szpilki do krawata, spinek z łańcuszkiem... (tylko nie cylinder + laska, to się już wyeksploatowało ). Literaturoznawca ma wyglądać bardziej jak artysta niż jak biznesmen. W tym kontekście kontrastowa kamizelka w kratkę to dobry pomysł, ale jednak raczej w zestawie koordynowanym, niż w garniturze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogas2000 Napisano 4 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2015 Panowie, z jakiego materiału kupować szalik?Wczoraj przyszedł mi szalik Vistuli 100% wełna, obwiązałem go wokół szyi i... jak to okrutnie gryzie. Idzie do oddania, a ja najprawdopodobniej z powrotem polubię się z moim szalikiem z poliamidu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 4 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2015 Wełna merynosowa, jedwab, kaszmir 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nets Napisano 4 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2015 Czy warto kupić marynarkę o jeden, dwa wymiary za dużą aby ją oddać do krawca do zmniejszenia? Bardzo mi się spodobała jedna marynarka (80% wełna, 20% len) tylko nie ma mojego rozmiaru i nie wiem czy jest sens tego typu zabawy Co do szalika to wczoraj kupiłem Bossa Famino z wełny 100% i jest bardzo przyjemny w dotyku, więc nie przekreślałbym wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 4 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2015 Jeżeli już o jeden rozmiar, ale dużo zależy od tego jak leży ta o rozmiar większa. Nie wszytko da się poprawić u krawca i trzeba mieć świadomość, że gruntowne poprawki swoje kosztują i powinny być wykonane przez krawca, który zna się na rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dublekil Napisano 4 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2015 Nie warto. Za dużo komplikacji. Jeżeli jest to tylko taliowanie to można by się pokusić przy atrakcyjnej cenie, ale jak za szerokie są ramiona to zapomnij. Dwa rozmiary to już kosmos. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 4 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2015 Co do szalika - nie każda wełna 100% będzie gryzła (ale nie wiem, od czego tak naprawdę to zależy). Wełna merynosowa z kolei też potrafi gryźć. Jedwab raczej chłodzi niż grzeje. Kaszmir nie gryzie, ale bardzo się mechaci, zwłaszcza koło twarzy (od zarostu). Ja bym jednak został przy wełnie (ewentualnie merynosie), jeśli ma być ciepły na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 4 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2015 swordfishtrombone: To, która wełna gryzie a która nie, to jest bardzo indywidualna sprawa. Znam takie osoby, które nawet kaszmir gryzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 4 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2015 Nie każdy jedwab chłodzi. Mam jedwabny szalik, który w dotyku i faktura gdyby go porównać do wełen, przypomina delikatna flanelę. Grzeje i bardzo miły dla skóry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 4 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2015 a, to tak. Mam takie krawaty. To się chyba nazywa surowy jedwab. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apik Napisano 4 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2015 Panowie, z jakiego materiału kupować szalik? Wczoraj przyszedł mi szalik Vistuli 100% wełna, obwiązałem go wokół szyi i... jak to okrutnie gryzie. Idzie do oddania, a ja najprawdopodobniej z powrotem polubię się z moim szalikiem z poliamidu. Mam szalik 100% wełna z Vistuli i nie mogę narzekać,nic nie gryzie Spróbuj z szalikami wełna z dodatkiem kaszmiru (np. 20%). W TKMaxxie są bardzo ciekawe szaliki marki V.Fraas, Wełna kaszmir 50/50 albo sam Kaszmir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ajzach Napisano 4 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2015 Jak to jest ze skórą nappa? Obecna kolekcja butów Massimo Dutti jest w większości wykonana z tego rodzaju. Google donosi że to raczej delikatny typ, spotykany często w galanterii. Ktoś słyszał? Jak jest z trwałością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogas2000 Napisano 4 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2015 Być może winą jest mój zarost na szyi, ale to uczucie jest nie do zniesienia. Przykre, ale akrylowy szalik z rynku nie gryzie mnie w ogóle, a ten strasznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 5 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2015 Akryl jest akurat dość miły i przyjemny w dotyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 5 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2015 Jak to jest ze skórą nappa? Obecna kolekcja butów Massimo Dutti jest w większości wykonana z tego rodzaju. Google donosi że to raczej delikatny typ, spotykany często w galanterii. Ktoś słyszał? Jak jest z trwałością? Mam mokasynki z tejże, użytkowane intensywnie dwa sezony, sprawują się bez zarzutu. Czy w półbutach się sprawdza, nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 5 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2015 swordfishtrombone: To, która wełna gryzie a która nie, to jest bardzo indywidualna sprawa. Znam takie osoby, które nawet kaszmir gryzie... Myślę, że u tych osób problem jest w głowie, nie w szaliku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ajzach Napisano 5 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2015 Dzięki.Te buty z MD to zimówki więc muszę się jeszcze zastanowić, a informacji na ten temat praktycznie zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub.z Napisano 6 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2015 Witam Panowie domyślam się ze naj prawdopodobniej to pytanie ..... i odpowiedz na nie padła juz wielokrotnie na tym forum, ale ciężko przefiltrowac całe forum Chciałem tylko spytać was ....... jaki typ kołnierzyka ma wybrać Pan młody do muchy ? Wybieram się w jedno rzędowym trzy częściowym garniturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi