Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Skróciłem rękawy w marynarce - nie są teraz za krótkie? Według zasad koszula powinna wystawać 0.5-1.5cm, tutaj wystaje conajmniej dwa, a przy innych koszulach jeszcze więcej. Dziwie się czuję z tym i zastanawiam się czy nie zanieść jeszcze raz do krawcowej, żeby wydłużyła je o 1cm.

11092568_10203580356570075_475494063_n.j

Skróciłem rękawy w marynarce - nie są teraz za krótkie? Według zasad koszula powinna wystawać 0.5-1.5cm, tutaj wystaje conajmniej dwa, a przy innych koszulach jeszcze więcej. Dziwie się czuję z tym i zastanawiam się czy nie zanieść jeszcze raz do krawcowej, żeby wydłużyła je o 1cm.

Długość jest bardzo dobra. Rękawy marynarki są trochę szerokie, ale mocno to nie razi.

Rękawy koszuli wydają się mieć dobrą długość, ale tak na granicy. Dłuższych bym unikał.

Czy dziury w materiale (poliester) pozostałe po krzywym obszyciu (ścieg został spruty i poprowadzony prawidłowo) mogą być podstawą do reklamacji podpartą moją opinią, że taki "defekt" powinien być zakwalifikowany jako II gatunek? 

W przypadku bawełny nie byłoby pewnie tego widać, jednak tutaj jest to wyraźnie widoczne.

jeśli niedoróbka była widoczna podczas zakupu, to moim zdaniem ciężko - tym bardziej jeśli nie zmienia przeznaczenia rzeczy. Musiałbyś dowodzić, że sprzedawca ukrył ten defekt lub nie poinformował Cię w wystarczającym stopniu (np. utrudniając ogląd odzieży przed zakupem - oglądasz egzemplarz z ekspozycji, a zapakowany masz inny). Pojęcie II gatunku ma charakter handlowy.

Kilka miesięcy temu kupiłem buty Gordon & Bros Levet. Na początku były naprawdę dobrze dopasowane, po jakimś czasie rozciągnęły się nieco... i pojawił się następujący problem:

h2kDde6l.jpg

Podczas chodzenia ten lekko zagięty fragment mocno pracuje i wbija się w stopę:

5ZwWllQl.jpg

Czym to może być spowodowane i jak to naprawić? Buty były trzymane praktycznie cały czas na prawidłach (zdjęcia są pod koniec dnia chodzenia, prawidła wyprostowują to zagięcie).

Panowie...

Czysto technicznie... Interesowalem się ostatnio tematem smokingów i zastanawia mnie jedna rzecz...

Widziałem zestawy smoking i pas hiszpański ( co jest juz troche za odwazne na polskie warunki...)

ale duzo prezentowanych zestawów to smoking i spodnie bez paska... czy to jakas reguła czy czarny pasek jak najbardziej nalezy zalożyc.

Jak wyglada sytuacja z innymi kolorami smokingów niż czarny ? Czy jest to w ogole akceptowane ? Na Oskarach było kilka osób ubranych przez "projektantów" w takie cuda...

Jak duzym faux pas jest inna mucha do smokingu niż czarna ?

Czy do garnituru wieczorowego wypada zalożyc muche ?

Widziałem zestawy smoking i pas hiszpański ( co jest juz troche za odwazne na polskie warunki...)

Nie jest. Pas to standard, kamizelka to rzadszy element.

ale duzo prezentowanych zestawów to smoking i spodnie bez paska... czy to jakas reguła czy czarny pasek jak najbardziej nalezy zalożyc.

Do spodni smokingowych paska nie zakładamy. Albo szelki, albo jeśli spodnie dobrze się same trzymają, to nic.

Jak wyglada sytuacja z innymi kolorami smokingów niż czarny ? Czy jest to w ogole akceptowane ? Na Oskarach było kilka osób ubranych przez "projektantów" w takie cuda...

Midnight blue, czyli bardzo ciemny granat. Osobna sprawa to smokingi tropikalne z jasną marynarką, ale u nas to tylko na słoneczne lato.

Jak duzym faux pas jest inna mucha do smokingu niż czarna

Wg klasycznych zasad jest niedopuszczalna.

Czy do garnituru wieczorowego wypada zalożyc muche ?

Wypada, o ile do czarnego nie założysz czarnej jedwabnej, bo wtedy będzie to wyglądac jak "smoking dla ubogich".

• Oceniam pozytywnie 1

Witam. Kupiłem na allegro krawat w kratę księcia Walii na swój ślub. Krawat marki Tommy Hilfiger, kratka wydawała się ładna, zamówiłem. Jakie było moje zdziwienie gdy odebrałem przesyłkę.

post-5509-0-38145600-1427808510_thumb.jp

Co to za praktyka? Oszczędność materiału? Niebieski materiał też sprawia wrażenie jedwabnego. Po prostu nigdy nie spotkałem się z taką praktyką i nie wiem co w ogóle o tym myśleć. Sam krawat jest ładny, chętnie bym w nim poszedł do ołtarza, ale niebieski fragment, który może się wychodzić spod szerszej cześci trochę mnie niepokoi. Co sądzicie. Ujdzie czy koniecznie mam szukać czegoś "normalnego"?