Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzięki Lathlear.

Na ile się orientuję, to oddanie rzeczy do przeróbki krawieckiej jest jednoznaczne z zawarciem umowy o dzieło. Tym samym krawiec zobowiązuje się do uzyskania pewnego rezultatu i - w przeciwieństwie do umowy zlecenia, gdzie główną cechą jest staranne wykonywanie czynności przez jakiś czas - nie jest istotne, czy dokonał należytej staranności czy nie. Liczy się tylko końcowy rezultat. Polecam przejrzeć kodeks cywilny, art. 627-646 (w szczególności art. 637). Oczywiście pod warunkiem, że źle wykonane/zniszczone dzieło nie było też wynikiem Twojego działania (art. 639).

W skrócie: tak, jeżeli krawiec nie tylko nie wywiązał się z wykonanego dzieła, ale i pogorszył stan oryginalny rzeczy, jak najbardziej przysługuje Ci rękojmia (tak jak przy sprzedaży, art. 556 w górę).

Tak mi się wydaje :)

Opublikowano

Mam wątpliwość, czy nie zażyczyłem sobie odrobinę zbyt krótkich spodni. 

Co sądzicie?

Spodnie są wąskie.

Załamują się na bucie z przodu.

Są ok.

Dłuższe, z przodu by się już fałdowały.

Jedynie skracane na ukos sięgałyby niżej na obcas.

Kto by tam skracał na ukos?

Bardzo ładne buty.

Opublikowano

Czy brak butonierki w klapach w szpic to błąd? Zamówiłem pierwsze MTM i prosiłem, żeby jej nie dodawać, ale teraz mam wątpliwości ...

Jak są wątpliwości, to nie ma wątpliwości - błąd ;)

Opublikowano

Ja skórę aligatora uważam za wulgarną i swoje poszetki trzymam w skrzynce z żółtego złota (intensywny kolor, popularny w krajach dawnego ZSRR, a nie jakieś białe udziwnienia) z monogramem zrobionym z małych (do 2 ct) brylantów.

• Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano

Wychodzi na to, że dla swoich klientów mają spore rabaty:

LZU3seI.jpg?1

Koszula kosztuje u nich 500+-100 zł, więc wychodzi około 1500 za garnitur, czyli o połowę taniej niż gdyby zamawiać "z ulicy". Chyba się skuszę :) Czy ktokolwiek z forumowiczów ma jakiekolwiek doświadczenia z garniturami od Berga? Albo źle szukam, albo google milczy na ten temat.

A szyłeś w E. Bergu garnitur? Jak u nich wygląda proces zamawiania? Skad masz taki flder informacyjny o garniturach? Z góry dziękuję za odpowiedź

Opublikowano

matikos:

Nie zamawiałem w Bergu garnituru (jedynie koszule MTM, jestem z nich zadowolony). Stąd zresztą moje pytanie czy ktokolwiek miał z ich garniturami do czynienia. Nikt nie odpisał, więc domyślam się że nie. W google też nie ma żadnych informacji na ten temat. Myślę jednak, że za taką cenę (tyle co za RTW z sieciówki) - mogę zaryzykować i do końca roku voucher wykorzystam. Wtedy może podzielę się na forum wrażeniami :) Voucher dostałem od nich pocztą (pewnie wysyłali wszystkim klientom ich sklepu internetowego).

Opublikowano

Czy jakaś marka oferuje  porównywalne koszule pod względem ceny i jakości do TM Lewin czy Charles Tyrwiit  o włoskim kołnierzyku i mankietach koktajlowych ?

O, widzę, żeś z Wrocławia - zajrzyj do Piazza di Moda w Sky Tower i zwróć uwagę na koszule Tiber, które tam są. Dzisiaj tam kupowałem i widziałem, że chyba coś białego z koktajlowym mieli. A że promocja 30% na jeden i 40% na drugi, to pewnie mieszczą się w granicach cenowych, które wskazałeś. Pytanie tylko, o jakie koszule TM Lewin Ci chodzi: patrzę na ich stronę i ceny wahają się od 20 do 90 funtów. Tibery to włoskie koszule w przedziale cenowym Bytoma (280+ zł, średnio ok. 300 zł).

Ktoś inny musiałby się wypowiedzieć co do analizy porównawczej jakości, bo Lewinów i Tyrwiitów w rękach nie trzymałem.

Opublikowano

Moim zdaniem biała poszetka w tv fold to jeden z elementów klasycznego, męskiego ubioru garniturowego. Elegancko i poważnie ubrany mężczyzna nigdy nie powinien musieć się z niej tłumaczyć tak samo jak nie tłumaczy się z tego, że "przyozdobił" szyję krawatem :). Wysyła zupełnie inny sygnał niż luźno wrzucona jedwabna paisley ;)

Innymi słowy, pomimo użytego przeze mnie wyrażenia "jeśli już" - niefortunnie, swoją drogą - jak najbardziej nie krępowałbym się.

• Oceniam pozytywnie 1