Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi. Zaryzykuję z jakimś starym krawatem i zobaczę czy efekt będzie zadowalający.

Skomplikowane to jakoś specjalnie nie jest. Po zwężeniu wkładu najtrudniejsze jest ponowne złożenie materiału i zachowanie symetryczności z tyłu, tj, takie złożenie, żeby szew szedł środkiem,aż do samego końca.W niektórych miejscach trzeba też będzie pewnie przyciąć materiał, ponieważ szerokość składanego kawałka materiału będzie większa niż nowa szerokość wypełnienia. Cierpliwość wymagana. 3 godziny dobrej zabawy. Pozdrawiam i zachęcam.

Opublikowano

Panowie uświadomcie mnie jaką długość powinna mieć bosmanka.

Zakupiłem swoją przez neta i okazało się że wystaje spod niej marynarka, czy tak powinno być czy ten mój nabytek jest po prostu o te 2 cm za krótki ?

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie prania moleskinu. Mam spodnie z SS w nieszczęsnym kolorze off-white. Nieszczęsnym oczywiście z powodu łatwości zabrudzeń. Oczywiście pierwsze co to udało mi się pochlapać nogawki z tyłu. Sprawdzam metkę do prania a tam... pranie tylko w pralni chemicznej.

Słyszałem różne historie związane z takimi pralniami gdy zdarzało im się niszczyć ubrania. Jak to jest z tymi pralniami? Jakieś gwarancje czy inne zabezpieczenia są? Jest jakaś różnica w jakości pralni? Jakieś doświadczenia z takowymi we Wrocławiu?

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie prania moleskinu. Mam spodnie z SS w nieszczęsnym kolorze off-white. Nieszczęsnym oczywiście z powodu łatwości zabrudzeń. Oczywiście pierwsze co to udało mi się pochlapać nogawki z tyłu. Sprawdzam metkę do prania a tam... pranie tylko w pralni chemicznej.

Słyszałem różne historie związane z takimi pralniami gdy zdarzało im się niszczyć ubrania. Jak to jest z tymi pralniami? Jakieś gwarancje czy inne zabezpieczenia są? Jest jakaś różnica w jakości pralni? Jakieś doświadczenia z takowymi we Wrocławiu?

Dwa dni temu, podczas sezonowej wymiany opon, uwaliłem rękaw swojej szarej marynarki jakimś smarem z podnośnika hydraulicznego. Nadmienię iż zabrudzenie powstało ok godz. 13.00.

Do domu powróciłem dopiero ok godz. 22:00, o marynarce przypomniałem sobie ok 01:00 w nocy i do akcji zaprzęgłem do pracy wspominane na tym forum mydełko Dr.Beckmann (rossman za ok 5pln). Po namydleniu nim rękawa i odczekaniu ok 10 minut spłukałem mydło wodą bieżącą, powiesiłem marynarkę do wyschnięcia (a dokładnie jej rękaw) i poszedłem spać.

Po przebudzeniu spojrzałem na rękaw marynarki, a ten, ku mojemu zdziwieniu, prezentował się jak nowy, bez żadnych skaz.

Zanim oddasz do pralni swoje spodnie polecam spróbować wspomniane mydełko, koszt żaden a wydaje mi się iż bez problemu poradzi sobie z banalnymi zachlapaniami :)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Witam,

polecam 5aSec - ja tam czyszczę nawet kapelusze. Opłaca się kupić kartę klienta - zwłaszcza do spółki. Można ją użyczać - jest anonimowa.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Cześć,

Chcę dziś kupić garnitur - kolor granatowy. Marka jeśli dobrze pamiętam  Lancerto, model Parlament w Brand Collection.

Leży idealnie, odcień granatu taki jakiego długo szukałem. Do codziennego noszenia - praca, klub.

To co mnie frapuje to materiał - wełna 82%, poliester 18% (podszewka 100% viscoza) Martwi mnie domieszka poliestru - czy słusznie?

Pozdrawiam,
Michał

Opublikowano

Cześć, witamy w miejscu, gdzie wszyscy mają alergię na poliester i wymagają, by na metkach widniało ostrzeżenie "może zawierać śladowe ilości poliestru" ;-)  Cechujemy się również odruchowymi propozycjami trzykrotnego przekraczania budżetu.

Nie wiem, co to za marka Lancerto, ale proponowałbym, abyś szukał dalej i w wyższym budżecie, 100% wełny, proponowane na forum marki. Z drugiej strony niektóre odcienie granatu są naprawdę trudne do znalezienia.

Opublikowano

To z moją hipochondrią materiałową trafiłem jak trzeba. Oby tylko nie zrobiła ona zbyt dużej dziury w kieszeni.;-) 

Też nie znam marki (sprzedawana w Brand Collection). Czy nawet tak niewielka domieszka (18%) jest niedopuszczalna?

Opublikowano

Pomyśl o tym z tej strony - jeśli garnitur jest, jak piszesz, do codziennego noszenia, to będziesz spędzał w nim dużo czasu, dość regularnie. Parametry takie jak oddychalność materiału nabierają wtedy kluczowego znaczenia, a tu każda ilość poliestru będzie działała na Twoją niekorzyść.

Swoją drogą, ostatnio też kupowałem granatowy garnitur w Brand Collection i miał on dwie wersje - jedną 100% wełna, drugą bodajże 80% wełna. Dla mnie były nie do odróżnienia wizualnie. Pytałem wyraźnie o garnitur w 100% z wełny i gdy ekspedientka podała mi marynarkę, która miała domieszkę poliestru trochę się obruszyłem, bo pomyślałem, że chcą mi ją wcisnąć licząc na moją nieuwagę.Gdy o tym powiedziałem, pani szybko pobiegła do magazynu i przyniosła identyczną marynarkę w 100% z wełny, przepraszając i tłumacząc, że mają dwie wersje tego samego garnituru. Cena ta sama. Popytaj, może w przypadku Twojego garnituru jest podobnie?

Opublikowano

Skrócenie rękawów z nieodpinanymi guzikami nie jest żadnym problemem, z odpinanymi jest trudniejsze i droższe, ale możliwe. Taliowanie marynarki to żaden problem, zwężanie rękawów jest do zrobienia. Trudne jest praktycznie tylko zwężanie w barkach, skracanie całej marynarki jest też trudne w niektórych wypadkach. Generalnie prawie wszystko można, tylko nie zawsze warto.

Opublikowano

Witam,

polecam 5aSec - ja tam czyszczę nawet kapelusze. Opłaca się kupić kartę klienta - zwłaszcza do spółki. Można ją użyczać - jest anonimowa.

Pozdrawiam

Tadek

Dodam, że są w stanie zniszczyć naprawdę skandalicznie, a potem bronią się przed reklamacją do ostatniej krwi. Zdecydowanie nie polecam.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Witam, mam dwa pytania : 

1) czy "muszki" w linku to jakiś nowy trend? Obowiązują jedynie w casualu jak rozumiem?  http://recman24.com/sklep/pl/recman/akcesoria/muszka-mosca-100-bia%C5%82y-100-muszka-mosca-100-bia%C5%82y-100

2) czym kierować się przy wyborze spinek do mankietów na ślub, gdzie będę gościem? przeglądając Internet spotkałem się tylko z ogólnymi stwierdzeniami typu - klasyczne, srebrne lub złote. Czy dobrą opcją są czarne spinki (dodam, że nie do koszuli smokingowej) czy powinny być raczej dyskretnym dodatkiem nierzucającym się w oczy? 

Dziękuję i pozdrawiam :)