Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Większość chłopaków na studniówce albo przyjdzie w samych marynarkach, butach z kwadratowymi czubami czy borsukach, z zawiązanym krawatem do połowy brzucha albo do kolan. Myślę, że to jest obraz studniówki :) Na uroczystościach w szkole tak jest więc studniówka raczej za wiele odbiegać nie będzie.

Opublikowano

Większość chłopaków na studniówce albo przyjdzie w samych marynarkach, butach z kwadratowymi czubami czy borsukach, z zawiązanym krawatem do połowy brzucha albo do kolan. Myślę, że to jest obraz studniówki :) Na uroczystościach w szkole tak jest więc studniówka raczej za wiele odbiegać nie będzie.

Co to są "borsuki"?

Opublikowano

Co to są "borsuki"?

Właśnie?

PS. Kiedyś były buty osiołki.

Opublikowano

Tak chodzi o kształt głowy i paski u borsuka jak i po bokach tych butów.

Przykład: (a wydawało mi się, że to dość popularne określenie)

Dołączona grafika

swoją drogą - sympatyczna nazwa :D

Co sądzicie o goździku do butonierki do mojego zestawu studniówkowego? Jaki kolor goździka wtedy dobrać?

Opublikowano

Frank, a dawne osiołki to nie są aby dzisiejsze chukka boots?

Osiołki to były w latach 70. buty z wyższą cholewką (ponad kostkę) i sznurowane. Wykonane były z grubego sztruksu, najczęściej brązowego lub beżowego. Ocieplane, czasami sztucznym misiem.

Opublikowano

A oto jak wyglądały osiołki, żeby rozwiązać problem. Maje pani (były to buty dla obu płci) krocząca po lodzie od 4 minuty 2o sekundy.

edit: Na filmie są prawdopodobnie w wersji zamszowej. Nazwa polska powstała w erze sztruksowych "osiołków".

Opublikowano

Panowie, czy ten klasyczny model buta można uznać za uniwersalny i nosić na co dzień do jeansów/chino i swetra? Brązowe są ciekawsze ale jestem zmuszony kupić czarne buty do garnituru i nie chcę żeby leżały później w szafie oczekując na "specjalne okazje".

http://www.carmina.telemaco.es/articulo ... lo=3476661

Mozna, szczegolnie ze sa to angielki i jest to but mniej formalny, chociaz ja bym w czarnych butach i jeansach nie chodzil. Teoretycznie do garnituru na formalne okazje powinny byc wiedenki, ale... :)

Opublikowano

O ile sie orientuje, to zadna z tych historii nie jest poprawna, ale ja łamie je obie. Czasami nosze angielki do garnituru i brazowe wiedenki do chino :)

Tyle, ze jesli Ty na codzien nie chodzisz w garniturze, to nie lepiej w tej cenie kupic 2 pary - czarne wiedenki do garnituru i cos co bedzie ci odpowiadalo kształtem i kolorem na codzien?

Opublikowano

nie lepiej w tej cenie kupic 2 pary - czarne wiedenki do garnituru i cos co bedzie ci odpowiadalo kształtem i kolorem na codzien?

Nie miałem zamiaru kupować konkretnie butów Carmina za 2 tyś, chodziło mi tylko o model.

Mam ciężki orzech do zgryzienia :) ...

Opublikowano

O ile sie orientuje, to zadna z tych historii nie jest poprawna, ale ja łamie je obie. Czasami nosze angielki do garnituru i brazowe wiedenki do chino :)

Tyle, ze jesli Ty na codzien nie chodzisz w garniturze, to nie lepiej w tej cenie kupic 2 pary - czarne wiedenki do garnituru i cos co bedzie ci odpowiadalo kształtem i kolorem na codzien?

Też jestem tego zdania co Jan. Z takiego rozwiązania na pewno będziesz bardziej zadowolony. A i dokupując na przykład szare wełniane spodnie będziesz miał do wyboru więcej wariantów jak się ubrać.

Opublikowano

Witam!

Chciałbym się poradzić odnośnie zestawu na studniówkę.

Mam w planach (które mogą ulec zmianie):

-Granatowy garnitur (to już pewne)

-Biała koszula z mankietami na guziki

-krawat (http://www.andrewstiescommerce.com/pois ... ite-dots-4)

-lniana biała poszetka

Czy taki zestaw nie będzie za monotonny tzn. krawat i garnitur w podobnym odcieniu?

Będzie ok. Ale możesz też zaszaleć. Ten krawat jest dość uniwersalny i pewnie będziesz go długo używał, stad warto go mieć. Ale jak znajdziesz jakiś pasujący, bardziej odjechany to why not, w końcu to studniówka.

Macie jakieś sugestie?

Czarne buty. Wygodne czytaj rozchodzone, żeby Twoje stopy nie mówiły o Tobie źle następnego dnia ;)

Miałeś może na myśli jakiś konkretny wzór jeśli chodzi o krawat?

Opublikowano

nie lepiej w tej cenie kupic 2 pary - czarne wiedenki do garnituru i cos co bedzie ci odpowiadalo kształtem i kolorem na codzien?

Nie miałem zamiaru kupować konkretnie butów Carmina za 2 tyś, chodziło mi tylko o model.

Mam ciężki orzech do zgryzienia :) ...

A może brougsy ? Są mniej formalne a do garnituru też się nadają.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj odwiedziliśmy lokalne centrum handlowe. Żona się obkupiła. Ja chciałem wybrać jakieś buty, dało się patrzeć na te u WIttchena i w M.Dutti. Reszta jakaś dziwna.

Normalnie załatwił bym sprawę w pół godziny ale po lekturze forum wszystko jakieś nie takie :).

Ponieważ chcę w widoczny sposób odświeżyć szafę mam kilka pytań :

1. Czy zakupami typu Ryłko, Gino Rossi, Kazar, Bata, Wojas itp. można się chwalić na forum?

2. Czy w garniturze Vistuli lub Próchnika można się pokazać na mieście?

Większość to wełna z poliamidem.

Marynarki wełniane + 5% kaszmiru po ok 700 zł.

Garnitury w Próchniku po 1300, w Vistuli po 1800 Lambert.

Sunset targetuje w licealistów.

W Bytomiu nie byłem z braku czasu.

Chcę sobie po prostu kupić 2-3 pary butów, garnitur navy blue i kilka każualowych okryć.

Opublikowano

Można się pokazać w czymkolwiek - liczy się finalny efekt, a nie szpan (rzecz za X kasy). Jednak nie da się ukryć, że lepsze rzeczy wyglądają lepiej.

Z zakupów butów marek Gino Rossi i Venezia (użytkuję/użytkowałem) zrezygnowałbym, szczególnie w cenach sklepowych (300-400 zł) zakup nie ma żadnego sensu. Chyba, że wyprzedaż po 70 zł sztuka, można spróbować. Batę testował kolega - tutaj górny pułap określiłbym na dwie dychy.

Marynarki z Próchnika mam, mam i koszule, spodnie z Vistuli, użytkuję regularnie, no bez przesady.

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem - chcesz te ubrania kupić, żeby pochwalić się na forum, czy żeby samemu dobrze się czuć i wyglądać?

We wszystkich wymienionych firmach obuwniczych można co jakiś czas znaleźć klasyczne perełki, więc warto szukać. W Próchniku dominują ubrania z co najmniej domieszkami sztucznych włókien, natomiast Vistula robi porządne garnitury i jeśli nie ma się wyjątkowo nietypowej sylwetki wymagającej szycia na miarę, to można b. dobrze i klasycznie wyglądać w ubraniach tej marki. Z drugiej stron,y osobiście uważam, że ich ceny wyjściowe są zbyt wysokie w stosunku do jakości, w związku z czym - wyprzedaże i outlety. Przykładowo miesiąc temu kupiłem granatowy wełniany garnitur Vistuli w Factory za niecałe... 600 zł. Jakoś i dopasowanie oceniam jako bardzo dobre. Konieczne były tylko drobne poprawki, ściśle rzecz biorąc - skrócenie rękawów i nogawek.