h8r3d Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Większość chłopaków na studniówce albo przyjdzie w samych marynarkach, butach z kwadratowymi czubami czy borsukach, z zawiązanym krawatem do połowy brzucha albo do kolan. Myślę, że to jest obraz studniówki Na uroczystościach w szkole tak jest więc studniówka raczej za wiele odbiegać nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Większość chłopaków na studniówce albo przyjdzie w samych marynarkach, butach z kwadratowymi czubami czy borsukach, z zawiązanym krawatem do połowy brzucha albo do kolan. Myślę, że to jest obraz studniówki Na uroczystościach w szkole tak jest więc studniówka raczej za wiele odbiegać nie będzie. Co to są "borsuki"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Większość chłopaków na studniówce albo przyjdzie w samych marynarkach, butach z kwadratowymi czubami czy borsukach, z zawiązanym krawatem do połowy brzucha albo do kolan. Myślę, że to jest obraz studniówki Na uroczystościach w szkole tak jest więc studniówka raczej za wiele odbiegać nie będzie. Co to są "borsuki"? Właśnie? PS. Kiedyś były buty osiołki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Chodzi o kształt buta zbliżony poniekąd do głowy borsuka. Porównanie http://www.zoo-krakow.pl/images/3-big/borsuk2.jpg i http://www.eobuwie.com.pl/data/gfx/pict ... 1261_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Chodzi o kształt buta zbliżony poniekąd do głowy borsuka. Porównanie http://www.zoo-krakow.pl/images/3-big/borsuk2.jpg i http://www.eobuwie.com.pl/data/gfx/pict ... 1261_1.jpg Powinni miłośnicy zwierząt zaprostestować. Wstyd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Faktycznie, nazwa "borsuki" bardzo pasuje. Mój ojciec nazywa je "kaczymi butami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
h8r3d Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Tak chodzi o kształt głowy i paski u borsuka jak i po bokach tych butów. Przykład: (a wydawało mi się, że to dość popularne określenie) swoją drogą - sympatyczna nazwa Co sądzicie o goździku do butonierki do mojego zestawu studniówkowego? Jaki kolor goździka wtedy dobrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Goździk na imprezę - wielkie O TAK! Biały albo czerwony, wedle uznania, inne to mniej klasyczny wariant. Frank, a dawne osiołki to nie są aby dzisiejsze chukka boots? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafix Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 witam kupiłem sobie taki krawat: http://zapodaj.net/418a84ef938f.jpg.html garnitur mam szary (stalowy) chciałem spytać jaki kolor koszuli by pasował do takiego zestawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 9 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2011 Biala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 9 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2011 Frank, a dawne osiołki to nie są aby dzisiejsze chukka boots? Osiołki to były w latach 70. buty z wyższą cholewką (ponad kostkę) i sznurowane. Wykonane były z grubego sztruksu, najczęściej brązowego lub beżowego. Ocieplane, czasami sztucznym misiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 9 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2011 Dzięki z wyjaśnienie. Znasz genezę nazwy? Od dziś muszę przestać używać jej w złym znaczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 9 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2011 Dzięki z wyjaśnienie. Znasz genezę nazwy? Od dziś muszę przestać używać jej w złym znaczeniu Nuiestety, nie znam. Ale postaram sie podpytać. Może ktoś coś pamięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 9 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2011 A oto jak wyglądały osiołki, żeby rozwiązać problem. Maje pani (były to buty dla obu płci) krocząca po lodzie od 4 minuty 2o sekundy. edit: Na filmie są prawdopodobnie w wersji zamszowej. Nazwa polska powstała w erze sztruksowych "osiołków". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rdk Napisano 15 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2011 Panowie, czy ten klasyczny model buta można uznać za uniwersalny i nosić na co dzień do jeansów/chino i swetra? Brązowe są ciekawsze ale jestem zmuszony kupić czarne buty do garnituru i nie chcę żeby leżały później w szafie oczekując na "specjalne okazje". http://www.carmina.telemaco.es/articulo ... lo=3476661 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 15 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2011 Panowie, czy ten klasyczny model buta można uznać za uniwersalny i nosić na co dzień do jeansów/chino i swetra? Brązowe są ciekawsze ale jestem zmuszony kupić czarne buty do garnituru i nie chcę żeby leżały później w szafie oczekując na "specjalne okazje". http://www.carmina.telemaco.es/articulo ... lo=3476661 Mozna, szczegolnie ze sa to angielki i jest to but mniej formalny, chociaz ja bym w czarnych butach i jeansach nie chodzil. Teoretycznie do garnituru na formalne okazje powinny byc wiedenki, ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rdk Napisano 15 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2011 Teoretycznie do garnituru na formalne okazje powinny byc wiedenki, ale... Chyba lepiej zakładać angielki do garnituru niż wiedenki do chinos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 15 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2011 O ile sie orientuje, to zadna z tych historii nie jest poprawna, ale ja łamie je obie. Czasami nosze angielki do garnituru i brazowe wiedenki do chino Tyle, ze jesli Ty na codzien nie chodzisz w garniturze, to nie lepiej w tej cenie kupic 2 pary - czarne wiedenki do garnituru i cos co bedzie ci odpowiadalo kształtem i kolorem na codzien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rdk Napisano 15 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2011 nie lepiej w tej cenie kupic 2 pary - czarne wiedenki do garnituru i cos co bedzie ci odpowiadalo kształtem i kolorem na codzien?Nie miałem zamiaru kupować konkretnie butów Carmina za 2 tyś, chodziło mi tylko o model. Mam ciężki orzech do zgryzienia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 15 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2011 O ile sie orientuje, to zadna z tych historii nie jest poprawna, ale ja łamie je obie. Czasami nosze angielki do garnituru i brazowe wiedenki do chino Tyle, ze jesli Ty na codzien nie chodzisz w garniturze, to nie lepiej w tej cenie kupic 2 pary - czarne wiedenki do garnituru i cos co bedzie ci odpowiadalo kształtem i kolorem na codzien? Też jestem tego zdania co Jan. Z takiego rozwiązania na pewno będziesz bardziej zadowolony. A i dokupując na przykład szare wełniane spodnie będziesz miał do wyboru więcej wariantów jak się ubrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
h8r3d Napisano 15 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2011 Witam! Chciałbym się poradzić odnośnie zestawu na studniówkę. Mam w planach (które mogą ulec zmianie): -Granatowy garnitur (to już pewne) -Biała koszula z mankietami na guziki -krawat (http://www.andrewstiescommerce.com/pois ... ite-dots-4) -lniana biała poszetka Czy taki zestaw nie będzie za monotonny tzn. krawat i garnitur w podobnym odcieniu? Będzie ok. Ale możesz też zaszaleć. Ten krawat jest dość uniwersalny i pewnie będziesz go długo używał, stad warto go mieć. Ale jak znajdziesz jakiś pasujący, bardziej odjechany to why not, w końcu to studniówka. Macie jakieś sugestie?Czarne buty. Wygodne czytaj rozchodzone, żeby Twoje stopy nie mówiły o Tobie źle następnego dnia Miałeś może na myśli jakiś konkretny wzór jeśli chodzi o krawat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piti54 Napisano 15 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2011 nie lepiej w tej cenie kupic 2 pary - czarne wiedenki do garnituru i cos co bedzie ci odpowiadalo kształtem i kolorem na codzien?Nie miałem zamiaru kupować konkretnie butów Carmina za 2 tyś, chodziło mi tylko o model. Mam ciężki orzech do zgryzienia ... A może brougsy ? Są mniej formalne a do garnituru też się nadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabbero Napisano 27 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2011 Dzisiaj odwiedziliśmy lokalne centrum handlowe. Żona się obkupiła. Ja chciałem wybrać jakieś buty, dało się patrzeć na te u WIttchena i w M.Dutti. Reszta jakaś dziwna. Normalnie załatwił bym sprawę w pół godziny ale po lekturze forum wszystko jakieś nie takie . Ponieważ chcę w widoczny sposób odświeżyć szafę mam kilka pytań : 1. Czy zakupami typu Ryłko, Gino Rossi, Kazar, Bata, Wojas itp. można się chwalić na forum? 2. Czy w garniturze Vistuli lub Próchnika można się pokazać na mieście? Większość to wełna z poliamidem. Marynarki wełniane + 5% kaszmiru po ok 700 zł. Garnitury w Próchniku po 1300, w Vistuli po 1800 Lambert. Sunset targetuje w licealistów. W Bytomiu nie byłem z braku czasu. Chcę sobie po prostu kupić 2-3 pary butów, garnitur navy blue i kilka każualowych okryć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 27 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2011 Można się pokazać w czymkolwiek - liczy się finalny efekt, a nie szpan (rzecz za X kasy). Jednak nie da się ukryć, że lepsze rzeczy wyglądają lepiej. Z zakupów butów marek Gino Rossi i Venezia (użytkuję/użytkowałem) zrezygnowałbym, szczególnie w cenach sklepowych (300-400 zł) zakup nie ma żadnego sensu. Chyba, że wyprzedaż po 70 zł sztuka, można spróbować. Batę testował kolega - tutaj górny pułap określiłbym na dwie dychy. Marynarki z Próchnika mam, mam i koszule, spodnie z Vistuli, użytkuję regularnie, no bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobe Napisano 27 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2011 Nie bardzo rozumiem - chcesz te ubrania kupić, żeby pochwalić się na forum, czy żeby samemu dobrze się czuć i wyglądać? We wszystkich wymienionych firmach obuwniczych można co jakiś czas znaleźć klasyczne perełki, więc warto szukać. W Próchniku dominują ubrania z co najmniej domieszkami sztucznych włókien, natomiast Vistula robi porządne garnitury i jeśli nie ma się wyjątkowo nietypowej sylwetki wymagającej szycia na miarę, to można b. dobrze i klasycznie wyglądać w ubraniach tej marki. Z drugiej stron,y osobiście uważam, że ich ceny wyjściowe są zbyt wysokie w stosunku do jakości, w związku z czym - wyprzedaże i outlety. Przykładowo miesiąc temu kupiłem granatowy wełniany garnitur Vistuli w Factory za niecałe... 600 zł. Jakoś i dopasowanie oceniam jako bardzo dobre. Konieczne były tylko drobne poprawki, ściśle rzecz biorąc - skrócenie rękawów i nogawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi