Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem spodnie też nie są ok. Są za wąskie w udach aż prostują się kanty, nogawki nie mają naturalnej linii tylko marszczą się niemiłosiernie. No i są za długie, ale to akurat kosmetyka. Ten szary trochę lepszy, ale marynarki też moim zdaniem za krótkie.

• Like 1

Granatowa matynarka za bardzo opina Cię pod zebrami. Źle to wygląda. Dodatkowo jej kołnierz mmocno odstaje od kołnierzyka koszuli. Niby można to poprawić, ale przy innych mankamentach marynarki chyba nie warto. 

Wszystkie pokazane spodnie wyglądają karykaturalnie. Za bardzo opinają "nogi kawalerzysty" i w połączeniu z długimi noskami butów (a one nie są przypadkiem o rozmiar za duże?) dają kiepski efekt! 

• Like 1

• 3 weeks later...

Witam serdecznie,

mam pytanie odnośnie doboru koloru krawata i poszewki do takiego garnituru,kolor oliwkowy 

https://www.peek-cloppenburg.pl/joop-collection/mezczyzni-garnitur-o-kroju-slim-fit-z-dodatkiem-streczu-oliwkowy-1318819_10/

Podrzuccie proszę jakieś propozycje,tak z doświadczenia i wg swojego gustu i stylu.

Bardzo dziękuję

Witam serdecznie wszystkich, 

Zwracam się do Was z mała prośbę o poradę odnośnie garnituru ślubnego. Ślub będę miała w sierpniu i jestem na etapie poszukiwań odpowiedniego ubioru na to wydarzenie. Na początek trzy propozycje garniturów od SuSu. 
dwa modele Washington i Lazio. Mam lekko mieszane uczucia  czy na pierwszym zdjęciu marynarka nie jest za długa.

Kolejne trzy propozycje to z naszego lokalnego podwórka.
Garnitur z czwartego zdjęcia  jest z lini Laniter od Vistuli ale on chyba leży na mnie najgorzej, jest trochę za krótki.

Na piątym zdjęciu jest garnitur od ZR, na wszystkich zdjęciach wyglada na dużo ciemniejszy a na moich przymiarkach kolor wydaje się, że jest trochę za jasny. 

Z góry dziękuje  za wszystkie porady i uwagi 😄

C0AAF492-31AB-456E-839B-A2F189E37B0E.jpeg

CDF35C8D-39E4-430A-B934-E02B5D8A9EF2.jpeg

5391F8C1-D9A2-4477-9E82-D626BDB8F188.jpeg

E2482E47-7E44-4A34-B4CE-D0E3EC77ABED.jpeg

BDFA4F59-C501-4FEB-B1A2-5D704C11ACAE.jpeg

2FFA2531-42D5-402F-848A-0761D48D3020.jpeg

@montblanc podrzucam linki do garniturów 

https://suitsupply.com/pl-pl/men/suits/garnitur-washington--granatowy/P6036.html

https://suitsupply.com/pl-pl/men/suits/garnitur-washington--niebieski/P6035.html

https://suitsupply.com/pl-pl/men/suits/garnitur-lazio--granatowy/C2778M-S.html

I od razu zdjęcia pleców.

W kolejności 

ZR,Macaroni,SuSu Niebieski( dwójka z poprzedniego posta ) i Lantier z proponowana poprawka 

Jutro powinno mi się udać zrobić zdjęcie pleców dwóch brakujących garniturów z SuSu 

44288307-269E-4EF5-8610-8482FF5F9E87.jpeg

32C99603-7566-4829-AE33-6C2822E8A10F.jpeg

B95C5079-D711-424D-A292-0F4B96982B8E.jpeg

59D2EDC7-31DF-4DB1-9FA1-14F072B68B76.jpeg

Dzień dobry :) 

Założyłem konto bo chcę spytać o fryzurę. Myślę, że temat wybrałem właściwy bowiem fryzura jakby nie patrzeć ma wiele wspólnego ze stylizacją. Kiedyś nie przywiązywałem zbytniej wagi do fryzury. Odwiedzałem osiedlowego fryzjera, płaciłem dyszkę i ten golił równo maszynką. Potem wyczytałem w internecie, że warto iść zrobić jakąś fachową fryzurę. Niestety mam trudne włosy, sterczące, sztywne więc trudno było znaleźć speca, który by wykonał fryzurę równo i tak by pasowała do kształtu twarzy. Po wielu próbach znalazłem pewien salon. Z niego wychodziłem zadowolony. Jednak od paru miesięcy zastanawia mnie czy to co fryzjer robi z moimi włosami jest w modzie.

On skraca dość boki, górę zostawia dłuższą i cieniuje. Nie jest to fryzura, która ma swoją nazwę. Próżno szukać jej w wynikach google. Do tego nie jest jakoś zbyt kombinacyjna. Z zazdrością spoglądam w kierunku tych, którzy mają górę długą, boki fajnie wygolone i jakoś całość zaczesaną, że widać, iż na głowie jest pewna włosowa koncepcja.

U mnie po 7 dniach od wizyty u fryzjera efekt zanika. Wyglądam jakbym dawno nie siedział na fotelu specjalisty od włosów. Boki szybko zarastają, a że mam włosy stojące to efekt jest 3x na bokach. Do tego poszerzają mi one twarz.  Środkowa górna część włosów, na której kosmyków jest o wiele więcej niż na bokach, traci efekt z powodu tych szerokich boków.

No i chociaż rodzice mówią, że jest ok, ja odnoszę wrażenie, że moja fryzura jest daleka od tego co można zobaczyć na innych męskich głowach.

Zastanawia mnie czy po prostu mam takie włosy i muszę się z tym pogodzić, czy może i ten fryzjer nie daje rady? Dodam, że kiedy zapuściłem włosy, z grzywki dotykały ust, a z boków sięgały sporo za uszy, liczyłem na jakąś fajną fryzurę, lecz fryzjer zrobił to co zawsze z lekką różnicą. Wyjaśnił, że on preferuje niezbyt wystylizowane fryzury i że takie naturalne lepiej wyglądają. Mając takie długie włosy chciałem zaszaleć. U góry na środku głowy włosy mają max4 cm, a miałem je o wiele dłuższe. Wydaje się mi, że zbyt krótką zostawia górę. Jednak fryzjer stwierdził, że góra nie może być dłuższa bowiem wtedy nie będzie pasowała do boków. Fryzjer ma dobrą opinię, jest uznawany za jednego z najlepszych w mieście. Ponad 20 lat doświadczenia w pracy. Z innej strony jakoś są mężczyźni, którzy mają górę dłuższą i ich fryzury są takie "kombinacyjne". 

Może ktoś się zna na fryzurach i mi coś doradzi?

Panowie, 

jak to jest z tymi kołnierzami klasycznymi, muszą się chować wyłogi pod marynarkę, czy nie? :) Pytam oczywiście, bo mam fajną koszulę, która dzisiaj do mnie przyszła, jakość wydaje się bdb, cenowo też ok, marka Tiger of Sweden chyba jest na propsie co do jakości właśnie, leży dobrze, tylko jeden mankament - ja wolę kołnierze włoskie lub półwłoskie, które się faktycznie chowają wyłogami pod marynarkę, a tutaj był tylko kołnierzyk klasyczny w ofercie i nie wiem czy to faux pas, że się nie chowają, czy już zbytnie czepialstwo :)? Jak widać na fotce, nie jest to jakiś mikro-kent, po prostu brakuje im trochę, aby się ładnie skryły:) 

IMG_20210625_141654.jpg

IMG_20210625_180459.jpg

Dzień dobry państwu!

Potrzebuję porady odnośnie koszuli. Jako młody adept klasycznej męskiej elegancji, liczę na Wasze doświadczenie odnośnie doboru prawidłowego rozmiaru.

Kupiłem koszulę (r. 37) w Poszetce. Kołnierz perfekcyjny, wejdą maksymalnie 2 palce, talia również super. Niestety jest zbyt wąska w ramionach. Brakuje ok. 2 cm z każdej strony do naturalnej linii ramion.

Zastanawiam się, czy wymiana na większy rozmiar będzie dobrym pomysłem (ze względu na dopasowanie kołnierza), czy pozostaje MTM?

• 4 weeks later...

Dzień dobry! Wyglada na to że przez to panujące pandemonium ponad rok nie nosiłem garnituru, a w międzyczasie trochę schudłem, wiec spotkała mnie taka oto niespodzianka:

93c4d16a19d3f215ccc81097f39e325c.jpg
052ca4e1b5a55c19367b35ceda14ba00.jpg
66b54c6c2280a87f96706c63baa96ed7.jpg
d4bedf4d7256e91031e496f46904dfe1.jpg
8331d896eb1ba77ad90ec0c19aa978ba.jpg

O ile marynarka, moim zdaniem, wyglada jako tako, to spodnie tragicznie, wyglądają ja wyjęte z szafy starszego brata. Bez paska spadają, tak przynajmniej 3 cm za szerokie w pasie. Co o tym myślicie? Do uratowania u krawca? Ciułać na nowy garnitur? Czy może przerzucić się na dietę wysokopączkową?

2 godziny temu, ciasteczkowy napisał:

Dzień dobry! Wyglada na to że przez to panujące pandemonium ponad rok nie nosiłem garnituru, a w międzyczasie trochę schudłem, wiec spotkała mnie taka oto niespodzianka:

93c4d16a19d3f215ccc81097f39e325c.jpg
052ca4e1b5a55c19367b35ceda14ba00.jpg
66b54c6c2280a87f96706c63baa96ed7.jpg
d4bedf4d7256e91031e496f46904dfe1.jpg
8331d896eb1ba77ad90ec0c19aa978ba.jpg

O ile marynarka, moim zdaniem, wyglada jako tako, to spodnie tragicznie, wyglądają ja wyjęte z szafy starszego brata. Bez paska spadają, tak przynajmniej 3 cm za szerokie w pasie. Co o tym myślicie? Do uratowania u krawca? Ciułać na nowy garnitur? Czy może przerzucić się na dietę wysokopączkową?

Spodnie i marynarkę - jak dla mnie oba trzeba zabrać do krawca i zobaczyć, co może wyczynić:-)

Nie przekonuje mnie polo, trochę za bardzo kojarzy mi się tutaj z "2 and a half man", ale to już moje osobiste odczucie ;-)

@ciasteczkowyCiesz się, że w takich okolicznościach udało Ci się zgubić kilka kilo...

Marynarka (zakładam, że garnitur to RTW) leży w miarę ok, może lewy rękaw do delikatnego skrócenia. Spodnie do zwężenia w pasie (ze szwem siedzeniowym) i delikatnie po obu bokach (wewn. i zewn. szew), ale to już wg uznania. Idealnie nie będzie, ale jako garnitur do pracy moim zdaniem się nada.