Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, pablocito napisał:

Jak na Bytom leży nieźle, nic tu nie ulepszysz.

Dziękuję, miałem obawy co do rozmiaru, mam 180 cm, wahałem się więc między 176 a 182. Ostatecznie wybór padł na ten pierwszy. 

Opublikowano
50 minut temu, johnyr7 napisał:

Cześć, potrzebuję porady w sprawie koszuli, wydaje mi się że jest nieco za duża aczkolwiek w kołnierzyku jest na styk. 

IMG-20220324-WA0001.jpg

IMG-20220324-WA0003.jpg

IMG-20220324-WA0002.jpg

Zwężenie zaszewkami + skrócenie rękawów.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Cześć, czy trencz powinien być tak samo dopasowany jak inne płaszcze? (bosmanka/dyplomatka) 

Ten ze zdjęcia jest ok, czy lepiej byłoby zabrać go do krawcowej?

Sorry za jakość zdjęć, ale nie mogłem znaleźć lepszych.

Screenshot_2022-03-25-00-33-31-966_com.google.android.apps.photos~2.jpg

Screenshot_2022-03-25-00-35-46-009_com.google.android.apps.photos.jpg

Screenshot_2022-03-25-09-21-09-359_com.google.android.apps.photos.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, Szydlowsky napisał:

@mgns dopasowanie nie jest złe , kolor natomiast imo średni , osobiście poszedłbym w klasyczny beż . 

Oj ja nigdy bym beżowego nie ubrał, ostatnio nawet jeszcze beżowych spodni nie chciałem nosić a co dopiero trencza

Opublikowano
W dniu 24.03.2022 o 09:33, Grzechoo88 napisał:

Poproszę o ocenę, uwagi, czy coś można by poprawić. Garnitur Bytom, 176/112/100.

Ramiona wyglądają kiepsko. Bytom stosuje bardzo mocne wypełnienia, co skutkuje "kwadratowymi" ramionami, w Twoim wypadku marynarka wygląda na nieco za szeroką, przynajmniej przy takich wypełnieniach. Przed decyzją o zakupie sprawdziłbym inne marki, jak leżą w ramionach. Jeśli garnitur już kupiłeś (i nie możesz oddać), zostają eksperymenty u krawca z rozmiarem poduszek. Być może ich redukcja pomoże, ale to jest eksperymentowanie, nie każdemu się chce.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Koval napisał:

@mgns, tręcz w swej istocie powinien być luźny, więc ok.

A co do koloru - jeśli to granat to też spoko.

Zwłaszcza, że docelowo będę go nosił też do garnituru/marynarki. A tak na co dzień tylko grubszy wełniany golf może co najwyżej

Opublikowano

Panowie i Panie,

Temat marynarka. Wziąć longa następnym razem? Miałby (w cm):

• - 1 klatka
  • - 2 talia
  • - 2 biodra
  • - 1 ramiona
  • + 3 plecy
  • + 2.5 rękawy

Obecnie ciąży na mnie klątwa wysoko położonego guzika w różnych RTW (4 cm powyżej tali). Ta leży ogólnie dobrze, dobrze się w niej czuję, ale jest chyba odrobinę krótka (chociaż tyłek zasłania). Co o tym sądzicie?

DSCF0024-1.jpg

Opublikowano

Cześć, kupiłem moją pierwszą marynarkę i zastanawiam się nad jej dopasowaniem. Głównie chodzi mi o ramiona, długość rękawa oraz szerokość w talii/klatce piersiowej. Warto wybrać się z nią do krawca?

IMG_20220405_164808~2.jpg

IMG_20220405_162535.jpg

IMG_20220405_162525.jpg

Opublikowano

Długość rękawów ciężko ocenić, bo nie ma koszuli, ale na oko wydają się dobre. Guzik jest moim zdaniem ok i tak nie dałoby się z tym nic zrobić. Taliowanie to kwestia gustu, jeżeli masz duży luz, to można ją trochę zwęzić. Nie widać pleców i kołnierza. Ramiona na szerokość wydają się ok. Długość też chyba w porządku.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
3 godziny temu, pablocito napisał:

Długość rękawów ciężko ocenić, bo nie ma koszuli, ale na oko wydają się dobre. Guzik jest moim zdaniem ok i tak nie dałoby się z tym nic zrobić. Taliowanie to kwestia gustu, jeżeli masz duży luz, to można ją trochę zwęzić. Nie widać pleców i kołnierza. Ramiona na szerokość wydają się ok. Długość też chyba w porządku.

Tak wygląda to z boku. Nie mam zdjęcia tyłu, ale nie marszczy się prawie w ogóle.

Screenshot_2022-04-06-00-54-52-316_com.google.android.apps.photos.jpg

Opublikowano

Leży ok, więcej trudno z tych zdjęć powiedzieć. Powinieneś mierzyć na koszulę.

Prosta ocena konieczności taliowania polega na tym, żeby złapać za guzik i odciągnąć na maksa. Jeśli uda się odciągnąć na kilka cm, to jest dopasowana, jeśli na kilkanaście, to do taliowania.

• Like 1
Opublikowano

Cześć, jakiego koloru i z jakimi wzorami koszule będą pasować do tej marynarki? Marynarka ma delikatną kratę. Koszula w cienkie pasy albo jakaś krata? Czy lepiej szukać gładkiej? 

20220412_131115.jpg

20220412_131135.jpg

Screenshot_20220412-131418_Chrome.jpg

Screenshot_20220412-131623_Chrome.jpg