Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem szczerze, że ja słyszałem coś dokładnie odwrotnego. Rozumiem, że kołnierz na szpilkę, z uwagi na to, że stosunkowo rzadko widywany, a jeżeli już to najczęściej w dobrze przemyślanych stylizacjach, może uchodzić za bardzo elegancki, być może szczególnie wyrafinowany, etc. Natomiast powiem szczerze, że nigdy osobiście nie spotkałem podczas stricte formalnej uroczystości kogoś w takim kołnierzu - ani w kraju, ani zagranicą.

Pozdrawiam.

Kołnierz na szpilkę jak rozumiem podnosi formalność koszuli

Co sądzicie o tych wiązaniach krawatów? Wiem, że jeszcze wiele nauki przede mną, ale który według Was wyszedł mi najlepiej? Jak powinien wyglądać ładnie zawiązany 4 in hand? Mam wątpliwości odnośnie tego co zaznaczyłem czerwoną obwódką, tak ma być czy to błąd w sztuce wiązania?

Im dalej, tym niestety gorzej, więc mam nadzieje, że zdjęcia wrzuciłeś w odwrotnej kolejności. :-P  Pierwszy jest całkiem ładny, a ostatni kompletnie nieudany. Wystająca końcówka będzie mniej widoczna, gdy mocniej dociągniesz krawat, bo na ostatnich dwóch zdjęciach są trochę za luźne.

To zaznaczone jest w porządku. Na zdjęciu numer 1 - prawie dobrze, tylko dół węzła dociągnąć. Kolejne zdjęcia - trochę jak poseł. Krawat jest, ale bez wielkiego starania się. Dużo zależy od wypełnienia i faktycznie z cienkiego krawata się zbyt wiele nie ukręci, ale to powinno być znacznie mocniej dociągnięte i z łezką. Trzeba ćwiczyć.

Powiem szczerze, że ja słyszałem coś dokładnie odwrotnego. Rozumiem, że kołnierz na szpilkę, z uwagi na to, że stosunkowo rzadko widywany, a jeżeli już to najczęściej w dobrze przemyślanych stylizacjach, może uchodzić za bardzo elegancki, być może szczególnie wyrafinowany, etc. Natomiast powiem szczerze, że nigdy osobiście nie spotkałem podczas stricte formalnej uroczystości kogoś w takim kołnierzu - ani w kraju, ani zagranicą.

Dokładnie to samo czytałem.

Kołnierz na szpilkę jak rozumiem podnosi formalność koszuli

Gdzieś czytałem, że szpilkę stosowano do chwycenia szalejących podczas np. uprawiania sportu wyłogów. Formalne okazje raczej nie mają takich problemów.

Drodzy,

w najbliższym czasie wybieram się na wieczorny bal. Będę miał na sobie czarny garnitur, czarne oksfordy, białą koszulę z podwójnymi mankietami i krytą plisą. Do tego zestawu oczywiście biała poszetka.

Czy w takiej sytuacji doradzacie:

• czarny/granatowy jednolity krawat
  • czarną muszkę?

Czy dopuszczalny jest czerwony/biały goździk w butonierce? Który kolor jest bardziej odpowiedni?

Szybkie pytanie gdyż terminy mocno gonią:

czy założenie na własny ślub cywilny (w tygodniu w godzinach przedpołudniowych) koszuli z mankietami na guziki zamiast na spinki będzie dużym faux pas ?

Pytam gdyż mam tak bardzo ograniczony budżet iż wydanie 200zł na nową koszulę z mankietami na spinki dość mocno rujnuje mój budżet (mam piękną białą koszulę Eton niestety z mankietami na guziki).

ps. reszta to granatowy garnitur, biała lniana poszetka, granatowy krawat w delikatne purpurowe groszki, czarne oxfordy toe cap, biały goździk do butonierki i czarny pasek

Drodzy,

w najbliższym czasie wybieram się na wieczorny bal. Będę miał na sobie czarny garnitur, czarne oksfordy, białą koszulę z podwójnymi mankietami i krytą plisą. Do tego zestawu oczywiście biała poszetka.

Czy w takiej sytuacji doradzacie:

• czarny/granatowy jednolity krawat
  • czarną muszkę?

Czy dopuszczalny jest czerwony/biały goździk w butonierce? Który kolor jest bardziej odpowiedni?

Czarna, szczególnie jedwabna muszka może dać efekt "smokingu dla ubogich", radziłbym muszkę w innym kolorze.

Dopuszczalny, pamiętaj tylko, żeby go wcisnąć w butonierkę szypułką, a nie łodyżką. Kolor czerwony uchodzi za bardziej "rozrywkowy".

czy założenie na własny ślub cywilny (w tygodniu w godzinach przedpołudniowych) koszuli z mankietami na guziki zamiast na spinki będzie dużym faux pas ?

Pytam gdyż mam tak bardzo ograniczony budżet iż wydanie 200zł na nową koszulę z mankietami na spinki dość mocno rujnuje mój budżet (mam piękną białą koszulę Eton niestety z mankietami na guziki).

ps. reszta to granatowy garnitur, biała lniana poszetka, granatowy krawat w delikatne purpurowe groszki, czarne oxfordy toe cap, biały goździk do butonierki i czarny pasek

Możesz u krawca przerobić mankiet guzikowy na pojedynczy na spinki. Mnie kosztowało to 20 zł.

• Oceniam pozytywnie 1

Wg mnie nie, ja zresztą w ogóle spinek nie noszę - z męskiej biżuterii uznaję wyłącznie zegarki.

Witam, 

mam pytanie odnośnie odd jacket. Marynarka ma nakładane kieszenie poza brustaszą, lecz zastanawia mnie faktura materiału (wełna 130's). Niby jest to drobna jodełka, lecz z daleka przypomina nieco czesankę. Czy faktura marynarki dobrze koresponduje ze spodniami flanelowymi ze zdjęcia?

post-4524-0-21590900-1450180525_thumb.jp

Witam, 

mam pytanie odnośnie odd jacket. Marynarka ma nakładane kieszenie poza brustaszą, lecz zastanawia mnie faktura materiału (wełna 130's). Niby jest to drobna jodełka, lecz z daleka przypomina nieco czesankę. Czy faktura marynarki dobrze koresponduje ze spodniami flanelowymi ze zdjęcia?

Według mnie wygląda to kiepsko , ale ja się nie znam :)