musa19 Napisano 10 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2015 Powiem szczerze, że ja słyszałem coś dokładnie odwrotnego. Rozumiem, że kołnierz na szpilkę, z uwagi na to, że stosunkowo rzadko widywany, a jeżeli już to najczęściej w dobrze przemyślanych stylizacjach, może uchodzić za bardzo elegancki, być może szczególnie wyrafinowany, etc. Natomiast powiem szczerze, że nigdy osobiście nie spotkałem podczas stricte formalnej uroczystości kogoś w takim kołnierzu - ani w kraju, ani zagranicą. Pozdrawiam. Kołnierz na szpilkę jak rozumiem podnosi formalność koszuli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcjoner21 Napisano 10 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2015 Co sądzicie o tych wiązaniach krawatów? Wiem, że jeszcze wiele nauki przede mną, ale który według Was wyszedł mi najlepiej? Jak powinien wyglądać ładnie zawiązany 4 in hand? Mam wątpliwości odnośnie tego co zaznaczyłem czerwoną obwódką, tak ma być czy to błąd w sztuce wiązania? Im dalej, tym niestety gorzej, więc mam nadzieje, że zdjęcia wrzuciłeś w odwrotnej kolejności. Pierwszy jest całkiem ładny, a ostatni kompletnie nieudany. Wystająca końcówka będzie mniej widoczna, gdy mocniej dociągniesz krawat, bo na ostatnich dwóch zdjęciach są trochę za luźne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek2011 Napisano 10 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2015 To zaznaczone jest w porządku. Na zdjęciu numer 1 - prawie dobrze, tylko dół węzła dociągnąć. Kolejne zdjęcia - trochę jak poseł. Krawat jest, ale bez wielkiego starania się. Dużo zależy od wypełnienia i faktycznie z cienkiego krawata się zbyt wiele nie ukręci, ale to powinno być znacznie mocniej dociągnięte i z łezką. Trzeba ćwiczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 10 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2015 Powiem szczerze, że ja słyszałem coś dokładnie odwrotnego. Rozumiem, że kołnierz na szpilkę, z uwagi na to, że stosunkowo rzadko widywany, a jeżeli już to najczęściej w dobrze przemyślanych stylizacjach, może uchodzić za bardzo elegancki, być może szczególnie wyrafinowany, etc. Natomiast powiem szczerze, że nigdy osobiście nie spotkałem podczas stricte formalnej uroczystości kogoś w takim kołnierzu - ani w kraju, ani zagranicą. Dokładnie to samo czytałem. Kołnierz na szpilkę jak rozumiem podnosi formalność koszuli Gdzieś czytałem, że szpilkę stosowano do chwycenia szalejących podczas np. uprawiania sportu wyłogów. Formalne okazje raczej nie mają takich problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 10 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2015 ...lub agrafkę, ale to było zanim bracia Brooks wprowadzili kołnierz zapinany na guziki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 10 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2015 Rozumiem, dziękuję za opinie. W takim razie jak traktować białą koszulę z mankietami na spinki i kołnierzem na szpilkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 10 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2015 W dzisiejszych czasach, jak koszulę z dandysowym gadżetem, który zyskuje na popularności. Na ważne spotkanie nie założyłbym jej ponieważ za bardzo zwraca na siebie uwagę, chyba że byłbym prezesem wielkiej firmy czy korporacji. To oczywiście moje zdanie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musa19 Napisano 10 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2015 @waski Popieram powyższe. Jeśli chodzi o ważne spotkania, to taka koszula była też często widywana na salach rozpraw w sprawach przeciwko rodzinom mafijnym w USA w latach 80 i 90 ubiegłego stulecia Ale żeby nie było, parę razy widziałem taką koszulę na balach charytatywnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 10 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2015 W sumie to dobrze, że jednak nie jest to formalny dodatek, bo koszulę będzie można wykorzystać w większej ilości sytuacji i zestawów. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5000 Napisano 10 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2015 Jeszcze wiele nauki przede mną, ten na górze krawat jest najlepszy jakościowo, te środkowe są bardzo cienkie i ciężko coś z nich zrobić, ten na dole jest za to strasznie gruby. Dziękuję za opnie i zabieram się za ćwiczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 10 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2015 @Marcin5000: trenuj... cienki krawat utrudnia uzyskanie obfitego węzła, ale nie wyklucza uzyskania łezki. Ja krawaty z cieńszym wypełnieniem wiążę w podwójny 4inHand. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5000 Napisano 10 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2015 podwójny 4inHand to taki? http://janadamski.eu/wp-content/uploads/2014/08/How-to-tie-a-Victoria-Knot-Prince-Albert-Knot-.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Wieczorek Napisano 10 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2015 Tak. Jeżeli chce Pan normalny 4hand tylko grubszy, można spróbować Victorie. Powodzenia, i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil. Napisano 12 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2015 Drodzy, w najbliższym czasie wybieram się na wieczorny bal. Będę miał na sobie czarny garnitur, czarne oksfordy, białą koszulę z podwójnymi mankietami i krytą plisą. Do tego zestawu oczywiście biała poszetka. Czy w takiej sytuacji doradzacie: czarny/granatowy jednolity krawat czarną muszkę? Czy dopuszczalny jest czerwony/biały goździk w butonierce? Który kolor jest bardziej odpowiedni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 12 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2015 Muszka bardziej mi pasuje w tym zestawie. I biały goździk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Federalles Napisano 13 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2015 Szybkie pytanie gdyż terminy mocno gonią: czy założenie na własny ślub cywilny (w tygodniu w godzinach przedpołudniowych) koszuli z mankietami na guziki zamiast na spinki będzie dużym faux pas ? Pytam gdyż mam tak bardzo ograniczony budżet iż wydanie 200zł na nową koszulę z mankietami na spinki dość mocno rujnuje mój budżet (mam piękną białą koszulę Eton niestety z mankietami na guziki). ps. reszta to granatowy garnitur, biała lniana poszetka, granatowy krawat w delikatne purpurowe groszki, czarne oxfordy toe cap, biały goździk do butonierki i czarny pasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 13 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2015 Drodzy, w najbliższym czasie wybieram się na wieczorny bal. Będę miał na sobie czarny garnitur, czarne oksfordy, białą koszulę z podwójnymi mankietami i krytą plisą. Do tego zestawu oczywiście biała poszetka. Czy w takiej sytuacji doradzacie: czarny/granatowy jednolity krawat czarną muszkę? Czy dopuszczalny jest czerwony/biały goździk w butonierce? Który kolor jest bardziej odpowiedni? Czarna, szczególnie jedwabna muszka może dać efekt "smokingu dla ubogich", radziłbym muszkę w innym kolorze. Dopuszczalny, pamiętaj tylko, żeby go wcisnąć w butonierkę szypułką, a nie łodyżką. Kolor czerwony uchodzi za bardziej "rozrywkowy". Szybkie pytanie gdyż terminy mocno gonią: czy założenie na własny ślub cywilny (w tygodniu w godzinach przedpołudniowych) koszuli z mankietami na guziki zamiast na spinki będzie dużym faux pas ? Pytam gdyż mam tak bardzo ograniczony budżet iż wydanie 200zł na nową koszulę z mankietami na spinki dość mocno rujnuje mój budżet (mam piękną białą koszulę Eton niestety z mankietami na guziki). ps. reszta to granatowy garnitur, biała lniana poszetka, granatowy krawat w delikatne purpurowe groszki, czarne oxfordy toe cap, biały goździk do butonierki i czarny pasek Możesz u krawca przerobić mankiet guzikowy na pojedynczy na spinki. Mnie kosztowało to 20 zł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 14 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2015 Szybkie pytanie gdyż terminy mocno gonią: czy założenie na własny ślub cywilny (w tygodniu w godzinach przedpołudniowych) koszuli z mankietami na guziki zamiast na spinki będzie dużym faux pas ? Wg mnie nie, ja zresztą w ogóle spinek nie noszę - z męskiej biżuterii uznaję wyłącznie zegarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał W. Napisano 15 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2015 Czy według Was, łączenie motywów myśliwskich na krawacie i poszetce w jednym zestawie, to wieś czy wiocha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kewin Napisano 15 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2015 To zależy. Jeśli kolory i wzory są inne, to nie widzę w tym nic złego. Aczkolwiek sam bym raczej tego unikał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaann6 Napisano 15 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2015 Witam, mam pytanie odnośnie odd jacket. Marynarka ma nakładane kieszenie poza brustaszą, lecz zastanawia mnie faktura materiału (wełna 130's). Niby jest to drobna jodełka, lecz z daleka przypomina nieco czesankę. Czy faktura marynarki dobrze koresponduje ze spodniami flanelowymi ze zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 15 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2015 @Jaann6: bazując na zdjęciu, IMHO ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 15 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2015 Witam, mam pytanie odnośnie odd jacket. Marynarka ma nakładane kieszenie poza brustaszą, lecz zastanawia mnie faktura materiału (wełna 130's). Niby jest to drobna jodełka, lecz z daleka przypomina nieco czesankę. Czy faktura marynarki dobrze koresponduje ze spodniami flanelowymi ze zdjęcia? Według mnie wygląda to kiepsko , ale ja się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 15 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2015 Mnie nie razi, nosiłbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kewin Napisano 15 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2015 Przypuszczam, że w rzeczywistości kontrast jest jeszcze większy. Moim zdaniem jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi