Robert M Napisano 2 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2015 Kolorystycznie na pewno, ale najzgrabniejsze to one nie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubb Napisano 2 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2015 WitamSzukam garnituru w ciemnym granacie(z myślą o maturze, ale chciałbym żeby był jak najbardziej uniwersalny), ale ciężko jest mi coś znaleźć, z powodu mocno ograniczonego budżetu(ok. 650zł) i tego, że jestem bardzo szczupły(173/57). 1. Dzisiaj przymierzałem jednak garnitur, który według mnie leżał całkiem nieźle(potrzebne by były delikatne przeróbki), z tym że marynarka jest na jeden guzik i tutaj mam problem, jakie macie zdanie na temat takich marynarek? Czy jest to okej, czy może łamie jakieś zasady? 2. Problem mam też z butami, z tych samych powodów co z garniturem(rozmiar 39, maksymalnie 300 zł). Znalazłem coś takiego: Co myślicie? Jakieś opinie o firmie Faber? 3. Czy do ciemno granatowego garnituru, czarnych butów, białej koszuli pasuje biała poszetka i taki krawat: http://www.zara.com/pl/pl/m%C4%99%C5%BCczyzna/akcesoria/fantazyjny-szeroki-krawat-w-kropki-c358070p2424570.html? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 2 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2015 Pasuje, ale -jeśli masz problem z kasą - kup krawat i poszetkę na Allegro (ładne włoskie krawaty, używane w idealnym stanie i nowe, dostaniesz poniżej 10 zł, poszetkę ręcznie wykonaną za 30), a zaoszczędzoną kasę dodaj do butów. Niestety, tej firmy nie znam,a w podanym budżecie raczej nic sensownego nie kupisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubb Napisano 2 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2015 A co z marynarką z jednym guzikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszU Napisano 2 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2015 Krawata możesz zawsze poszukać w sklepach z używaną odzieżą, czasami za kilka groszy perełkę można wyciągnąć. Co do marynarki na jeden guzik - zapięcie takie wywodzi się ze smokingu, co czyni je formalnym rozwiązaniem (w połączeniu z równie formalną fakturą tkaniny, np. twill/gabardyna). Z tego co pamiętam zaleca się to rozwiązanie zwłaszcza osobom niskim i tęgim. Należy zwrócić przy tym uwagę, aby guzik umiejscowiony był w odpowiednim miejscu - okolicach talii, dzięki czemu podkreśli ją. Osobiście bardzo takie marynarki mi się podobają. Natomiast do butów możesz dołożyć pieniędzy, jak zaleca mosze. Te, które pokazujesz nie są złe, lecz zawsze możesz znaleźć coś lepszego Poszukaj w Internecie, może Królewski Herb, albo sklepy stacjonarne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubb Napisano 3 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2015 Wolałbym marynarkę "normalną", ale nie znalazłem nic co by mi pasowało, bo albo cena albo rozmiar nie pasował. A z marynarkami z jednym guzikiem w ogóle się nie "spotykałem" i dlatego o nie pytam. xkoziol możesz napisać dlaczego w to nie wchodzić? Co do butów to Królewski Herb nie ma takich małych rozmiarów z tego co widzę, a szkoda. Sklepy stacjonarne poprzeglądałem trochę i podobnie jak z garniturem albo cena albo rozmiar były nie takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 3 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2015 Nie, raczej nie szkoda. W tym budżecie naprawdę będzie bardzo ciężko - poszukałbym czegoś z niższej włoskiej półki albo Loaków na ebay (wyprzedaże, oferty prywatne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michau Napisano 3 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2015 Krolewskiherb pisał wcześniej ze na początku kwietnia będzie miał inne rozmiary. Możesz do nich napisać i zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubb Napisano 3 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2015 Wypowie się ktoś jeszcze o marynarce z jednym guzikiem, bo mam ją odłożoną i musiałbym dzisiaj się zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 3 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2015 To ja się wypowiem - szukaj na dwa guziki Argumenty te same co powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 3 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2015 Kubb, koledzy mają rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubb Napisano 3 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2015 Dzięki wszystkim za pomoc. Zostały mi niecałe 3 tygodnie, mam nadzieję, że uda mi się coś znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 3 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2015 Krolewskiherb pisał wcześniej ze na początku kwietnia będzie miał inne rozmiary. Możesz do nich napisać i zapytać. Pytałem ich o to. W tym miesiącu mają w planach wprowadzić Linię Królewską i to ona będzie miała poszerzoną rozmiarówkę- ale niestety od numeru 40. Pytałem o możliwość zrobienia mniejszej pary. Obiecali, że wybadają sprawę u producenta, ale rezultaty nie są pozytywne i jak na razie nie mogą zaproponować mniejszego rozmiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 3 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2015 Pasuje, ale -jeśli masz problem z kasą - kup krawat i poszetkę na Allegro (ładne włoskie krawaty, używane w idealnym stanie i nowe, dostaniesz poniżej 10 zł, poszetkę ręcznie wykonaną za 30), a zaoszczędzoną kasę dodaj do butów. Niestety, tej firmy nie znam,a w podanym budżecie raczej nic sensownego nie kupisz. Może w TK-eju się coś uda znaleźć. Nie jest to szczyt stylu i jakości, ale zdarzają się tam w okolicach 300-400 złotych choćby Florsheimy. Zawsze IMO lepiej niż klejone zapewne Fabery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 4 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2015 Tylko się cieszyć! Zmotywowali Cię do poszukania czegoś lepszego, nie wyrzucisz pieniędzy. Pewnie masz rację, ale ja wciąż jestem ciekaw jak będzie prezentowała się ta "wyższa" linia. O ile książęca wypadła marnie, może w królewskiej wyciągnęli jakieś wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dcab Napisano 4 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2015 Panowie, zastanawiałem się dzisiaj nad strojami (niekoniecznie świątecznymi) i wpadłem na pomysł, który umieściłem na poniższym zdjęciu. Jak sądzicie? Wiem o tragicznej jakości zdjęcia, ale aparatu nie posiadam, gdyż w zasadzie nigdy nie był mi potrzebny, a telefon oferuje to co widać Dziękuję z góry za opinie, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 4 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2015 Jak juz chcesz łączyć marynarkę w prazek z innymi spodniami, to spróbuj może jednak jasne, szare. Poszetkę dałbym kolorową, bo za dużo tych prazkow, a i krawat dałbym w innym kolorze, by powstał świadomy zestaw koordynowany. Teraz to wygląda trochę na power suit tylko bez power i bez suit. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dcab Napisano 4 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2015 Na spodnie nie zwracaj uwagi, chodzi mi o górę zestawu. Dziękuję za opinię Krawat specjalnie dałem w takim kolorze. Osobiście bardzo lubię zestawy jednokolorowe, w których poszczególne elementy są w różnych odcieniach. Zawsze dążę do uzyskania takiego efektu. Specjalnie odrzucam elementy, które mimo tego, że pasują kolorystycznie do całości, to ze względu na inną barwę rzucają się w oczy. Poszetka jest w kratkę, ale jakość zdjęć... Co oznacza pojęcie "power suit"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 4 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2015 Co oznacza pojęcie "power suit"? Ostatnio chyba najlepiej wyjaśnił to 4inHand we wpisie na swoim blogu: http://milerszyje.pl/power-suit-flanelowa-dwurzedowka-chalkstripe-miler-bespoke-tailoring.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dcab Napisano 4 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2015 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 4 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2015 Dla mnie - oczopląs, zbyt wiele prążków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 5 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2015 Nie jestem pewien czy ramiona nie są zbyt kwadratowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cz. Napisano 5 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2015 Mam okazję tanio kupić granatowe lub popielate, zamszowe oxford brogues. Większość moich butów jest brązowych, dlatego też chętnie wyjdę poza ten kolor. Które będą bardziej uniwersalne i lepiej wypadną z szarym garniturem (mój podstawowy)? Nie mam możliwości przymiarki w garniturze, internet nie pokazuje przekonujących zdjęć. Mam nadzieję, że ktoś podzieli się swoim doświadczeniem z tymi kolorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 5 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2015 Nie jestem pewien czy ramiona nie są zbyt kwadratowe ? To, co określamy przez kwadratowe ramiona, oznacza ostry "kant" pomiędzy linią ramienia i rękawa, w praktyce "ostry" oznacza "bliski kątowy prostemu".Tutaj takiego efektu nie widać.Jeśli jednak pytasz o ogólną ocenę marynarki, to wygląda to dość słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irytek102 Napisano 10 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2015 Z dniem dzisiejszym przeniosłem poszukiwania garnituru z rozważań teoretycznych na przymiarki i runde po sklepach. Potrzebuję garnituru do ślubu, a później do wykorzystywania jako możliwie uniwersalny. Chciałbym kolor niebieski/granatowy. Taki standardzik. Na pierwszy ogień poszły sieciówki. Nr 1. - Bytom Nr. 2. Giacomo Conti ciemny granat (trochę zbyt ciemny imo) Nr. 2. Giacomo Conti jasny Swoje zdanie mam już mniej więcej wyrobione, bardzo proszę o Wasze opinie i uwagi. Z góry dziękuję! Offtop: Pojawił się temat szycia na miarę (bespoke), gdzie najlepiej zapytać (jaki temat na forum) o doświadczenie z krawcem i tkaninę którą mam na oku? Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi