Classic Valeria Napisano 1 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2012 Dorzucę do tematu, swoje 3 grosze. I jako kobieta i choć trochę chyba, jako zawodowiec. Jeżeli to jeszcze kogoś interesuje i obchodzi, oczywiście Bardzo interesujące było dla mnie przeczytanie tego wątku. Szczególnie z racji tego, że była to polemika mężczyzn o kobietach. Wiele po drodze znalazłam w moim odczuciu fałszywych przekonań, ale też zahaczyliście Panowie o kilka interesujących aspektów wartych rozwinięcia. No, ale nie o tym teraz. Nie da się o wszystkim na raz. Skupię się nad tym, czym jest dla mnie klasyka zarówno ta męska jak i ta w kobiecym wydaniu. Po pierwsze myśląc o klasyce mamy w głowie obraz pewnej warstwy społecznej, której przypisane było noszenie takich a nie innych ubrań. W gruncie rzeczy myślimy, więc aspirująco, bo to, co dziś nazywamy klasyką było domeną klasy uprzywilejowanej, zamożnej i dobrze urodzonej. Nie bez powodu o tym wspominam, bo sięganie do tych wzorców, dziś jest doskonałym sposobem manipulacji wizerunkiem. Dość ciekawe jest, że klasyką nazywamy modę pierwszej połowy XXw. i nie sięgamy gdzieś głębiej w historię ubioru, wynika to chyba z ludzkiego pragmatyzmu. W oparciu o tamte wzorce powstały kanony zarówno dobrze ubranego mężczyzny jak i eleganckiej kobiety. Czymże jest, więc jest dziś damska klasyka? W moim odczuciu, jest umiejętnym przeniesieniem tych wzorców we współczesną rzeczywistość. Pozostawanie w dosłowności mogłoby grozić groteskową manierą kostiumową. Zwłaszcza dotyczy to ubioru kobiet, których wizerunek, jako elegantek w każdej dekadzie był bardzo konkretny i wyrazisty. Przełożenie tego jeden do jeden w teraźniejszość sprawdza się na okładce Vogue, ale w metrze, na poczcie czy w Auchan, jest raczej mało komfortowe. Z racji na dzisiejszy ubraniowy eklektyzm, o którym myślę, że jest najbardziej charakterystyczną cechą mody naszych czasów, czyli brak mody, brak wzorca , brak kanonów, klasyką jest czerpanie z form i fasonów, w których mówiąc najprościej, Kobieta wygląda jak Kobieta. http://www.classicvaleria.blogspot.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 3 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Październik 2012 Płynna kobieca nowoczesność (Bauman). Myślę, że właśnie dla kobiecej elegancji punkty zaczepienia są ważne. Formuje się wtedy nurt, działa się na mężczyzn. Warto spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 9 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2012 Cztery kroki do butów szytych na miarę http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,1078 ... miare.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 14 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2012 można przeczytać w wolnej chwili: http://www.styl.pl/magazyn/w-swiecie-ko ... nId,641389 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubao Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Co prawda niemęska http://www.youtube.com/watch?v=22AZRo28c7o&feature=player_embedded Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 27 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2012 Dziś wróciliśmy z moją Jagodą z udanych (dla niej) zakupów. Piękna wełniana i ciepła chusta z MD, wspaniała jedwabna złota chusta z Wittchena i niezwykłe rękawiczki od Pana Czesława (jedyny egzemplarz, nieodebrany przez klientkę). Moja żona prezentowała się dziś jeszcze piękniej niż zwykle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 27 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2012 proszę przekaż gratulacje dla żony ... A może podpowiesz jej rejestrację na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 27 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2012 Jak na żart, brzmi całkiem poważnie . Przekażę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 28 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2012 Ukradziona fotka, którą wrzucono dosłownie przed chwilą na jedno forum zegarkowe. Nie wiem,czy klasyka, ale zdjęcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zw1920 Napisano 2 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2012 A propo kobiecej klasycznej elegancji: Pierwszy raz zdecydowałem się na zakup butów z wyższej półki i.... kupiłem dwie pary Carmin dla małżonki. Pisałem już to zdanie w komentarzu na blogu Szarmanta, że nie znam shoemakerów którzy by mieli tak szeroki asortyment butów damskich, w tak rozsądnej cenie (315 euro/para). Buty kupione w paźdzerniku, w salonie paryskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreatywny Napisano 2 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2012 Gratulacje. Piękne buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 2 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2012 Kto będzie dbał o te buty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 2 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2012 Moj portfel bedzie sie czul lepiej jesli zona nie zobaczy tych zdjec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zw1920 Napisano 2 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2012 Kto będzie dbał o te buty? Rzecz jasna oboje Ja zajmę się fachową obsługą, a małżonka kosztami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zw1920 Napisano 2 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2012 Moj portfel bedzie sie czul lepiej jesli zona nie zobaczy tych zdjec Cieszę się, że je kupiłem. Miałem wyrzuty sumienia z tego powodu, że dzięki wiedzy nabytej z forum, kupiłem już dla siebie kilka par butów, a małżonka była na etapie Ecco. Nie mogliśmy się zdecydować bo wybór naprawdę jest duży. Początkowo planowaliśmy zakup jednej pary, ale oboje doszliśmy do wniosku, że nie wiadomo kiedy nadarzy się ponowna okazja pobytu w Paryżu i stąd zakup dwóch. Zdjęcia na stronach Carminy jednak nie oddają ich faktycznego piękna, więc myślę Piracie, że bezpośrednia wizyta Twojej małżonki w salonie dopiero mogłaby nieźle zrujnować domowy budżet Moja z kolei powoli zaczyna rozumieć moją, rosnącą fascynację klasycznym obuwiem. Już rozmawialiśmy o zakupie kolejnych par butów dla niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 2 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2012 Ja się boję kupić dziewczynie dobre buty, bo podobno jak chłopak kupi dziewczynie buty, to znak, że ona od niego odejdzie, haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zw1920 Napisano 2 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2012 Ja bym zaryzykował na Twoim miejscu, nie wiem na jakim etapie związku jesteś (to nie moja sprawa), ale czy nie sprawiłaby Tobie frajdy sytuacja gdy wychodzisz ubrany w jeden z Twoich świetnych CMDNS, a obok Ciebie dumnie krocząca w Carminach także świetnie ubrana wybranka Twego serca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 2 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2012 ale czy nie sprawiłaby Tobie frajdy sytuacja gdy wychodzisz ubrany w jeden z Twoich świetnych CMDNS, a obok Ciebie dumnie krocząca w Carminach także świetnie ubrana wybranka Twego serca Sądzę, że są też inne chwile, które sprawiłyby Proc'owi frajdę, ale to nie moja sprawa Wybaczcie, ale musiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 2 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2012 Większość kobiet nie rozumie idei dobrych butów i woli mieć ich po prostu dużo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 2 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2012 Nie mówiąc o tym, jak traktują swoje buty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 2 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2012 Nie zmienisz tego, zwłaszcza że w przypadku damskiej garderoby jeszcze częściej "drożej" nie znaczy "lepiej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 3 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2012 Stroje plażowe z dwudziestolecia międzywojennego http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obc ... nnego.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krawaciara Napisano 16 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Listopad 2012 A propo kobiecej klasycznej elegancji: Pierwszy raz zdecydowałem się na zakup butów z wyższej półki i.... kupiłem dwie pary Carmin dla małżonki. Pisałem już to zdanie w komentarzu na blogu Szarmanta, że nie znam shoemakerów którzy by mieli tak szeroki asortyment butów damskich, w tak rozsądnej cenie (315 euro/para). Buty kupione w paźdzerniku, w salonie paryskim. [attachment=2]Carmina_01.jpg[/attachment] zjawiskowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Classic Valeria Napisano 17 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2012 A propo kobiecej klasycznej elegancji: Pierwszy raz zdecydowałem się na zakup butów z wyższej półki i.... kupiłem dwie pary Carmin dla małżonki. Pisałem już to zdanie w komentarzu na blogu Szarmanta, że nie znam shoemakerów którzy by mieli tak szeroki asortyment butów damskich, w tak rozsądnej cenie (315 euro/para). Buty kupione w paźdzerniku, w salonie paryskim. Buty piękne, zwlaszcza te brązowe. Te czarne dośc trudne w stylizacji. Trzeba doskonale zgrać proporcje ubrania, żeby nie postarzyć sobie wizerunku. Mają w sobie mocny akcent mody retro. Tego typu forma dosc mocno usadza sylwetkę, dlatego to, do czego są noszone ( do jakiej formy spodni, czy spodnicy i jakich rajsto jest szalenie ważne) Osobiście bardzo lubię nosić buty w typie męskich klasyków, ale watro zwrócić baczną uwagę by nie przebrać się za faceta. www.classicvaleria.blogspot.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 17 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Listopad 2012 Masz rację, moja partnerka jak zobaczyła brązowe stwierdziła, że bardzo fajne, za to czarne wydały jej się bardzo męskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi