eye_lip Napisano 15 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2021 Jaki teraz jest koszt rękawiczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 15 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2021 Godzinę temu, frik napisał: Zamówiłem dzisiaj, mają być gotowe za 16 dni, ale może będą wcześniej. Dobrze że czytałem ten wątek bo na dzień dobry usłyszałem, że za tydzień mają przyjść jakieś skóry, ale pewności nie ma jakie, za to jak trochę dopytałem to się znalazł czarny jeleń Jamroziński w ogóle kryje się z tymi skórami i trzeba ciągnąć go każdym razem za język. Dziwna sprawa. Na zapleczu trzyma jeszcze np. dwie wersje renifera, do czego początkowo się nie przyznaje... Co do czarnego jelenia - bardzo fajna skóra, akurat zamówiłem sobie z niej rękawiczki miesiąc temu. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frik Napisano 16 Luty 2021 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2021 7 godzin temu, eye_lip napisał: Jaki teraz jest koszt rękawiczek? 270zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 19 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2021 Do kangurofilów - niestety według pana Czesława ta skóra z Tatra Leathers NIE nadaje się na rękawiczki. Będzie więc z niej portfel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 8 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2021 Czy ktoś zamawiał coś ostatnio u Pana Jamrozińskiego i orientuje się jakie skóry są dostępne i jak kształtują się aktualne ceny? Jestem akurat w Warszawie i pomyślałem że może skorzystam z okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 8 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2021 @blekit Przecież czytasz ten wątek od lat i powinieneś wiedzieć, że 'to tak nie działa'... Wszystko zależy od tego jak potoczy się rozmowa i co panu Czesławowo uda się 'wykopać' z zaplecza. Niezmiennie polecam wizytę w pracowni; i koniecznie napisz jak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nynu Napisano 8 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2021 Wczoraj dotarły do mnie prezentowe damskie rękawiczki z ładnego brązowego zamszu z lekkim ociepleniem. Cena 240 zł. Warte każdej złotówki z tych 240. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_ Napisano 16 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2021 Dzisiaj odebrałem:)Skóra brązowa z jelenia nowozelandzkiego, bardzo miękka i przyjemna w dotyku. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 27 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2021 A z czego mają wewnętrzny ocieplacz? O ile skóry rękawiczek są przyzwoitej jakości to ten poliester w środku to słaby punkt rękawiczek. Moje po roku mają ocieplacz mocno sfatygowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_ Napisano 17 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2022 W dniu 28.12.2021 o 00:12, Awopiotr napisał: A z czego mają wewnętrzny ocieplacz? O ile skóry rękawiczek są przyzwoitej jakości to ten poliester w środku to słaby punkt rękawiczek. Moje po roku mają ocieplacz mocno sfatygowany. Ocieplacz jest wełniany,ktory pan Jamrozinski określa jako "polarek".Rzeczywiście jego jakość nie zachwyca,ale też nie jest jakimś dużym minusem(rękawiczki są ciepłe i mój ocieplacz nie jest sfatygowany po 3 latach użytkowania) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torunianin Napisano 18 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2022 Niestety materiały, które używa do ocieplania to najsłabszy punkt rękawiczek Jamrozińskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kdudzic Napisano 18 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2022 Można jeszcze wybrać ocieplanie futrem jagnięcym jeśli komuś ręce mocno marzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub.B Napisano 18 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2022 Jak grube jest to futro jagnięce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kdudzic Napisano 18 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2022 Ostatnio jak rozmawiałem z panem Jamrozińskim to powiedział, że rękawiczki z futrem są o rozmiar większe. Z tym, że to była bardziej dygresja. Nie pytałem stricte o to jak grube jest futro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mgns Napisano 14 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2022 Za ile teraz można kupić rękawiczki u pana Jamrozińskiego? Chodzi mi o najprostszą skórę krowią z kaszmirem albo bez podszewki. Pan Jamroziński sprzedaje również rękawiczki off the rack? (nie na miarę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 14 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2022 Trochę offtopowo chciałbym usłyszeć jak pytasz o "off the rack" Pana J.;) 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mgns Napisano 14 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2022 18 minut temu, eye_lip napisał: Trochę offtopowo chciałbym usłyszeć jak pytasz o "off the rack" Pana J.;) Piszę tak, bo jestem na forum, przez telefon bym zapytał normalnie o gotowe modele Albo RTW unlined glovesy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 14 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2022 Tak - można tam również kupić rękawiczki 'z półki'. Cena, z tego co pamiętam porównywalna/niewiele niższa z tymi 'na miarę'. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mgns Napisano 14 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2022 Teraz, Koval napisał: Tak - można tam również kupić rękawiczki 'z półki'. Cena, z tego co pamiętam porównywalna/niewiele niższa z tymi 'na miarę'. Trochę boję się kupienia na miarę, jak się okaże że nie pasuje mi fason albo wygląd to zmarnowane 300zł. Chyba że można pokazać jakieś przykładowe rękawiczki danej marki i zamówić zbliżone do nich 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faradobus Napisano 31 Sierpień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2022 Koledzy, czy ktoś korzystał ostatnio z usług Mistrza? Ceny mocno skoczyły wobec inflacji? Osobiście rozważam uszycie nieocieplanych rękawiczek ze skóry zamszowej (najchętniej barwionej na jakiś ciekawy kolor). Czy ktoś z Was ma w tej materii doświadczenie z pracownią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 26 Październik 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Październik 2022 Mały teaser zamówienia - wybieram się do pana Czesława z taka paczuszką. Zobaczymy, co powie. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Velahrn Napisano 11 Listopad 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2022 Znalazłem arcyciekawy film z panem Czesławem o krojeniu rękawiczek. Szczerze mówiąc, nie myślałem, że jest to aż tak ciężka fizyczna praca. Mistrz nie używa żadnych szablonów (!), kroi wszystkie części na oko (!!!), po prostu niesamowite. Trzeba mieć konto na video aby obejrzeć. 10 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Velahrn Napisano 4 Styczeń 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2023 Wklejam zdjęcia gotowych już rękawiczek. Skóra pochodzi z niemieckiej garbarni Perlinger Leder. Nie jest tajemnicą, że w zasadzie wszyscy europejscy rękawicznicy biorą skórę z pekari właśnie z tej garbarni, gdyż... jest ona jedyna w Europie - kolejnej trzeba już szukać za Oceanem. Najpierw zdjęcia, a potem kilka ciekawostek i moja opinia. Skóra z pekari jest dosyć cienka. Na grubość będzie jej najbliżej do skóry koźlęcej. Jelen albo sarna - przynajmniej te, których używa pan Jamroziński - są zauważalnie grubsze. Jest to również skóra bardzo elastyczna, natomiast nie odkształca się i nie deformuje, po rozciągnięciu wraca do poprzedniego kształtu. Zdecydowanie sucha i matowa w dotyku. Zresztą tak można poznać podróbki pekari! Są tłoczone, a przy tłoczeniu skórę się prasuje, więc siła rzeczy ona błyszczy. Prawdziwe pekari nie błyszczy nic a nic, a ma wręcz taki "kredowy" finisz. Mimo tego, nie brudzi się i nie chłonie brudu jak gąbka - to nie jest ircha! Zresztą rękawiczki irchowe to chyba największa moja rękawicznicza porażka, według mnie nie nadają się w ogóle do noszenia, ale to temat na osobny wpis. Co do wytrzymałości, to się nie wypowiadam, bo mam rękawiczki dopiero drugi miesiąc. Zapewniane ciepło - dokładnie jak by wynikało z grubości, umiarkowane. Mam rękawiczki z cienką podszewką wełnianą (standardowa Jamrozińskiego), i sprawdzają się idealnie w temperaturach 0-10 C. Wykonanie doskonałe - co jest standardem u pana Czesława. Po ośmiu latach noszenia tylko rękawiczek bespoke nie jestem już w stanie wrócić do masówki. Mam nietypowy rozmiar dłoni (7,25, z reguły rozmiarówka męska zaczyna się od XS, co mniej więcej odpowiada 7,5), a lubię, gdy rękawiczka pasuje... jak rękawiczka :), ściśle opinając ręce i nie pozostawiając nieestetycznej wolnej przestrzeni w palcach. 11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 5 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2023 Skóra koźlęca nie jest (zwykle) cienka, np klasyczne włoskie szewra welury tak jak ja kupuje mają ok. 2mm, za to często cienkie są bardzo skóry licowe świńskie (a przy tym wytrzymałe ). Generalnie finalna grubość zależy od tego kto, jakim sposobem i na co wyprawia skóry. Bardzo ładne to pekari, jest gdzieś dostępne w stałej ofercie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gisch Napisano 5 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2023 3 godziny temu, eye_lip napisał: Skóra koźlęca nie jest (zwykle) cienka, np klasyczne włoskie szewra welury tak jak ja kupuje mają ok. 2mm, za to często cienkie są bardzo skóry licowe świńskie (a przy tym wytrzymałe ). Generalnie finalna grubość zależy od tego kto, jakim sposobem i na co wyprawia skóry. Bardzo ładne to pekari, jest gdzieś dostępne w stałej ofercie? W stałej ofercie są w Hungant (peccarygloves.com), zdarzają się też w Kalcie jako MTO (choć nie wiem czy dostarczają w każdym roku, można się zapisać na listę; mam stamtąd model szyty ręcznie prawie identyczny jak te Velahrna, może odrobinę żywszy kolor; kupowałem 2,5 roku temu i od tego czasu cena na stronie wzrosła o 60 %, więc teraz nie są tak atrakcyjni względem rumuńskiej manufaktury). Skóra zdecydowanie nietuzinkowa, bardzo "dzika" nawet w porównaniu z jeleniem czy łosiem, miększa, bardziej plastyczna i mięsista niż inne - niemniej te zalety to nie jest "3 x bardziej niż jeleń", imo powiedzmy 30 % więcej. Jeśli ktoś liczy na produkt 2 czy 3 razy lepszy to nic z tego, najistotniejsze różnice to wygląd i sam fakt egzotyczności (co oczywiście nie oznacza, że nie warto z tej skóry korzystać, jednak stosunek ceny do wartości użytkowych nie jest z pewnością wyższy niż przy innych skórach). @VelahrnIle wyniosła Cię teraz cała impreza (skóra + szycie)? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi