eye_lip Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 Jaki teraz jest koszt rękawiczek? Cytuj
Velahrn Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2021 Godzinę temu, frik napisał: Zamówiłem dzisiaj, mają być gotowe za 16 dni, ale może będą wcześniej. Dobrze że czytałem ten wątek bo na dzień dobry usłyszałem, że za tydzień mają przyjść jakieś skóry, ale pewności nie ma jakie, za to jak trochę dopytałem to się znalazł czarny jeleń Jamroziński w ogóle kryje się z tymi skórami i trzeba ciągnąć go każdym razem za język. Dziwna sprawa. Na zapleczu trzyma jeszcze np. dwie wersje renifera, do czego początkowo się nie przyznaje... Co do czarnego jelenia - bardzo fajna skóra, akurat zamówiłem sobie z niej rękawiczki miesiąc temu. 4 1 Cytuj
frik Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2021 7 godzin temu, eye_lip napisał: Jaki teraz jest koszt rękawiczek? 270zł Cytuj
Velahrn Opublikowano 19 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2021 Do kangurofilów - niestety według pana Czesława ta skóra z Tatra Leathers NIE nadaje się na rękawiczki. Będzie więc z niej portfel. Cytuj
blekit Opublikowano 8 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2021 Czy ktoś zamawiał coś ostatnio u Pana Jamrozińskiego i orientuje się jakie skóry są dostępne i jak kształtują się aktualne ceny? Jestem akurat w Warszawie i pomyślałem że może skorzystam z okazji. Cytuj
Koval Opublikowano 8 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2021 @blekit Przecież czytasz ten wątek od lat i powinieneś wiedzieć, że 'to tak nie działa'... Wszystko zależy od tego jak potoczy się rozmowa i co panu Czesławowo uda się 'wykopać' z zaplecza. Niezmiennie polecam wizytę w pracowni; i koniecznie napisz jak było. Cytuj
nynu Opublikowano 8 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2021 Wczoraj dotarły do mnie prezentowe damskie rękawiczki z ładnego brązowego zamszu z lekkim ociepleniem. Cena 240 zł. Warte każdej złotówki z tych 240. 1 Cytuj
maciek_ Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2021 Dzisiaj odebrałem:)Skóra brązowa z jelenia nowozelandzkiego, bardzo miękka i przyjemna w dotyku. 8 Cytuj
Awopiotr Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2021 A z czego mają wewnętrzny ocieplacz? O ile skóry rękawiczek są przyzwoitej jakości to ten poliester w środku to słaby punkt rękawiczek. Moje po roku mają ocieplacz mocno sfatygowany. Cytuj
maciek_ Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2022 W dniu 28.12.2021 o 00:12, Awopiotr napisał: A z czego mają wewnętrzny ocieplacz? O ile skóry rękawiczek są przyzwoitej jakości to ten poliester w środku to słaby punkt rękawiczek. Moje po roku mają ocieplacz mocno sfatygowany. Ocieplacz jest wełniany,ktory pan Jamrozinski określa jako "polarek".Rzeczywiście jego jakość nie zachwyca,ale też nie jest jakimś dużym minusem(rękawiczki są ciepłe i mój ocieplacz nie jest sfatygowany po 3 latach użytkowania) 1 Cytuj
torunianin Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2022 Niestety materiały, które używa do ocieplania to najsłabszy punkt rękawiczek Jamrozińskiego. Cytuj
kdudzic Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2022 Można jeszcze wybrać ocieplanie futrem jagnięcym jeśli komuś ręce mocno marzną. Cytuj
Jakub.B Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2022 Jak grube jest to futro jagnięce? Cytuj
kdudzic Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2022 Ostatnio jak rozmawiałem z panem Jamrozińskim to powiedział, że rękawiczki z futrem są o rozmiar większe. Z tym, że to była bardziej dygresja. Nie pytałem stricte o to jak grube jest futro. Cytuj
mgns Opublikowano 14 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2022 Za ile teraz można kupić rękawiczki u pana Jamrozińskiego? Chodzi mi o najprostszą skórę krowią z kaszmirem albo bez podszewki. Pan Jamroziński sprzedaje również rękawiczki off the rack? (nie na miarę) Cytuj
eye_lip Opublikowano 14 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2022 Trochę offtopowo chciałbym usłyszeć jak pytasz o "off the rack" Pana J.;) 5 1 Cytuj
mgns Opublikowano 14 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2022 18 minut temu, eye_lip napisał: Trochę offtopowo chciałbym usłyszeć jak pytasz o "off the rack" Pana J.;) Piszę tak, bo jestem na forum, przez telefon bym zapytał normalnie o gotowe modele Albo RTW unlined glovesy Cytuj
Koval Opublikowano 14 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2022 Tak - można tam również kupić rękawiczki 'z półki'. Cena, z tego co pamiętam porównywalna/niewiele niższa z tymi 'na miarę'. 1 Cytuj
mgns Opublikowano 14 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2022 Teraz, Koval napisał: Tak - można tam również kupić rękawiczki 'z półki'. Cena, z tego co pamiętam porównywalna/niewiele niższa z tymi 'na miarę'. Trochę boję się kupienia na miarę, jak się okaże że nie pasuje mi fason albo wygląd to zmarnowane 300zł. Chyba że można pokazać jakieś przykładowe rękawiczki danej marki i zamówić zbliżone do nich 1 Cytuj
Faradobus Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Koledzy, czy ktoś korzystał ostatnio z usług Mistrza? Ceny mocno skoczyły wobec inflacji? Osobiście rozważam uszycie nieocieplanych rękawiczek ze skóry zamszowej (najchętniej barwionej na jakiś ciekawy kolor). Czy ktoś z Was ma w tej materii doświadczenie z pracownią? Cytuj
Velahrn Opublikowano 26 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2022 Mały teaser zamówienia - wybieram się do pana Czesława z taka paczuszką. Zobaczymy, co powie. 6 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Velahrn Opublikowano 11 Listopada 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2022 Znalazłem arcyciekawy film z panem Czesławem o krojeniu rękawiczek. Szczerze mówiąc, nie myślałem, że jest to aż tak ciężka fizyczna praca. Mistrz nie używa żadnych szablonów (!), kroi wszystkie części na oko (!!!), po prostu niesamowite. Trzeba mieć konto na video aby obejrzeć. 10 1 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Velahrn Opublikowano 4 Stycznia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2023 Wklejam zdjęcia gotowych już rękawiczek. Skóra pochodzi z niemieckiej garbarni Perlinger Leder. Nie jest tajemnicą, że w zasadzie wszyscy europejscy rękawicznicy biorą skórę z pekari właśnie z tej garbarni, gdyż... jest ona jedyna w Europie - kolejnej trzeba już szukać za Oceanem. Najpierw zdjęcia, a potem kilka ciekawostek i moja opinia. Skóra z pekari jest dosyć cienka. Na grubość będzie jej najbliżej do skóry koźlęcej. Jelen albo sarna - przynajmniej te, których używa pan Jamroziński - są zauważalnie grubsze. Jest to również skóra bardzo elastyczna, natomiast nie odkształca się i nie deformuje, po rozciągnięciu wraca do poprzedniego kształtu. Zdecydowanie sucha i matowa w dotyku. Zresztą tak można poznać podróbki pekari! Są tłoczone, a przy tłoczeniu skórę się prasuje, więc siła rzeczy ona błyszczy. Prawdziwe pekari nie błyszczy nic a nic, a ma wręcz taki "kredowy" finisz. Mimo tego, nie brudzi się i nie chłonie brudu jak gąbka - to nie jest ircha! Zresztą rękawiczki irchowe to chyba największa moja rękawicznicza porażka, według mnie nie nadają się w ogóle do noszenia, ale to temat na osobny wpis. Co do wytrzymałości, to się nie wypowiadam, bo mam rękawiczki dopiero drugi miesiąc. Zapewniane ciepło - dokładnie jak by wynikało z grubości, umiarkowane. Mam rękawiczki z cienką podszewką wełnianą (standardowa Jamrozińskiego), i sprawdzają się idealnie w temperaturach 0-10 C. Wykonanie doskonałe - co jest standardem u pana Czesława. Po ośmiu latach noszenia tylko rękawiczek bespoke nie jestem już w stanie wrócić do masówki. Mam nietypowy rozmiar dłoni (7,25, z reguły rozmiarówka męska zaczyna się od XS, co mniej więcej odpowiada 7,5), a lubię, gdy rękawiczka pasuje... jak rękawiczka :), ściśle opinając ręce i nie pozostawiając nieestetycznej wolnej przestrzeni w palcach. 11 1 Cytuj
eye_lip Opublikowano 5 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2023 Skóra koźlęca nie jest (zwykle) cienka, np klasyczne włoskie szewra welury tak jak ja kupuje mają ok. 2mm, za to często cienkie są bardzo skóry licowe świńskie (a przy tym wytrzymałe ). Generalnie finalna grubość zależy od tego kto, jakim sposobem i na co wyprawia skóry. Bardzo ładne to pekari, jest gdzieś dostępne w stałej ofercie? Cytuj
gisch Opublikowano 5 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2023 3 godziny temu, eye_lip napisał: Skóra koźlęca nie jest (zwykle) cienka, np klasyczne włoskie szewra welury tak jak ja kupuje mają ok. 2mm, za to często cienkie są bardzo skóry licowe świńskie (a przy tym wytrzymałe ). Generalnie finalna grubość zależy od tego kto, jakim sposobem i na co wyprawia skóry. Bardzo ładne to pekari, jest gdzieś dostępne w stałej ofercie? W stałej ofercie są w Hungant (peccarygloves.com), zdarzają się też w Kalcie jako MTO (choć nie wiem czy dostarczają w każdym roku, można się zapisać na listę; mam stamtąd model szyty ręcznie prawie identyczny jak te Velahrna, może odrobinę żywszy kolor; kupowałem 2,5 roku temu i od tego czasu cena na stronie wzrosła o 60 %, więc teraz nie są tak atrakcyjni względem rumuńskiej manufaktury). Skóra zdecydowanie nietuzinkowa, bardzo "dzika" nawet w porównaniu z jeleniem czy łosiem, miększa, bardziej plastyczna i mięsista niż inne - niemniej te zalety to nie jest "3 x bardziej niż jeleń", imo powiedzmy 30 % więcej. Jeśli ktoś liczy na produkt 2 czy 3 razy lepszy to nic z tego, najistotniejsze różnice to wygląd i sam fakt egzotyczności (co oczywiście nie oznacza, że nie warto z tej skóry korzystać, jednak stosunek ceny do wartości użytkowych nie jest z pewnością wyższy niż przy innych skórach). @VelahrnIle wyniosła Cię teraz cała impreza (skóra + szycie)? 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi