Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Wodzu napisał:

Mam rękawiczki od Jamrozińskiego w wydaniu skóra licowa połączona z zamszem - zamsz na wierzchniej stronie dłoni, czyli tej mniej podatnej na zużycie. W takim wydaniu sprawdza się to bardzo dobrze, mam je już prawie 10 lat i wciąż wyglądają super (mam tylko 2 pary rękawiczek, te traktuję jako codzienne i w sezonie są używane codziennie).

Jak znajdę chwilę, to zrobię aktualne zdjęcia. Generalnie, użyta przez Jamrozińskiego skóra jest świetnej jakości. Miałem na początku obawy o jej trwałość, bo wygląda w zasadzie identycznie jak wiele sklepowych par z różnych półek cenowych, ale różnicę widać po czasie.

Znalazłem swój stary post, to te:

Dzieki za odpowiedź! Pan Czesław bardzo mi odradzał zamsz i (niestety) go posłuchałem. Widzę, że to jak z jeleniem - trzeba go męczyć i męczyć aż się zgodzi :D

Opublikowano
W dniu 4.12.2025 o 08:28, WojKow napisał:

Jak Ci się sprawują zamszowe rękawiczki? Kiedyś bardzo chciałem sobie takie sprawić, ale trochę się boję kwestii zużycia. Czy mógłbyś proszę podesłać zdjęcia newralgicznych punktów? 

Proszę, tak wyglądają po wielu latach dość regularnego używania.

image.thumb.jpeg.b532804a3320331b0717f86ee62cf9e6.jpeg

• Like 3
Opublikowano
W dniu 5.12.2025 o 08:31, Wodzu napisał:

Mam rękawiczki od Jamrozińskiego w wydaniu skóra licowa połączona z zamszem - zamsz na wierzchniej stronie dłoni, czyli tej mniej podatnej na zużycie. W takim wydaniu sprawdza się to bardzo dobrze, mam je już prawie 10 lat i wciąż wyglądają super (mam tylko 2 pary rękawiczek, te traktuję jako codzienne i w sezonie są używane codziennie).

Jak znajdę chwilę, to zrobię aktualne zdjęcia. Generalnie, użyta przez Jamrozińskiego skóra jest świetnej jakości. Miałem na początku obawy o jej trwałość, bo wygląda w zasadzie identycznie jak wiele sklepowych par z różnych półek cenowych, ale różnicę widać po czasie.

Znalazłem swój stary post, to te:

Dorzucam zdjęcia, jak wyglądają po prawie 10 latach regularnego używania. Nigdy nie były czyszczone.

1.jpg.d7c130b3e9b318c8e0f91c8619282da5.jpg

2.thumb.jpg.69003cda0d0df2794f586ec6ebb6d51a.jpg

3.thumb.jpg.796654a7885cecc39e3a1589d9c085db.jpg

• Like 2
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Rozmawiałem właśnie z p. Czesławem który niedawno miał odwiedzić garbarnię z którą współpracuje. Niestety poinformował mnie, że jeleń nowozelandzki najpewniej się już u niego nie pojawi. Niestety nie brzmiało to jak sytuacja w której mogłoby odnaleźć się coś „spod lady”.

Nie pozostaje mi nic innego, jak zapytać, czy macie może jakieś źródło rzadziej spotykanych skór które nadawałyby się na rękawiczki? Myślę o jeleniu, łosiu, reniferze czy w najszczęśliwszym wypadku pekari. Mam voucher na dwie pary rękawiczek które w założeniu miały być właśnie z skóry jelenia, ale za każdym razem rozbijam się o problem z brakiem surowca. 

Opublikowano
Godzinę temu, mlesniowski napisał(a):

Rozmawiałem właśnie z p. Czesławem który niedawno miał odwiedzić garbarnię z którą współpracuje. Niestety poinformował mnie, że jeleń nowozelandzki najpewniej się już u niego nie pojawi. Niestety nie brzmiało to jak sytuacja w której mogłoby odnaleźć się coś „spod lady”.

Nie pozostaje mi nic innego, jak zapytać, czy macie może jakieś źródło rzadziej spotykanych skór które nadawałyby się na rękawiczki? Myślę o jeleniu, łosiu, reniferze czy w najszczęśliwszym wypadku pekari. Mam voucher na dwie pary rękawiczek które w założeniu miały być właśnie z skóry jelenia, ale za każdym razem rozbijam się o problem z brakiem surowca. 

Co do Pekari, koledze  z forum udało się kupić Pekari w garbarni https://www.perlinger-leder.de/en/Peccary

Opublikowano
Godzinę temu, mlesniowski napisał(a):

Trzeba wybrać się na polowanie. 😉

Tak na serio, też miałem u niego problem z dostępnością, ale z (wydawałoby się) powszechnym materiałem — gładką skórą jagnięcą nappa.

Opublikowano
15 minut temu, mlesniowski napisał(a):

Pisałem do nich dwa miesiące temu i niestety dostałem odpowiedź jak poniżej:

To słabo, zwłaszcza że np. rumuńscy wytwórcy rękawiczek z pekari (Hungant) też od nich brali. My na forum zamawialiśmy ~rok temu.

Opublikowano
19 godzin temu, mlesniowski napisał(a):

Jeśli będziesz szukał alternatywy od Pekari, to może jakiś mięciutki, brązowy zamsz, lub cielaki międlone ( tzw. tumbled leather ) lub barenia calf, jakby co to mam na stanie te skóry - z garbarni Haas.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
22 godziny temu, mlesniowski napisał(a):

Zanim mi się udało wtedy u nich zamówić, to z 2 razy mi też pisali, że już nie mają Pekari i nie wiedzą czy w ogóle będzie.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
6 godzin temu, torunianin napisał(a):

Zanim mi się udało wtedy u nich zamówić, to z 2 razy mi też pisali, że już nie mają Pekari i nie wiedzą czy w ogóle będzie.

Czyli to taka niemiecka wersja na "spier#laj" ? Coś jak hinduskie "zrobię, oczywiście, że zrobię" oznaczające "nie mam pojęcia, jak to zrobić" ?

• Like 1
Opublikowano

No świńska to nie pekari, pekari to taki dziczek wiadomo :)

Skóra świnska jest bardzo bardzo mocna, dlatego można natrafić na pigskin bespoke shoes by G&G czy innych japonskich wymiataczy.

Myślę, że fajne mogą być też rekawiczki z licowej miękkiej świnki, niestety W polsce roślinna wyprawa jest za sztywna 

Opublikowano
W dniu 22.03.2026 o 14:28, Zbyt napisał(a):

No świńska to nie pekari, pekari to taki dziczek wiadomo :)

Skóra świnska jest bardzo bardzo mocna, dlatego można natrafić na pigskin bespoke shoes by G&G czy innych japonskich wymiataczy.

Myślę, że fajne mogą być też rekawiczki z licowej miękkiej świnki, niestety W polsce roślinna wyprawa jest za sztywna 

pozwolę sobie zacytować kolegę @eye_lip z innego wątku

W dniu 21.03.2019 o 21:29, eye_lip napisał(a):
W dniu 20.03.2019 o 20:55, Żorż Ponimirski napisał(a):
Zupełnie na inny temat. W naszym kraju to żadna egzotyka, ale zastanawia mnie dlaczego tak niewiele butów produkowanych jest ze skór świńskich ?

Bo skóra świńska jest uważana za trzeci sort ( od niedawna obserwuję że w drogich bespoke jest stosowana) i mało która garbarnia wyprawia tę skórę w odpowiedniej jakości procesami jak dobrej klasy licówkę. Najczęściej jest wyprawiana na podszewki (jest to jedna z najtanszych skór, kilkanaście zł/m2). Osobiście wizualna strona tej skóry mnie nie przekonuje.

• Like 2
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
1 godzinę temu, mlesniowski napisał(a):

Wygląda na to, że uda mi się zdobyć czarne pekari. Czy ktoś jest zainteresowany współuczestnictwem w zakupie?

Tak

Jest opcja również brązu?

Opublikowano
2 godziny temu, mlesniowski napisał(a):

Wygląda na to, że uda mi się zdobyć czarne pekari. Czy ktoś jest zainteresowany współuczestnictwem w zakupie?

A może jest szansa na inne niż czarne? bo mam parę czarnych i parę korkowych rękawiczek z pekari.

Opublikowano
18 godzin temu, eye_lip napisał(a):

Jest opcja również brązu?

18 godzin temu, Velahrn napisał(a):

A może jest szansa na inne niż czarne?

Będę drążył, ale dostałem informację, że dostępna jest tylko czarna. Wkrótce wrócę do Was z dalszymi informacjami.

Opublikowano
W dniu 14.04.2026 o 15:44, mlesniowski napisał(a):

Będę drążył, ale dostałem informację, że dostępna jest tylko czarna. Wkrótce wrócę do Was z dalszymi informacjami.

Ok, to czarnej nie biorę, każdą inną - jasne!