Skocz do zawartości

Bartek

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 months later...

Szukam szukam, ale nie mogę znaleźć wątku. Chodzi o wygładzenie zmarszczek na butach. Kojarzę taki sposób, że po rozgrzaniu buta np. suszarką do włosów od środka i zewnątrz wygładza się powierzchnię zimnym metalowym przedmiotem np łyżką z zamrażalnika. Czy coś pomyliłem czy faktycznie to działa? Jest jakieś ryzyko?

@Koval Też tak myślę, choć jak pokazał lubo - da się :D krótkotrwałe ciepło raczej skóry nie uszkodzi, gorzej jeżeli w butach są zastosowane jakieś syntetyczne wzmocnienia, dlatego bałbym się taką operację na butach przeprowadzać, zwłaszcza jeżeli nigdy wcześniej się tego nie robiło. 

Ale co do "prasowania" skóry, no jest to obecne w "branży" :D 

https://www.instagram.com/p/CEKIwF8pFzs/

Bardzo dziękuję za pomoc. Jasne, zdaj sobie sprawę, że to nie będzie trwały zabieg, na szczęście tu chodziło głównie, aby przygotować buty do sesji zdjęciowej, żeby nieco lepiej się prezentowały.

Instruktaż z YT bardzo pomocny

• 1 month later...

Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post. Proszę o radę. Butki mojej córki mają pościerane czubki, poza tym nie mają prawie żadnych śladów użycia, są bardzo wygodne i jeszcze dobre na nią. Chcę je zreanimować na uroczystość rodzinną. Czy jestem w stanie to zrobić we własnym zakresie czy tutaj raczej amator bez doświadczenia polegnie? Załączam zdjęcia czubków. Jeden but wydaje się jaśniejszy ale to tylko tak światło padało. Butki są lekko zaróżowione, ale biorę pod uwagę przefarbowanie całych butków na nieco inny odcień w razie potrzeby. Przedostatnie zdjęcie jest z lampą błyskową.

IMG_20210516_143659786(1).thumb.jpg.1913e4e255d402fca0dec09885f4f032.jpgIMG_20210516_143640210(1).thumb.jpg.12956865c77e1b9a16aee0fba641fecb.jpgIMG_20210516_143620431(1).thumb.jpg.c3d8bc8e2b1683fa691e096a187244fc.jpg

IMG_20210516_143630982(1).jpg

Każda potencjalnie skuteczna próba reanimacji będzie wiązać się z wydatkiem przekraczającym wartość bucików, więc jeśli chodzi o #zerowaste to raczej nie warto, a jeśli o sentyment/hobby itp. to pewnie najpierw to:
https://multirenowacja.pl/tarrago-filling-paste-50ml.html#!
później to:
https://multirenowacja.pl/tarrago-color-dye-single-25ml.html#!

@eye_lip Dziękuję za odpowiedź. Wcześniej przeglądałam ten temat, ale w większości przypadków wydawało mi się, że w jednych przypadkach gdzie były obtarcia były płytsze od tego, a w innych (tych głębszych) powierzchnia była mała typu rysy.

@lubo69 Nie myślałam tutaj o #zerowaste, uważam, że nie ma czegoś takiego jeśli chce się uzyskać dobry efekt. Córka lubi te buciki bo mają mięciutką skórkę, a ciężko coś znaleźć na jej stopę. Przeglądałam też produkty Saphiry, tylko nie wiedziałam, które w tym przypadku by się sprawdziły. Takie środki zapewne na przyszłość się przydadzą, więc nie sądzę, aby to był zbyt duży wydatek. A czy powinnam wygładzić najpierw papierem ściernym?

4 minuty temu, Kloto napisał:

A czy powinnam wygładzić najpierw papierem ściernym?

Chyba lepiej tam już więcej nie trzeć, chociaż z drugiej strony, gdyby powierzchnię ładnie wyrównać, mogłaby wystarczyć sama farbka zamiast szpachli, lub po prostu Renovating Cream, jak sugeruje @eye_lip (tu jednak trzeba właściwie dobrać kolor).

Nie potrafię wiążąco odpowiedzieć; może ktoś jeszcze się wypowie.

Godzinę temu, Kloto napisał:

Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post. Proszę o radę. Butki mojej córki mają pościerane czubki, poza tym nie mają prawie żadnych śladów użycia, są bardzo wygodne i jeszcze dobre na nią. Chcę je zreanimować na uroczystość rodzinną. Czy jestem w stanie to zrobić we własnym zakresie czy tutaj raczej amator bez doświadczenia polegnie? Załączam zdjęcia czubków. Jeden but wydaje się jaśniejszy ale to tylko tak światło padało. Butki są lekko zaróżowione, ale biorę pod uwagę przefarbowanie całych butków na nieco inny odcień w razie potrzeby. Przedostatnie zdjęcie jest z lampą błyskową.

Można na kilka sposobów i nie musi to być trudna robota. Na pewno zacząć należy od papiery ściernego i wyrównania powierzchni. Przedstawione tu sposoby mogą się sprawdzić, ale optymalnie to: wyślij do MULTIRENOWACJI zdjęcia robione bez lampy w naturalnym dziennym oświetleniu, by dobrać jak najbardziej zbliżony kolor, bo to będzie sprawa kluczowa.  

P.S.
Na rozgrzewkę przejrzyj sobie kilka tematów o malowaniu i renowacjach z Bloga

• 2 weeks later...
1 godzinę temu, Madmx napisał:

Cześć. Czy dało by radę takie przetarcie na czubku czymś naprawić?

Cześć, na wiele sposobów. Najprościej i najszybciej to odtłuścić, wyrównać powierzchnię, i zastosować np. Renovating Cream lub Juvacuir w kolorze skóry.

Można bawić się też farbami akrylowymi, ale to trochę dłuższy proces, więcej produktów i zabawy. Myślę, że opcja 1 spełni Twoje oczekiwania. 

• 1 month later...

Mam problem ze sneakersami. Na zdjęciu widać odbarwienie, które powstało w wyniki przecierania na mokro szczoteczką w celu usunięcia kreski powstałej w wyniku użytkowania. Nie wiem jaki tego był powód ale proszę o pomoc. Muszę jeszcze dodać, że po całej akcji wpadłem na pomysł aby wyczyścić cały zamsz odplamiaczem do zamszu z saphira i dalej to samo.

8ACA3F60-489C-425F-8E07-8C4EA59E1E12.jpeg

• 2 weeks later...

Cześć,

mam nadzieję, że wybrałem odpowiedni wątek. Niedawno zauważyłem, że w moich Berwickach 4170 i 3637 na podeszwie Dainite zaczęły przedzierać się szwy. W 4170 szwy na czubkach zostały już całkowicie zniszczone. Czy jest się czymś martwić? Jakie kroki warto podjąć?

Z góry dziękuję za pomoc :)

IMG_20210810_065930.jpg

IMG_20210810_065946.jpg

8 godzin temu, Mily napisał:

Cześć,

mam nadzieję, że wybrałem odpowiedni wątek. Niedawno zauważyłem, że w moich Berwickach 4170 i 3637 na podeszwie Dainite zaczęły przedzierać się szwy. W 4170 szwy na czubkach zostały już całkowicie zniszczone. Czy jest się czymś martwić? Jakie kroki warto podjąć?

Z góry dziękuję za pomoc :)

IMG_20210810_065930.jpg

IMG_20210810_065946.jpg

Groźnie wygląda, ale można to olać, serio. Szew będzie trzymał - poza tym to nie przetarcie szwu GYW, tylko tego łączącego rant z podeszwą. Przetarcie musi być BARDZO głębokie, żeby buty się rozpadły, poza tym, każde są jeszcze dodatkowo klejone.