Odie111 Napisano 7 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2015 Jeżeli to błoto, to powinien sobie poradzić. OK, dzieki za info. Cleaner zamowiony. Zobaczymy co z tego wyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacDermot Napisano 28 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2015 Czyszczę właśnie jeździeckie sztyblety mojej dziewczyny. Były w stanie "zalepioneczymkolwiek". Szoruję mydłem, szoruję i.... nic. Z tego co wiem to całkowicie oczyszczona skóra powinna chłonąć wodę bez problemu, prawda? Jak na razie mimo mycia skóra wciąż odpycha wodę jak zaimpregnowana. Chyba czeka mnie długi wieczór.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 29 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2015 Co do za skóra? Czy kiedykolwiek chłonęła? Często spotykam się ostatnio z próbami natłuszczania mocno korygowanych skór, które właściwie niewiele mają wspólnego z naturalnym materiałem. Zdarzają się również przypadki, w których ludzie próbują natłuszczać syntetyki, bo Pani w sklepie powiedziała, że to skóra Czy buty wcześniej były traktowane woskami, silikonami, nabłyszczaczami ... ? Jakie mydło jest w użyciu? ... Daj trochę więcej informacji, pokaż fotki, albo wyślij zapytanie z takim info na adres sklepowy multirenowacji, a będzie łatwiej coś zasugerować. Tak zupełnie w ciemno, to 2 przykłady, które mogą zainspirować: Oficerki z 1947 roku (kluczowy produkt czyszczący to Renomat Saphir): Buty jeżdzieckie i robota by @Skalpel (kluczowy produkt czyszczący to Mydło Avel) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacDermot Napisano 29 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2015 Dziękuję za taką złożoną odpowiedź. Co skóry jestem pewien. Parę par swoich i nieswoich zreanimowałem. W tym przypadku jednak zwątpiłem. Te buty rzeżyły małe piekiełko bo od 3 lat używane były w stajni. Myte wodą, nacierane jakimś woskiem i z gąbki. Oczywiście nigdy prawideł nie widziały. Użyłem mydła Avel, na razie wyglądają jak wyglądają. Skóra zaczęła chłonąć wodę ale przypłaciła to wytarciem pigmentu. Zastanawiam się teraz nad tym czy sam krem Saphira wystarczy. Może na szare miejsca nałożyć Renovating Cream? Ten w tubce na zarysowania itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 30 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2015 Do łatwej, szybkiej i trwałej rekoloryzacji na większych powierzchniach polecam Juvacuir SAPHIR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacDermot Napisano 30 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2015 Nadałby się ten środek? http://multirenowacja.pl/quick-color-25ml-farba-lakier-do-renowacji-skor-butow.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 30 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2015 Moim zdaniem trwalsze i bardziej naturalne wykończenie zapewni w tym przypadku Juvacuir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marxik Napisano 9 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2016 No to jeszcze ja się dołączę z moją historią zainicjowaną lekturą niniejszego forum. Zabrałem się za swoje zamszowe Ecco, które rzeczywiście dosyć mocno sponiewierałem. Przed wszystkimi zabiegami buty wyglądały następująco: Najpierw normalne usuwanie brudu i kurzu. Potem sięgnąłem po szczotkę do zamszu oraz odplamiacz do zamszu: No i buty zaczęły wyglądać tak: A na koniec jeszcze przywrócenie koloru zamszu. Tym razem przy użyciu renowatora Tarrago: No i efekt końcowy jest naprawdę bardzo dobry: 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacDermot Napisano 12 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2016 Sztyblety szczęśliwie skończone. Skóra była mocno przesuszona, zdeformowana i pozbawiona pogmentu. Na początek mydło Avel, następnie Saphir Everest, czarny krem Tarrago i na koniec pasta Saphir. Efekt może nie jest tak spektakularny, jak widziane tu niektóre renowacje ale ważne, że buty są gotowe na kolejne destrukcyjne wycieczki do stajni. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 16 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2016 Panowie, da się zafarbować tweedowe wstawki w butach z granatu na ciemno-szary (wg opisu producenta jest to wełna)? Może jakaś wskazówka co do specyfiku? Są na rynku barwniki do wełny, które się rozpuszcza w wodzie, do tego daje się tkaninę, którą się następnie podgrzewa do 60 stopni i odczekuje, aż chwyci. Może jakby ten tweed punktowo nasączał gorącym barwnikiem na pędzelku - po uprzednim nagrzaniu tweedu suszarką? Macie jakieś idee? Konkretnie chcę przefarbować te buty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 17 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2016 Operacja obarczona bardzo wysokim ryzykiem - odpuściłbym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 17 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2016 Jakie widzisz ryzyko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 17 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2016 Jakie widzisz ryzyko? niepowodzenia, zniszczenia wnętrza buta, farbowania skarpetek etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 17 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2016 Tymi barwnikami do tkanin nie bardzo, parę osób przesyłało mi już zniszczone buty. Czasem udaje się ładnie i trwale zafarbować materiał, ale to zawsze wielka niewiadoma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 17 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2016 Hmmm... więc odradzacie. Lecz co do skarpetek i zniszczenia wnętrza buta - ten tweed nie sięga do środka - od wewnątrz wykończone są skórą. Szewc24.pl - a jakie barwniki dałyby jakąś w miarę realną szansę powodzenia? Ja bym oczywiście przeprowadził próbę na podobnej tkaninie, potem ją poddał ścieraniu, gnieceniu, interakcjom z ciałem itd. Oczywiście wiem, że podobne pozornie tkaniny mogą mieć różne chemie w sobie i różnie mogą reagować na barwnik - ale kusi mnie ta operacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 17 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2016 ...ale to zawsze wielka niewiadoma. Szewc24.pl - a jakie barwniki dałyby jakąś w miarę realną szansę powodzenia?uważam, że eksperyment na nowych butach to poroniony pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 17 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2016 Jak pisze @Hargin - odpuściłbym. Mam doświadczenia w farbowaniu z lekkimi materiałami, typu satyna, w tym wypadku trochę trudno coś doradzić. Próba na podobnym materiale też nie ma sensu. Podobny, to nie identyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 17 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2016 Dzięki za odpowiedzi. Wielka szkoda Od dawna myślałem o takich butach na jesień/zimę, właśnie w odcieniach czerni/szarości, bo często wtedy chodzę w wełnianych w flanelowych spodniach w odcieniach szarości. No i się pojawiły w dobrej cenie, ale ten granatowy kolor je psuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 17 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2016 Jak masz chęć i masz gdzieś kawałek tweedu przetestuj sobie Tarrago Suede Dye i daj znać jak trzyma. Produkt z powodzeniem wykorzystywany przez osoby zajmujące się customizacją i renowacją kicksów (również tekstylnych). W niektórych realizacjach wykorzystywany na tekstyliach jest również akrylowy Color Dye, ale Oni stosują często własne patenty i kombinacje, których nie zdradzają także o detalach nie poopowiadam. W zasadzie może mam gdzieś jakieś napoczęte opakowania z eventów czy szkoleń. Jak masz skrawek i chcesz sobie potestować, zgłoś się na priv, a chętnie pomogę i coś Ci podrzucę na crashTesty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujekrada Napisano 17 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2016 Od suede Dye lepszy będzie tintur. Mówię z własnego doświadczenia, bo suede Dye od tarrago przechodzi w brąz dość mocno 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 17 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2016 Panowie! Balsam na moją duszę zbolałą lejecie Dzięki! A tak coś czułem, ze środki do zamszu mogą się nadać. Kupię te buty, przetestuję na skrawkach, a jak efekt będzie ok - to buty zostawię i przefarbię Zaraz piszę na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 17 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2016 Jeszcze nikt nie powiedział, że się uda, także spokojnie Z tweedem wchodzisz jako pierwszy na pole minowe, a my spokojnie czekamy na Twój głos po tym traumatycznym przejściu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 17 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2016 Panowie! Balsam na moją duszę zbolałą lejecie Dzięki! A tak coś czułem, ze środki do zamszu mogą się nadać. Kupię te buty, przetestuję na skrawkach, a jak efekt będzie ok - to buty zostawię i przefarbię Zaraz piszę na priv. Może prościej (czyt.bezpieczniej) będzie, jakbyś po prostu kupił takie, jakie w wersji "sklepowej" się Tobie podobają. W zestawieniach skóra/tweed przoduje cheaney, u którego właśnie trwa wyprzedaż. Kupujesz takie zestawienie, które Tobie pasuje, masz przewidywalne buty świetnej jakości, no i stresu będzie mniej . Chyba, że lubisz takie wyzwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro Napisano 17 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2016 @Tanatos70 - obejrzałem tę wyprzedaż. Jednak te wzory trochę mi nie pasują na chwilę obecną i nie ma tego zestawienia kolorystycznego, na którym mi zależy. A przede wszystkim cena - nie dam za takie buty znacznie ponad 1000 zł z wysyłką. Te, które mam na oku - kosztują teraz niecałe 500 - tyle mogę dać, a właśnie kupiłem za kostkę tej marki - i jakość mnie zadowala. Zatem wejdę na to pole minowe, mam nadzieję, że trup nie będzie ścielił się gęsto Poza tym lubię rzeczy, w które włożyłem choć trochę pracy swoich rąk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 17 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2016 @Miro - dobrze mi się wydaje, że masz na myśli Nord? Chyba widziałem tam te buty, ale właśnie zbyt zbliżony kolor skóry i tweedu zadecydował, że nie są one dla mnie wyjątkowo atrakcyjne. Aczkolwiek przyznaję, że o farbowaniu nie pomyślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi