Skocz do zawartości

Producenci butów: Berwick

Heathcliff

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie,

Chciałbym zasięgnąć rady, jako iż jestem totalnie początkujący w tych tematach. 

Niecały rok temu zakupiłem buty Berwick 3010, w których chodzę 2-4 razy w tygodniu, czasami mają tygodniowy przestój. Staram się o nie dbać i żyłem w przekonaniu, że buty za ~700 PLN przeżyją chociaż 2-3 lata.
Niestety w ostatnim czasie zauważyłem dziwne zagięcie, które moim zdaniem sprawia, że skóra w tym miejscu zaczyna pękać. Nie jest to typowe zagięcie które pojawia się przy chodzeniu, wygląda bardziej jak napięta skóra.

Prosiłbym o podpowiedź co mogę z tym zrobić. Nie chciałbym się pożegnać z tymi butami bo samo rozchodzenie trwało miesiąc i było torturą. To już więcej niż buty! W grę wchodzą uczucia.

Bardzo dziękuję i pozdrawiam,
 Michał

IMG_1266.JPG

IMG_1267.JPG

InkedIMG_1265_LI.jpg

• 5 weeks later...

Witam Szanowne grono.

Z tą reklamacją w sklepie który podejrzewam może być różnie.

To moje niby szare Berwicki,szarość miała być oryginalna,okazała się bardziej czarna niż szara,zatem pomogłem szarości pastami kremami,było minęło, jak ,czym doprowadzić buty do użyteczności czyli bardziej czarnego koloru,ta szarość wysycha i pękając odchodzi od skóry,czym to skutecznie zmyć?

buty2.png

Proszę o opinie... Właśnie przyszły do mnie Sneakersy Berwick 501. Nie zdążyłem się nacieszyć i już zauważyłem defekt za skórze. Od czego to może być i czy jest się czym przejmować? Naskórek w tym miejscu jakby delikatnie odchodzi... W drugiej parze, która kupił mój znajomy również jest jakieś „nacięcie” na przodzie.. . Dodam, ze buty kupione w UK w sklepie Affine i nie wiem czy opłaca się bawić w zwrot.... Ktoś zawracał do nich buty? To już moja 3 para butów Berwick i w każdych coś jest nie tak...🙁

EB3AE5A3-9E56-4B88-90D9-098A2FF4A315.jpeg

6B3E1EF9-EF17-486B-A09D-8F41FE4AFE6C.jpeg

ED884B4F-46C7-4404-ACB6-9F03887673B8.jpeg

Czyli dokładnie tak jak Filip przewidział. Skoro zaszpachlowałeś buty, trzeba je było teraz gruntownie oczyścić, ale z wyczuciem i zgodnie z instrukcją, bez użycia siły. Teraz potrzebny czarny, dobrze kryjący krem, który dzięki Renomatowi wniknie głęboko. Nie nakładać całego słoika na raz, tylko cienkie warstwy. Na noski można pastę z woskiem.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 2

14 godzin temu, -jonasz- napisał:

szkoda kasy na coś tak kiepskiego,jakoś skóry no wkurzająca, to 3 zdjęcie to przecięta skóra!?

Tak właśnie to wygląda. Kupiliśmy 2 zupełnie nowe pary butów i przyszło coś takiego. W chińskich butach za 100 zł nie ma takich rzeczy.....Przeglądając cały wątek również w wielu butach u kolegów występują problemy, których być nie powinno także nie rozumiem jak ta firma jeszcze na rynku się utrzymuje. Napisałem do nich maila czy posiadają jakikolwiek dział kontroli jakości i jak coś takiego mogą rozsyłać do sklepów. Odpowiedzi pewnie nie dostanę....

Czasami te forum to idealne miejsce na poprawę humoru 😉 Kolega @PawelW wstawił zdjęcie butów, które wg mnie nie nadają się nawet na secondsy, a przynajmniej nie widziałem od dawna secondsów aż z takimi wadami (czy to Meermin na ebayu, czy ASy z forumowych zamówień). Buty zdecydowanie do zwrotu/reklamacji itd. Porównanie do chińszczyzny celowe, żeby uwydatnić niesmak z powodu otrzymania tak słabych butów. No i ja się z tym zgadzam - nie widziałem w chińskich butach pociętej cholewki czy dziur w cholewce, więc porównanie całkiem dobre. No ale przecież inni koledzy mają Berwicki bez skazy 😄 I teraz weź się @PawelW tłumacz z tych swoich nieszczęsnych butów, czekamy... 
I tak oto kolejny raz nowy użytkownik zderza się z forumową rzeczywistością...

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 3

Ton i treść były nieadekwatne do sytuacji, a na takich różnicach operuje humor. Dlatego pozwoliłem sobie na żart.

Na pocieszenie powiem, że miałem dwie albo trzy pary Berwicków, ale ze względu na dopasowanie do stopy dłużej trzymałem tylko jedne. Wytrzymały kilka lat bezwzględnego traktowania. Był to pierwszy wybór na deszcz, śnieg i sól sypaną na ulicach. Kilka razy wszedłem w nich po kostki w zasoloną kałużę. Przeciąłem skórę. Etc.

Całe szczęście na żartach się znam i rozumiem, ze niektórzy koledzy są zachwyceni Berwickiem. U mnie ta marka jest skreślona ze względu na to, ze w kilku parach, które od nich kupiłem posiadaja tak ewidentne wady, ze takie buty nie powinny wyjść od producenta. Kolega @Pawcio pisze, ze winny jest sklep. Tu akurat nie do końca się zgodzę. Czy w takim razie producent nie bierze w ogóle odpowiedzialności za to co wyprodukował? Jeśli kupisz samochód w salonie i odpadnie z niego koło podczas jazdy z powodu wadliwej konstrukcji również będziesz miał pretensje wyłącznie do sprzedawcy czy do producenta? Oczywiście dystrybutor tez ponosi winę ale to producent powinien dbać o jakość swoich produktów. 

@PawelW wydaje mi się, że uszkodzenia, które są na zdjęciach są uszkodzeniami mechanicznymi, które mogły powstać w trakcie transportu czy też mierzenia przez innych klientów. Sam zwracałem kilkakrotnie buty, które miały wady, pomimo że sprzedawca opisywał je jako nowe i nie używane. Może rzeczywiście były to secondsy? Tak czy inaczej uważam, że pracownik sklep przed wysyłką powinien był je obejrzeć i poinformować o wadach.  Najlepiej napisać do sklepu, poinformować o sprawie i raczej pokryją koszty zwrotu. 

W dniu 21.09.2019 o 10:43, _harry napisał:

O ile koło odpadnie w wyniku wady ukrytej to tu sklep chyba widzi co sprzedaje i za ile.

Pełna zgoda ale chciałem przedstawić obraz tego, że główne zastrzeżenia mam do producenta bo to on wypuszcza byle co z fabryki. W innych 2 parach szwy puściły po kilku założeniach na łączeniu języka z cholewką..... Tu akurat sklep niewiele zawinił....

W dniu 21.09.2019 o 13:17, Pawcio napisał:

@PawelW wydaje mi się, że uszkodzenia, które są na zdjęciach są uszkodzeniami mechanicznymi, które mogły powstać w trakcie transportu czy też mierzenia przez innych klientów. Sam zwracałem kilkakrotnie buty, które miały wady, pomimo że sprzedawca opisywał je jako nowe i nie używane. Może rzeczywiście były to secondsy? Tak czy inaczej uważam, że pracownik sklep przed wysyłką powinien był je obejrzeć i poinformować o wadach.  Najlepiej napisać do sklepu, poinformować o sprawie i raczej pokryją koszty zwrotu. 

Tylko jak poznać, że to secondsy? Kupiłem w sklepie https://www.afinepairofshoes.co.uk/  i jeśłi chodzi o opinie to mają ich bardzo dużo na Trustpilot i są przede wszystkim pozytywne. Sklep twierdzi, że sprzedaje pełnowartościowe buty.... Jedyne co zrobili, bo nie chciało mi się odsyłać to obniżyli cenę na moją prośbę i zwrócili na konto po 35 funtów od pary i buty wyszły za 320 zł także tyle dobrego...

W dniu 20.09.2019 o 13:04, flozbi napisał:

Mam cztery pary 4-5letnich Berwiców i chętnie bym je skonfrontował z chińskimi butami za stówkę, kolega się pisze?

Poniżej rzeczone pary (wyjęte prosto z szafy, bez zabiegów kremowania i pastowania):

Te tassel loafersy wyglądają super!

Mają jedną wadę, to najgorzej dopasowane moje buty, Podeszwa w okolicach pięty jest ok. 3 razy;-) szersza niż przed palcami. Nie widziałem nigdy tak szerokich butów w tym miejscu. Najczęściej nosze rozmiar 7,5 tutaj 7. Już mam wszyty zapiętek, mało to daje, ale ostatnio podpatrzylem, że jeden z kolegów dał go z boku buta, tam gdzie są najszersze. Wypróbuje w przyszłym sezonie.