Żorż Ponimirski Napisano 4 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2020 @B737 - historia jest trochę skomplikowana i ma więcej wspólnego z marketingiem i re-brandingiem niż rzeczywistymi zmianami. Pierwsza AdP nazywała się Colonia, a jej pierwszym flankerem była Colonia Intensa. Pierwszym z linii Ingredients był Oud - najpierw nazwany Colonia Intensa Oud (flanker flankera, głupio, nie? ). Później zmieniono nazwę na Acqua Di Parma Oud (ciągle masz obie wersje osobno na fragrantice, ale to to samo). To co zostało po staremu to stężenie EDCC - czyli niby nazywa się EDC, bo przecież Acqua Di Parma produkuje wody kolońskie, ale każdy wie, że czegoś tam jest więcej - czy to odpowiada EDT czy EDP nie powiem, bo nie wiem. Wiem tyle, że jeśli Oud trwa na mnie kilkanaście godzin to wodą kolońską raczej nie jest. EDCC było używane jeszcze przez Chanel (np. Allure Edition Blanche, ale też od tego odeszli na rzecz EDT i EDP). Obecne wersje Acqua Di Parma EDP to chyba ostateczne przyznanie się do rzeczywistej koncentracji. Co do Twoich produktów ze strony internetowej - pierwsze dwa to to samo - może liczą na naiwnych klientów płci meskiej? Ta po prawej to oryginalna wersja i tę bym osobiście brał gdybym miał zamiar kupić jedną. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roter6 Napisano 16 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2020 Od jutra testuję;) AdP już kiedyś miałem i muszę sobie „przypomnieć”. Reszta jest nieznana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 16 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2020 Ja popełniłem największego blind-buy'a w życiu i kupiłem Beach Hut Man. Jest świetny, ale nie róbcie tego jeśli styl Amouage nie jest Wam znany. Przez pierwsze dwa użycia myślałem, że to jednak nie to, ale w wyższych temperaturach bardzo ładnie się rozwija. Trwałość atomowa - kilkanaście godzin z atomizera, który ma krótszy skok niż typowy Dior czy Chanel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eduardo Napisano 16 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2020 Z Beach Hut mam zgryz - bardzo fajnie leży na kimś. Na mnie bardziej wychodzi ten bluszcz niż mięta. Mam jeszcze trochę odlewki z perfuforum i nie wyrobiłem sobie zdania. Potwierdzam trwałość - spokojnie 12h. W kwestii powyższych - montale rev vetyver miałem. Kupiłem, poużywałem i sprzedałem. Jednak Terre bardziej mi się podoba. Montale wydał mi się za chemiczny. La yuqawam - Ford Turscan Leather, tylko bardziej malinowy. Jak ktoś lubi takie klimaty to zapach genialny i bardzo trwały. Pełna flaszka starczy na pół życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roter6 Napisano 16 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2020 @eduardo no właśnie jestem ciekawy tego Red Vetiver - parę flakonów Terre na przestrzeni lat u mnie poszło. Podobna sprawa La Yuqawam - TF znam, ciekawe jak ten. Odnośnikiem od jakiegoś czasu przy testach, nie w kwestii nut zapachowych, ale "pierwszego wrażenia" jest dla mnie Nasomatto Black Afgano. U mnie to była miłość od pierwszego zapachnięcia;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m_wujek Napisano 16 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2020 Cuir d'Arabie fajny, Vetiver mnie nie zachwycił. La Yuqawam za słodki mi się wydawał. Sent from my SM-A750FN using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 21 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2020 Jakie polecacie perfumy na lato z dużą (naprawdę dużą) trwałością? @xkoziol - czarny adidas odpada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Napisano 22 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2020 W jakim klimacie i do czego? MASAKI MATSUSHIMA Aqua Mat Nautica Voyage Niezobowiązujące i uniwersalne, trwałości nie pamiętam, ale nie była na pewno słaba. Jeszcze poczytaj o: Bvlgari Aqua Amara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 22 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2020 15 minut temu, Jarek napisał: W jakim klimacie i do czego? Powiem tak: Mam i lubię Beach Hut Man, ale to będzie dusiciel na gorące lato. Mam i bardzo lubię Creed Aventus, ale przy tej cenie raczej codziennym psikaczem nie będzie. Bardzo lubię Dior Homme Sport, ale trwałość nie była całodniowa. To samo Chanel Allure Edition Blanche. Amara i Nautica próbowałem, mega syntetyki. Z perfum letnich słyszałem o bardzo dobrej trwałości Mancera Cedrat Boise, ale nie znam żadnej recenzji od osoby, której gust bym znał (i dość trudno je dostać w Niemczech) oraz Acqua Di Parma Colonia Essenza, ale sam zapach jest dość dziadkowy i chyba nie dla mnie. Ogólnie: trwałe jak Amouage, pachnące jak Aventus, w cenie Dior Homme Sport - znajdzie się coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 22 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2020 Zobacz sobie geranium od Frederica Malle. Tylko ta cena ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leppard Napisano 22 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2020 Na lato dobry też jest Lalique White, tylko trwałość nie najlepsza, ale zapach, wg mnie, bardzo ładny. Tobie @Żorż Ponimirski chyba by pasował, bo o ile się nie mylę Twoim uniformem jest biały fartuch, a w wielu recenzjach tego zapachu pojawia się właśnie skojarzenie z czystością białego (aptecznego) fartucha . Budżetowo warty polecenia jest też Lanvin L´Homme Sport, też fajny zapach a biorąc pod uwagę cenę, warto się nim zainteresować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 22 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2020 @Leppard, tak jak napisałem, kryterium trwałości zapachu jest dla mnie bardzo ważne. Średnio trwałych zapachów letnich mam z 7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 22 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2020 @Żorż Ponimirski z zapachami typowo letnimi jest już tak, że są zazwyczaj mniej trwałe. To już specyfika użytych składników. Z letnią porą kojarzą się przede wszystkim zapachy cytrusowe, zielone ew. niektóre kwiaty (np. neroli, geranium), które ze względu na swoją chemiczną specyfikę, szybciej się ulatniają. Są oczywiście chlubne wyjątki, ale też ich "letniość" jest dyskusyjna (np. wspomniane przez Ciebie Beach Hut, mimo doskonałych parametrów, większość osób, które znam uważa za zbyt duszne i ciężkie na lato). Tym bardziej jeśli dodatkowo zależy Ci, by to był zapach budżetowy. Jeśli Aventus spełnia Twoje oczekiwania, a jednocześnie jest za drogi do codziennego użytku, to możesz sięgnąć po jedną z wielu budżetowych inspiracji tym zapachem np. Al Haramain L'Aventure (które według niektórych ma jeszcze lepsze parametry od Aventusa) albo wspomniana już przez Ciebie Mancera (chociaż ta jest bardziej w typie Aventusa niż podobna do niego). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 22 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2020 Wiem, że to niełatwe zadanie dlatego pytam naokoło, a jeśli jest w ogóle takie zwierze jak "trwałe, letnie, dobrze pachnące i nie tak drogie" to będzie podejrzewam użyteczna informacja. Postaram się zdobyć próbkę Mancery, bo przewija się wielokrotnie w wątkach o mocnych zapachach letnich. Klonów jako takich na razie nie rozważałem, ale może wiecie coś o Montblanc Explorer?? Słyszałem, że klon Aventusa, ale od marki, która jako takie uznanie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 25 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2020 W dniu 21.04.2020 o 22:19, Żorż Ponimirski napisał: Jakie polecacie perfumy na lato z dużą (naprawdę dużą) trwałością? Dopiero zauważyłem ten fragment dyskusji - na lato, kiedy mam ochotę na dużą trwałość, używam Abercrombie Fierce (narażając się małżonce, która jest jedyną znaną mi kobieta nieakceptującą tego zapachu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 25 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2020 Bordowy czy szary? Uprzedzając odpowiedź - tylko bordowy jest kultowy, szary to popłuczyny i obciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 25 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2020 Oczywiście popłuczyny i obciach jestem fanboyem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 26 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2020 A ja nigdy nie miałem okazji go powąchać. Czy jeśli oryginalnej wersji nie ma już w sklepach to jest sens interesować się tymi "popłuczynami"? Zgaduję, że to czego im brakuje to właśnie parametrów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 26 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2020 Ten szary jest trwały, przynajmniej na mnie, dlatego wspomniałem. Generalnie to jest chyba ten sam zapach który rozpylając w sklepach, więc raczej znasz . Kultowego bordowego nawet nie miałem okazji powąchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Napisano 26 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2020 W dniu 22.04.2020 o 14:38, Machiavelli napisał: @Żorż Ponimirski z zapachami typowo letnimi jest już tak, że są zazwyczaj mniej trwałe. Dobrze powiedziane, ciężko o trwały zapach letni w zwykłej półce cenowej. Mam parę typów, ale zahaczają one o wiosnę i charakter bardziej formalny. Creed Original Vetiver- jeśli lubisz klimat wetywerii, bardzo mocny, najbardziej formalny i może być duszącyAmouage Honour - Tu już bardzo letnio i mniej dystyngowanie, mój ostatni wakacyjny signature scent, zapach pieprzno cytrusowy Z czegoś tańszego:Hermes Un Jardin Sur Le Nil- nie pamiętam jak z trwałością, ale woda bardzo uniwersalna, unisex, typowo letni i naturalnie odświeżający (możesz wypróbować inne zapomniane zapachy tej marki- Rocabar, Bel Ami, ale również pozostałe serie wakacyjne to różnoraki przekrój roślin i ziół letnich. O trwałościach się nie wypowiem, zawsze testuje w perfumeriach, lecz są to zapachy wyraziste i mocne w otwarciu, niestety w większości z przechyłem w damską stronę.Tom Ford Grey Vetiver- w wersji EDP powinien dać radęRed Vetiver Montale- klon Terre Hermesa, tu można pobuszować w sieci i poszukać w niezliczonej gamie zapachów, czegoś na lato, mają opinię raczej trwałych, cena powinna być również przystępna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 30 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2020 Encre Noir można niemalże ukraść (bo 76 zł za 100 ml tak niemalże trzeba kwalifikować ) w Notino. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yetonek Napisano 30 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2020 ja ze swojej strony polecam ADP Colonia Essenza i moim zdaniem hit na lato: Bergamask Orto Parisi. Bergamask spokojnie utrzymuje się cały dzień + jest wyczuwalna nawet na następny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 13 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2020 Terre d'Hermes. Czy używa ktoś ich jeszcze 14 lat od premiery? Pamiętam jak w latach 2006-2007 poszedłem do perfumerii, spróbowałem i powiedziałem na głos, że lubię, ale zacznę nosić po trzydziestce. Trzydziestka dawno za mną, a czytam o reformulacjach, klonach, flankerach. Czy Terre d'Hermes EDT dostępne w tym momencie w perfumeriach to wciąż atrakcyjne i dobrze zrobione perfumy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 13 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2020 Godzinę temu, Żorż Ponimirski napisał: Terre d'Hermes. Czy używa ktoś ich jeszcze 14 lat od premiery? Pamiętam jak w latach 2006-2007 poszedłem do perfumerii, spróbowałem i powiedziałem na głos, że lubię, ale zacznę nosić po trzydziestce. Trzydziestka dawno za mną, a czytam o reformulacjach, klonach, flankerach. Czy Terre d'Hermes EDT dostępne w tym momencie w perfumeriach to wciąż atrakcyjne i dobrze zrobione perfumy? Temat rzeka. W skrócie: nie. Sam zapach podobny, tzn. nie wyczujesz różnicy. Ale zarówno edt jak i edp są mało trwałe (2-3 h) i słabo wyczuwalne (jak wiadomo, edt będzie projektować lepiej). Wielka strata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 14 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2020 @Stormont - nigdy nie miałem EDT i oprócz perfumerii nie próbowałem, ale pamiętam jak dziś tę mineralną i jednocześnie gorzko-zieloną nutę w latach premiery - wydaje mi się, że teraz jest bardziej mainstreamowy. Co do trwałości, uspokoiły mnie wpisy z ostatnich kilku stron perfuforum, że jednak nie jest tak źle. Mała historia z zeszłego roku, byliśmy na koncercie Sidneya Polaka, później rozmawialiśmy z nim przez około godzinę, a biło od niego Terre na kilka metrów - wątpię, że ma jakiś stary bacz Miałem za to Pure Parfum kilka lat temu w takim podróżnym flakonie i dostawałem za niego komplementy czasem po kilkunastu godzinach od aplikacji gdy sam go nie czułem. Przy tym co jest obecnie na półkach wolisz EDT czy Parfum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi