Kamola Napisano 16 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2012 W północnych prowincjach nosili.... to jest cały osobny dział wiedzy w rekonstrukcji historycznej- skarpetki. Widziałem gdzieś fotki z wykopalisk. Znaleziono gdzieś chyba w Anglii takie dobrze zachowane rzymskie skarpetki legionisty. Bardzo charakterystyczny splot i krój. Uprzedzając ew. pytania-ekspertem bynajmniej nie jestem i nic więcej na ten temat nie wiem.Ale mogę się dowiedziec kto wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 16 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2012 No i teraz już wiemy, że królujące latem na polskich ulicach skarpety do sandałów to nie inaczej jak hołd złożony iście klasycznym tradycjom (a nie jakimś tam edwardiańskim). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 17 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2012 Potwierdzam, mój ziom, który w Anglii bawi się w Roma, nosi skarpetki do sandałów. I to jakie - grube chyba na centymetr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aku Napisano 17 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2012 Chciałem kupić buty w Otisopse. Zgodnie z postem Immune'a, 2 tygodnie temu zarejestrowałem się i wysłałem do nich pytanie o wysyłkę konkretnego modelu buta do Polski, tego samego dnia dostałem "autorespondera", że wkrótce się odezwą... Do tej pory zero odzewu (sprawdzałem też spam) a w międzyczasie kupiłem inne buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 17 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2012 Skarpetki do sandałów Rzymianie chyba nosili często. Zapobiega to obtarciu stóp podczas wielogodzinnego marszu. Mamy chyba na forum rzymskiego legionistę, to może się wypowie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsieur Michał Napisano 17 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2012 Panowie, gdzie znajdę coś podobnego do tego: http://www.asos.com/Grenson/Grenson-Sha ... -1&clr=Tan tylko w cenie powiedzmy do 500 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antolll Napisano 18 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2012 Goertz 17, CH Malta, Poznań. Pierwotnie ponad 500zł, ja kupiłem za niecałe 400zł, Obecnie niecałe 300zł: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 18 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2012 Albo daleko nie szukając inne buty z Asosa (z tym, że nie mam bladego pojęcia jak wygląda kwestia ich jakości) http://www.asos.com/ASOS/ASOS-Leather-S ... Rf900=1447 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabbero Napisano 18 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2012 antolll, w ZT są też takie trzewiki ale tylko czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 18 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2012 Dołóż (stosunkowo niewiele) i buy the real thing: http://www.originalsclothing.co.uk/gren ... p-boot-tan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stw Napisano 18 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2012 Dołóż (stosunkowo niewiele) i buy the real thing: http://www.originalsclothing.co.uk/gren ... p-boot-tan Czy ktoś jest w stanie powiedzieć coś o wiarygodności tego sklepu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadzior13 Napisano 18 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2012 Czy to są "te" Carminy? http://www.ebay.de/itm/Neuw-edle-CARMIN ... 1e6990db27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 18 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2012 Owszem, to "te". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabbero Napisano 19 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2012 Dołóż (stosunkowo niewiele) i buy the real thing: http://www.originalsclothing.co.uk/gren ... p-boot-tan Dzięki. Tak tylko jak z rozmiarem? Czy są czarne? Jak to leży na mojej stopie ? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamola Napisano 19 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2012 [Jako,że jestem tu jeszcze bardzo nowy i nie orientuję się zbyt dobrze w gąszczu tematów forum, to nie jestem pewien czy ta informacja trafi w odpowiednie miejsce. Jakby co proszę przenieśc] Byłem dzisiaj w Clarksie(w Dublinie) i mają już nową kolekcję w tym dośc ciekawą rzecz- zamszowe buty typu Chukka oraz brązowe zamszowe golfy -z membrana gore-texową i na gumowych podeszwach. Krój ładny,aczkolwiek ten zamsz był taki trochę mniej klasyczny... nie wiem jak to powiedziec-taki jakby sztywniejszy w dotyku,zwłaszcza na tych chukka. Ceny +-100euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzydalllo Napisano 20 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2012 W północnych prowincjach nosili.... to jest cały osobny dział wiedzy w rekonstrukcji historycznej- skarpetki. Widziałem gdzieś fotki z wykopalisk. Znaleziono gdzieś chyba w Anglii takie dobrze zachowane rzymskie skarpetki legionisty. Bardzo charakterystyczny splot i krój. Uprzedzając ew. pytania-ekspertem bynajmniej nie jestem i nic więcej na ten temat nie wiem.Ale mogę się dowiedziec kto wie Witom Rzymianie mogli nosić jedynie sandały, takie było prawo. Dlatego legionistom w zimniejszych regionach imperium nie pozostawało nic innego jak zakładanie skarpet. Byłem dzisiaj w Clarksie(w Dublinie) i mają już nową kolekcję w tym dośc ciekawą rzecz- zamszowe buty typu Chukka oraz brązowe zamszowe golfy -z membrana gore-texową i na gumowych podeszwach. Krój ładny,aczkolwiek ten zamsz był taki trochę mniej klasyczny... nie wiem jak to powiedziec-taki jakby sztywniejszy w dotyku,zwłaszcza na tych chukka. Ceny +-100euro. Chodzi ci o Deserty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 20 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2012 Ponieważ temat rzymskich sandałków ciągle powraca, pozwolę sobie zacytować fragment znakomitej książki Stanisława Żygulskiego Jr., która wielokrotnie w czasie studiów skutecznie pozwalała mi unikać nauki w trakcie sesji:) "(...) Wojskowe buty rzymskie, caliga, używane zarówno przez piechotę jak i kawalerię, odznaczały się doskonałą konstrukcją i stanowiły zarazem ochronę stóp przed urazami, a więc nieodłącznie związane były z uzbrojeniem. Były to sandały znacznie górujące pod względem konstrukcji i użytego materiału nad tymi jakie pojawiły się w innych kręgach cywilizacji, np. w Egipcie czy w Grecji. Skrojone osobno na prawą i lewą stopę, miały podeszwy z kilku warstw skóry o grubości około 2cm nabijane od spodu kilkudziesięcioma żelaznymi ćwiekami o kopulastych główkach. Wyściółka i rzemyki sandała wycięte były z jednego kawałka skóry, obejmujące całą stopę i sięgające powyżej kostki, umocowane rzemykiem-sznurowadłem; palce pozostawały odsłonięte. W zimie sandały ocieplano tkaniną wełnianą lub futrem. W takich sandałach potrafili legnioniści odbywać długie marsze w pełnym obciążeniu, przeciętnie w ciągu pięciu godzin, pokonując dystans 20 rzymskich mil, czyli około 30 km, oczywiście po dobrej drodze." Poza tym wiele ciekawych opisów i ilustracji narzędzi oraz sprzętu służącego do celów innych niż uprawa roli... Stanisław Żygulski jun. BROŃ STAROŻYTNA Krajowa Agencja Wydawnicza 1998 s.95-96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 20 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2012 Zdzisław Żygulski . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 20 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2012 zgadza sie Zagapiłem się na Lemy leżące obok na półce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamola Napisano 20 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2012 Chodzi ci o Deserty? "Desert Boots" tez były i miały taka dziwna podeszwę z kremowej jakby lekko przezroczystej gumy złozonej z granulek-jak na tym rysunku. A te gore texowe były z innego materiału. Zamszu,ale jakby gorszej jakości- i podeszwa z normalnej gumy. Niemniej ciekawe jest samo połaczenie zamszu z gore-texem-ja osobiscie wczesniej się z nim nie spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 21 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2012 miały taka dziwna podeszwę z kremowej jakby lekko przezroczystej gumy złozonej z granulekCrepe sole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadzior13 Napisano 21 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2012 Witam, czy ktoś z Was posiada te buty?: http://www.sklep.wittchen.com/product/3 ... eskie.html ..i co może na ich temat powiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 21 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2012 miały taka dziwna podeszwę z kremowej jakby lekko przezroczystej gumy złozonej z granulekCrepe sole viewtopic.php?f=9&t=589&p=10218&hilit=crepe#p10218 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Kozlow Napisano 21 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2012 Dla miłośników RL Purple Label http://www.yoox.com/item/YOOX/FRATELLI+ ... shoesmen80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 23 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2012 Dla miłośników RL Purple Label http://www.yoox.com/item/YOOX/FRATELLI+ ... shoesmen80 Od kiedy to Fratelli Rossetti robi buty dla RL Purple Label? Poza tym wysokość obniżki nie poraża, tym bardziej że we Włoszech można takie buty obecnie dostać za 150 EUR. Same buty fajne, choć raczej nie do tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi