Skocz do zawartości

Loafers - Zdjęcia, Komentarze/Jakie Kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy z doświadczenia osób noszących loafersy jest jakaś różnica w dopasowaniu, trzymaniu stopy między tassel a penny loafer?
Zastanawiam się czy pasek w penny loafers pomaga w trzymaniu stopy czy też jest jedynie ozdobą.36393a7152f1ebac31426a5fcc556326.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano
2 godziny temu, Nawrot napisał:

Rozejrzalbym się za Berwickiem, akurat loafersy mają całkiem ładne kopyta.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mam już 2 x oxfordy od Berwicka, trochę boję się kolejnego mordowania z rozbiciem/rozchodzeniem. Czy szycie w metodzie Blake powoduje większą elastyczność? 

Opublikowano

Jeśli są one szyte blakiem, to bym się nie martwił o rozchodzenie, po przygodach z Berwickami na GYW będziesz czuł się jak w kapciach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Crownhill ma promocje na stronie na GYW. Modele Lipsk i Hawana. Z ubezpieczeniem od ewentualnej wymiany rozmiaru wychodzi ok 750 zł (trochę powyżej wskazanego budżetu, niestety kurs euro nie sprzyja zakupom...). Pisza, ze wysyłka darmowa. Nie wypowiem się niestety na temat wygody, bo nie posiadam butów tej marki, chociaż się przymierzałem.  

Opublikowano
20 godzin temu, miszel napisał:

Panowie, 

Szukam zamszowych penny loafers do kwoty 600-700 PLN. Na ten moment wpadły mi w oko takie od Parentope. https://partenope-shoes.com/pl/loafers/236-penny-loafers-zamsz-ebano.html

Czy w relacji cena/jakość znajdę coś podobnego a może lepszego? 

właśnie kupiłem sobie bardzo podobny model. Przez to siedzenie w domu człowiek wertuje strony internetowe jak nigdy wcześniej a tam tyle ofert i pokus...:) a teraz też i świetnych cen. Ja znalazłem Berwicki poniżej 500 zł. Mega wygodne, ręcznie szyte blakiem...

Opublikowano
Godzinę temu, Arkadijus napisał:

właśnie kupiłem sobie bardzo podobny model. Przez to siedzenie w domu człowiek wertuje strony internetowe jak nigdy wcześniej a tam tyle ofert i pokus...:) a teraz też i świetnych cen. Ja znalazłem Berwicki poniżej 500 zł. Mega wygodne, ręcznie szyte blakiem...

Noweczki ze sklepu czy kupionego z drugiej ręki? 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@miszel Szycie Blake to większa elastyczność podeszwy, ale jest o wiele więcej czynników, które mają wpływ na wygodę: kształt kopyta, to z czego i jak wykonane są poszczególne elementy buta, jaka jest konstrukcja cholewki. Sama metoda szycia podeszwy do cholewki jeszcze nie przesądza czy but będzie wygodny, czy nie. Buty szyte Blake też można zrobić ze sztywną, ciężką podeszwą, z twardej skóry. W dobrych butach każdy element powinien być precyzyjnie dobrany, tak aby miał odpowiednie właściwości.

@michau Pasek skóry w penny loafers (z wł. mascherina - pl. maska) to dodatkowa warstwa skóry,  co sprawia, że skóra buta w tym miejscu będzie się mniej poddawać. Więc z grubsza można założyć, że model z maską będzie bardziej trzymać stopę od góry niż model bez maski. Szczególnie jeśli maska jest przyszyta wzdłuż górnej i dolnej krawędzi. Natomiast przy porównaniu dwóch modeli większe znaczenie mogą mieć inne kwestie. Na przykład czy fason jest bardziej czy mniej otwarty, kształt kopyta, właściwości skóry, czy model jest z podszewką czy bez, czy i jakie wzmocnienie zastosowano w tym miejscu. Może to mieć większy wpływ na sposób dopasowania niż sama obecność maski lub jej brak.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 5 lat później...
Opublikowano

Szanowni Forumowicze!

Szukam penny loafers z licowej lub groszowej skóry, budżet do ok. 2000zł.

Wymagania: dość szerokie (w palcach) kopyto z jednocześnie wąską piętą.

Mam spory problem z dopasowaniem klasycznego obuwia GYW, jeśli buty pasują na szerokość to zazwyczaj są luźne w pięcie. Mierzyłem Meerminy (chyba kopyto MARK), Yanko (960G)  i Partigiani jednak były za wąskie w palcach. Cheaney Howard były znośne na szerokość, ale z kolei pięta całkowicie wysuwała się z buta.

W Kasycznych Butach przymierzyłem też penny loafers marki Meka i te były najlepsze w dopasowaniu, ale szukam jeszcze alternatyw (te były zamszowe i bez podszewki). 

Czy może ktoś poradzić na jakie marki (i kopyta) zwrócić uwagę? 

Opublikowano
41 minut temu, MrAeonam napisał(a):

Szanowni Forumowicze!

Mam spory problem z dopasowaniem klasycznego obuwia GYW, jeśli buty pasują na szerokość to zazwyczaj są luźne w pięcie. Mierzyłem Meerminy (chyba kopyto MARK), Yanko (960G)  i Partigiani jednak były za wąskie w palcach. Cheaney Howard były znośne na szerokość, ale z kolei pięta całkowicie wysuwała się z buta.

W Kasycznych Butach przymierzyłem też penny loafers marki Meka i te były najlepsze w dopasowaniu, ale szukam jeszcze alternatyw (te były zamszowe i bez podszewki). 

Spróbuj Berwicki na kopycie 184

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

TLB Mallorca ma wąskie pięty i w niektórych kopytach dość szerokie palce, w każdym razie w linii Artista (podstawowej nie znam). Church’s Pembrey (poza budżetem, ale bywają tanio np. na Yoox) ma szerokie palce i dość wąskie pięty. Trzecia opcja: Tod’s na wyprzedaży.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
14 godzin temu, lubo69 napisał(a):

TLB Mallorca ma wąskie pięty i w niektórych kopytach dość szerokie palce, w każdym razie w linii Artista (podstawowej nie znam). Church’s Pembrey (poza budżetem, ale bywają tanio np. na Yoox) ma szerokie palce i dość wąskie pięty. Trzecia opcja: Tod’s na wyprzedaży.

TLB Artista to jak rozumiem na zamówienie przez Patine? Nie widzę w standardowej ofercie penny loafers. 

Church's w tęgości G czy H? 

Opublikowano
W dniu 21.03.2026 o 20:03, MrAeonam napisał(a):

Szanowni Forumowicze!

Mam chyba podobny problem i Loake College last mi bardzo pasuje.