Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Że idzie szybciej tutaj się zgodzę i to zupełnie naturalne.

Zrobiłem trzy te torby i przy każdej napotykałem inne problemy. Przy pierwszej, duże problemy konstrukcyjne (bądź co bądź był to prototyp.) Mówię tu o problemie poprawnego zamontowania boków i dna (pierwszy raz robiłem to konstrukcją Marcellino)  później problem domyślnego przyszłościowego wyrwania nitów mocowania rączki. Problem został rozwiązany przez zamontowanie listwy wzmacniającej pod klapą. Za to z farbowania byłem bardzo zadowolony. Przy drugiej wykrojniki już były dużo bardziej dopracowane a ja już miałem jako takie now how, robota szła szybciej i to już nie była operacja na żywym organizmie. Poprzednie problemy zostały od razu wyeliminowane ale pojawił się problem zamszu. Jeden płat źle nakleiłem i był cały do zrywania mimo, że w pierwszej torbie poszło dosyć gładko) 

Przy trzeciej ogromny problem miałem ze skórą i farbowaniem mimo doświadczenia już z dwiema poprzednimi torbami... Na głównym panelu (klapa/tył) po farbowaniu wyszła duża rysa która przed farbowaniem nie była widoczna tak jak i kilka innych miejsc gdzie krowę ukąsił komar albo się otarła o drzewo czy drut kolczasty. Skóra którą stosuję to najlepszy możliwy w Polsce gatunek ale jest to skóra niekorygowana i nawet w najlepszym gatunku ma ona prawo do 5% takich drobnych skaz. Ta skaza jak na moje oko i oko klienta nie nadawała się do tego żeby "puścić" torbę dalej więc zmuszony byłem do wycięcia kolejnych dwóch kawałków skóry (element klapa/tył i element frontowy (on też, żeby przypadkowo uniknąć zbytniej różnicy natężenia koloru względem drugiego elementu)) Tym o to sposobem najlepsze kruponowe kawałki poszły w p...u ;) Dodatkowo przypominając sobi lekcję fizyki z podstawówki doszedłem do wniosku, że "miękka" rączka zwiększa siły oddziałowujące na pierwsze nity zamontowane do klapy i postanowiłem do rączki zamontować metalową blaszkę żeby pozostałą sztywna i tym sposobem siła rozkłada się na większą powierzchnię.

Czy każda kolejnatorba jest lepsza? Każda kolejna jest inna niż poprzednia, żadna z nich nie jest doskonała, w każdą włożyłem wszystkie swoje umiejętności, wiedzę i mnóstwo serca. Dostrzegam jak mogę je udoskonalić ale nigdy nie zrobię ich doskonałych a jeżeli kiedykolwiek bym tak stwierdził to kopnijcie mnie w kostkę bo wiem, że bym okłamał siebie i Was.

A jeżeli chcecie wiedzieć z której jestem najbardziej zadowolony.... Powiem szczerze, że z pierwszej... bo to było jak najbardziej ekscytująca randka z elementami dreszczowca i momentami ostrą kłótnią. :)

Edyta: I zawsze mnie smutek ogarnia, jak na koniec pakuję torbę do wora i nie wiem jaki będzie dla niej "ten drugi" :P

• Oceniam pozytywnie 7
Opublikowano

Trzecia też piękna. Co ma w środku, jeśli wolno spytać?

Długo rozmyślałem przy tym mini-grupowym zamówieniu, czy lepiej brać egzemplarz z samego początku, czy też bliżej końca listy. Doszedłem do wniosku, że pierwszy egzemplarz będzie poligonem doświadczalnym, a z drugiej strony po pewnym czasie może się wkraść rutyna (nie w sensie złej wiary ze strony Skalpela, ot po prostu - rzecz ludzka). Widzę, że wszystkie trzy są na maksa dopracowane, rutyny nie ma, niedoróbek brak! Mogę chyba powiedzieć z perspektywy klienta, że u Skalpela zawsze będziemy zadowoleni z efektu, czy to pierwsze, drugie czy piętnaste podobne zamówienie :).

Opublikowano

[...]  Mam małe pytanko odnośnie konstrukcji - jak wygląda stabilność tych teczek? Tzn. czy pusta torba po otwarciu i odchyleniu klapy do tytułu pozostaje stabilna, nie przewraca się?

Sorry za bałagan (łagodnie mówiąc) w garażu.

Zdjęcie torby bez obciążenia i podparcia po odchyleniu klapy do tyłu. Nie będę na siłę klapy  "łamał" bardziej bo to akurat przywilej klienta nie mój a i tak mi się wydaje, że w takiej pozycji powinna się szybciej przewrócić. 

post-1071-0-65883500-1412629757_thumb.jp

I zdjęcie wnętrza jeszcze.

post-1071-0-35010000-1412630186_thumb.jp

Edyta: Torba jako jedyna z 3 jest bez podszewki. Wersja soute ;)

• Oceniam pozytywnie 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Skalpel! Przez Ciebie mam nieplanowany wydatek! Musisz? ;)

Właśnie miałem to napisać.

Są takie produkty, obok których nie można przejść obojętnie, które zapadają w pamięć i nawet po zamknięciu strony, komputera/smartfona, 'chodzą po głowie' i śnią się po nocy.

Ta teczka należy do takich przedmiotów.

Dotychczas nie lubiłem 'tornistrowych' teczek. :)

• Like 1
Opublikowano

No właśnie problem w tym, że damska ... dlatego tak ciężko zrobić unik i trzeba sięgnąć jednak do portfela :)

A myśleliście, że po co On pokazuje te cudeńka naszym partnerkom, żonom i kochankom właśnie teraz?

Najpierw sesja z Modelką ... cicho sza ... i w okresie prezentowym KO! Musiał zatrudnić jakiegoś marketingowca z ekstraklasy skubaniec ;)

Zamówienie leci!

Opublikowano

Na pełną nie mogłem patrzeć, więc wypiłem ... dla spokoju ducha ;)

W sumie to się nie dziwię - po skończonej dobrej robocie każdy zasłużył na chwilę relaksu  :)

ps. ja również ostatnio zimowymi wieczorami wykonuję kuuupę dobrej roboty ;)