Machiavelli Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 A co z kalkulatorem rozmiaru? Wyłączyli już na dobre? Jest teraz dopisany do konta klienta. Po zalogowaniu wchodzisz w zakładkę "personal data" i tam wpisujesz wymiary, a podczas przeglądania produktów sugerowany rozmiar jest wybierany automatycznie. Cytuj
Hargin Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 @ Proki 1971 Ja mam podobny problem. Przejrzałem w zasadzie wszystkie modele i nie wiem czy coś uda mi się wybrać. Moje wymiary to 47-48 cm w ramionach, 107-108 cm w klatce, 102-103 cm w tali, 96 cm w pasie, 182 cm wzrostu. Z Bytomia noszę garnitury 182/108/96, nieformalne marynarki z MD to rozmiar 54 (idealne). Zwłaszcza dziwi mnie stosunek ramion do szerokości klatki, przykładowo ramiona 47, klatka 116 albo i więcej. Wychodzi mi na to że Lazio powinienem zamawiać r 50, 52; Napoli r 50,52; Washington r 52,54; Havana r 50,52; Hudson r 50, 52. Spodnie najlepiej by było brać o rozmiar większe albo schudnąć . Każdy z w/w modeli przy dobrej długości ramion w zasadzie nadaje się tylko do taliowania (co chyba akurat jest dość proste). Poprawcie mnie jeśli błądzę, bo na razie nie zbyt optymistycznie to widzę. Artisan: ja bym na Twoim miejscu próbował z rozmiarem 54 - jeśli nie zmieścisz się w talii, to wszystko na nic - dla przykładu Lazio 54 - to 48 ramiona, 119 klatka, 106 talia i 98 pas. Drobny luz powinien pozwolić Ci oddychać (mamy podobne wymiary, ale przy niższym wzroście biorę odpowiednik r.54 - czyli r.27). Poza tym zawsze można delikatnie zebrać materiał. Cytuj
Lebowski32 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 @Machiavelli, dzieki! Cytuj
Robert M Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zamówiłem marynarkę Washington Half-Lined i oczywiście mam mnóstwo wątpliwości Rzecz jasna wszystko okaże się po przymiarce i rozmowie z krawcem, ale gdzieś na 40-którejś stronie wątku przeczytałem niepokojącą uwagę Hargina o tym, że wydłużanie rękawów w marynarkach SS to nie najlepszy pomysł. Inni też mają takie wrażenia? W rozmiarze 102 marynarka będzie najprawdopodobniej do ostrego taliowania, a rękawy do wydłużenia pewnie o tyle, o ile tylko się da. Cytuj
Hargin Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 Hehe... ładnie pokopałeś pomysł jak pomysł - standardowa odległość od brzegu rękawa do pierwszego guzika to ok.2,5-3 cm - jak odwiniesz więcej, to zaczyna wyglądać nieciekawie - druga sprawa to zapas podszewki (materiału wierzchniego jest ok. 4 cm). W Washington jest jeszcze problem, bo standardowo jest 5 guzików przy rękawie. Jeśli są 4, to zawsze przy przedłużeniu można pokombinować, dodając jeden. Cytuj
Robert M Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 Faktycznie, dodatkowy guzik to jest jakiś pomysł... dla innych modeli Washington o tyle mi się spodobał, że wypełnione ramiona powinny lepiej leżeć na moich własnych - mocno opadających. No nic, w takim razie pozostanie tylko zobaczyć, co przyjdzie w trumnie, a potem... skorzystać z ewentualnej wizyty w Amsterdamie za kilka miesięcy i wziąć MTM Cytuj
dave8 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 Te dwie flanele nie muszą dobrze ze sobą wyglądać - szczególnie w takim klasycznym układzie - ciemna góra i jasny dół. Szary garnitur ma wyraźniejszą fakturę i jest bardziej "puchaty. To może lepsze takie? http://eu.suitsupply.com/en/suits/washington-grey-herringbone/P4734.html?cgid=Suits&prefn1=color&prefv1=Grey http://eu.suitsupply.com/en/suits/hudson-grey-plain/P3969.html?cgid=Suits&prefn1=color&prefv1=Grey&srule=PriceAsc http://eu.suitsupply.com/en/suits/washington-half-lined-grey-plain/P3912.html?cgid=Suits&prefn1=color&prefv1=Grey&srule=PriceAsc ?? Cytuj
mosze Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2016 Hehe... ładnie pokopałeś pomysł jak pomysł - standardowa odległość od brzegu rękawa do pierwszego guzika to ok.2,5-3 cm - jak odwiniesz więcej, to zaczyna wyglądać nieciekawie - druga sprawa to zapas podszewki (materiału wierzchniego jest ok. 4 cm). W Washington jest jeszcze problem, bo standardowo jest 5 guzików przy rękawie. Jeśli są 4, to zawsze przy przedłużeniu można pokombinować, dodając jeden. W marynarkach SS, które mam, odległość od ostatniej dziurki do krawędzi jest dobrana tak, że wygląda dobrze, jak jest, lub skrócona do 1-1.5cm. Wydłużenie spowoduje zbyt duży margines. Dołożenie dziurki to jest pomysł, ale trzeba ją obszyć identycznie, jak pozostałe - dla wielu warsztatów to będzie problem. Cytuj
Robert M Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 W marynarkach SS, które mam, odległość od ostatniej dziurki do krawędzi jest dobrana tak, że wygląda dobrze, jak jest, lub skrócona do 1-1.5cm. Wydłużenie spowoduje zbyt duży margines. Dołożenie dziurki to jest pomysł, ale trzeba ją obszyć identycznie, jak pozostałe - dla wielu warsztatów to będzie problem. Przyznam, że zaczyna mnie już szczerze irytować to, że z moimi długimi rękami tak trudno jest dostać cokolwiek sensownego w przedziale cenowym SS. Bytom jest dla grubych panów, design Vistuli jest albo gimnazjalny, albo nudny, Digel bywa ładny, ale materiały często pozostawiają wiele do życzenia, inne marki sprzedawane w takich choćby Peekach, Van Graafach czy innych RC to najczęściej paskudztwa, więc zostaje właściwie tylko SS. A tu zaraz okaże się, że rękawy są do kitu... Niech ktoś pożyczy pieniądze na bespoke Cytuj
Panam Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 Czy ktoś z Kolegów nosi marynarkę Hudson? Zakładałem dziś swoją pierwszy raz i po odpruciu szwów brustaszy okazało się, że przestań do wykorzystania na poszetkę jest bardzo mała. Z 10 cm brustaszy można wykorzystać tylko 5cm środkowych. Wsadzenie lnianej poszetki okazało się niemożliwe. Czy można temu jakoś zaradzić? Cytuj
Hargin Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 Czy ktoś z Kolegów nosi marynarkę Hudson? Zakładałem dziś swoją pierwszy raz i po odpruciu szwów brustaszy okazało się, że przestań do wykorzystania na poszetkę jest bardzo mała. Z 10 cm brustaszy można wykorzystać tylko 5cm środkowych. Wsadzenie lnianej poszetki okazało się niemożliwe. Czy można temu jakoś zaradzić? Jedynie przez stosowanie innych poszetek. Taki jest urok Hudsona Cytuj
Panam Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 No taka mała niespodzianka. W takim razie jedyne poszetki jakie wchodzą w grę to delikatny jedwab o wełnie i ułożeniu tv fold można zapomnieć. Myślałem, że ta nakładana brustasza jest przyszyta na samej krawędzi (tak to wygląda na zewnątrz) okazało się jednak, że nie dość, że ma po 1 cm zapasu to jeszcze podszewkę w środku. Myślę, że to ważny aspekt tego modelu i nowo kupujący powinni to wziąć pod uwagę. Gdybym o tym wiedział to pewnie nie kupiłbym go. Cytuj
Hargin Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 @Panam: nie drzyj szat Ja swojego Hudsona tak faworyzuję, że przez myśl mi nie przyszło, aby rezygnować z niego przez poszetki Sytuacja daje natomiast motywację do zwiększenia zasobu poszetek BTW. biały cienki len lub jedwab spokojnie dają się umieścić w brustaszy w złożeniu TV Fold - trzeba poćwiczyć - trochę kieszonka się wypycha, ale niedramatycznie Cytuj
Panam Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 @Hargin: w Twoim Hudsonie brustasza również ma podszewkę? W moim szew przebiega w odległości 1 cm od krawędzi brustaszy. Dodatkowo w środku podszewka jest przyszyta w odległości ok 2cm od krawędzi brustaszy. Faktycznie wygląda to tak, że brustasza ma 10 cm z czego 7 - 8 jest "wolne" a 1 cm poniżej gdzie zaczyna się podszewka z 7-8 cm robi się 5 cm. Lnianą poszetkę od poszetka.com musiałbym przeciąć na cztery żeby ją zmieścić Cytuj
Hargin Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 U mnie jest identycznie. Myślę, że wykrój jest jeden dla wszystkich modeli. Oczywiście możesz dać robotę krawcowej, aby rozszerzyła brustaszę - trudno mi teraz przesądzić o efektach (popatrzę wieczorem na swój egzemplarz). Cytuj
Panam Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 Fajnie. W takim razie czekam na informację. Jeśli chodzi o poszerzenie to ta podszewka w środku jest konieczna? Cytuj
artisan Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 Artisan: ja bym na Twoim miejscu próbował z rozmiarem 54 - jeśli nie zmieścisz się w talii, to wszystko na nic - dla przykładu Lazio 54 - to 48 ramiona, 119 klatka, 106 talia i 98 pas. Drobny luz powinien pozwolić Ci oddychać (mamy podobne wymiary, ale przy niższym wzroście biorę odpowiednik r.54 - czyli r.27). Poza tym zawsze można delikatnie zebrać materiał. Dzięki tak pewnie zrobię. Martwi mnie trochę ta szerokość w klatce. Stąd rozważania by brać rozmiar 52 a nawet 50 (co raczej byłoby już grubą przesadą). Cytuj
Hargin Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 Szerokość w klatce do ewentualnego skorygowania. Nie wciśniesz się w 50, a w 52 będziesz wyglądał opięty (obwodu talii nie oszukasz). Cytuj
Robert M Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 W Próchniku też nic? Długość marynarek w Próchniku to jakiś żart. 80 cm w rozmiarze 102 w SS to i tak już mocno na styk, a w produktach polskiej marki to jeszcze 4-5 cm mniej. Ale no, koniec offtopa. Cytuj
Hargin Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 Fajnie. W takim razie czekam na informację. Jeśli chodzi o poszerzenie to ta podszewka w środku jest konieczna? Podszewka jest wszyta, ale można delikatnie podciąć nitki przy brzegach brustaszy - jeśli nie masz zmysłu krawieckiego, to zanieś do krawca - dużo jednak nie uzyskasz, max. 1-1,5 cm. Cytuj
Panam Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 Myślisz, że można by całkowicie odpruć brutaszę i na nowo wszyć ją bez podszewki po samych brzegach? Cytuj
Hargin Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 @Panam: technicznie jest to możliwe - tylko trudno przewidzieć efekt wypychania kieszonki przez poszetkę, po usunięciu podszewki. Cytuj
Panam Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 Dlatego właśnie pytam.. moja krawcowa na pewno sobie z tym poradzi tylko właśnie niektóre rzeczy ciężko przewidzieć. Jeśli już rozmawiamy o przeróbkach - możliwe jest w marynarkach SuSu delikatne poszerzenie lub głębsze wycięcie w pachach? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi