bodzixon Napisano 21 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2017 2 minuty temu, FONos napisał: Tutaj masz to dobrze pokazane (zdjęcie z bloga Jana Adamskiego http://janadamski.eu/2016/11/kilka-praktycznych-wskazowek/) Ale, że co? To rentgen ręki trzeba zrobić, żeby koszulę dobrze dobrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solecalupo Napisano 21 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2017 Teraz, bodzixon napisał: Ale, że co? To rentgen ręki trzeba zrobić, żeby koszulę dobrze dobrać No niestety nie ma lekko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekw Napisano 21 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2017 @bodzixon pytam bo ja też nie widzę różnicy, poza tym co w opisie - nawet jeden jest nazwany "niebieski" a drugi "granatowy" Aktualnie przymierzałem ten Napoli (http://eu.suitsupply.com/pl/suits/napoli-granatowy-gładki/P5229M.html) i materiałowo mi pasuje. Nie chcę zamawiać dwóch, bo najpierw szukam rozmiaru / modelu. @FONos szkoda, ze na rentgenie nie widać koszuli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichosza Napisano 21 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2017 Godzinę temu, bodzixon napisał: Ale, że co? To rentgen ręki trzeba zrobić, żeby koszulę dobrze dobrać Oczywiście. Należy też zwołać konsylium złożone z ortopedy, znanego krawca z akceptacją forum oraz obowiązkowo Pana Jana Adamskiego, który oceni jakość rentgena. 59 minut temu, krzysiekw napisał: @bodzixon pytam bo ja też nie widzę różnicy, poza tym co w opisie - nawet jeden jest nazwany "niebieski" a drugi "granatowy" Aktualnie przymierzałem ten Napoli (http://eu.suitsupply.com/pl/suits/napoli-granatowy-gładki/P5229M.html) i materiałowo mi pasuje. Nie chcę zamawiać dwóch, bo najpierw szukam rozmiaru / modelu. @FONos szkoda, ze na rentgenie nie widać koszuli Do rentgena należy użyć wzornika z mankietem obszytym metalową nicią (dostępnego w dobrych sklepach muzycznych medycznych odzieżowych) A wracając do głównego tematu to różnica "czysta wełna" vs. "wełna 110s" w przypadku renomowanego producenta to jest rozważanie czysto akademickie. Jakość obu tkanin będzie na zbliżonym (bardzo dobrym) poziomie. Lazio w porównaniu do Napoli jest węższe, szczególnie w ramionach oraz ma mniejsze wypełnienie barków. Przez to jest trochę mniej formalny, ale lżejszy i może być odebrany jako przyjemniejszy (mniej się go czuje). Pamiętaj że to "trochę mniej formalny" to są niuanse. Zarówno Napoli jak i Lazio w wersjach z gładkiej granatowej wełny bardzo dobrze nadają się na ślub. Jeśli masz wątpliwości, albo nie do końca dobrze się czujesz w Napoli to zamów Lazio. Jeśli w Napoli czujesz się wygodnie to przejdź się do krawca, żeby poprawić drobne mankamenty. To jest Twój ślub i na pewno warto wyglądać jak najbardziej elegancko, ale warto też czuć się komfortowo, a to musisz ocenić sam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekw Napisano 22 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2017 Zamówiłem Lazio rozmiar 48 (wcześniej mam Napoli rozmiar 46) i zobaczymy jak będzie sprawa wyglądać. Dodatkowo dostałem informację z SuSU, że rękawy można wydłużyć o max. 1,5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrotherM Napisano 22 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2017 http://eu.suitsupply.com/pl/suits/napoli-jasnobrązowy-gładki/P5101.html Waszym zdaniem to nadaje się do zdekompletowania? Trochę mi nazbyt formalne kieszenie wadzą, podobnie jak podszewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 22 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2017 Czy ktoś posiada pleciony pasek SuSu? Interesuje mnie jak podawana jest długość? Np. 95 cm to optymalny obwód pasa? Czy mógłbym poprosić faktyczną długość całkowitą (i podanie rozmiaru)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukmal Napisano 23 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2017 @Hargin ja kupiłem w zeszłorocznym outlecie pasek pleciony 90cm i była to całkowita długość paska bez klamry. Pasek odesłałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody przedsiębiorczy Napisano 23 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2017 14 godzin temu, Hargin napisał: Czy ktoś posiada pleciony pasek SuSu? Interesuje mnie jak podawana jest długość? Np. 95 cm to optymalny obwód pasa? Czy mógłbym poprosić faktyczną długość całkowitą (i podanie rozmiaru)? Zawsze w sklepach długość jest podawana jako całkowita długość, czyli z klamrą. Najlepiej zmierz już swój obecny pasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody przedsiębiorczy Napisano 23 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2017 15 godzin temu, BrotherM napisał: http://eu.suitsupply.com/pl/suits/napoli-jasnobrązowy-gładki/P5101.html Waszym zdaniem to nadaje się do zdekompletowania? Trochę mi nazbyt formalne kieszenie wadzą, podobnie jak podszewka. Moim zdaniem jeśli spodnie dobierzesz odpowiednio formalne to może to wyglądać bardzo dobrze. Spodnie będę dość łatwe do łączenia. Chociaż tak jasne garnitury najlepiej będą wyglądać w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 23 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2017 Godzinę temu, Młody przedsiębiorczy napisał: Zawsze w sklepach długość jest podawana jako całkowita długość, czyli z klamrą. Najlepiej zmierz już swój obecny pasek. Jakbym miał taką pewność to bym raczej nie pytał A wręcz jestem przekonany, że tak nie jest. Paski w MD podają na wymiar obwodu pasa nosiciela. Chodzi mi konkretnie o paski z SuSu. 2 godziny temu, lukmal napisał: @Hargin ja kupiłem w zeszłorocznym outlecie pasek pleciony 90cm i była to całkowita długość paska bez klamry. Pasek odesłałem. Wielkie dzięki. Uratowałeś SuSu przed kosztami pokrycia zwrotnej przesyłki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 23 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2017 16 godzin temu, BrotherM napisał: http://eu.suitsupply.com/pl/suits/napoli-jasnobrązowy-gładki/P5101.html Waszym zdaniem to nadaje się do zdekompletowania? Trochę mi nazbyt formalne kieszenie wadzą, podobnie jak podszewka. No i krój Napoli jest bardziej formalny (napchane, szerokie ramiona). Samotna marynarka może wyglądać nieszczególnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrotherM Napisano 23 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2017 @Młody przedsiębiorczy @Hargin Cenowo to by całkiem sensownie wypadło, bo spodnie akurat łatwo spasować, a mam zapotrzebowanie na ten kolor z tego materiału. Ale faktycznie, zapomniałem o tym wypełnieniu ramion - odpada, to jednak będzie wyglądać jak sierotka po garniturze. Problem wynika z następującego. Potrzeba mi w miarę jasna marynarka do spodni jasnych (taka wyblakła biel, czy tam z nutką beżu) oraz navy czym tam raczej ciemnych jeansów, etc. Moim faworytem było to: http://eu.suitsupply.com/pl/jackets/havana-jasnobrązowy-gładki/C1106.html?cgid=Jackets&prefn1=materialID&prefv1=Len ale się rozszedł mój rozmiar. W sumie biorę pod uwagę jeszcze te dwa: http://eu.suitsupply.com/pl/jackets/havana-jasnoszary-gładki/C1122.html?cgid=Jackets&prefn1=materialID&prefv1=Len http://eu.suitsupply.com/pl/jackets/havana-jasnobrązowy-gładki/C974.html?cgid=Jackets&prefn1=materialID&prefv1=Len Ten pierwszy jest nawet dość zbliżony, więc może zaryzykuję, najwyżej odeślę. Ta druga z kolei dość dziadkowo wygląda, zbyt kremowa jest. Jak sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wally Napisano 23 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2017 Właśnie przyszła mi koszula z lnu od Thomas Mason. http://eu.suitsupply.com/pl/shirts/niebieski-paski/H5168.html?cgid=Shirts Poszukiwałem koszuli na lato pod krawat, wręcz na ekstremalne upały. Źle znoszę wysokie temperatury, ale chodzić do pracy trzeba. Poza nielicznymi firmami ciężko znaleźć lniane koszule na rynku i to z zadowalającym mnie kołnierzykiem (wszyscy jakoś uparli się na cutaway). Trochę zastanawiałem się czy nie przepłaciłem, w końcu cena nie mała - ale kierowany b. dobrymi wrażeniami od koszuli SuSu z zeszłego roku (znakomity len Canclini) zaryzykowałem. Na pierwszy rzut oka się opłaciło. Pierwsze wrażenia? Bardzo leciutki kołnierzyk, praktycznie bez wypełnienia, ładnie się układa. Miłe dla oka detale jak kurza stopka, dzielony karczek (czego nie ma na zdjęciu na stronie), made in Poland, ręcznie wszyte rękawy z marszczeniem. Chociaż co do tego ostatniego elementu obecnie uważam, że w koszuli z lnem jest on całkowicie bez sensu - tkanina będzie się prawdopodobnie tak gniotła, że nie będzie widać różnicy Przeszkadza mi tylko jeden guzik przy mankietach, będę musiał dla regulacji wszyć drugi by zapinać ciaśniej. Najwęższy krój extra slim fit, który i tak jest na mnie za luźny. Nie jest to problemem przy koszulach letnich, które nosi się jeszcze bardziej komfortowo, kiedy nie przylegają tak ściśle do ciała. Materiał na razie ciut gryzie, ale obstawiam, że to minie to przy pierwszym praniu. Niemniej jednak jest w nim to coś, czego jeszcze nie umiem do końca opisać... jakościowo na pewno bez zastrzeżeń. Nie zwracam, skracam rękawy, piorę w pralce i za jakiś czas opiszę wrażenia jak się sprawuje w porównaniu np. z lnem od Tomka Milera. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 23 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2017 Koszula na ekstremalne upały pod marynarkę i krawat to nie jest koszula na ekstremalne upały. Krawat bardzo obniża "komfort termiczny" - wg mnie tylko i wyłącznie przewiewny button down. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
De Lasalle Napisano 23 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2017 Na ekstremalne upały sprawdzi się jedynie grubo tkana koszula z luźnym splotem. Ja się boję kupować je w Ss, ich koszule są zazwyczaj z cienkich i niezbyt chłonnych tkanin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wally Napisano 23 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2017 Dla mnie ekstremalne upały zaczynają się już od 25 stopni Celsjusza. Tę marynarkę do zdjęcia dałem raczej w celu zobrazowania jak układa się pod nią kołnierzyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody przedsiębiorczy Napisano 23 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2017 Koszula wygląda genialnie, czekam na dalszą część recenzji bo też zamierzam wziąć od nich lnianą koszulę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 24 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2017 Taka dzisiejsza obserwacja dla rozważających zdekompletowanie garniturów Havana. Marynarki w garniturach mają węższe klapy od marynarek sprzedawanych osobno. Te samodzielne mają 10 cm, a od garniturów 8 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 24 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2017 8 minut temu, Hargin napisał: Taka dzisiejsza obserwacja dla rozważających zdekompletowanie garniturów Havana. Marynarki w garniturach mają węższe klapy od marynarek sprzedawanych osobno. Te samodzielne mają 10 cm, a od garniturów 8 cm. Piszesz o nowej kolekcji, czy ogólnie? Mam dwie Havany ze starszych kolekcji, nie będące częścią garnituru i obie mają klapy 8,5 cm. Może szerokość klap zależy też od rozmiaru marynarki (ja noszę rozmiar 48)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 24 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2017 Dziś dokładnie pomierzę i sprawdzę. Niestety marynarek nie kupowałem we wcześniejszych sezonach. Natomiast dziś weryfikowałem tę niebieską "outletową", którą również posiadasz (u mnie 10cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 24 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2017 Teraz, Hargin napisał: Dziś dokładnie pomierzę i sprawdzę. Niestety marynarek nie kupowałem we wcześniejszych sezonach. Natomiast dziś weryfikowałem tę niebieską "outletową", którą również posiadasz (u mnie 10cm). To też jeszcze sprawdzę, bo mierzyłem dawno i może pamięć płata mi figle W przyszłym tygodniu zmierzę jeszcze raz i napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kily Napisano 24 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2017 Ja tam nie mam doświadczenia z noszeniem tych marynarek, ale patrząc po zdjęciach zawsze miałem wrażenie, że Havana Havanie nierówna i szerokość klap zwyczajnie różni się od siebie w poszczególnych modelach. Przykładowo tutaj http://eu.suitsupply.com/pl/jackets/havana-niebieski-kratka/C1002.html?cgid=Jackets&prefn1=fit&prefv1=Havana klapy wyglądają na szersze niż tu http://eu.suitsupply.com/pl/jackets/havana-niebieski-kratka/C1000.html?cgid=Jackets Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 24 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2017 Zastanawiałem się jeszcze czy to kwestia różnicy z uwagi na podszewkę. Jednak po tych zdjęciach widać, że obie "bez", a klapy różne. Zrobię pomiary przekrojowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 24 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2017 Na tych zdjęciach są dwaj różni modele, o rożnej budowie ciała - inna szerokość to może być złudzenie optyczne, kwestia tego że marynarka inaczej się układa. Mogą też po prostu nosić różne rozmiary. Nie wiem czy szerokość klap rośnie wraz z rozmiarem ale wydaje mi się całkiem logiczne, że tak powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi