Skocz do zawartości

Suit Supply

+Immune+

Rekomendowane odpowiedzi

Czy spodnie suitsupply są naprawdę takie wąskie w udach? Chcialem kupić garnitur Havana i o ile marynarka w rozmiarze 44 po wytaliowaniu powinna być na mnie idalna to patrząc w rozmiarówkę musiałbym zakupić spodnie w rozmiarze 50 i zwęzić je w pasie o 14cm! (mam 97cm w klatce, 76cm w pasie, 57cm w udzie)

14cm to nie jest za dużo do zwężenia?

Z mojego doświadczenia wynika że w rzeczywistości są nieco szersze niż to wynika z rozmiarówki.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Właśnie odebrałem swoje pierwsze zamówienie z SuSu. Tradycyjnie dla tego tematu poproszę o kilka porad odnośnie dopasowania. Póki co nie rozpruwałem fastryg, więc sądzę że plecy się nieco wygładzą. Marynarka ma trochę luzu, nie opina ciasno. Spodnie za to są mocno dopasowane, natomiast z tego co widziałem jest zapas materiału na popuszczenie - i to całkiem spory. Nie mylę się prawda? Mam wrażenie że fałdowanie nogawek jest spowodowane mocnym dopasowaniem i za długimi nogawkami. Na pewno same nogawki trzeba skrócić i wypuścić u krawca materiał by poluzować spodnie. Jakieś jeszcze poprawki rzucają się w oko? Rozmiar 46, Madison. Dodam że moja sylwetka jest bardzo mało kompatybilna z RTW, ale póki co na bespoke nie mogę sobie pozwolić. Liczę się z poprawkami. Zdjęcia chyba są nieco od dołu zrobione.

Album zdjęć: http://imgur.com/a/xFTN6

Nie mówię że Madison ma za szerokie klapy, w mojej ocenie średnio pasuje do sylwetki p. Xune. Możliwe też że po prostu nie podoba mi się zestawienie kroju i materiału. W każdym bądź razie ja na miejscu Xune odesłałbym ten garnitur i poszedł w bardziej klasyczny krój na moje oko - Lazio, jak ma być z bajerem to Washington. Nie każdemu we wszystkim dobrze. W ocenie na pewno pomogło by też zdjęcie z większej odległości.

@Michal83: nie bardzo rozumiem Twoje zastrzeżenia - nie pasuje do sylwetki bo? poszerza, skraca, czyni dziwnym lub krzywym. To nie konkurs jazdy figurowej na lodzie :) Nie wiem w jakim zakresie można się przyczepić do kroju lub materiału? Co nie pasuje? Zbyt niebieski? dwurzędowy? 6x2? Chciałbym zrozumieć. 

I czemu doradzasz bardziej klasyczne kroje? Ja mam wszystkie kroje z Purple Line i wszystkie lubię, a krój, kolor, fakturę, rodzaj tkaniny, gramaturę, deseń dobieram do własnego humoru, okazji czy pogody. Jeśli kolega @VanOrlock wybrał dwurzędowy garnitur, to może po prostu miał taki kaprys i ... i już :) 

• Oceniam pozytywnie 1

W mojej ocenie:

1. opadające ramiona - w dodatku nierównomiernie

2. płaska klatka

Doradzam Lazio i Washington ponieważ mają więcej wypełnienia w ramionach, to pomoże je podnieść. Na zdjęciu wygląda to tak, że jakby dorzucić krawat z jakimś konkretnym węzłem to koszuli w ogóle nie będzie widać. Skoro wszystkie kroje na tobie świetnie leżą musisz mieć bardzo dobrą - modelową wręcz sylwetkę. Nie wszyscy są tak dobrze zbudowani i niestety nie mogą sobie pozwolić na dobieranie deseni/kroju do humoru. Kolega zapytał o opinię, opinią się podzieliłem - nic mi do jego kaprysów. W mojej subiektywnej ocenie ten garnitur na tym zdjęciu, na koledze Xune wygląda źle.

PS Co do skracania rękawów to moim zdaniem są ok. Koszula ma za krótkie. 

W mojej ocenie:

2. płaska klatka

Doradzam Lazio i Washington ponieważ mają więcej wypełnienia w ramionach, to pomoże je podnieść. Na zdjęciu wygląda to tak, że jakby dorzucić krawat z jakimś konkretnym węzłem to koszuli w ogóle nie będzie widać. Skoro wszystkie kroje na tobie świetnie leżą musisz mieć bardzo dobrą - modelową wręcz sylwetkę. Nie wszyscy są tak dobrze zbudowani i niestety nie mogą sobie pozwolić na dobieranie deseni/kroju do humoru. Kolega zapytał o opinię, opinią się podzieliłem - nic mi do jego kaprysów. W mojej subiektywnej ocenie ten garnitur na tym zdjęciu, na koledze Xune wygląda źle.

Spotkałem się z opinią, że jeśli ktoś ma szerokie ramiona i/albo rozbudowane mięśnie ramion (boki ramion "wystają" nie wiem jak to lepiej opisać) to powinien celować np w model wahington, ze względu na wypełnienie właśnie, które powoduje, że sylwetka lepiej wygląda. Druga opinia - szerokie klapy pasują do osób z szerokimi ramionami - jeśli masz wąskie - kupuj  wąskie klapy. Z Twojej wypowiedzi wynika, że kolega mimo wąskich ramion powinien kupić model washington. Co do szerokich klap u Pana ze zdjęcia - tu się chyba zgadzam, że do tak wątłej postury mi to nie gra. Do tego te rękawy jakoś podejrzanie luźno wiszą.

Edyta:  Szczególnie na trzecim zdjęciu, tym od tyłu, wygląda jakby marynarka była zbyt duża?zbyt szeroka?Ale niech autor nie bierze mojej opinii pod uwagę, ja tylko zwracam uwagę bardziej doświadczonych kolegów

Edytowane przez Jamjest

Spotkałem się z opinią, że jeśli ktoś ma szerokie ramiona i/albo rozbudowane mięśnie ramion (boki ramion "wystają" nie wiem jak to lepiej opisać) to powinien celować np w model wahington, ze względu na wypełnienie właśnie, które powoduje, że sylwetka lepiej wygląda. Druga opinia - szerokie klapy pasują do osób z szerokimi ramionami - jeśli masz wąskie - kupuj  wąskie klapy. Z Twojej wypowiedzi wynika, że kolega mimo wąskich ramion powinien kupić model washington. Co do szerokich klap u Pana ze zdjęcia - tu się chyba zgadzam, że do tak wątłej postury mi to nie gra. Do tego te rękawy jakoś podejrzanie luźno wiszą.

Edyta:  Szczególnie na trzecim zdjęciu, tym od tyłu, wygląda jakby marynarka była zbyt duża?zbyt szeroka?Ale niech autor nie bierze mojej opinii pod uwagę, ja tylko zwracam uwagę bardziej doświadczonych kolegów

Piszesz o mięśniach deltoidalnych, według mnie przy rozbudowanych mięśniach deltoidalnych najlepiej wygląda neapolitańskie wszycie rękawów. Wypełnienie w ramionach na rozbudowanych ramionach i barkach skraca szyję (często również mocno rozbudowaną - już optycznie skróconą) i wygląda niekorzystnie. W przypadku kolegi Xune przy przeróbce marynarki krawiec wypełnieniem powinien skorygować nierówne ramiona, na jednym ramieniu więcej wypełnienia na drugim mniej. Szerokość ramion a klapy, to już chyba indywidualna sprawa - co się komu podoba. Ja nie zwracałbym uwagi tak bardzo na szerokość ramion co na stosunek obwodu klatki piersiowej do obwodu pasa. Szerokie klapy dobrze wyglądają przy dużej klacie i szczupłej talii. Normalne na każdej innej a wąskie tylko na damskiej.

W mojej ocenie:

2. płaska klatka

Ok, dzięki za argumentację - choć nadal nie uważam, aby było źle. Przy takim uzasadnieniu 95% garniturów dwurzędowych pokazywanych na forum trzeba byłoby przekazać "na powodzian". 

Ponadto nie napisałem, że mam modelową wręcz sylwetkę :) To kolejne niepotrzebne uogólnienie. Napisałem, że lubię każdy krój. To czy ktoś dojdzie do wniosku, że nie jest on "dla mnie", pozostaje sprawą całkowicie nieistotną, dopóki moje samopoczucie będzie dobre (nie jestem bezkrytyczny - dodam). 

Co prawda nie dążyłem zrobić zdjęć, ale już przymierzyłem marynarki. Ogólni rzecz biorąc - mistrzostwo świata! Leża dokładnie tak, jak na zdjęciach SuSu i są tak samo zabudowane. Nie mam pojęcia dlaczego na Koledze @Xune marynarka układa się w ten sposób.

Jeśli chodzi o tkaninę to zdecydowanie nie jest ona całoroczna. Moim zdaniem jest delikatniejsza i ma luźniejszy splot niż wełna VBC Tropical.

Przed chwilą byłem w salonie SuSu w Hamburgu. Salon niby ładny, ale wybór niewielki, w moim rozmiarze (52, ewentualnie 26) raptem jeden garnitur. Sprzedawca miły i profesjonalny, ale nie do końca się z nim zgadzałem (np. z niezrozumiałej dla mnie przyczyny upierał się, że przy mojej sylwetce mogę nosić tylko marynarki z wypełnieniem ramion - a chudy w ramionach nie jestem, przeciwnie, o ile z brzucha mógłbym sporo zrzucić, o tyle moje obręcze barkowe i mięśnie piersiowe określiłbym jako ukształtowane). Przekonałem się niestety, że garnitury z SuSu są nie dla mnie, wszystkie modele mają za wąskie spodnie (co trochę mnie dziwi). Nie było też w ogóle Jorta, tylko Sienna (bardzo ładna swoją drogą, ale Pan Sprzedawca był tak sceptyczny, że zniechęcił mnie do przymiarki).

Sprzedawca mówi świetnie po angielsku, natomiast nie mówi po niemiecku (z lokalnymi klientami rozmawiał po angielsku).

Koszul nie przymierzałem, ale buty i akcesoria przy tym, co mam (Yanko, Markowski, EoE, Niestroj Leatherworks) wyglądały tak słabo, że wręcz odpustowo.

Na plus zaliczam płaszcze, które mają ciekaw wzornictwo, materiały i ceny.

Generalnie raczej nie polecam. Jechanie tam specjalnie nie ma żadnego sensu, bo w najlepszym wypadku skończy się na zakupie tego, co akurat mają na stanie (niby dużo, ale biorąc pod uwagę wielkość ich oferty, to zaledwie niewielki ułamek). Mój zapał do SuSu też się trochę ostudził i stwierdzam wręcz, że moim wymaganiom sprostać mogą tylko najwyższe modele SuSu (Jort i Sienna).

• Oceniam pozytywnie 2

moim wymaganiom sprostać mogą tylko najwyższe modele SuSu (Jort i Sienna).

W kontekście Twojej dobrej opinii na temat koszul James Button trochę mnie to dziwi (bo oczywiście można mieć takie wymagania, ale wtedy wydawałoby mi się, że JB byłby absolutnie niewart uwagi), ale jak mawiają YMMV.
  • Oceniam pozytywnie 1

Pytanie z innej beczki.Usilnie staram się właśnie wykonać płatność za garnitur w sklepie Su Su. Z niewiadomych przyczyn gdy już próbuje wykonać płatność zamówienie jest anulowane. Miał ktoś problemy podobnej natury?

Odblokuj w banku limit płatności kartą przez internet na strony zagraniczne. Ja miałem taki problem.

Przed chwilą byłem w salonie SuSu w Hamburgu. Salon niby ładny, ale wybór niewielki, w moim rozmiarze (52, ewentualnie 26) raptem jeden garnitur. Sprzedawca miły i profesjonalny, ale nie do końca się z nim zgadzałem (np. z niezrozumiałej dla mnie przyczyny upierał się, że przy mojej sylwetce mogę nosić tylko marynarki z wypełnieniem ramion - a chudy w ramionach nie jestem, przeciwnie, o ile z brzucha mógłbym sporo zrzucić, o tyle moje obręcze barkowe i mięśnie piersiowe określiłbym jako ukształtowane). Przekonałem się niestety, że garnitury z SuSu są nie dla mnie, wszystkie modele mają za wąskie spodnie (co trochę mnie dziwi). Nie było też w ogóle Jorta, tylko Sienna (bardzo ładna swoją drogą, ale Pan Sprzedawca był tak sceptyczny, że zniechęcił mnie do przymiarki).

Sprzedawca mówi świetnie po angielsku, natomiast nie mówi po niemiecku (z lokalnymi klientami rozmawiał po angielsku).

Koszul nie przymierzałem, ale buty i akcesoria przy tym, co mam (Yanko, Markowski, EoE, Niestroj Leatherworks) wyglądały tak słabo, że wręcz odpustowo.

Na plus zaliczam płaszcze, które mają ciekaw wzornictwo, materiały i ceny.

Generalnie raczej nie polecam. Jechanie tam specjalnie nie ma żadnego sensu, bo w najlepszym wypadku skończy się na zakupie tego, co akurat mają na stanie (niby dużo, ale biorąc pod uwagę wielkość ich oferty, to zaledwie niewielki ułamek). Mój zapał do SuSu też się trochę ostudził i stwierdzam wręcz, że moim wymaganiom sprostać mogą tylko najwyższe modele SuSu (Jort i Sienna).

Bo dla nas to bardziej showroom, choć Niemcy zamawiają i czekają, aż przyjdzie mierzą i odbierają. Co do sprzedawców ja trafiłem na 3, dwóch miało kompletnie niski standard obsługi, jeden tylko był chętny do współpracy.

• Oceniam pozytywnie 1

W kontekście Twojej dobrej opinii na temat koszul James Button trochę mnie to dziwi (bo oczywiście można mieć takie wymagania, ale wtedy wydawałoby mi się, że JB byłby absolutnie niewart uwagi), ale jak mawiają YMMV.

Nie mam szczególnie wysokich wymagań co do koszul ze względu na ich szybką zużywalność (wyrzuciłem w życiu kilkadziesiąt koszul i ani jednej marynarki, ani jednego krawata, płaszcza czy pary porządnych butów). Te z SuSu na oko wyglądały bardzo dobrze, ale nie mierzyłem.