Skocz do zawartości

Poszetka (chusteczka w kieszonce) - dyskusje i porady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zapraszam wszystkich fanów poszetki do podzielenia się swoimi opiniami i do zakupów oczywiście. Napiszcie co sądzicie??? oto kilka nowych wzorów wszystki są 100% jedwabne ręcznie rolowane nr 1 i nr 3 są podobne ale mają inna poświatę nr 1 wpada w granaty nr 3 ma domieszki nici brązowych i beżowych co powoduje miękki ciepły koloryt post-1-13658919555255_thumb.jpgpost-1-1365891955575_thumb.jpgpost-1-1365891955613_thumb.jpg

Opublikowano

w przypadku tych tkanin szczerze mówiac rewers niewiele sią różni trudno stwierdzić gdzie jest lewa a gdzie prawa strona materiału. Po prawej jest bardziej mięsisty

Opublikowano

A ja dla odmiany przechodziłem przez Vistulę, której poszetki słusznie zostały określone jako beznadziejne: drogie, obrębione maszynowo, jednostronne i w zawrotnej liczbie czterech wzorów. Czerwonej paisley nie mogłem się oprzeć i kupiłem :)

Opublikowano

KappAhl sprzedawał bawełniane poszetki, obecnie przeszedł na plastik - znak czasu? Do marynarek dorzuca jeszcze poszetki w kolorze podszewki.

Vistula ma kiepskie poszetki, ale za to Wólczanka wprowadziła proste, jedwabne poszetki. Z tego co widziałem [tylko na wystawie] obszywane ręcznie, w rulonik. Koszt jednak 100 zł zniechęcił mnie do wybadania sprawy.

Opublikowano

Poszetka, którą kupiłem - nie wiem, Wólczanka czy Vistula - ma bok długości 45 cm i jest to dla mnie ultymatywny i jednoznaczny nowy standard jedwabnych poszetek. Wypycha połę marynarki lepiej, niż spluwa i daje się swobodnie drapować.

Opublikowano

Albo dzisiejszy Sekielski, którego przypadkiem oglądałem. Czarny garnitur, czarny krawat w czarny deseń, biała koszula, bordowa poszetka z (miejmy nadzieję) jedwabiu. Co wejście wystawało jej więcej, jakby ją nieumiejętnie poprawiał, ale moja teoria jest taka, że jeszcze pół godziny zapowiadania kolejnych felietonów i to czerwone coś by go pożarło. Za to dziś w debacie ws. OFE poszetki miał Balcerowicz i Mosz. Balcerowiczowi było widać ledwie kawałek i na podstawie tego kawałka odniosłem wrażenie, że jest od kompletu z krawatem. Mosz miał oczojebny różowy krawat i bladoróżowo-białą butonierkę (podobną, jak te jasne z Vistuli) i wyglądał tak czadowo, że proszę siadać.

Opublikowano

Mosz generalnie jeśli nosi marynarkę [charakterystyczny jego wygląd to koszula + krawat] to zakłada do niej poszetkę. Miałem przyjemność uczestniczyć w kilku konferencjach z jego udziałem, zawsze poszetka, zazwyczaj pasująca.

Opublikowano

Pozostał mi materiał po uszyciu następujących poszetek:

Włoski Jedwab 100%

Dołączona grafika

Polski Len 100%

Dołączona grafika

Włoski Jedwab 100% (bardzo cienki materiał)

Dołączona grafika

Hiszpański Jedwab 100%

Dołączona grafika

Włoska Bawełna (dość gruby i szorstki materiał)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Włoska Bawełna (piękny splot i żywy kolor - nie taki jak na zdjęciu)

Dołączona grafika

Chętnych jak zwykle zapraszam na PM. Wysyłam sam materiał lub obszytą już poszetkę jedynie za proporcjonalną cenę materiału + koszty wysyłki.

Pozdrawiam,

+Immune+

Opublikowano

Po pierwsze uprzejmie się z Państwem witam.

Po drugie chętnie przygarnę materiał na poszetkę pierwszą (jedwab) i ostatnią (bawełna w kratkę).

Przepraszam, że nie PW, ale taka opcja u mnie nie działa.

Proszę o ewentualny kontakt na maila.

Pozdrawiam

Marsjan

Opublikowano

Mam jedną czarną poszetkę w drobne kropki i chociaż w sumie tylko raz ją założyłem, to do zestawu szary garnitur plus czarna koszula w paski pasowała idealnie, dzięki czemu cały zestaw wyglądał moim zdaniem tajemniczo ( inna sprawa, że też trochę ciemno i smutno, ale jakoś wtedy miałem na taki zestaw ochotę :) )

Opublikowano

Na czarno na co dzień ubierają się tylko architekci i Draco Malfoy :) Do czego ta czarna poszetka? Do szarego garnituru w dzień? Ostaaaateeecznie. Do czarnego na wieczór? Absolutnie nie.

Kremowy garnitur

Zolty garnitur

Seersuckers (bialo-niebieski)

Bialy garnitur