pirat Napisano 12 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2012 Polecam zajrzeć pod ten link: http://en.wikipedia.org/wiki/Language_of_flowers. Tekst jest w języku angielskim. Polskiej wersji nie udało mi się znaleźć. A próbowałeś? Po wbiciu w google symboliczny język kwiatów wyskakuje np.: http://www.kwiaty.friko.pl/mowa.htm lub http://www.asflor.pl/mowa.htm A tak w ogóle to te tabele bym uważał z tymi tabelami dla pensjonarek bo co innego komuś dać kwiatka a co innego wpiąć sobie kwiatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merlin Napisano 13 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2012 @ Misza: Mam problem ze zlokalizowaniem opcji "odpowiedz" (dotyczy wiadomości prywatnych). @ Pirat: Jestem ostrożny. Nie ma jednak wątpliwości, że ludzie (różnych kultur), na przestrzeni lat nadawali znaczenie różnym kwiatom czy roślinom w ogóle (pomijam powody). Do dziś dnia każdy przedszkolak wie co oznacza czerwona róża, a co czterolistna koniczyna. Przy czym, bez znaczenia zdaje się być fakt, czy te kwiaty komuś wręczamy, czy nosimy sami. W kwestii ubioru, my też czerpiemy z tego co zostało wypracowane lata temu. Czemu więc nie korzystać z "języka" kwiatów? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 13 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2012 Napisz 5 postów - jeszcze dwa i będziesz miał opcję odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad85 Napisano 19 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2012 W temacie korsaży, o których szeroko wypowiadał się Adam Granville: zdjęcie arcyksięcia Jana Krystiana Austriackiego i jego syna, arcyksięcia Imre z małżonką . Rozchodzi się o przypinany bukiecik (korsaż). Jest on więc dopuszczalny czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blondaas Napisano 19 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2012 i spodnie jakby przydługie i rękawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 19 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2012 Chyba nadal mimo wszystko nie. Nie można po prostu włożyć kwiatka do butonierki bo Bożemu, a nie wymyślać jakieś korsaże? Pozdrawiam, Dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzydalllo Napisano 21 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2012 Dokładnie, te kwiaty z widocznymi łodygami wyglądają okropnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 21 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2012 Popieram Doktora i p. Brzydallo w sprawie łodyg! Najwidoczniej ci faceci nie potrafią wkładać kwiatów, tam gdzie trzeba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 2 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Październik 2012 Ciekawe wpięcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 12 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2012 EDIT: Sorry, nie to zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 12 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2012 Nie widzę co tam siedzi, ale chyba trochę nie w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Bardziej praktyczne zastosowanie butonierki : Uploaded with ImageShack.us na zdjęciu Koji Suzuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 23 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2012 Po kim się spodziewać praktycznego wykorzystania butonierki jak nie po Japończyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 25 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 23 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2013 Pomimo niesprzyjającej pory roku odświeżę temat dodatków do butonierki. Właśnie znalazłem link do b. ciekawej pracy poświęconej kwiatom i ich pięknu amerykańskiego fotografika Andrzeja (Andrew) Zuckermana. Szczególnie podobają mi się odmiany storczyków i orchidei. Róże jak zwykle piękne. http://www.andrewzuckerman.com/ strona ze zdjęciami kwiatów po adresem: http://www.flowerthebook.com/ Jeżeli wrażliwość artystyczna moderatora uzna, że umieszczenie tego wpisu w wątku o dodatach do butonierki jest zbytnim strywializowaniem, proszę o przeniesienie go do Sali Klubowej. Jeśli nie -niech piękne kwiaty będą inspiracjami do wiosenno-letnio-jesiennych stylizacji. Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 28 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2013 "Nieraz spotkałem się z opinią, iż nie należy łączyć dwóch wspaniałych elementów stroju męskiego: kwiatka w butonierce i poszetki (chusteczki w kieszonce marynarki, czyli w "brustaszy"). Praktycznie każdy dandys wzruszy ramionami na taką "zasadę" i nie będzie się nią przejmował. I rzeczywiście, o ile takiej zasady nie, o tyle warto pamiętać, iż jest w niej ziarno prawdy." http://mrmlody.blogspot.com/2013/03/kwi ... eczka.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 28 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2013 Misza, czy autor wpisu nie zgubil orzeczenia w ostatnim zdaniu? Co nalezy zrobic z ta zasada? Jest na sali jakis chemik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 28 Marzec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2013 jeśli nie chemik, to może ktoś od ojczystego języka ... Proc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaszmirowy Ludek Napisano 22 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2013 Panowie, pojawiało się już to pytanie w tym wątku, ale nikt nie odpowiedział (czyżby odpowiedź była zbyt oczywista?): jak dokładnie włożyć kwiatek (najlepiej na przykładzie goździka) do butoniery? Całą zieloną "główkę" chowamy w dziurkę? Jak (czy) mocować łodygę pod klapą, żeby kwiatek sie nie wysuwał i łodyżka nie wystawała? Może jakiś rysunek "od kuchni" ? Pytanie początkującego, to fakt, ale jestem przekonany, że wyczerpująca odpowiedź rozwiałaby nie tylko moje wątpliwości ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cet Napisano 22 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2013 W porządnej marynarce powinieneś mieć wszytą pętelkę/nitkę przez którą przekłada się łodyżkę żeby nie latała na wszystkie strony. A jak nie ma to nie problem samemu taką sobie dorobić:http://www.englishcut.com/2010/09/13/709/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaszmirowy Ludek Napisano 22 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2013 Dzięki Cet, w międzyczasie znalazłem jeszcze fotowypowiedź Proceleusmatyka (http://forum.butwbutonierce.pl/topic/1157-%C5%9Blub-studni%C3%B3wka-chrzciny-i-inne-dyskusja-i-porady/page-24#entry28982), który dodatkowo podpowiedział co zrobić w razie problemów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 22 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2013 Cała główka, bardzo praktyczne są dwie pętelki na różnych wysokościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 22 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2013 Mala muszka do butonierki od MT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 8 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2013 W ostatnim czasie w mojej butonierce króluje wyłącznie eustoma. Goździk może się schować! Kwiat jest piękny, śnieżnobiały, bardzo trwały i dostępny od ręki w większości kwiaciarni. No i najważniejsze! Przy tej samej wielkości kwiatka, zielona część przy samych płatkach (szyjka?) jest kilka razy cieńsza, co jest największą zaletą dla mojej zmaltretowanej wiele razy butonierki. Swoją drogą Panowie, ostatnio, jak tylko zakładam marynarkę - kwiatek musi być. I czuję się świetnie, choć jest ten sam dreszczyk emocji, co sprzed wielu miesięcy przy pierwszych testach marynarka + poszetka . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The-Bigwig Napisano 8 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2013 A ja się zastanawiam co to jest. via mt. To bym wpiął, tylko skąd wziąć : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi