+Immune+ Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 Z tego co wiem Grant szył jedynie marynarki na Savile Row (zresztą nie tylko tam), komplementarne spodnie szył już w NYC. Powód? Bardzo prozaiczny - wolał spodnie o znacznie większym stopniu dopasowania. W kwestii rozpinanych guzików w rękawie marynarki polecam obejrzeć film "People will talk/Ludzie będą gadać", gdzie Cary Grant ma przecięte dziurki, ba ma rozpięty jedynie środkowy guzik! Sugeruję nie ferować wyroków tak/nie na podstawie jednego lub dwóch zdjęć. Akurat Grant był znany z tego, że nosił zarówno guziki rozpięte jak i pozapinane, a część jego marynarek miała jedynie atrapy na rękawach. Najczęściej jednak były to rozpinane mankiety. Sean Connery Dr. No - rozpinane guziki przy mankietach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WrAtH Napisano 17 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2011 nowa moda - obszerne spodnie, 'lejące się' tkaniny, aviatory - tom ford jesien zima 2011/12 Witam wszystkich. Tak sobie przeglądam to forum i staram się nauczyć czegoś od Was. Miałem kiedyś "dziadka" (zbyt skomplikowane relacje rodzinne - więc niech pozostanie jako dziadek), który był bardzo znanym przed i po wojennym krawcem w Poznaniu. Póki żył próbował mnie czegoś o modzie nauczyć. Niestety wtedy się tym zupełnie nie interesowałem więc 99% tego co mi tłumaczył po prostu zapomniałem. No i teraz pluję sobie w brodę. Jedno jednak pamiętam - ten Pan, który jest na zdjęciach w cytowanym przeze mnie poście, w opinii dziadka byłby uznany za "trudnego klienta" w tym sensie, że człowiek tak chudy źle wygląda w garniturze. Bo mężczyzna nie powinien wyglądać jak kurczak (cytat) tylko jak mężczyzna. I takie "defekty" dziadek próbował ukrywać. A tu proszę, facet pracuje jako model. Kopara mi opadła. Ja rozumiem, że oszczędzają na materiałach, ale to jest chyba przesada, nie sądzicie? Widzę w jego oczach błaganie "dajcie mi kanapkę". Ja nawet nie potrafię ocenić, czy na nim garnitur dobrze leży, bo z podobnym efektem można oceniać garnitur na sklepowym wieszaku. A swoją drogą w Poznaniu jest tragedia jeśli chodzi o krawców "ciężkich" (jeśli dobrze operuję pojęciem). Jest jeden o którym wiem na Łąkowej, o którym dziadek miał średnie zdanie. Reszta wymarła i jakoś następców nie widać. Przykre to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nereusz Napisano 17 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2011 nowa moda - obszerne spodnie, 'lejące się' tkaniny, aviatory - tom ford jesien zima 2011/12 Witam wszystkich. Tak sobie przeglądam to forum i staram się nauczyć czegoś od Was. Miałem kiedyś "dziadka" (zbyt skomplikowane relacje rodzinne - więc niech pozostanie jako dziadek), który był bardzo znanym przed i po wojennym krawcem w Poznaniu. Póki żył próbował mnie czegoś o modzie nauczyć. Niestety wtedy się tym zupełnie nie interesowałem więc 99% tego co mi tłumaczył po prostu zapomniałem. No i teraz pluję sobie w brodę. Jedno jednak pamiętam - ten Pan, który jest na zdjęciach w cytowanym przeze mnie poście, w opinii dziadka byłby uznany za "trudnego klienta" w tym sensie, że człowiek tak chudy źle wygląda w garniturze. Bo mężczyzna nie powinien wyglądać jak kurczak (cytat) tylko jak mężczyzna. I takie "defekty" dziadek próbował ukrywać. A tu proszę, facet pracuje jako model. Kopara mi opadła. Ja rozumiem, że oszczędzają na materiałach, ale to jest chyba przesada, nie sądzicie? Widzę w jego oczach błaganie "dajcie mi kanapkę". Ja nawet nie potrafię ocenić, czy na nim garnitur dobrze leży, bo z podobnym efektem można oceniać garnitur na sklepowym wieszaku. A swoją drogą w Poznaniu jest tragedia jeśli chodzi o krawców "ciężkich" (jeśli dobrze operuję pojęciem). Jest jeden o którym wiem na Łąkowej, o którym dziadek miał średnie zdanie. Reszta wymarła i jakoś następców nie widać. Przykre to. Odnośnie sylwetek modeli, to w sieciówkach typu Zara stawiają już moim zdaniem damskie (!) manekiny. Zero ramion, klata wklęsła, talia kobieca...Szczerze mówiąc bałbym się mierzyć bieliznę, bo pewnie nosząc normalnie L tam by już zabrakło rozmiarówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herbert Napisano 18 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2011 W ostatnim czasie miałem przyjemność spotykać dr. Jana Kulczyka i zaciekawił mnie jeden element ubioru , zamszowe buty w połączeniu ze świetnymi garniturami i dodatkami. Na prawym zdjęciu można gdy lepiej sie przyjrzeć je zauważyć ( do lepszego ujęcia nie udalo mi się dotrzeć). Jak oceniacie takie połączenie ? Zródło zdjęć: http://blog.kamilczaja.com/Wroc-aw-Glob ... 57_78.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kynio Napisano 18 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2011 W ostatnim czasie miałem przyjemność spotykać dr Jana Kulczyka i zaciekawił mnie jeden element ubioru , zamszowe buty w połączeniu ze świetnymi garniturami i dodatkami. Na prawym zdjęciu można gdy lepiej sie przyjrzeć je zauważyć ( do lepszego ujęcia nie udalo mi się dotrzeć). Jak oceniacie takie połączenie ? Tutaj trochę większe zdjęcia: IMHO buty nie pasują do takiego garnituru, może gdyby był mniej połyskliwy... Poza tym nie podoba mi się zamsz w czarnym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 18 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2011 W ostatnim czasie miałem przyjemność spotykać dr Jana KulczykaPrzepraszam za offtop ale razi mnie ten popularny błąd. W takich wypadkach po skrótach "dr" czy "mgr" daje się kropkę, ponieważ wyraz ten nie kończy się już na tę literę, tylko jest "doktora", a więc "dr. Kulczyka", ewentualnie "dra Kulczyka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 18 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2011 Nie przepraszaj za OT tylko go po prostu nie rób. Przynajmniej nie w tym temacie. Czasami naprawdę milczenie jest złotem. Za chwilę po raz 5-ty w tym tygodniu trzeba będzie sprzątać syf w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYTUS Napisano 18 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2011 Kwaśniewski prezentował się całkiem dobrze. Chyba trochę zgubił na wadze co mu bardzo służy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 19 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2011 Kwaśniewski prezentował się całkiem dobrze. Chyba trochę zgubił na wadze co mu bardzo służy.Ostatnio zażartował, że na hasło "kampania" reaguje jak pies pawłowa i się odchudza - duży plus za dowcip i dystans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 19 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2011 Kwaśniewski prezentował się całkiem dobrze. Chyba trochę zgubił na wadze co mu bardzo służy.Ostatnio zażartował, że na hasło "kampania" reaguje jak pies pawłowa i się odchudza - duży plus za dowcip i dystans Dokładnie to zarówno kampania wyborcza jak i kampania buraczana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 24 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Wrzesień 2011 http://www.acontinuouslean.com/2008/07/ ... plaid-men/ Polecam kliknięcie na zdjęcia - duże zbliżenia. Dopasowanie moich marzeń. Taliowanie, nogawki, kozerka. Tylko do moich krawatów dobrałbym szersze wyłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 30 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2011 Zdjęcia z przyjęcia urodzinowego Maurycego Ravela (przy fortepianie) w Nowym Jorku: Proszę zwrócić uwagę na pewien element na pierwszym zdjęciu, który zwrócił moją uwagę i utwierdził mnie w przekonaniu, że wygląda on dobrze. (Nie chodzi mi o monokl pana Frieda. ) Pozdrawiam, Dr PS Pan po prawej to George Gershwin, gdyby ktoś był ciekawy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 30 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2011 Kamizelka drugiego pana z prawej czy kwiatek w butonierce solenizanta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 30 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2011 Kwiatek u Ravela też mi się spodobał, ale w tym wypadku chodziło mi o coś innego. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esperal Napisano 1 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2011 brak skarpet u Ravela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 1 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2011 Ja i brak skarpet? Chyba jeszcze nie znasz mnie dobrze. To raczej białe skarpetki, a nie ich brak (nie sądzę, żeby w latach 20. ktoś mógł nie założyć skarpet i to jeszcze do stroju wieczorowego na własne przyjęcie urodzinowe, nawet taki ekscentryk jak Ravel ). Ale właśnie o to (tzn. o białe skarpetki), mi chodziło, zwłaszcza w połączeniu z czółenkami tudzież wieczorowymi pantoflami. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 1 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2011 http://www.acontinuouslean.com/2008/07/16/august-gq-plaid-men/ Polecam kliknięcie na zdjęcia - duże zbliżenia. Dopasowanie moich marzeń. Taliowanie, nogawki, kozerka. Tylko do moich krawatów dobrałbym szersze wyłogi. Najs, moim zdaniem jednak tak drobne i waskie elementy garderoby beda wygladaly dobrze jedynie na osobach szczuplych i wysokich. Pozdrawiam, dsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 1 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2011 Moim zdaniem na tym zdjęciu Ravel ma bose stopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 2 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Październik 2011 Tak czy inaczej, na zdjęciu efekt jest podobny. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 6 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2011 Zapytałem o to na The Fedora Lounge i otrzymałem następującą odpowiedź: Possibly white, although light blue, canary yellow, and even pink evening hose were not all that uncommon amongst the gentlemen of the artsy set in the 20s and 30s.... Pozdrawiam, Dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 6 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2011 A ludzie na Fedorze widzą zdjęcie jakoś inaczej? Moim zdaniem na podstawie takiej jakości fotografii nie da się tego stwierdzić na 100%. A już na pewno nie kolor skarpetek, jeżeli rzeczywiście są one przedstawione na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 6 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2011 W sumie to tylko mnie chodzi o sam fakt, że jasne skarpetki były używane w latach 20. do stroju wieczorowego. Ale z drugiej strony dzięki tej wiadomości z The Fedora Lounge stało się jeszcze bardziej prawdopodobne, że Ravel na tym zdjęciu ma jasne skarpetki. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 6 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2011 Myślę, że ciemne możemy w istocie wykluczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 12 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2011 Na poprawę humoru w pracy http://youtu.be/WsiIPY_vzFU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 16 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2011 nie zdjęcie a film .. klip na poranne rozruszanie się. Ciekawe kto robił ubrania .. http://www.youtube.com/watch?v=uuzotbI4GrU pozdr d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi