Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wobec tego prosiłbym Cię, abyś zasugerował własny podział strojów ze względu na formalność (może być tylko strojów dziennych - w wieczorowych to raczej wszystko jest jasne). Umieść tam proszę oprócz standardowych ubiorów takie nietypowe wariacje jak granatowy żakiet z metalowymi guzikami, granatowy stroller z metalowymi guzikami, żakiet dwurzędowy, surdut dwu- i jednorzędowy, garnitur surdutowy i żakietowy, żakiet z wyłogami pokrytymi jedwabiem (w połowie).

Oprócz tego, kilka kwestii dotyczących stroju wieczorowego:

1. Co sądzisz o takiej odmianie letniego wiejskiego stroju nieformalnego:

Dołączona grafika

2. Co sądzisz o takim łączeniu białych muszek ze smokingiem w celu osiągnięcia większej formalności?

Dołączona grafika

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

A więc tak:

FORMALNE:

-Żakiet dwurzędowy

-Surdut dwurzędowy

-Garnitur żakietowy

-Żakiet z wyłogami z jedwabiu

-Granatowy stroller z metalowymi guzikami

NIEFORMALNE:

-Granatowy żakiet z metalowymi guzikami

-Surdut jednorzędowy

-Garnitur surdutowy

-Granatowy stroller z metalowymi guzikami

1. Ta wiejska odmiana odpada

2. Jak dla mnie nie wygląda to najgorzej ale bałbym się bycia wziętym za kelnera.

Czy ty też rozgraniczasz kamizelki jedno i dwurzędowe na formalne i nie formalne? I jak sądzisz do czego pasują 2r?

( nie chodzi tu o kamizelki do smokingu)

Jak dla mnie dwurzędowe pasują do żakietu.

Opublikowano

Mnie za to obie te odmiany się podobają. :)

Nie ma podziału na formalne i nieformalne kamizelki. Dwurzędowych często używa się do żakietu, bo są oryginalniejsze, ale w rzeczywistości bardziej formalne są jednorzędowe (dziś jednak nikt o tym nie wie). ;)

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

Dołączona grafika

jaką byście wybrali kamizelkę do garnituru, marynarka na dwa guziki. chyba chciałbym taką z klapami, ale nie jestem pewien jaka by się dobrze komponowała i jaka byłaby poprawna... zastanawiam się nad 447

i jeszcze jedno - jakie klapy marynarki jednorzędowej są poprawne?

Opublikowano

447 mozesz wybrac tylko wowczas jeśli zamawiana marynarka z zestawu bedzie miala klapy zamkniete. Zalecane jest również, aby byly one szersze niż te w kamizelce. Moim zdaniem to dobry wybor, ale tylko w przypadku jeżeli garnitur ma być bardzo formalny - w przeciwnym razie doradzalbym wybor innego wzoru kamizelki.

Opublikowano

437 i 441 są dobre. Nadają się też 447, 440 i 443, ale wydaje mi się, że te dwie pierwsze, które wymieniłem są bardziej "kameralne" (nie wiem czemu takie słowo mi przyszło do głowy :) ), lepiej nadają się do zwykłego garnituru.

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

zrobie sobie chyba 441, ale na 4 guziki, tak bardziej wyciętą. czy kamizelka powinna mieć pełny kołnierz? bo wydaje mi się, że nie. te wyłogi i kołnierz się w pewnym miejscu na górze przyszywa do kamizelki..

Opublikowano

błędem nie, ale obawiam się, że mogłoby to powodować niezbyt fajne układanie się marynarki, zwłaszcza przy grubych wełnach. mamy wtedy pod marynarką 3 warstwy takiej wełny w jednym miejscu, a zaraz potem tylko jedną. tak średnio mogłoby to wyglądać. tak mi zresztą krawiec mówił, że się tak te klapy robi.

plecy kamizelki zwykłe czy z podszewki?

Opublikowano

Plecy kamizelki "zwykłe" to właśnie z podszewką, chyba, że kamizelka ma być noszona bez marynarki, chociaż poza rozmowami kwalifikacyjnymi w lato i dzikim zachodem za bardzo nie wiem, gdzie można by taką nosić ;)

A podszewka z tego powodu, że materiał ma pracować pod spodem

Opublikowano

Przy moim ostatnim zamówieniu na garnitur 3częściowy, mój krawiec (Józef Błoński, Warszawa) pytał, czy kamizelka ma być z wełną na plecach, czy z samym materiałem podszewkowym. Wersja z wełną służy do tego, jak napisał Caporegime, żeby można było w wyjątkowych okolicznościach zdjąć marynarkę i zostać w samej kamizelce. Wersja kamizelki bez wełny na plecach, tylko z samego materiału podszewkowego, to wersja w sumie nie wiem do czego służąca - skoro wkładamy kamizelkę, to znaczy, że jest chłodno, więc nie zaszkodzi taka z porządnymi plecami. Chyba, że ktoś chce zakładać kamizelkę w upał - wtedy pewnie lepsza ta uboższa wersja...