Dr Kilroy Napisano 2 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwiec 2011 Wobec tego prosiłbym Cię, abyś zasugerował własny podział strojów ze względu na formalność (może być tylko strojów dziennych - w wieczorowych to raczej wszystko jest jasne). Umieść tam proszę oprócz standardowych ubiorów takie nietypowe wariacje jak granatowy żakiet z metalowymi guzikami, granatowy stroller z metalowymi guzikami, żakiet dwurzędowy, surdut dwu- i jednorzędowy, garnitur surdutowy i żakietowy, żakiet z wyłogami pokrytymi jedwabiem (w połowie). Oprócz tego, kilka kwestii dotyczących stroju wieczorowego: 1. Co sądzisz o takiej odmianie letniego wiejskiego stroju nieformalnego: 2. Co sądzisz o takim łączeniu białych muszek ze smokingiem w celu osiągnięcia większej formalności? Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 2 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwiec 2011 A więc tak: FORMALNE: -Żakiet dwurzędowy -Surdut dwurzędowy -Garnitur żakietowy -Żakiet z wyłogami z jedwabiu -Granatowy stroller z metalowymi guzikami NIEFORMALNE: -Granatowy żakiet z metalowymi guzikami -Surdut jednorzędowy -Garnitur surdutowy -Granatowy stroller z metalowymi guzikami 1. Ta wiejska odmiana odpada 2. Jak dla mnie nie wygląda to najgorzej ale bałbym się bycia wziętym za kelnera. Czy ty też rozgraniczasz kamizelki jedno i dwurzędowe na formalne i nie formalne? I jak sądzisz do czego pasują 2r? ( nie chodzi tu o kamizelki do smokingu) Jak dla mnie dwurzędowe pasują do żakietu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 2 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwiec 2011 Mnie za to obie te odmiany się podobają. Nie ma podziału na formalne i nieformalne kamizelki. Dwurzędowych często używa się do żakietu, bo są oryginalniejsze, ale w rzeczywistości bardziej formalne są jednorzędowe (dziś jednak nikt o tym nie wie). Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 3 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2011 Wracając do tematu domowych bonżurek, co o tym sądzisz Dr.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 3 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2011 Świetne! Dwurzędowa jest przepiękna, chcę taką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 3 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2011 Wracając do tematu domowych bonżurek, co o tym sądzisz Dr.? Excuses moi, ale to nie są bonżurki (stroje poranne), ale wieczorowe smoking jackets Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 3 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2011 Wiem, ale to jest nawiązanie to kwestii poruszonej kilka stron wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 3 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2011 Co sądzę o smoking jackets? W porządku, ale tylko na wieczór. Na dzień coś takiego, jak ja pokazałem. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 5 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwiec 2011 jaką byście wybrali kamizelkę do garnituru, marynarka na dwa guziki. chyba chciałbym taką z klapami, ale nie jestem pewien jaka by się dobrze komponowała i jaka byłaby poprawna... zastanawiam się nad 447 i jeszcze jedno - jakie klapy marynarki jednorzędowej są poprawne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 5 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwiec 2011 Ja na twoim miejscu brał bym 443 lub 441. Pozdrawiam Przemysław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 5 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwiec 2011 447 albo 440. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikbar3 Napisano 6 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2011 441 ew. 437 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 6 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2011 447 mozesz wybrac tylko wowczas jeśli zamawiana marynarka z zestawu bedzie miala klapy zamkniete. Zalecane jest również, aby byly one szersze niż te w kamizelce. Moim zdaniem to dobry wybor, ale tylko w przypadku jeżeli garnitur ma być bardzo formalny - w przeciwnym razie doradzalbym wybor innego wzoru kamizelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 8 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2011 437 i 441 są dobre. Nadają się też 447, 440 i 443, ale wydaje mi się, że te dwie pierwsze, które wymieniłem są bardziej "kameralne" (nie wiem czemu takie słowo mi przyszło do głowy ), lepiej nadają się do zwykłego garnituru. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 8 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2011 zrobie sobie chyba 441, ale na 4 guziki, tak bardziej wyciętą. czy kamizelka powinna mieć pełny kołnierz? bo wydaje mi się, że nie. te wyłogi i kołnierz się w pewnym miejscu na górze przyszywa do kamizelki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 8 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2011 Chyba masz rację, ale pełny kołnierz raczej nie byłby błędem. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 8 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2011 błędem nie, ale obawiam się, że mogłoby to powodować niezbyt fajne układanie się marynarki, zwłaszcza przy grubych wełnach. mamy wtedy pod marynarką 3 warstwy takiej wełny w jednym miejscu, a zaraz potem tylko jedną. tak średnio mogłoby to wyglądać. tak mi zresztą krawiec mówił, że się tak te klapy robi. plecy kamizelki zwykłe czy z podszewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 8 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2011 Plecy kamizelki "zwykłe" to właśnie z podszewką, chyba, że kamizelka ma być noszona bez marynarki, chociaż poza rozmowami kwalifikacyjnymi w lato i dzikim zachodem za bardzo nie wiem, gdzie można by taką nosić A podszewka z tego powodu, że materiał ma pracować pod spodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 9 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 nie wiem, czy się dobrze rozumiemy - zwykłe, czyli z tej wełny, co garnitur, a z podszewki to sama podszewka, bez wełny, na plecach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 9 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 Kamizelki do garnituru mają jakiś "podszewkowy" materiał z tyłu, zawsze. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano 9 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 Przy moim ostatnim zamówieniu na garnitur 3częściowy, mój krawiec (Józef Błoński, Warszawa) pytał, czy kamizelka ma być z wełną na plecach, czy z samym materiałem podszewkowym. Wersja z wełną służy do tego, jak napisał Caporegime, żeby można było w wyjątkowych okolicznościach zdjąć marynarkę i zostać w samej kamizelce. Wersja kamizelki bez wełny na plecach, tylko z samego materiału podszewkowego, to wersja w sumie nie wiem do czego służąca - skoro wkładamy kamizelkę, to znaczy, że jest chłodno, więc nie zaszkodzi taka z porządnymi plecami. Chyba, że ktoś chce zakładać kamizelkę w upał - wtedy pewnie lepsza ta uboższa wersja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 9 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 mnie też pytał o to i chyba będzie z wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 9 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 Mi jest generalnie zawsze gorąco stąd wybieram podszewkowe tyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 12 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2011 Kamizelka dwurzędowa, prawdopodobnie z pełnym kołnierzem i tyłem "podszewkowym": Pozdrawiam, Dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 13 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Czerwiec 2011 Znalazłem wczoraj bardzo ciekawą ilustrację płaszcza Inverness realistycznie go przedstawiającą: Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi