Dr Kilroy Napisano 25 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2012 Według mnie niesymetryczne rozmieszczenie guzików czy ich duże "rozstrzelenie" wyglądają o niebo lepiej niż kontrastowe obszycia dziurek. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 25 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2012 Moim skromnym zdaniem 4 jest to optymalna liczba guzikow na rekawach marynarki wspolczesnego garnituru, 5 guzikow jedynie w wypadku jesli cos bylo poprawiane przy dlugosci rekawow, 1-2-lub trzy guziki wygladaja dobrze jedynie w przypadku plaszcza (overcoat) lub marynarek typu odd jacket,ale juz blazer powinien miec 4 guziki. Jesli chodzi o rozmieszczenie guzikow, mysle ze wszelkie kombinacje typu niesymetryczne rozmieszczenie czy duzy dystans miedzy guzikami wyglada co najmniej niewspolczesnie i lepiej wybrac cos z opcji-( Plain,or overlapping button) w wypadku guzikow przyszytych na stale, lub w wypadku working buttonholes kombinacji powyzszych opcji z roznym ksztaltem dziurek -(straight ,or keyholes),oraz polozenia dziurek wzgledem krawedzi rekawa( plain or slanted).Ostatnio czesto klienci zamawiaja ostatnia dziurke (na dole rekawa) obszyta kontrastowa nitka ,z reguly w kolorze podszewki, co wyglada dobrze w wypadku garniturow z materialow solid, tak bez "dobry wieczór"? może być po obcemu, coś tam rozumiemy piąte przez dziesiąte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 25 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2012 Moim skromnym zdaniem 4 jest to optymalna liczba guzikow na rekawach marynarki wspolczesnego garnituru, 5 guzikow jedynie w wypadku jesli cos bylo poprawiane przy dlugosci rekawow, 1-2-lub trzy guziki wygladaja dobrze jedynie w przypadku plaszcza (overcoat) lub marynarek typu odd jacket,ale juz blazer powinien miec 4 guziki. Jesli chodzi o rozmieszczenie guzikow, mysle ze wszelkie kombinacje typu niesymetryczne rozmieszczenie czy duzy dystans miedzy guzikami wyglada co najmniej niewspolczesnie i lepiej wybrac cos z opcji-( Plain,or overlapping button) w wypadku guzikow przyszytych na stale, lub w wypadku working buttonholes kombinacji powyzszych opcji z roznym ksztaltem dziurek -(straight ,or keyholes),oraz polozenia dziurek wzgledem krawedzi rekawa( plain or slanted).Ostatnio czesto klienci zamawiaja ostatnia dziurke (na dole rekawa) obszyta kontrastowa nitka ,z reguly w kolorze podszewki, co wyglada dobrze w wypadku garniturow z materialow solid, tak bez "dobry wieczór"? może być po obcemu, coś tam rozumiemy piąte przez dziesiąte ten styl narracji brzmi znajomo i budzi pewne skojarzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 25 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2012 [ tak bez "dobry wieczór"? może być po obcemu, coś tam rozumiemy piąte przez dziesiąte ten styl narracji brzmi znajomo i budzi pewne skojarzenia Najmocniej przepraszam ,ze bez "dobry wieczor" ale u mnie dopiero teraz sie zaczyna sciemniac , tak ze teraz "dobry wieczor ' jest na miejscu.I sorry za to ,ze "po obcemu" , pewnie jestem ignorantem ale wiekszosci slownictwa dotyczacego mody czy krawiectwa meskiego po prostu nie znam w Jezyku polskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 25 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2012 Według mnie niesymetryczne rozmieszczenie guzików czy ich duże "rozstrzelenie" wyglądają o niebo lepiej niż kontrastowe obszycia dziurek. Pozdrawiam, Dr Oczywiscie o gustach sie nie dyskutuje.ja to pisalem w kontekscie wspolczesnego garnituru i przez pryzmat konserwatywnego NY, na pewno te preferencje sa inne w Vegas ,na Florydzie czy w LA.Jesli chodzi o kontrastowe obszycia dziurek to zgadzam sie, ja osobiscie bym tego dla siebie nie zamowil,ale pisze w odniesieniu do reprezentatywnej grupy przedstawicieli plci brzydkiej. Dodam tez, ze zawodowo zajmuje sie spelnianiem marzen moich klientow o modnym, seksownym i profesjonalnym ubiorze ( pracuje jako sales&fashion consultant w branzy bespoke suits& shirts w NY) PS .Pozdrawiam Ostrowiec(super basen na Rawszczyznie ,w NY ciezko znalezc tak dobry obiekt nawet najnowszy FMCP Aqatic Center nie dorasta ostrowieckiej rawce do piet ) mayor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabbero Napisano 26 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2012 Kiedyś spotkałem gościa który się przedstawił co prawda ale z dumą oświadczył, że jego "dżob to prowajdowanie serwisu dla kastomerów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 13 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2012 Jak blisko mogą być guziki od końca rękawa, żeby to jeszcze nie wyglądało pokracznie? Mam do skrócenia rękawy z working buttons, a nie chciałbym tego robić od góry, gdyż czytałem, że efekt jest niepewny, a operacja dość droga. Aktualnie ostatnia dziurka jest nieco ponad 4 cm od krawędzi rękawa, a chciałbym skrócić o ok. 2 cm, może mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 13 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2012 JAk zostanie 2cm będzie ok, 4 to spory zapas. Z dwojga złego lepsze guziki za blisko krawędzi niż za długie rękawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkrol Napisano 14 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2012 Jak blisko mogą być guziki od końca rękawa, żeby to jeszcze nie wyglądało pokracznie? Mam do skrócenia rękawy z working buttons, a nie chciałbym tego robić od góry, gdyż czytałem, że efekt jest niepewny, a operacja dość droga. Aktualnie ostatnia dziurka jest nieco ponad 4 cm od krawędzi rękawa, a chciałbym skrócić o ok. 2 cm, może mniej.Uważam, że dla optycznej równowagi 2cm jest ok, czyli odległość guzika z lekkim marginesem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 14 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2012 Jnie chciałbym tego robić od góry, gdyż czytałem, że efekt jest niepewny, a operacja dość droga. dwa razy to zlecałem, raz u budżetowego krawca na prowincji, raz u p. Mazura, rezultat zawsze był OK, a koszt nieprzesadny, więc jakby co warto zaryzykować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 14 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2012 Jak blisko mogą być guziki od końca rękawa, żeby to jeszcze nie wyglądało pokracznie? Mam do skrócenia rękawy z working buttons, a nie chciałbym tego robić od góry, gdyż czytałem, że efekt jest niepewny, a operacja dość droga. Aktualnie ostatnia dziurka jest nieco ponad 4 cm od krawędzi rękawa, a chciałbym skrócić o ok. 2 cm, może mniej. Myślę, że 2 cm od krawędzi do guzika (nie dziurki) wystarczą. Jeśli chcesz skrócić bardziej, to już zależy od modelu (materiał, guziki itp.) - trzeba się przyjrzeć i ocenić. Skrócenia rękawa od góry nie ćwiczyłem. Jeszcze jedna sprawa - rękaw marynarki się gniecie i sam nieco skraca - ile, to zależy od materiału. Dlatego, w razie wątpliwości, poczekałbym z ostateczną decyzją - 0.5 cm różnicy to może być granica pomiędzy wyglądem "ok" i "nie-ok". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 21 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 21 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2012 A pomyśleć, ile by było, gdyby miał większą gitarę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubao Napisano 10 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2012 Zdjęcie z planu nowej części przygód Jamesa Bonda: I interesujący z punktu widzenia tego tematu szczegół: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 18 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2012 Guziki wszyte ukośnie (Piotr Kamiński). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 18 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2012 Guziki wszyte ukośnie (Piotr Kamiński). Eee, wydaje mi się, że guziki są wszyste normalnie, a ukośnie są zrobione butonierki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 18 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2012 Butonierki przy rękawie? Koniec świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 18 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2012 Wydaje mi się, że butonierka sensu largoto każda dziura na guzik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 19 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2012 Guziki wszyte ukośnie [...]Akurat takie rozwiazanie mozna wybrać w prawie każdym z warszawskich salonów MTM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 21 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2012 Tytuł wątku jest nieprawidłowo sformułowany: rękawy marynarek (poza wyjątkami, takimi jak bombajki, czy smokingi - ale to już takie po pradziadkach) nie mają mankietów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 22 Sierpień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2012 Tytuł wątku jest nieprawidłowo sformułowany: rękawy marynarek (poza wyjątkami, takimi jak bombajki, czy smokingi - ale to już takie po pradziadkach) nie mają mankietów. Włosi nie mieli upodobania do niemieckiego stresemanna, czy angielskiego black lounge, tudzież amerykańskiego strollera. Za dzienny strój wizytowy służył im w okresie powojennym garnitur jednorzędowy z klapami w szpic i po cztery guziki, obszyte materiałem, na mankietach. Odsyłam do zdjęcia nr 6 i nr 7 pod tym linkiem: http://www.cutterandtailor.com/forum/in ... topic=1194 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 22 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2012 Link nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 22 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2012 Link działa, tylko forum do którego prowadzi link bardzo często nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 22 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2012 Najwyraźniej... Teraz mi się już normalnie ładuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 22 Sierpień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2012 Jeszcze jedna fotografia ikony stylu, ale nie poglądów, w letnim garniturze z czterema, rozstrzelonymi guzikami na rękawach marynarki. Zdjęcie via http://www.newamsterdamboys.com/post/29484846514 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi