Üxküll Napisano 5 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwiec 2012 Czy lubisz wywinięte mankiety w rękawach marynarki, albo smokingu uszytego na miarę? - pyta w najnowszym wpisie w Gentelman's Gazette Sven Raphael Schneider: http://www.gentlemansgazette.com/jacket ... ith-cuffs/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 5 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwiec 2012 Czy lubisz wywinięte mankiety w rękawach marynarki, albo smokingu uszytego na miarę? - pyta w najnowszym wpisie w Gentelman's Gazette Sven Raphael Schneider: http://www.gentlemansgazette.com/jacket ... ith-cuffs/ Po zmniejszeniu do 5cm bardzo sobie chwalę takie mankiety przy mojej marynarce tweedowej z donegala. Do marynarki z wełny czesankowej jednak bym się na nie nie zdecydował. Do smokingu też bym miał opory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 5 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwiec 2012 Do smokingu to detal półklasyczny, rodem z przełomu lat 50. i 60. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 5 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwiec 2012 Do smokingu to detal półklasyczny, rodem z przełomu lat 50. i 60. Pozdrawiam, Dr Fotografia barona von Eelking w smokingu z lat 20. XX w. wskazuje, że ten detal ma dłuższą historię. http://www.gentlemansgazette.com/baron- ... s-fashion/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 5 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwiec 2012 A czy widzieliście na zdjęciach smoking z wywiniętymi mankietami ale nie z jedwabiu? Błyszczące niezbyt mi się podobają. Wydaje mi się że matowe mogłyby wyglądać ciekawie ale nie mogę znaleźć takich na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 6 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2012 Pojawiały się już przykłady pod koniec epoki wiktoriańskiej i w epoce edwardiańskiej (pozostałość po aksamitnych marynarkach smokingowych), później odrodziły się w latach 20., zanikły w latach 30., a ich ponowny renesans miał miejsce właśnie w latach 50. i 60. Tu smoking i frak z mankietami niewykładanymi jedwabiem: Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 7 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Z zamieszczonych fotografii oraz ilustracji wynika również ciekawy fakt, że szerokość wywiniętych mankietów była chyba uwarunkowana tylko preferencją zamawiającego, albo widzimisię krawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 7 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Albo zależy od umiejętności lub dokładności rysownika, który wykonał tą ilustrację Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 7 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Tu smoking i frak z mankietami niewykładanymi jedwabiem:Jestem bardzo ciekawy skąd ten wniosek. Jest bardzo wiele rodzajów niematowego i niebłyszczącego jedwabiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 7 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Ryps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 7 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Ryps.Ma Pan rację, ale również faille, krepa jedwabna, lub niektóre odmiany clocque. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 8 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2012 Na większości ilustracji elementy wykładane matowym jedwabiem (np. taśmą) są zaznaczone jaśniejszym, szarawym kolorem i delikatnymi prążkami. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 8 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2012 Chodzi mi tylko o sformułowanie, iż to nie jest jedwab czego nie można wywnioskować z rysnku niebędącego rzeczywistą fotografią. Poza tym jeżeli chcemy się trzymać epokowych norm, to bez względu na to czy wybierany był materiał połyskujący lub nie, najczęściej był to właśnie szlachetny jedwab. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 10 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Mój najnowszy artykuł na temat smokingu. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 10 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Dzięki za artykuł. Mam jedną uwagę dotyczącą nazewnictwa wsuwanych pantofli z kokardami - eskarpiny. Sprawdzałem w kilku słownikach starszych i nowszych i nie znalazałem tego słowa. Etymologicznie pochodzi zapewne od francuskiego określenia pantofla czyli "Escarpin", ciekaw jestem, czy w jakichś źródłach występuje, czy też jest to neologizm stworzony przez p. A.Granville'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 10 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Z zainteresowaniem przeczytałem nowy wpis o smokingu. Poniżej współczesne zdjęcie prof. Zbigniewa Brzezińskiego z małżonką, Emilie Benesz, stryjeczną wnuczką prezydenta Czechosłowacji Edwarda Benesza. Jeden z nielicznych znanych mi współczesnych przykładów smokingu z otwartymi wyłogami i patkami w kieszeniach. Spodnie są z lampasem, więc chodzi o smoking. Zachęcam do zapoznania się z artykułem o rodzinie Brzezińskich pod tym linkiem: http://www.polityka.pl/swiat/ludzie/152 ... skich.read Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 10 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Aby znaleźć współczesne przykłady smokingu z otwartymi wyłogami, wystarczy spojrzeć do pośledniejszych sklepów czy wypożyczalni strojów formalnych. Mam jedną uwagę dotyczącą nazewnictwa wsuwanych pantofli z kokardami - eskarpiny. Sprawdzałem w kilku słownikach starszych i nowszych i nie znalazałem tego słowa. Etymologicznie pochodzi zapewne od francuskiego określenia pantofla czyli "Escarpin", ciekaw jestem, czy w jakichś źródłach występuje, czy też jest to neologizm stworzony przez p. A.Granville'a. Trzeba by spytać Pana Granville'a. Uważam to jednak za dość przydatne słówko, bo czółenka kojarzy się bardziej z obuwiem damskim, a pantofle nie oznaczają wyłącznie wersji wieczorowej. Sprawdziłem w "wątku archeologicznym" ze skanami z czasopisma "AS" i tam eskarpiny występowały jako "pumpsy" - niezbyt ładne słowo i do tego dość wyraźny anglicyzm. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 10 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Być może przydatne, ale warto sprawdzić jego poprawość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 10 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Z zainteresowaniem przeczytałem nowy wpis o smokingu. Poniżej współczesne zdjęcie prof. Zbigniewa BrzezińskiegoCzy profesor nie założył czarnych monków do smokingu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 10 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Na to wygląda, a i tak można znaleźć kilka rzeczy, które można by poprawić. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 10 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Aby znaleźć współczesne przykłady smokingu z otwartymi wyłogami, wystarczy spojrzeć do pośledniejszych sklepów czy wypożyczalni strojów formalnych. Tyle, że smoking prof. Brzezińskiego jest szyty na miarę i odpowiada wzorom międzywojennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 10 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Te smokingi z wypożyczalni w sumie też odpowiadają wzorom międzywojennym, wyłączając workowaty krój i poliestrowy materiał. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 10 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Te smokingi z wypożyczalni w sumie też odpowiadają wzorom międzywojennym, wyłączając workowaty krój i poliestrowy materiał. Pozdrawiam, Dr Nigdy nie korzystałem z wypożyczalni ubiorów, więc nie mam tak dobrej orientacji w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Üxküll Napisano 10 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Z zainteresowaniem przeczytałem nowy wpis o smokingu. Poniżej współczesne zdjęcie prof. Zbigniewa BrzezińskiegoCzy profesor nie założył czarnych monków do smokingu? Zasady są dobre dla maluczkich, skoro książę William założył na swoim weselu do dwurzędowego smokingu derby z ażurem, a monarchia po tym wydarzeniu nie zadrżała w posadach. AUTOKOREKTA: po bliższym przyjrzeniu się w powiększeniu butom księcia są to jednak czarne wiedenki z ażurem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 10 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Z tego co pamiętam ostatni guzik w dwurzędówce powinien być rozpięty.Czy w przypadku smokingów ta zasada się zmienia? Dr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi