Skocz do zawartości

Smoking (tuxedo), frak, surdut, itd. - dyskusje i porady

tadek

Rekomendowane odpowiedzi

W tym wypadku akurat nie. :) Owe nieortodoksyjne wersje marynarek są raczej elementami smokingu tropikalnego i wówczas spodnie rzeczywiście są czarne. Natomiast granatowy jest jakby substytutem czarnego, a więc cały garnitur powinien mieć jeden kolor.

Nie zwróciłem uwagi na spodnie Craiga, bo akurat ten element (jeśli chodzi o zasady, a nie o dopasowanie ;) ) zazwyczaj jest w porządku. Rzeczywiście, wydają się być czarne, więc jeśli to nie jest wina zdjęcia/oświetlenia itp., to rzeczywiście poważny błąd.

Pozdrawiam, Dr

Bardzo ciekawe. Widac moda rodem z Bonda dotarla nawet do mekki angielskiego krawiectwa. Wszystkim, ktorzy rozwazaja zamowienie smokingu w alternatywnym kolorze, polecam najpierw przymierzyc taki stroj. Nie zamawiajcie na slepo. Jednym sie spodoba, drugim nie. Moim zdaniem "blacker than black" to tylko marketingowy frazes.

• 1 month later...

Szanowni forumowicze,

uprzejmie proszę o poradę opartą o wasze doświadczenia. Otóż prowadzę wstępne rozmowy z poleconym krawcem (osoby i szczegółów nie mogę podać ze względu na swoistą "nieformalność" zamówienia) na temat uszycia smokingu. Co do formy, wszystko jest mniej więcej jasne, mam swoją wizję i chętnie ją opiszę innego dnia, ale zrodził się podstawowy problem zakupu materiału (tkaniny). Na obecnym etapie w grę wchodzi wełna z dodatkiem kaszmiru (Bvlgari), skrętność 150, miękko lejąca się i z głębokim odcieniem czerni. Szerokość standard, 150 cm. Cena 220,00 zł/mb. Gramatura nieznana. Sklep z materiałami włoskimi na Orlej w Warszawie.

Bardzo ładny, ale nie wiem, czy NIE JEST ZBYT CIENKI...?

Czy macie doświadczenia w tej kwestii?

Z góry dziękuję za uwagi.

Tomasz

Anglicy tradycyjnie na smoking używają tylko tkaniny o splocie barathea, która ma niską skrętność i dużą gramaturę (od 350 g nawet po 570 g). Tkanina na smoking powinna być gruba, gdyż smoking ma trzymać fason. Nie powinno widać na nim żadnych zagnieceń. Obawiam się, że wełna z kaszmirem będzie zbyt delikatna. Tym bardziej w takiej wysokiej skrętności.

Angielska szlachta uznawała tylko mat, zero połysku na tkaninie smokingowej. Chyba dopiero James Bond wprowadził tkaninę moherową w smokingach.

http://www.szarmant.pl/tkanina-na-garnitur-szyty-na-miare/barathea

Jeżeli wybierasz się na bal sylwestrowy u angielskiego lorda tylko gruba barathea będzie odpowiednia, a jeśli smoking jest Tobie potrzebny do naszego klimatyzowanego zazwyczaj lokalu, a do tego lubisz potańczyć i napić się jakiegokolwiek alkoholu, to wybierz ładną, cienką tkanię, bo inaczej się niepotrzebnie spocisz. Smoking nie ma być wołem roboczym, więc grubej, pancernej tkaniny w dzisiejszych czasach bym nie polecał, chyba, że przewidujesz, że mogą wystąpić kłopoty z ogrzewaniem. :P

Anglicy tradycyjnie na smoking używają tylko tkaniny o splocie barathea, która ma niską skrętność i dużą gramaturę (od 350 g nawet po 570 g). Tkanina na smoking powinna być gruba, gdyż smoking ma trzymać fason. Nie powinno widać na nim żadnych zagnieceń. Obawiam się, że wełna z kaszmirem będzie zbyt delikatna. Tym bardziej w takiej wysokiej skrętności.

Angielska szlachta uznawała tylko mat, zero połysku na tkaninie smokingowej...

Dzięki, to ważne co piszesz... Skłania mnie to do podjęcia prostej decyzji, by nie spieszyć się z szyciem (odpuszczam więc sylwestrowe okazje), a w zamian zrobić to tak jak należy, już w przyszłym roku. Dla mnie jest to sprawa ważna, po pierwsze ze względu na moje działania mankietowo-spinkowe (takie ubranie ma być swoistym medium, gdzie sam będę mógł zaprezentować jak ma wyglądać prawidłowe i klasyczne zastosowanie dodatków - kto ma to zrobić jak nie ja :) ), a po drugie, że mogę dość częstego zakładać smoking poprzez bywanie niejako "z klucza" w Operze, co zawsze jest świetną okazją do "budowania świadomości potrzeby odpowiedniego stroju" ( :lol: no, tu już górnolotnie). No i lubię to robić, czyli nosić się zgodnie z zasadami.

Czyli po pierwsze tkanina. Skoro ma być barathea, to będzie barathea... Tylko gdzie można ją kupić...? Lub tkaninę o podobnym splocie. Skłaniał bym się do lżejszej gramatury, czyli 350g i zgodnie z sugestią, zdecydowanie matowej. Czy można liczyć na podpowiedź :) ... :?: A skoro już jest więcej czasu, to mogę postarać się o odpowiedni czarny ryps na wyłogi. Też nie mam koncepcji gdzie go zdobyć, ale tu już może łatwiej, bo przynajmniej wiem jak ma wyglądać... :roll:

Zatem do dzieła - szukam materiałów...

Kolego tangens, polecam odwiedzić zakiego w jego studiu, na pewno pomoże wybrać odpowiednią tkaninę z oferty (wybieranie z próbników to zupełnie inna jakość niż branie tego co jest w sklepie) no i przy okazji też doradzi co i jak ze smokingiem: http://www.szarmant.pl/studio-szarmant

Jeżeli wybierasz się na bal sylwestrowy u angielskiego lorda tylko gruba barathea będzie odpowiednia, a jeśli smoking jest Tobie potrzebny do naszego klimatyzowanego zazwyczaj lokalu, a do tego lubisz potańczyć i napić się jakiegokolwiek alkoholu, to wybierz ładną, cienką tkanię, bo inaczej się niepotrzebnie spocisz. Smoking nie ma być wołem roboczym, więc grubej, pancernej tkaniny w dzisiejszych czasach bym nie polecał, chyba, że przewidujesz, że mogą wystąpić kłopoty z ogrzewaniem. :P

:D nie, kłopotów nie przewiduję. Ale jednak ta 150-siątka zbyt delikatna. Szukam dalej, dzięki za uwagi... :idea:

Warto dodać, że jeśli wybieramy smoking z tkaniny barathea to tradycyjnie używano właśnie rypsu na klapy, który ma mniejszy połysk niż satyna. Zresztą fakturowo lepiej pasują ze sobą. Satyna dobrze komponuję się ze zwykłym, gładkim splotem skośnym.

Odradzam szycie na hurrah. Lepiej poczekać i na spokojnie przemyśleć projekt, z rozwagą wybrać tkaninę i nie popędzać krawca.

Juz ktoś kiedyś pytał na forum, ale chyba nie było odpowiedzi. Co to jest to czerwone przeszycie na lewej klapie obok butonierki na pierwszym zdjęciu ? Coraz częściej widzę taki element albo w serialu, którego nazwy nie pamietam, albo na zdjęciach gwiazd i celebrytow. Czy to jest "znak rozpoznawczy" jakiejś marki? W tym przypadku pewnie RL, czy to jakaś nowa moda?

Odradzam szycie na hurrah. Lepiej poczekać i na spokojnie przemyśleć projekt, z rozwagą wybrać tkaninę i nie popędzać krawca.

Jak najbardziej, z przyjemnością przyjmuję wszystkie sugestie. Bez pośpiechu...

Przy okazji od razu pytania dotyczące rypsu (tak na marginesie uważam ryps za niezwykle szlachetny materiał, a nieodmiennie kojarzy mi się z orderowymi wstęgami, choć to troszeczkę co innego). Sprawy wydają się być oczywiste, ale jednak nie są... :?:

Kwestia pierwsza: ponieważ wybrany został przeze mnie smoking z kołnierzem szalowym (mam szerokie ramiona), a więc nieco mniej formalny, czy można doń użyć właśnie rypsu?

Kwestia druga: czy w przypadku smokingu z kołnierzem szalowym wyłożonym rypsem, pas i mucha (wiązana oczywiście) ma być też z tegoż rypsu?

Kwestia trzecia: czy do smokingu z szalowym kołnierzem można "douszyć" kamizelkę na bardziej formalne okazje i czy ma ona być cała z tego samego czarnego rypsu, czy też ma mieć wyłogi z rypsu, a sam przód z czarnego atłasu?

Kwestia czwarta: czy ryps musi być z morą, czy też wręcz nie może jej mieć...? To jeż chyba pytanie retoryczne, bo zdaję sobie sprawę z trudności zdobycia rypsu z morą... :?

Będę wdzięczny za podpowiedź... :)

T

Jak najbardziej, z przyjemnością przyjmuję wszystkie sugestie. Bez pośpiechu...

Przy okazji od razu pytania dotyczące rypsu (tak na marginesie uważam ryps za niezwykle szlachetny materiał, a nieodmiennie kojarzy mi się z orderowymi wstęgami, choć to troszeczkę co innego). Sprawy wydają się być oczywiste, ale jednak nie są... :?:

Kwestia pierwsza: ponieważ wybrany został przeze mnie smoking z kołnierzem szalowym (mam szerokie ramiona), a więc nieco mniej formalny, czy można doń użyć właśnie rypsu?

Kwestia druga: czy w przypadku smokingu z kołnierzem szalowym wyłożonym rypsem, pas i mucha (wiązana oczywiście) ma być też z tegoż rypsu?

Kwestia trzecia: czy do smokingu z szalowym kołnierzem można "douszyć" kamizelkę na bardziej formalne okazje i czy ma ona być cała z tego samego czarnego rypsu, czy też ma mieć wyłogi z rypsu, a sam przód z czarnego atłasu?

Kwestia czwarta: czy ryps musi być z morą, czy też wręcz nie może jej mieć...? To jeż chyba pytanie retoryczne, bo zdaję sobie sprawę z trudności zdobycia rypsu z morą... :?

Będę wdzięczny za podpowiedź... :)

T

Podpowiedź: skorzystaj z porady płatnego asystenta bespoke, ale w Polsce to wciąż żółtodzioby, albo kup książkę, albo dobry krawiec powinien służyć odpowiednią wiedzą, albo zmień krawca jeżeli ten wybrany nie zna rudymentów na temat stroju wieczorowego. :P

Z anglo-amerykańskiego wzorca masz wszystko starannie wyłożone gratis pod tym linkiem:

http://www.blacktieguide.com/

Podpowiedź: skorzystaj z porady płatnego asystenta bespoke, ale w Polsce to wciąż żółtodzioby, albo kup książkę, albo dobry krawiec powinien służyć odpowiednią wiedzą, albo zmień krawca jeżeli ten wybrany nie zna rudymentów na temat stroju wieczorowego. :P

Żeby to było takie proste... Asystentów znam, ale mimo całego szacunku, nie są na tyle dokładni w swoich opiniach by zaspokoić moją potrzebę precyzji. Wychodzę z założenia, że jeżeli już ma być szyte, to ma być dokładnie tak, jak trzeba. Btw, słuchałem dzisiaj wywiadu w radiu z jednym z dość znanych polskich stylistów (autora książki na temat elegancji...), który wypowiadał sie na pokrewne tym tu naszym tematy i pomimo dużej z pewnością wiedzy, nie był w stanie zaspokoić mojej ciekawości. Trochę za dużo jak dla mnie było opinii o decydującej roli własnego samopoczucia w doborze szczegółów. To potrafi być mylące.

W książkach niestety nie bardzo znalazłem odpowiedź na moje pytania, pewnie muszę jeszcze poszukać, a w sieci, np. na BTG nic o tym nie ma, choć oczywiście jest dużo cennych informacji.

Co do krawca, to dobry fachowiec, ale z pewnością nie specjalista głównie od strojów wieczorowych. Za to możemy ustalać wiele w dyskusjach, a mnie akurat to się podoba. Zobaczymy, czy słusznie myślę.

W każdym razie mam za sobą podstawowe poszukiwania materiałowe i jak sądzę znalazłem w Anglii całkiem odpowiednią tkaninę z dostawą do drzwi :D Klasyczna czarna wełna barathea 540g. Możliwe, ze zamówię.

Co do fasonu, na razie wiem coraz mniej :lol:

Ukłony

T

Na tkaninach się raczej mało znam, ale w tych trzech mógłbym pomóc...

Można, choć to od jakiegoś czasu mało spotykane.

Powinny być, ale odpowiednie będą także inne rodzaje matowego jedwabiu, np. taśma czy faille.

Można. Nie łączyłbym raczej matowego materiału (ryps) z błyszczącym (atłas). Taka kamizelka może być albo biała, pikowa (jak do fraka), albo czarna: cała z wełny, cała z jedwabiu (w tym wypadku rypsu) bądź wełniana z klapami rypsowymi.

Polecam się! :) (link)

Pozdrawiam, Dr

Dziękuję Dr za cenne podpowiedzi. Do nich moje komentarze poniżej...

Można, choć to od jakiegoś czasu mało spotykane.
To bardzo dobrze! Sam jestem dość mało spotykany ;) , więc będzie bardzo dobrze pasować.

Powinny być, ale odpowiednie będą także inne rodzaje matowego jedwabiu, np. taśma czy faille.
Zrobię tak. Jeżeli zdobyty ryps będzie gruby, muchę i pas zrobię z dobranego odcieniem czarnego jedwabiu. Po prostu mucha musi się dać zawiązać, a z tego co wiem, ryps bywa całkiem sztywny... Jeżeli będzie cienki, wszystko będzie z niego.

Można. Nie łączyłbym raczej matowego materiału (ryps) z błyszczącym (atłas). Taka kamizelka może być albo biała, pikowa (jak do fraka), albo czarna: cała z wełny, cała z jedwabiu (w tym wypadku rypsu) bądź wełniana z klapami rypsowymi.
Biała kamizelka, mimo, iż bardzo piękna to sprawa, myślę, ze jednak zbyt formalna, czuł bym się "overdressed" zważywszy na otaczające okoliczności przyrody :shock:

Czyli czarna, cała z rypsu, chyba, że tego rypsu będą wąskie pasy (kto wie...?), a nie z metra, to wtedy z wełny jak w całości, a klapy z rypsu. I oczywiście obciągane rypsem guziki i rypsowa taśma jako lampas. Chyba, ze zdecyduję się na guzikowe spinki zamiast guzików w kamizelce, to wtedy 3 srebrne z czarnymi onyksami... Te, to już sobie zrobię... :lol: Do kompletu z mankietowymi i koszulowymi...

Dzięki Dr za link. Czytuję z przyjemnością nie od dzisiaj :)

Warto dodać, że jeśli wybieramy smoking z tkaniny barathea to tradycyjnie używano właśnie rypsu na klapy, który ma mniejszy połysk niż satyna. Zresztą fakturowo lepiej pasują ze sobą. Satyna dobrze komponuję się ze zwykłym, gładkim splotem skośnym...

Jednak wszystko będzie zgodnie z regułami. Z przyjemnością mogę poinformować, że kupon klasycznej smokingowej wełny barathea już zmierza kurierem z Anglii w moją stronę. Jak dotrze, z przyjemnością się pochwalę. Teraz skupiam się na znalezieniu rypsu i jak się okazuje, nie jest to prosta sprawa... :roll: