Pan Janusz Napisano 11 Sierpień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2016 W teorii, jakby połączyć skaner z automatycznym projektowaniem wymiarów i robieniem wykroju przez maszynę, można by osiągnąć dopasowanie znacząco przewyższające "ręczne" wykonywanie tych czynności przez człowieka. Czemu takie urządzenia nie powstały - pewnie z powodu ewentualnej ceny i jednak zbyt niskim relatywnie popycie, aby lata badań i projektowania mogły się zwrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 11 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2016 Nie wiem jak w tym przypadku, ale czytałem ostatnio o trudnościach z drukowaniem 3d ubrań. Podobno super wyglądają, ale tylko na nieruchomym modelu, w ruchu wygladaja kiepsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 11 Sierpień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2016 Stąd mówię, że jeszcze daleka droga do takiego efektu - ale w teorii, to właśnie maszyna będzie w stanie lepiej wyliczać najoptymalniejsze wymiary, mogąc od razu zostawiać najmniejszy możliwy zapas w konkretnych wymiarach, dla danej sylwetki - i właśnie pamiętając o tym, że człowiek siedzi, porusza się, biega w garniturze. Krawiec tak naprawdę robi to trochę metodą prób i błędów za pomocą przymiarek i zostawionych zapasów, a jak wiemy, co zamówienie, wychodzi to trochę inaczej. Plus materiał każdy zachowuje się inaczej - sporo zmiennych, wręcz niemożliwych dla człowieka do przeliczania. Każdy chyba kto zamawiał np. koszulę MTM (najprostszy przykład) skończył chociaż z jedną, która w pozycji wyprostowanej leży jak z obrazka, ale nigdy w niej chodził za bardzo, bo siedząc uwiera w 10 miejscach, a między guzikami świeci gołe ciało / podkoszulek Kwestia odpowiednich algorytmów - które niestety ktoś musi opracować i tysiąc razy poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 11 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2016 Godzinę temu, Caporegime napisał: W teorii, jakby połączyć skaner z automatycznym projektowaniem wymiarów i robieniem wykroju przez maszynę, można by osiągnąć dopasowanie znacząco przewyższające "ręczne" wykonywanie tych czynności przez człowieka. Czemu takie urządzenia nie powstały - pewnie z powodu ewentualnej ceny i jednak zbyt niskim relatywnie popycie, aby lata badań i projektowania mogły się zwrócić. Myślę, że z użyciem skanerów 3D jest jeszcze jeden problem. Warunki w których znajduje się mierzona osoba są na tyle sztuczne, że raczej nie stanie w swojej naturalnej pozycji. Przesadnie się wyprostuje, wciągnie brzuch itp. Nawet żywy krawiec na przymiarkach musi często trochę zagadać klienta stojącego przed lustrem żeby ten przestał się prężyć. Edit - Jeszcze jedno, skanery są chyba coraz bardziej popularne, trafiłem ostatnio na reklamę takiego systemu w katalogu firmy ze zwykłym sprzętem dla szwalni (maszynami i akcesoriami). Wydaje mi się że z racji kosztów są stosowane głównie przez producentów RTW. Nie po to, żeby zmierzyć konkretnego klienta ale żeby na podstawie wymiarów zebranych z większych grup, odpowiednio tworzyć rozmiarówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 11 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2016 Warszawa... poczekalnia....zdjęcie własne 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zajac Poziomka Napisano 12 Sierpień 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2016 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Koval Napisano 13 Sierpień 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2016 Inside joke (rodzice powinni zrozumieć... ) 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. szewc24 Napisano 14 Sierpień 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2016 Rybak złowił Złotą Rybkę. Wyciągnął ją na brzeg, po czym Rybka przemówiła ludzkim głosem : - Jak mnie uwolnisz spełnię jedno twoje życzenie. - Dlaczego tylko jedno ? Zawsze były 3 życzenia. - Wiesz Rybak, ogólny kryzys to i życzeń jest mniej. Zgadzasz się na jedno życzenie, czy nie ? - No dobra, niech ci będzie. - Powiedz mi więc co byś chciał, a ja to spełnię. Rybak myśli dłuższą chwilę, po czym zwraca się do Rybki i mówi : - Wiesz Złota Rybko, zawsze chciałem w życiu zwiedzić Stany, ale jakoś nigdy się nie wybrałem, bo boję się latać, boję się pływać, najlepiej jakbyś mi zbudowała taką autostradę ode mnie, biegnącą nad oceanem. Wsiadłbym wtedy do swojego auta i spokojnie przejechałbym się tam i z powrotem. Rybka, gdy to usłyszała, pokręciła głową i mówi : - Rybak, ty wiesz ile to roboty, ile pozwoleń, nie, nie - to zupełnie nie wchodzi w grę. Musisz wymyśleć jakieś inne życzenie. Rybak myśli, myśli, aż w końcu mówi : - Ok, w takim razie Złota Rybko pozwól mi, abym zrozumiał kobietę Rybka na to : - Ta autostrada ma być dwu, czy trój-pasmowa ? 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 15 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2016 Ach Ci sportowcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 18 Sierpień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2016 Jak ktoś lubi ten rodzaj humoru - to polecam, jest w kinach 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 20 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 2016 Ach te weekendy ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ataman Napisano 21 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2016 No właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 21 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpień 2016 Dzieci trzeba dzisiaj z wszystkim oswajać: lalka zombi naturalnie z trumną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 23 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2016 Najnowsze badania nad alkoholem wykazały, że : - wódka z lodem - atakuje nerki - rum z lodem - atakuje wątrobę - gin z lodem - atakuje mózg - whisky z lodem - atakuje serce Wygląda na to, że ten cholerny lód szkodzi na wszystko. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Wodzu Napisano 27 Sierpień 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2016 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 4 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2016 Wiadomość z ostatniej chwili: Arkadiusz Milik nie wrócił razem z naszymi piłkarzami z Kazachstanu. Na lotnisku nie trafił do bramki.... 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irys Napisano 6 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2016 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 8 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2016 I co ja mam zrobić? Pewnie, że usunę bo są aspekty życia, którymi na forum się nie zajmujemy. Nie będę wchodził w szczegóły, wiemy o co chodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musa19 Napisano 15 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2016 Przepraszam, pytam bez zaczepki, czy mój ostatni post w tym temacie w jakiś sposób naruszał regulamin forum albo był "nieelegancki"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 15 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2016 Nie był ani obraźliwy ani nieelegancki ale ze względu na tematykę był dość kontrowersyjny i pewnie sprowokowałby zawziętą dyskusję na tematy polityczno-społeczno-światopoglądowe. Moderatorzy, niezależnie od swoich poglądów, ukrywają tego typu treści. Chodzi nam wyłącznie o unikanie tzw. gównoburzy a poruszanie tematów religijnych czy politycznych prawie zawsze do nich prowadzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombar Napisano 15 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2016 Mam nadzieję, że jeszcze dopuszczalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musa19 Napisano 15 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2016 @Ernestson, rozumiem i dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombar Napisano 15 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2016 25 minutes ago, xkoziol said: Marihuany się nie bierze tylko pali Zasadniczo zaryzykował bym stwierdzenie, ze żeby zapalić trzeba wziąć np. do ręki. Osobiście uważam, że nie powinno się jej palić. Można wziąć i nie zapalić. Ale jak widzę humor z psem w roli głównej to mam wątpliwości czy tego typu wywody.są potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 15 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2016 Marihuana to czarownica - spalmy ją! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 15 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2016 Waży tyle co kaczka? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi