Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja dzisiaj muszę pochwalić Marlon koszule - dawną Orchideę.

Zamówiłem koszulę 29.05, dziś przyszedł kurier.
Koszula idealnie dopasowana, z odpowiednią długością rękawów, idealnym kołnierzykiem, i wszystkimi bajerami o które prosiłem, takimi jak guziki na stopce. Materiał Royal Oxford (aktualnie uważam, że na lato trochę za gruby, bo niestety wyprzedał się ten o niższej gramaturze). Bałem się, że będą poprawki, że koszula będzie źle spasowana, ale polecam ich konfigurator ze strony internetowej. Wszystko dobrze ustawił. Jedynie zmniejszałem obwód bicepsa i poprawiałem obwód w nadgarstku.
Całość przyjechała bardzo ładnie zabezpieczona i zapakowana. Dostałem informację o kolorowych kropkach - punktach odniesienia dla krawcowej, które mają zniknąć po pierwszym praniu (zobaczymy!).
Całość na plus, choć jest jeden mankament - zamawiałem próbniki i materiał w próbnikach jest cieńszy i bardziej miękki. Mam nadzieję, że po pierwszym praniu koszula będzie bardziej miękka.

G9Blt5L.jpg

ATSeEmp.jpg

HqA9F8H.jpg

MmUnkNU.jpg

Opublikowano

Szanowni Panowie,

Od miesiąca jestem w nowej pracy, gdzie obowiązuje dress code (business casual). O ile wcześniej ubierałem się elegancko "od święta", to teraz przy codziennym takim ubiorze i pracy biurowej dostrzegam bardzo irytujący problem związany z moją sylwetką i tym jak układa się w pasie koszula.

Otóż jestem osobą szczupłą i niezwykle trudno jest mi kupić od razu dopasowaną koszulę. Zazwyczaj noszę ekstra/super slimy, ale nawet te ostatnio zaczynają się źle układać. Domyślam się, że powodem tego problemu, oprócz sylwetki, są spodnie o niskim stanie (zazwyczaj jakieś slimowe jeasny albo chinosy) oraz to, że dużo siedzę, co dodatkowo jeszcze wyciąga koszulę ze spodni.

Rozważam następujące opcje:

1) Te super slimy jeszcze bardziej wyslimować. Czuje, że jest rezerwa, ale z drugiej strony czy to nie było by szaleństwem?

2) Zacząć nosić dziadkowe spodnie i szelki, może koszula nie będzie się tak wyciągać od siedzenia przy biurku.

3) Zainwestować w jakieś szalone urządzenia przytrzymujące koszule (takie szelki wiązane do łydki, czy coś podobnego). Próbowałem tego szukać w internecie, ale nawet za bardzo nie wiem jakich słów kluczowych używać.

Zwracam się do osób z doświadczeniem w zapobieganiu temu negatywnego efektowi o podzielenie się swoimi spostrzeżeniami. 

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Ja jestem adwokatem szelek i spodni z wysokim stanem. Jeśli chodzi o ,,shirt stays", czyli właśnie te rzeczy mocowane do koszuli i ud/skarpet, to ja znalazłem jeden sklep, który to oferuje - beastyler.pl

A jeśli chodzi o dalsze zwężanie koszuli, to nie mam pojęcia, na ile pomoże, wydaje mi się, że z wyłażeniem ze spodni to ledwo co, ale lepsze dopasowanie nigdy chyba nie zaszkodzi.

Opublikowano

Pytanie czy po rebrandingu coś się zmieniło

Jakby co to mijam ich salon w zasadzie co drugi dzień po drodze z roboty. Z Orchidei zamawiałem i nie byłem specjalnie zadowolony, ale to też w dużym stopniu była moja wina - pierwsze MTM, brak świadomości czego się chce i jak to przekazać obsłudze. Do tego wybrałem fatalny materiał. Do Marlona wstąpiłem jak do tej pory raz z ciekawości - mają bardzo duży wybór materiałów, w tych również tych renomowanych producentów (w tym Albini). Aktualnie nie potrzebuje dodatkowych koszul, ale nie wykluczam przetestowania Marlona w przyszłości. 

Opublikowano

Cześć, co sądzicie o koszulach M&S? Mam kilka sztuk i musze powiedzieć, że nie ustępują za bardzo np. Lambertowi. A cenowo, na wyprzedażach można trafić po ok. 50 zł za sztukę. Dzięki za odpowiedź :)

Opublikowano

Cześć, co sądzicie o koszulach M&S? Mam kilka sztuk i musze powiedzieć, że nie ustępują za bardzo np. Lambertowi. A cenowo, na wyprzedażach można trafić po ok. 50 zł za sztukę. Dzięki za odpowiedź :)

Są bardzo różne linie i nie da się uogólniać, ale można ustrzelić super sztuki, warto regularnie zaglądać. Na pewno na plus szeroka rozmiarówka i różne kroje, materiał zależy od konkretnego przypadku.

Opublikowano

Są bardzo różne linie i nie da się uogólniać, ale można ustrzelić super sztuki, warto regularnie zaglądać. Na pewno na plus szeroka rozmiarówka i różne kroje, materiał zależy od konkretnego przypadku.

Ja mam kilka oxfordów, jedną popelinę i ze trzy twille z normalnej serii i są naprawdę bardzo w porządku. Ja bym jako jedyną wadę wymienił to, że większość "fajnych" koszul jest regular fit i bez przeróbek się nie obejdzie, a tailored fit w moim rozmiarze (39-40) ma za krótkie rękawy :/

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

M&S Luxury / Sartorial to bardzo dobrej jakości koszule - według mnie znacznie lepsze od Lamberta. Te z linii podstawowych bywają różnej jakości pod względem tkanin. Ale za 50 zł to wiadomo, że nie żal :) 

Opublikowano

zamawialiśmy w tym samym czasie jeśli dobrze pamiętam, jest prawdopodobieństwo, że te same....

Z ciekawości sprawdziłem teraz dokładniej wymiary, generalnie przesadziłem, większośc wymiarów podobna, natomiast tył trochę krótszy o te niecałe 3cm.

Prałem w 30o, również suszyłem na wieszaku.