Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Wiltom, ta koszula jest z bawełny 100%. Oglądałem ją w sklepie latem.

Wiem, że to bawełna bo sam mam tą koszulę :) obrazek zamieściłem by pokazać bałagan na ich stronie. Dzięki jednak za aktywność ;)

Opublikowano

Tkanina Thomasa Masona na Lantierze o lepsza niz ta z Osovskiego. I rękawy mniej obszerne. Świetna jest ta koszula. Cancilini za to to tkanina piekna gruba i miękka. Idealna na zimę. Co ciekawe, ta druga ma krótsze rękawy, a obie w tym samym rozmiarze.

Opublikowano

Wiedzę, że czuwacie nad każdym wpisem :) Przeceniacie moje możliwości, kupiłem w promocji przed świętami za 250 zł. Po prostu uznałem, że jak kupię lepszą, to nie zniszczy się tak szybko i nie będzie trzeba kupować za miesiąc/ dwa nowej.

Opublikowano

@Tomek_pol - nawet zakładając szczerość Twojej ostatniej wypowiedzi to wcześniejsza deklaracja, iż nie lubisz nosić koszul, czyni Twoją obecność tutaj co najmniej kuriozalną. Poza tym fakt, że kupiłeś koszulę przed świętami (załóżmy w połowie grudnia) czyni bardzo mało wartościową wyrażoną w połowie stycznia ocenę, że koszula się nie niszczy.

• Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano

@Wuj: bądź spokojny, u mnie identyczne zamówienie dotarło bez problemów :)

Jednak problem jest taki, że tylko "stara" część kolekcji w jest tak obłędnie dobrej cenie, a wybór bardzo przebrany. Po uzupełnieniu stanów magazynowych cena wzrosła do 39Ł, co czyni bardziej opłacalnym zamówić bezpośrednio z Indii (... moje przesyłka zamówiona tydzień temu opuściła właśnie urząd celny... :) ).

Najsłabszą, co nie znaczy, że słabą stroną TRL są materiały. Lokują się gdzieś na poziomie CT/TML/H&C. Jednak dla mnie TRL wygrywa kołnierzykiem (tu nie widzę na rynku konkurencji), starannością wykonania i rozmiarówką, która mi wyjątkowo podpasowała. 

@PantaRhei: od Wólczanki zdecydowanie lepiej, od przeciętnego Lamberta lepiej, a przy najwyższych modelach Lamerta/Lantiera porównywalnie (choć Lambert/Lantier potrafią uszyć z markowanej tkaniny).

@ Hargin:

Koszule doszły (w sumie przed Nowym Rokiem, ale teraz mam okazję podsumować), jednym słowem: bajka!

Materiał - tak jak lubię: gęsty, dość gruby, ale nie dający efektu blachy, i co najważniejsze dla mnie - nie obciera karku i szyi (często mam z tym problemy), wykonanie - super.

Jedyny minus, to fakt, że jedna z 6 koszul, które zamówiłem, miała otwarte foliowe opakowanie i ślad zabrudzeń - widocznie komuś spadła, a i tak ją wsadził do przesyłki. Nie wpływa to jednak na ocenę całości. 

Oczywiście, nawet slim są szerokie (również przy moich sporawych gabarytach 120 klatka, 90 pas, 42 ramię), ale z tym się liczyłem i zakładałem poprawki u krawca. Mankiet też ma duży obwód, ale też to preferuję, ze względu na zegarek i nadgarstek.

Podsumowując - właśnie wskazałeś mi idealną markę na koszule "robocze". Oceniam ją wyżej niż CT i TML, w porywach również Osovski (uwględniając stosunek cena - jakość). O polskich bytomiach, próchnikach itp. nawet nie będę wspominał.

Szkoda, że taki mały wybór. 

Dzięki!!!

Edit: a pisałem o koszulach Thin Red Line:)

Opublikowano

Mam pytanie o porównanie koszul CT z TML. Zamówiłem 5 z CT Extra slim, rękawy wąskie, strasznie się skracają przy ruchu ręką, no i zdecydowanie za wąskie plecy, natomiast z przodu worek. Pomijam brzuch do taliowania. Ale o co chodzi. Czy koszule z TM Lewin Super Fitted mogą mieć szerzej zbudowane plecy niż te z CT?  CT odsyłam, bo nie ma sensu się męczyć, ale nie wiem czy ma sens zamawiać Lewiny. Tak, wiem, najlepiej byłoby taką znaleźć w TKMaxx i przymierzyć, ale nie widziałem ostatnio u siebie.

Opublikowano

Upatrzyłem sobie koszule Miler. Podoba mi się, że w ramach zamówienia można będzie skrócić od razu rękaw. Chciałbym się dowiedzieć czy trafię w resztę wymiarów (nie wiem gdzie ile luzu powinno być, a gdzie mocniej dopasowane). W nawiasach rozmiary koszuli ze strony producenta.

Kołnierzyk 38-39 (38,5), klatka 97-98 (101), talia 86-87 (90), pas 92 (brak), biodra 95 (98), długość 70 (78), rękaw skrócony do 60 (65,5) (na ręce wyprostowanej wychodzi mi 58 cm)