Skocz do zawartości

Marynarka - dyskusje i porady

eye_lip

Rekomendowane odpowiedzi

Musze sie zgodzic z kolega Zaki,na tym forum nie zabieraja glosu osoby, ktore zajmuja sie zawodowo krawiectwem badz produkcja obuwia.

Widziałem na forum kilka wpisów Zaremby, więc czuję się lekko skonsternowany.

Nie trzeba być krawcem, żeby znać się na garniturach, ani też nie trzeba być szewcem, żeby znać się na butach.

I w drugą stronę, bycie krawecem czy szewcem nie oznacza, że wie się na temat garniturów i butów absolutnie wszystko.

Ale odnoszę wrażenie że na forum trwa kampania z cyklu "jajko mądrzejsze od kury", w momencie kiedy większość z nas igły nie miała w dłoniach. Wydajemy tylko i wyłącznie własne, subiektywne opinie, i nie powinniśmy się kreować jako autorytety. To wymaga lat nauki i doświadczenia.

Musze sie zgodzic z kolega Zaki,na tym forum nie zabieraja glosu osoby, ktore zajmuja sie zawodowo krawiectwem badz produkcja obuwia.

Widziałem na forum kilka wpisów Zaremby, więc czuję się lekko skonsternowany.

Zaremba zajmuje sie marketingiem i zarzadzaniem firma o ile sie nie myle - nie jest krojczym.

Ta dyskusja jest idiotyczna. Jedni zaufają Immune, bo uważają na podstawie wcześniejszych wpisów, że zna się na rzeczy, inni stwierdzą, że szewc będzie wiedział lepiej i pójdą się spytać / zrobić.

Istotą forum jest wymiana wiedzy. Jeśli zakwestionujemy sens takiej wymiany podważając wzajemnie swoje kompetencje jako nieprofesjonalistów, to możemy zamknąć forum.

Ale odnoszę wrażenie że na forum trwa kampania z cyklu "jajko mądrzejsze od kury", w momencie kiedy większość z nas igły nie miała w dłoniach. Wydajemy tylko i wyłącznie własne, subiektywne opinie, i nie powinniśmy się kreować jako autorytety. To wymaga lat nauki i doświadczenia.

Zaki, tak patrzę na Twoje sądy, sposób w jaki je głosisz i Twojego młodo-wyglądającego awatara to uderza mnie pewien dysonans.

Ja wypowiadam swoje subiektywne opinie bazowane na wiedzy zdobytej na zagranicznych forach internetowych, książkach, blogach i własnych doświadczeniach. Nie uważam się za autorytet w dziedzinie sztuki krawieckiej lub szewskiej, tudzież arbitra elegancji. Jestem tylko i wyłącznie hobbystą i pasjonatem.

Równie dobrze można zaczytać się w książkach prawniczych i potem kreować się na znawcę prawa. Czyż nie tak?

A co sądzicie o składzie marynarki 98% bewełna, 2% elastan? Też plastik, czy ta domieszka elastanu wpływa w jakiś sposób pozytywnie?

Taki skład jest dobry dla panów o bardzo dużych rozmiarach. Marynarka dużo lepiej reaguje na ruchy rękami i tam tkanina jest wytrzymalsza na duże obciążenia. Również w bicepsie będzie bardziej komfortowa, co jest zazwyczaj dużym problemem u osób z rozbudowanym bicepsem.

Witam,

To moj pierwszy post na forum. Przymierzam sie do wizytu u krawaca poniewaz chcialbym aby mi uszyl marynarke casual'owa. Mam zdjecia dwoch, ktore mi sie bardzo podobaja. Jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o klasyczna elegancje. Moze mi ktos podpowiedziec z jakich materialow moga byc uszyte te marynarki?

post-1431-13658920488642_thumb.jpg

post-1431-13658920488841_thumb.jpg

Oh boy. Jeśli masz w miarę typową budowę, to po Twoim pytaniu, sugerowałbym wizytę w jakiejś galerii handlowej. Tu: http://macaronitomato.blogspot.com/2011 ... szaka.html oraz http://mr-vintage.blogspot.com/2011/07/ ... -duzy.html znajdziesz rady jak wybrać garnitur oraz co można zmienić u krawca. Co do składu to szukaj produktów naturalnych len, bawełna, ale przede wszystkim wełna. Pooglądaj tematy, tu na forum (znajdziesz tu propozycje literatury) bądź blogach i wtedy rozważ krawca.

Pierwsza wydaje się zrobiona z dość grubej, zgrzebnej, więc pewnie angielskiej wełny. Na pewno zaki ma coś podobnego w ofercie.

Druga to też wełna czesankowa, myślę, że prince of wales z niebieską kratką overcheck ale trudno stwierdzic bo zdjęcie się zlewa.

Pierwsza marynarka wygląda zresztą na marynarkę od garnituru, a nie odd jacket.

A czy przemyślałeś krój ? A kto jest krawcem?

Jeśli to twoje pierwsze zamówienie to bierz od razu cały garnitur i oczywiście granatowy.

Dzieki za odpowiedz Panowie.

Chodzilem po galeriach handlowych ale nic nie znalazlem bo albo mi sie nie podoba material albo marynarka "nie lezy". Dlatego sklaniam sie ku wizycie u krawca. Szukam krawca z okolic Trojmiasta, myslalem o p. Dziekońskim ale po lekturze tematu viewtopic.php?f=2&t=381 sam nie wiem, bo nie podoba mi sie marynarka, ktorej zdjecie kolega tam wkleil.

Szukam marynarki, a nie calego garnituru bo mam dwa (czarny i granat). Moja praca nie wymaga noszenia garnitury wiec nie chce powiekszac swojej kolekcji bo nie bede mial kiedy ich nosic. Chce sobie skompletowac stroj na wyjscie gdzies do miasta z kobieta ale bardziej casualowy.

Macaroni co do garnituru to mam "na oku" taki zestaw i jakbym sie zdecydowal na szycie to bym wybral cos w tym stylu.

post-1431-13658920489199_thumb.jpg

Kolego, pamietaj, ze spodnie od garnituru mozesz zawsze zastosowac w innym zestawie.

Ja bym chyba wybrał na poczatek cos ze sklepu takiego co "nie lezy" jak napisałes i zaniosł to do krawca. Takie eksperymenty beda tansze, a Ty tez moze poczujesz czego tak naprawde szukasz - material, dopasowanie, kolor.

Macaroni co do garnituru to mam "na oku" taki zestaw i jakbym sie zdecydowal na szycie to bym wybral cos w tym stylu.

Ten ze zdjęcia jest ładny, ale zupełnie zwyczajny i pospolity. Moim zdaniem jeśli już szyć, to coś innego od tego, co znajdziesz w każdym sklepie 3-4 krotnie taniej.

Przykładowo podobny model kupisz obecnie w Vistuli z rabatem 50% (cena 600 zł, wełna 110s):

http://sklep.vistula.pl/product-pol-103 ... stula.html