Skocz do zawartości

Marynarka - dyskusje i porady

eye_lip

Rekomendowane odpowiedzi

@mosze Może na poniższym zdjęciu lepiej widać proporcje. Ale chyba mnie przekonałeś. W takim razie rękawy do skrócenia. Martwi mnie jeszcze to dziwne marszczenie po jednej stronie z przodu i z tyłu. Podejrzewam, że to pokłosie jakiejś wady mojej sylwetki, której nie widać w gorzej dopasowanych marynarkach. Pewnie lepiej tego nie ruszać u krawcowej...

20170430_173725-01.jpeg

@Bukary

Marynarka na pewno nie jest za długa.

Co do marszeń - upnij z 1 cm w talii i zobacz czy pomoże. 

Z Harginem się niestety nie zgodzę. Listwa guzikowa powinna być ok 4,5 cm od końca rękawa. Mniej niż 3 cm IMO wygląda źle. 

Jeżeli to standardowe rękawy w MD to jak skrócisz 1,5 - 1 cm to krawiec przeniesie 2 pierwsze guziki i będzie dobrze.

Nie ma potrzeby przenosić guzików, przy skracaniu rzędu 1,5 cm w MD - wiem, bo dzisiaj przecinałem w nowym nabytku dwie nierozcięte dziurki na każdym z rękawów i dobrze rozkminiłem temat. :D

@Bukary - wg mnie jak na okazyjny zakup leży całkiem przyzwoicie, ja bym tylko rękawy skrócił.

44 minuty temu, bodzixon napisał:

Z Harginem się niestety nie zgodzę. Listwa guzikowa powinna być ok 4,5 cm od końca rękawa. Mniej niż 3 cm IMO wygląda źle. 

Dlatego wskazywałem przyzwoite minimum, a nie optimum. Czasem luksus "3 cm" oznacza konieczność skracania góra. Jako, że skróciłem rękawy w już ponad 40 różnych marynarkach (niestety muszę zawsze skracać), to czasem wolę mniejszy margines od krawędzi rękawa, niż ryzykować wyprucie oryginalnego wszycia górą. 

• Oceniam pozytywnie 2

Godzinę temu, bodzixon napisał:

Z Harginem się niestety nie zgodzę. Listwa guzikowa powinna być ok 4,5 cm od końca rękawa. Mniej niż 3 cm IMO wygląda źle. 

W mojej marynarce MD listwa znajduje się 5 cm od końca rękawa. A więc maksymalnie 2 cm można chyba skrócić. :)

Marynarka wydaje się za długa, bo górny guzik jest dość wysoko - ale to jest problemem, nie długość. 

Ciekawe czy dałoby się go obniżyć - w sumie materiał jest na tyle nieformalny, że może rozprucie dziurki nie rzucałoby się w oczy? Tylko wtedy dolny byłby do likwidacji kompletnie, ale nawet to by pasowało. 

• Oceniam pozytywnie 1

Majówka trwa w najlepsze :) 

nie spożywałem w ostatnich dniach i mam problemy z myśleniem należnie abstrakcyjnym - jak może być zbyt długa marynarka, która kończy się ledwo na wysokości pośladków? Górny guzik - ot urok MD :) 

Dnia 1.05.2017 o 13:51, Zagiel napisał:

Panowie....

czy klasyczna męska elegancja mówi coś o odległości guzików od krawędzi rękawa czy może jest to tylko kwestia gustu?

jeśli mówimy o dolnej krawędzi rękawów - to co do zasady dolny guzik powinien być w odległości 4-4,5 cm od tej krawędzi. Inaczej (wizualnie) będą wyglądały oczywiście guziki przyszyte metodą "kissing buttons" gdzie po prostu będą zabierać dużo mniej miejsca na rękawie niż klasycznie przyszyte (w lekkim odstępie lub delikatnie stykające się). Guziki umieszczone dużo niżej IMHO będą zawsze wyglądały jak po nieudanej próbie skrócenie rękawów...

Dnia 1.05.2017 o 14:55, Bukary napisał:

Kupiłem na Allegro w bardzo okazyjnej cenie nową marynarkę MD, rozmiar 46 (175/92A). Leży chyba całkiem, całkiem. 

Rękawy i cała marynarka zapewne do skrócenia o 1 cm. Lekko się też marszczy po jednej stronie. Zdaję się na wasz osąd. ;) Jak to wygląda? Jakich poprawek dokonać?

20170430_173414-01-01.jpeg

20170430_173423-01-01.jpeg

20170430_174015-01-01.jpeg

Masz racje, leży całkiem przyzwoicie oprócz kilku kosmetycznych poprawek: 1) skrócenie rękawów o 1,5-2 cm (weź pod uwagę, że sam rękaw w ciągu dnia też się delikatnie złamię więc "powędruje" do góry; 2) guziki są za wysoko, ale osobiście nie skorzystałby z proponowanej tutaj sugestii usunięcia/zaszycia dziurki bo co do zasady zawsze źle się to kończy; 3) Twoja prawa strona frontu i pleców łamie się bardziej bo najwidoczniej (jak większość sylwetek) masz je bardziej opadające ( co widać też po długości rąk na zdjęciu od przodu) rozwiązanie to oczywiście skrócenie frontu i pleców górą, prując szew ramienny; 4) minimalnie zmniejszyłbym nabiegi czyli nadmiary materiału na plecach/ łopatkach, ale to już tylko wtedy kiedy decydowałbyś się na korektę nr 3) bo to już więcej zabawy dla krawca i kosztów po twojej stronie. Długość dla mnie w punkt.

• Oceniam pozytywnie 4

Marynarka casualowa, marki modowej. Szkoda $ na tak głębokie przeróbki, bez pewności, że krawcowa z większego miasta rozwiąże problem (podejrzewam, że 95% "krawcowych" z Warszawy spaprałoby temat koncertowo, o ile by się podjęły). Skróć rękawy i noś. 

• Oceniam pozytywnie 5

Popieram @Hargin. Marynarka leży całkiem dobrze jak na RTW, przeróbki wiążą się z ryzykiem, a ich koszt może być zbliżony do ceny, którą zapłaciłeś za marynarkę. Jak dla mnie takie większe przeróbki miałyby sens tylko wtedy, gdybyś chciał wypróbować krawca/krawcową zanim dasz mu/jej do skomplikowanych przeróbek jakieś droższe ubrania.

• Oceniam pozytywnie 3

@Wodzu Musiałbym zawozić ciuchy na odległość 100 km (w jedną stronę). ;)

@Zajac Poziomka @Hargin Jeszcze raz dziękuję za rady. Tym razem skórcę tylko rękawy. Ale jutro przychodzi do mnie Havana z SuSu. Aż boję się myśleć, co to będzie. Niemniej jednak liczę również na forumową pomoc w kwestii dopasowania. :)

@Bukary Jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy, może dla wielu osób to oczywiste ale chyba lepiej napisać: w marynarkach MD dwie dolne dziurki na rękawie nie są rozcięte (widać to na Twoim zdjęciu z profilu). Nie jest to zrobione dlatego, że tak ma to wyglądać docelowo, a po to żeby można było bez większych utrudnień skrócić rękaw od dołu i w razie czego przenieść dolne guziki wyżej. Przy skracaniu o 1-2 cm nie będzie to raczej konieczne, zwróć uwagę krawca/krawcowej żeby dziurki zostały rozcięte tak żebyś nie chodził z zapiętymi jedynie dwoma guzikami rękawa (tak jak na drugim zdjęciu).

@Bukary nie wolno dać się zwariować przy odzieży konfekcyjnej. W większości przypadków coś nie gra, a od samopoczucia zależy czy chcemy mocno ingerować. Warto korygować mocno rzucające się w oczy usterki, ale poszukiwanie idealnego dopasowania lepiej pzostawić na przygodę z krawiectwem miarowym (choć lepiej to nazwać "walką" na przykładzie niektórych przypadków).

• Oceniam pozytywnie 3

50 minut temu, Hargin napisał:

Można delikatne popuścić na wysokości guzika.

Niestety, ale będę musiał pewnie wytłumaczyć "osiedlowej" krawcowej, jak to zrobić. ;) (Choć jestem pewien, że jak już będzie wiedziała, to sobie poradzi). Rozumiem, że pruje się środkowy szew na plecach i w okolicach talii popuszcza materiał.

Zastanawiam się też nad ewentualnym skróceniem marynarki. Może na zdjęciach tego nie widać, ale wydaje mi się, że jest za długa o jakieś 1-2 cm. Do krawędzi kieszeni jest 5.5 cm, więc chyba można się pokusić o taką przeróbkę.

szwem środkowym lub bocznymi - zależy ile trzeba - jesteś w stanie nimi uzyskać łącznie ok. 4-5 cm w obwodzie (w zależności od naddatku materiału na szwach - jeśli marynarka ma podszewkę to można więcej, jeśli jej brak to trochę ogranicza pole manewru - przynajmniej w SuSu). 

długość wg. mnie jest ok (marynarka ma zasłaniać pośladki - jeśli jest krótsza to zaczyna przypominać modę rodem z H&M czy ZARY)

Abstrahując od tego, że marynarka jest dobrej długości, to skracanie marynarki u osiedlowej Grażynki, jest zabiegiem dosyć (mocno) ryzykownym. Ale może to tylko ja miałem takie doświadczenia, że krawcowe z okolic miejsca mojego zamieszkania, potrafiły skrócić głupie nogawki w spodniach tak, że różnica między nimi wynosiła 1,5-2cm. A co dopiero tu mówić o powierzaniu im marynarki. :D 

@Hargin Rozumiem, że skoro leży dobrze w ramionach, to próbowanie innego rozmiaru (np. większego 46 lub krótszego 23) nie ma sensu. 

Spotkałem się gdzieś na forum z klasyfikacją marynarek/garniturów SuSu od najmniej do najbardziej wyszczuplonych czy krótkich. Nie mogę jej teraz znaleźć. Czy Hudson jest nieco krótsza i mniej wytaliowana niż Havana? Tak wygląda na zdjęciach.

@MH_fan No właśnie zdaję sobie sprawę z ryzyka. Ale moja "Grażynka" już raz skracała marynarkę od garnituru i poradziła sobie całkiem dobrze. Choć to nie był jednak produkt SuSu. :)