arekx Napisano 28 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2018 Zobacz ile masz wewnątrz rękawa zawiniętego materiału, który można wykorzystać do przedłużenia. Da się zrobić tak, że doszyją Ci wewnątrz kawałek podobnego materiału wydłużając i dalej podszewka po staremu. Z zewnątrz nie będzie nic widać pod warunkiem, że choć 1cm zawinięcia wewnątrz zostanie. Sprawdzone, działa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FranciszekMaurer Napisano 28 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2018 Ja bym tak nie dramatyzował, jeśli to jedyny problem. Jak zapniesz ciaśniej mankiet koszuli, czyli przeszyjesz guzik, bo mankiet wydaje się za szeroki i wydłużysz o choćby te 1,5-2 cm to będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcelli Napisano 29 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2018 Da się zrobić tak, że doszyją Ci wewnątrz kawałek podobnego materiału wydłużając i dalej podszewka po staremu. Nie rób tego, bo zniszczysz marynarkę. Pomysł na sztukowanie jest zupełnie nietrafiony.Podejrzewam, że zapas tkaniny jest minimalny. Odsprzedaj marynarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekx Napisano 29 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2018 Ale działa i niczego nie niszczy. Oczywiście zrobiony należycie (robiłem to tam gdzie mieli to przetestowane wcześniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nynu Napisano 29 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2018 Też tak wydłużałem rękawy marynarki, i o ile materiał na krawędzi nie jest już lekko wytarty od używania i jest jego zapas to da się to zrobić bez śladu. Sztukuje się tylko podszewkę od wewnątrz. Tym co uniemożliwia taką przeróbkę w tym przypadku to funkcjonalne guziki rękawów w marynarkach SuSu. Trochę dziwnie wyglądały by guziki 5-6 cm od krawędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cineos Napisano 30 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2018 Witam. Mam pytanie odnośnie skracanie rękawów koszuli. Niestety wszystkie rękawy koszul naszych firm (poszetka, zack roman, miler) mają praktycznie taką samą długość dla wszystkich rozmiarów, nie wspominając już o Lancerto i MrV, gdzie rękaw 68cm jest przesadą. Przydało by się chociaż centymetrowe różnicowanie np. co dwa rozmiary. Ale nie o tym. Nie mieszkam w dużym mieście, gdzie można poszukać dobrego krawca od przeróbek krawieckich. Każdy z lokalnych krawców nie był w stanie skrócić rękawów z przeszyciem listwy więc oddałem do klasycznego skrócenia. Jaka jest wg Was granica w położeniu guzika na przedramieniu żeby nie wyglądało to nienaturalnie. Wiadomo, że zależy to od pierwotnego położenia guzika i listwy. Czy położenie guzika w listwie od góry na 6,5cm i do mankietu 4cm jest już trochę "śmieszne"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diminished Napisano 6 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2018 Czy skrócenie rękawów koszuli jest ryzykowną przeróbką, będzie widać, że coś jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cineos Napisano 6 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2018 16 minut temu, Diminished napisał: Czy skrócenie rękawów koszuli jest ryzykowną przeróbką, będzie widać, że coś jest nie tak? Skrócenie rękawów koszuli jest chyba najprostszym zabiegiem dotyczącym przeróbek krawieckich. Należy jednak zapytać swoją krawcową czy jest w stanie skrócić rękaw pozostawiając listwę na przedramieniu nieskróconą, czy rękaw będzie skrócony razem z listwą. W drugim przypadku nie można przesadzić ze skróceniem rękawów ponieważ może to wyglądać trochę abstrakcyjnie, gdzie guzik na listwie będzie np. 1cm do mankietu. W tak ekstremalnych przypadkach po prostu ucina się listwę do miejsca z dziurką lub zaszywa się ją a guzik odpruwa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 6 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2018 Fachowa przeróbka polega na przesunięciu całej listwy w górę rękawa. Skrócenie listwy dla mnie byłoby akceptowalne tylko w przypadku kosmetycznego skrócenia o 1-2 cm. 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 6 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2018 Dla mnie skracanie listwy=nieakceptowany zabieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cineos Napisano 6 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2018 @mosze Oczywiście. Wspomniałem tylko jakie są możliwości. @flozbi Jak wspomniał wyżej mosze, nie ma nic złego przy skróceniu listwy o 1-2cm, ponieważ każda firma robi inny rozkład centymetrowy od góry do guznika i potem do mankietu. Zatem różnica nawet 2cm nie jest jakaś znacząca i jest akceptowalna. Subiektywnie jak kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 7 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2018 Pozostaje przy swoim zdaniu, że nawet 1-2 cm z listwy jest dla mnie nie do przyjęcia. Poza tym kompletnie nie rozumiem tego zabiegu po co tak kombinować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cineos Napisano 7 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2018 @flozbi Jeżeli mieszkasz w mniejszym mieście gdzie krawcowe nie są w stanie wykonać takiego zabiegu, a kupowane koszule w mniejszych rozmiarach mają taką samą długość rękawa w prawie całej gamie rozmiarowej to niestety takie zabiegi są konieczne. Ja natomiast pozostaję przy swoim, że skrócenie rękawa z listwą 1-2cm jest jak najbardziej akceptowalne. Koszule RTW, a przecież nie każda osoba mająca 180cm będzie miała tak samo długie ręce. Z twojego punktu widzenia w takim wypadku pozostają dwie opcje, albo nosić koszulę ze zbyt długimi rękawami albo jechać do większego miasta oddalonego o 50km, szukać odpowiedniego krawca. Dla mnie trochę abstrakcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 7 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2018 @Cineos mieszkam w małym mieście. Do zeszłego roku była to wieś i nie znosze za dlugich rękawów. Skracałem je w ok. 20 koszulach i nigdy nie z listwy. Pozwól, że sam ocenię co pozostaje z mojego punktu widzenia. Nie muszę szukać krawca, mam go już od kilkunastu lat i dla mnie to żadna abstrakcja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cineos Napisano 7 Lipiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2018 @flozbi Widzisz, każdy ma swój punkt widzenia. Ja właśnie mieszkam w małym mieście i żadna w 10 krawcowych nie chce bawić się w skracanie z zostawieniem listwy. Masz krawca, to bardzo fajnie. Ale nie każdy ma i musi sobie radzić na inne sposoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. M Napisano 22 Sierpień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2018 Witajcie, zgłoszę się do Was z nietypowym problemem, bo z chęcią przeróbki...krawata. Zakupiłem, go kiedyś na allegro, jednak ma bardzo dużą tendencję do skręcania się. Nie zaprzątałbym sobie tym głowy, bo wydatek nie był duży, jednak bardzo podoba mi się jego wygląd i chciałbym coś z tym zrobić. Myślicie, że jest jakaś szansa na rozszycie go i ponowne zszycie (myślę, że tu leży problem)? Ewentualnie jakiś krawiec, który by się podjął (najlepiej Katowice/okolice)? Od razu przeproszę za jakość zdjęć i niewyprasowaną koszulę, ale powiesiłem ją właśnie do prasowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 1 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2019 Odświeżam wątek. Zakupiłem lniany garnitur marki Anton Meyer, o której napiszę po odbiorze. Sklep stacjonarny w Monachium poleca w celu dopasowania krawca parę ulic dalej, który ich garnitury zna. Operacja skrócenia rękawów będzie od góry, bo rzekomo robią to tam 4-5 razy na dzień. Faktycznie powinno to lepiej wyglądać, niż zakończenie rękawów tuż przed guzikiem. Cała nadzieja w tym, że to zakład, który robi też bespoke i się igły nie boi. Jest się czego bać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 2 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2019 To jest jedna z trudniejszych przeróbek, oczywiście, jeśli krawiec umie, to zrobi. Problem może się pojawić przy sporym skracaniu i obszernym bicepsie - rękaw się zwęża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 2 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2019 @mosze dzięki za odpowiedź. Dam znać, co wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziko Napisano 9 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2019 Użyteczne dla warszawiaków: Znany zakład przeróbek na Smolnej zniknął. (EDIT - jednak nie, przeniesiony na Jerozolimskie 11/19) To znaczy, de facto, przeniósł się na ul. Widok (z ulotki wynikałoby, że to teraz jakaś firma z kilkoma salonami) ale chyba zmieniła się ekipa (przynajmniej tak wyglądało w długi weekend) i ceny poszybowały w górę nawet ponad 50%, niestety. Pan Józef Mazur już nie ma pracowni na Chmielnej, ale dalej wykonuje przeróbki, u siebie w domu na Woli (stary telefon komórkowy jest aktualny, można się umówić też w godzinach popołudniowych, co dla niektórych będzie wygodniejsze). 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziko Napisano 10 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2019 Sartorialny plot twist a propos wyżej - poprawki ze Smolnej jednak nie zniknęły w próżni, tylko przeniosły się na Jerozolimskie 11/19 [między Vitkacem a KFC ]. Ulotki pozostawione na Smolnej to była jakaś zmyłka na przekierowanie/przejęcie klientów - dałem się z początki zmylić, bo tamten zakład ma właściwie identyczne maszyny Juki, jak te ze Smolnej, więc mogło wyglądać, jakby się stamtąd przenieśli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michau Napisano 14 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2019 Użyteczne dla warszawiaków: Znany zakład przeróbek na Smolnej zniknął. (EDIT - jednak nie, przeniesiony na Jerozolimskie 11/19) To znaczy, de facto, przeniósł się na ul. Widok (z ulotki wynikałoby, że to teraz jakaś firma z kilkoma salonami) ale chyba zmieniła się ekipa (przynajmniej tak wyglądało w długi weekend) i ceny poszybowały w górę nawet ponad 50%, niestety. Pan Józef Mazur już nie ma pracowni na Chmielnej, ale dalej wykonuje przeróbki, u siebie w domu na Woli (stary telefon komórkowy jest aktualny, można się umówić też w godzinach popołudniowych, co dla niektórych będzie wygodniejsze).Mógłbyś się proszę podzielić nrem komórki? Zawsze na stacjonarny dzwoniłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nebhe Napisano 14 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2019 Również bym prosił jeśli można na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ronjn Napisano 30 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2019 Witam, mam pytanie, czy koszule które mają na plecach zaszewki można rozpruć w celu uzyskania nieco centymetrów w pasie ? Chodzi o koszule ze 100% bawelny slim fit, mają 2 szwy z tyłu. Czy dziurki po igle znikną w praniu/prasowaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MH_fan Napisano 30 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2019 Można rozpruć, dziurki zależnie od materiału znikną szybciej, później lub pozostanie ślad. Ale z mojej praktyki wynika, że jeżeli koszula to nie bawełna oxford, to śmiało można rozpruwać i dziurki znikną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi