koz Napisano 21 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2013 To przynajmniej nie jest o tyle źle, że można to małym nakładem sił i kosztów naprawić. Muszę przyznać, że byłem taką robotą o tyle zdziwiony, że krawiec był na tym forum polecany jako odpowiedni rzemieślnik do przeróbek, a w kontakcie też wydawał się fachowcem - stąd też moje pytanie. No ale cóż, nie po słowach, a po robocie ich poznacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 5 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 Panowie, kupiłem marynarkę z dżinsu i mam problem. Rękawy są za długie i niestety mają przecięte dziurki. Musiałbym skrócić o ok. 5 cm, więc ewentualne "cięcie" wypadłoby pomiędzy dziurkami, więc odpada. Wyjścia są dwa: - skrócenie od góry - odcięcie listwy z dziurkami, zwężenie (da się, być może i tak będę to robił) i skrócenie rękawa i przyszycie listwy w identyczny sposób, jak przyszyty jest rękaw. Oczywiście wycinany fragment byłby na górze zaokrąglony, aby był stylistycznie zgodny z zaokrąglonymi, nakładanymi kieszeniami. Pytania: - czy takie dość spore skrócenie od góry jest w ogóle możliwe (rękaw się zwęża, może brakować materiału)? - kto w Warszawie mógłby dać radę (moja krawcowa nie podjęłaby się takiego zadania)? - co myślicie o drugiej opcji, ktoś robił coś podobnego? Podobno wymagałoby to niestety dodatkowego przeszycia "stębnówki", bo, jak tłumaczyła krawcowa, nie ma jak złapać materiału, cokolwiek to oznacza. Na dole zdjęcia - wszystkie łączenia (wszycie rękawa, przyszycie kieszeni itp.) są dość charakterystyczne, jakby miejsce łączenia było ciemnogranatowe, być może powoduje to kolor nici, która została użyta do przyszycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The-Bigwig Napisano 5 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 Te ciemniejsze miejsca przy szwach i zagięciach materiału to jak w niektórych moich spodniach. Wygląda to jakby marynarka była uszyta z ciemnego jeansu i spierana tuż po uszyciu. Nie znam nazwy tego procesu. typowe dla lbm 1911 i boglioli, wygrałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
De Lasalle Napisano 5 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2014 Pan Mazur z Chmielnej kiedys mi 4 cm od gory wycial. Balem sie oddac marynarke krawcowej, dobrze zrobilem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 6 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2014 Dziękuję za odpowiedzi. No właśnie, ciemniejsze miejsca łączenia to może być kwestia barwienia/odbarwiania materiału. W związku z tym, jak rozumiem, po przeróbce owych ciemnych linii nie będzie, czyli będzie widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacDermot Napisano 12 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2014 Czy przyszywanie guzików na szelki do spodni samodzielnie to dobry pomysł? Wystarczy po prostu naszyć guziki od wewnątrz czy wymaga to jakichś skomplikowanych działań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 12 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2014 Ja przyszyłem sam od wewnątrz (z tyłu na zewnątrz), działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacDermot Napisano 12 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2014 W sensie, że guziki masz na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 12 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2014 Przednie wewnątrz, tylne na zewnątrz, tak jakoś wymyśliłem albo gdzieś przeczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacDermot Napisano 12 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2014 Nie wyglądają brzydko nitki w pasie? Wydawało mi się, że krawcy wszywają te guziki w jedną warstwę materiału, żeby zamaskować nici. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 12 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2014 Tak się robi, spodnie wełniane przeważnie mają bawełniany pasek od środka robiący za rusztowanie konstrukcji w pasie, o niego zaczepia się całość, ale trzeba to zrobić solidnie bo inaczej może Ci nic naderwac materiał. Tam działają dość spore siły naprezen, dlatego w roboczych spodniach wszywa się guziki po obu stronach i zapinana szelki tymi na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacDermot Napisano 12 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2014 No to krawiec bo sam nie jestem tego w stanie zrobić. Nitki po zewnętrznej stronie będą źle wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravic Napisano 12 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2014 Nie wiem co w tym trudnego. Akurat przyszycie guzików to bardzo prosta sprawa, 15 minut i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacDermot Napisano 12 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2014 Tak ale musiałbym rozpruć pas spodni, inaczej będą z zewnątrz wystawały brzydkie nici. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 12 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2014 Jeśli masz dwie warstwy materiału w tym miejscu, to wydaje mi się, że nie ma takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacDermot Napisano 12 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2014 Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 12 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2014 Nie trzeba się przebijać przez dwie warstwy materiału. Można przyszyć guziki tylko do jednej (wewnętrznej) warstwy. Wystarczy odrobina wprawy, chyba, że użyto kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zixart Napisano 18 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2014 Panowie jak skracacie spodnie od garnituru? Po skosie? Jeśli tak to z jaką różnicą między przodem a tyłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 19 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2014 Panowie jak skracacie spodnie od garnituru? Po skosie? Jeśli tak to z jaką różnicą między przodem a tyłem? Generalnie po skosie, ale szczegóły poda Ci krawcowa. Tak, aby się dobrze układały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 9 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2014 Zwężanie spodni od garnituru po całej długości jest możliwe czy tylko nogawka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 9 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2014 Nie wiem dokładnie co masz na myśli, ale jest to możliwe, jeżeli myślisz o biodrach to prawdopodobnie kosztem kawałka kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 9 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2014 Od samego dołu aż do bioder. Chociaż o tej kieszeni nie pomyślałem, że może przeszkadzać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remy Napisano 9 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2014 Proszę o uwagi do smokingu ślubnego znajomego. Smoking "z wieszaka". Czy da coś się ten smoking przerobić? Jeżeli tak to jaki zakres ? "Model" ma jeden bark niżej (skolioza). Spodnie są ciut za wąskie, ale można je poszeżyć. Ale: -krok z przodu wygląda fatalnie, -tył nogawek marszczy się jakoś dziwnie. -czy długość jest ok? Marynarka: -tył rękawa (widok bokiem) tam gdzie jest triceps, -rękaw u góry, wszycie (widok bokiem), -połączenie ramion i pleców (tył) Jaki kołnierzyk do tego krawata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 9 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2014 Podstawowa zasada. Do smokingu nie krawat lecz mucha. Koszula smokingowa, z zakrytą plisą lub guzikami jubilerskimi. Kołnierzyk zwykły, kent. Co do marynarki, jest za szeroka, na plecach robią się fałdy. Spodnie nie mają lampasów, długość OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 9 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2014 Plecy wołają - odpuście! A rękawy im wtórują. Może rozmiar mniejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi