Skocz do zawartości

Krawat - kluczowy i niedoceniony, jak dobrać odpowiedni?

Ę-żine

Rekomendowane odpowiedzi

grenadyny (od lewej - gorne zdjecie)

1. GPDT-2 - Bright Red on Midnight Blue Grenadine Pin Dot Silk Tie #2

2. GST-1 - Red Stripe On Midnight Blue Grenadine Tie #1,

3. GFT-8 - Midnight Blue Grenadine Fina Silk Tie #8,

4. GFT-2 -Dark Red Grenadine Fina Silk Tie #2,

5. GT-20 - Charcoal Gray Grenadine Silk Tie #20,

post-250-13658922649204_thumb.jpg

post-250-1365892264969_thumb.jpg

• 2 weeks later...

Misza kiedyś prosił o dokładniejsze fotki dzisiaj miałem chwilę i pogoda dopisała to mogłem coś zrobić.

post-1213-13658922823346_thumb.jpg

Krawat jest z jedwabiu shantung bez podszewki. Ostatnim razem skłamałem. Jak się dobrze do niego zajrzy to ma wkład.

post-1213-1365892282399_thumb.jpg

Sam jedwab jest dosyć ciekawy. Od prawej strony jest dosyć włochaty, ale od lewej jest niemal zupełnie gładki.

post-1213-13658922823692_thumb.jpg

Bardzo lubię ten materiał, bo nawet w dużym słońcu się nie błyszczy. Krawat jest dosyć sztywny, ale świetnie się układa. Mój rekord to ponad 12 godzin z krawatem na szyi podczas, których ani razu nie musiałem poprawiać węzła, bo przez cały czas trzymał się świetnie jak zaraz po związaniu.

Drakes szykuje na jesień kolekcję kaszmirowych i jewabno-wełnianych krawatów mam nadzieję, że uda mi się jakieś zaopatrzyć i opisać wrażenia.

Jakość fotek nie jest powalająca, ale niestety dysponuję jedynie aparatem w telefonie a w dodatku ogórdek mam dosyć zacieniony.

Da radę przerobić zwykły krawat na unlined?

Tak, ale:

- Krawat trzeba będzie rozpruć i wypruć podszewkę;

- Krawat będzie krótszy, bo trzeba będzie koniec zrolować i zaszyć (około 2-3 cm)

- Jak wyżej, ale musisz znaleźć kogoś kto będzie potrafił to ręcznie zrobić

- Nie każdy materiał (w szczególności gorszej jakości jedwab lub materiał sztuczny) będzie się dobrze układał w takiej konfiguracji

• Oceniam pozytywnie 1

Przeglądam sobie właśnie wybór formalnych i ślubnych krawatów Sama Hobera

http://www.samhober.com/formal-wedding- ... silk-ties/

i przyznam, że inaczej wyobrażałem sobie krawaty formalne. Owszem, szarości, ale bez takich kontrastowych, mocnych wzorów i pasków.

Raczej coś takiego:

Dołączona grafika

czyli drobne prążki, kropki (btw. może jest jakaś specjalna nazwa na tego rodzaju wzory? :) )

Czy to tylko kwestia gustu czy może różnego rozumienia pojęcia "krawat formalny".

Zobacz jeszcze tu:

http://www.dalvey.com/shop-online/sale

Tego linka podawał Immune z temacie z wyprzedażami. Jeśli szukasz czegoś formalnego to możemy zorganizować razem zakup w tym sklepie. Niedługo planuję odwiedziny u Macaroniego na Solcu bo może ma coś podobnego w asortymencie i nie będę musiał zamawiać z Anglii.

W Dalvey oprocz wyprzedazy jest caloroczna promocja - przy zakupie 3 krawatow w cenie RRP oraz wielokrotnosci 3 (bez polaczenia z oferta przecenionych artkulow) jest dodatkowy rabat w wysokosci ponad 35%. Przykladowo ja kupilem 3 krawaty za 95 EUR zamiast 150.

Jeżeli chodzi o Macaroniego to ma on niestety w swojej ofercie jedynie krawaty o szerokosci 7 cm, czyli raczej dosc waskie. Krawatow we wzory, o ktorych rozmawiacie - nie widzialem, ale warto sprawdzic we wlasnym zakresie.

• Oceniam pozytywnie 1