Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, czy ktoś zna ten węzeł? Nigdy, przenigdy nie spotkałem go u nikogo. Bardzo nieoficjalny ale wg mnie wspaniały, choć zawiązanie go graniczy z cudem. Żaden inny nie sprawił mi tyle kłopotów co ten. Mówiąc szczerze, jeszcze mi się nie udało zawiązać go należycie mimo licznych prób w ostatnich tygodniach.

Dodam, że zdjęcie pochodzi z książki Niny Pohlmann "Wiązanie krawatów - Węzły klasyczne i nowoczesne".

post-4283-13658923081116_thumb.jpg

Swoją drogą, marzę o takim krawacie. :D

Opublikowano

Jednak różni się od atlantyckiego. W książce występuje jako "węzeł przekątny" ale mniejsza o nazwę. Dziś przewidziałem jeszcze trochę czasu aby nad nim popracować. Czuję, że to już bliżej niż dalej :). Ciekawym, czy ktoś z forumowiczów miał już z nim do czynienia.

Pozdrawiam

Opublikowano

Wydaje mi się, że taki efekt można osiągnąć wiążąc półwindsor na lewą stronę, a potem zakładając krawat tyłem na przód, dzięki czemu dobra strona będzie z tyłu, a jak założymy tyłem na przód, to będzie z przodu.

Opublikowano

Wydaje mi się, że taki efekt można osiągnąć wiążąc półwindsor na lewą stronę (...)

Spróbuję i tak. Dopiero wróciłem z urlopu. Jak tylko pozałatwiam wszystkie zaległości, wezmę się za to i obiecuję podzielić się doświadczeniem. Tymczasem, dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, a czy któryś z Was miał może doczynienia z wełnianymi krawatami od thetiebar.com?

Chciałbym kupić wełniany krawat, który z daleka nie będzie pozostawiał wątpliwości, że jest wełniany i casualowy. Powiedzmy coś w tym stylu jak na obrazku.

Obawiam się jednak, że te z tiebar.com będą zdradzać materiał jedynie po pogłębionej analizie organoleptycznej. A przynajmniej tak wnioskuję ze zdjęć na ich stronie.

Może ktoś ma takigo budżetowego wełniaka i mógłby się podzielić zdjęciem autentycznym (czyli w obcym języku angielskim: real photo :) )

post-92-1365892324986_thumb.jpg

Opublikowano

Mam wełniany z thetiebar, one są bodajże 70%silk 30%wool, moim zdaniem faktura jest bardzo casualowa i z daleka wygląda jak 100%, gruba wełna. Niektórzy twierdzą też, że wygląda jak shantung, było gdzieś chyba o tym na forum.

Opublikowano

"Spodziewam się, że krawaty bez podszewki wkrótce wejdą na stałe do oferty w wielkich domach mody. Jeszcze rok/dwa i pewnie pojawią się w sieciówkach tak jak stało się niedawno z muchami. Niewątpliwie teraz jest ten moment, żeby nosić krawaty bez podszewki. Na razie są tylko i wyłącznie domeną niszowych sklepów internetowych. Noszą je osoby zainteresowane elegancją, pasjonaci tematu i mody męskiej w jej eleganckim zabarwieniu. Są raczej kojarzone z estetami, dandysami, elegantami i bażantami. Są wciąż poza głównym nurtem mody. Jestem przekonany, że wkrótce się to zmieni."

http://www.szarmant.pl/czy-nosisz-dziadka-pod-szyja

Dołączona grafika

• 2 tygodnie później...