MrAeonam Napisano 24 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2021 Panowie, proszę o poradę. Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem uszycia butów. Teraz nadarzyła się idealna okazja - w przyszłym roku biorę ślub 😉. Problemem jest tylko wybór modelu. Od zawsze marzyłem o czarnych lotnikach, jednak mam dość długie (29,5 cm przy 180 cm wzrostu) i szerokie stopy, o niskim podbiciu, więc obawiam się, że w butach bez "cap toe" będę wyglądać niekorzystnie. Może lepiej wybrać klasyczne czarne wiedenki z nakładanymi noskami? Pytanie: czy przed wizytą u TJ należy się umówić telefonicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 24 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2021 Panowie, proszę o poradę. Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem uszycia butów. Teraz nadarzyła się idealna okazja - w przyszłym roku biorę ślub . Problemem jest tylko wybór modelu. Od zawsze marzyłem o czarnych lotnikach, jednak mam dość długie (29,5 cm przy 180 cm wzrostu) i szerokie stopy, o niskim podbiciu, więc obawiam się, że w butach bez "cap toe" będę wyglądać niekorzystnie. Może lepiej wybrać klasyczne czarne wiedenki z nakładanymi noskami? Pytanie: czy przed wizytą u TJ należy się umówić telefonicznie?Teoretycznie cap toe optycznie skraca stopę, ale również ją poszerza. Wszystko to na pewno jest do skorygowania odpowiednimi proporcjami i kształtem kopyta, co najlepiej doradzi szewc. Ale przede wszystkim: jeżeli marzysz o lotnikach, to każde inne buty będą kompromisem i nie będziesz ich nosił z taką przyjemnością. Moja rada - spełniaj marzenia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 24 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2021 Wzrost to jedno, a budowa - drugie. Jeśli jesteś szczupły, to faktycznie masz długą stopę, a dopasowane nogawki ją dodatkowo podkreślą. Jeśli jesteś mocnej budowy, to problem nie musi być taki istotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrAeonam Napisano 24 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2021 Raczej jestem szczupły - 80kg i w miarę atletyczna budowa. Nogawki wolę lekko zwężane, ale też bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. damiance Napisano 27 Listopad 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2021 czołem Koledzy, dostałem od TJ prośbę o sfotografowanie butów, z których jest bardzo zadowolony, oraz pokazanie ich na forum. Pojechałem do warsztatu i spełniłem życzenie mistrza. Nie wiem kto jest szczęśliwym posiadaczem, raczej osoba nie z forum. Cordovan z Horween dostarczony przez zamawiającego. Niech się dobrze noszą 39 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 28 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2021 Mistrz Januszkiewicz nadal w formie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wa000 Napisano 28 Listopad 2021 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2021 piekne buty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrAeonam Napisano 1 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2021 W dniu 24.11.2021 o 07:21, MrAeonam napisał: Panowie, proszę o poradę. Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem uszycia butów. Teraz nadarzyła się idealna okazja - w przyszłym roku biorę ślub 😉. Problemem jest tylko wybór modelu. Od zawsze marzyłem o czarnych lotnikach, jednak mam dość długie (29,5 cm przy 180 cm wzrostu) i szerokie stopy, o niskim podbiciu, więc obawiam się, że w butach bez "cap toe" będę wyglądać niekorzystnie. Może lepiej wybrać klasyczne czarne wiedenki z nakładanymi noskami? Pytanie: czy przed wizytą u TJ należy się umówić telefonicznie? Update: Szewc zmierzył stopy i zaproponował klasyczne wiedenki z nakładanymi noskami, potwierdzając moje obawy, że wydłużone noski w lotnikach przy dość szerokim przedstopiu nie będą wyglądały korzystnie. Powiedział, że przy grubszej skórze i mniej formalnej wersji lotników można by pomyśleć nad takim modelem, ale jako, że chciałem zamówić formalne buty na ślub to na razie stanęło na oksfordach. 1 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JDC Napisano 2 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2021 A jak wygląda z terminami u mistrza? Tzn jaki jest czas oczekiwania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrAeonam Napisano 2 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2021 1 minutę temu, JDC napisał: A jak wygląda z terminami u mistrza? Tzn jaki jest czas oczekiwania? Byłem w poniedziałek i termin podał na 27.01.2022 Czyli około dwa miesiące oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. MrAeonam Napisano 30 Styczeń 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2022 Update! Kilka dni temu otrzymałem telefon od Pana Januszkiewicza, że buty są już gotowe i mogę je odebrać. Następnego dnia odwiedziłem zakład , odebrałem buty i mogę pochwalić się kilkoma zdjęciami (niestety "sesja zdjęciowa" zrobiona na szybko w średnich warunkach): Buty są wykonane na bardzo wysokim poziomie. Szwy są równe, skóra jest bardzo wysokiej jakości, kanał szycia w podeszwie jest pięknie ukryty. Jest jednak jeden poważny mankament: podczas odbioru i przymiarki okazało się, że buty są na mnie delikatnie luźne - w wątku o butach od TJ'a przewijały się głównie wypowiedzi, że buty pasują idealnie / są jak skarpetki, ciasno opinają stopę. W moim przypadku, występuje lekki luz w śródstopiu (przy kwaterach schodzących się do końca) oraz jest lekki luz w pięcie. Mistrz powiedział żeby wypróbować buty i w razie problemów wrócić do niego i on postara się coś zaradzić. I tu pojawia się pytanie: czy w przypadku luzu w butach można zaradzić cokolwiek innego niż zastosować wkładkę? P.S. Mistrz poinformował, że wyjeżdża na urlop i będzie w zakładzie dopiero po 10.02. 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baw Napisano 30 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2022 Wystarczy, że miara była zbierana późnym popołudniem (tak powinno być), kiedy noga jest zmęczona po całym dniu, stopy lekko już opuchnięte, a odbierałeś np. rano. Jeździć, obserwować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrAeonam Napisano 30 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2022 Tak, to prawda. Miara była zbierana około godziny 17, a buty odbierałem o 11. Problem w tym, że przez ostatnie 2 dni przymierzałem buty po całodziennym chodzeniu i lekki luz nadal występuje. Obawiam się po prostu, że w trakcie użytkowania skóra w butach się rozciągnie i buty będą na mnie za duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 30 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2022 Nieee, luzik, nie przejmuj się i chodź jeśli to nie jest 1 cm. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub.B Napisano 1 Luty 2022 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2022 W dniu 30.01.2022 o 19:31, MrAeonam napisał: Tak, to prawda. Miara była zbierana około godziny 17, a buty odbierałem o 11. Problem w tym, że przez ostatnie 2 dni przymierzałem buty po całodziennym chodzeniu i lekki luz nadal występuje. Obawiam się po prostu, że w trakcie użytkowania skóra w butach się rozciągnie i buty będą na mnie za duże. Przy drugiej parze też miałem lekki luz, po paru wyjściach pasuje lepiej niż pierwsza, w której takiego luzu nie było na początku. Najlepiej trochę pochodzić w butach i zobaczyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub.B Napisano 2 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2022 Zbieram się do uszycia pierwszych loafersów na lato - do tej pory nie udało mi się zakupić żadnej pary RTW, do tej pory letnim obuwiem były boaty. Co byście polecili? Mam dość szeroką stopę z wysokim podbiciem i zastanawiam się czy najprostsze warianty slipper albo belgian nie będą optycznie mi jej powiększały. Myślę również nad skórą, osobiście preferują licową ze względu na warunki wizualne/łatwiejsze ukrywanie uszkodzeń, ale nie wiem czy zamsz nie będzie wygodniejszy w użytkowaniu, zwłaszcza na bosą stopę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 2 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2022 @Jakub.B zwykłe penny loafers z zamszu (np. polo snuff) będą optymalne moim zdaniem. Tylko razem z butami zaopatrzył bym się w kilka par invisible socks - zakładanie klasycznych butów (nawet bardziej casualowych jak loafersy) na bosą stopę to IMHO objaw ostrej dandysiozy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manul Napisano 10 Kwiecień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2022 Niedaleko, bo u Mistrza TJ także piękna robota. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. blekit Napisano 4 Maj 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2022 Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Pamiętam kiedy jako posiadacz Berwick'ów zastanawiałem się, po co dokładać do Yanko. Później mając kilka par Yanko śledziłem grupowe zamówienia u Vassa i miałem podobne przemyślenia. A już zupełnie niedawno, po dodaniu do kolekcji AS'ów, wzmiankowanych Vass'ów czy TLB z linii Artista (i mierzeniu innych butów z tej półki - m.in. C&J) byłem na sto procent przekonany, że te buty w pełni zaspokajają moje najśmielsze potrzeby. A potem zobaczyłem kilka ostatnich relacji z tego wątku i uznałem, że jeśli nie skorzystam z okazji żeby zobaczyć jak sprawy wyglądają na poziomie butów bespoke, to będę tego kiedyś żałował. I dlatego pod koniec zeszłego roku dwa razy udałem się do Warszawy, a efekty tych wizyt prezentuję poniżej Pomysł na buty miałem dosyć jasny (chociaż nie do końca udało się go zrealizować - TJ nie montuje metalowych toe-caps, po sezonie buty wyślę pewnie w tym celu do Wielkiego Shoe) - lotniki z ciemnobrązowej skóry, bez żadnych zdobień i na skórzanej podeszwie. Z realizacji jestem bardzo zadowolony - nie ma żadnych niedociągnięć, skóra wygląda bardzo dobrze i takie też jest dopasowanie (w tym legendarne u TJ podparcie łuku). To powiedziawszy, myślę że póki co moja przygoda z butami szytymi na miarę nie będzie kontynuowana. Po części dlatego, że nie za bardzo potrafię sobie uzasadnić potrzebę kupowania kolejnej pary (no, może zamszowe loafersy bez podszewki by się przydały ) i nie mam miejsca w szafie (chociaż Vinted trochę tutaj ratuje sytuację ), ale także ponieważ w dalszym ciągu wydaje mi się, że TLB Artista i Vassy są na tyle wygodne, dobrze wykonane i łatwo dostępne (przynajmniej te pierwsze), że w 100% spełniają oczekiwania jakie mam względem butów. 34 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 4 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2022 Śliczne! Nie miałeś pokusy zamówić u Kielmana bezszwowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 4 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2022 @Servetch dzięki! Nie miałem takiej pokusy. Do złożenia zamówienia bespoke w ogóle przekonała mnie przede wszystkim magia TJ i świadomość, że może to są ostatnie lata na zamówienie butów u Niego. Poza tym wydaje mi się, że wizyta w pracowni Kielmana to trochę inna półka budżetowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baw Napisano 4 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2022 Godzinę temu, Servetch napisał: Śliczne! Nie miałeś pokusy zamówić u Kielmana bezszwowych? Kielman nie zrobi bezszwowych lotników jako pierwszych butów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manul Napisano 4 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2022 Samo piękno te buty Błękita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kdudzic Napisano 23 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 23 Czerwiec 2022 @blekitTJ owszem montuje blaszki, tylko że nie może ich nigdzie dostać, więc musisz je sam kupić i mu je przywieźć/wysłać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 27 Sierpień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2022 Czy ktoś zamawiał ostatnio buty u Mistrza Januszkiewicza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi