Pan Janusz Napisano 13 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2013 Sposób lekki: przystawić ręczniki papierowe i niech część oleju wsiąka w papier, zmieniać co jakiś czas, nie pocierać. Resztę spróbować usunąć mydłem do skór lub ludwikiem jak nie masz. Sposób ciężki: użyć decapant'a w miejscu plam, ale warto mieć od razu pod ręką farbę do zamszu w sparyu której używasz do butów, bo trochę koloru może zejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shimoyama Napisano 13 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2013 Sposób lekki: przystawić ręczniki papierowe i niech część oleju wsiąka w papier, zmieniać co jakiś czas, nie pocierać. Resztę spróbować usunąć mydłem do skór lub ludwikiem jak nie masz. Sposób ciężki: użyć decapant'a w miejscu plam, ale warto mieć od razu pod ręką farbę do zamszu w sparyu której używasz do butów, bo trochę koloru może zejść. THX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 13 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2013 Avel Hussard zazwyczaj sobie radzi w takich przypadkach: http://multirenowacja.pl/avel-hussard-odplamiacz-do-skory-i-tkanin-200ml-butelka.html Ten w proszku też radzi sobie doskonale (ale brak, aktualnie): http://multirenowacja.pl/odplamiacz-w-proszku-do-skor-i-tekstyliow-250g-avel-hussard.html Od zawsze zgłasza się do nas masa ludzi ze zniszczonymi butami po ludwiku, cifie i innych takich ... jeżeli będziesz próbował, to koniecznie sprawdź na małym skrawku najpierw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shimoyama Napisano 13 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2013 Avel Hussard zazwyczaj sobie radzi w takich przypadkach...ciach Od zawsze zgłasza się do nas masa ludzi ze zniszczonymi butami po ludwiku, cifie i innych takich ... jeżeli będziesz próbował, to koniecznie sprawdź na małym skrawku najpierw. Spróbowałem na języku i nie wygląda to najlepiej. Będę musiał zakupić ten odplamiacz. Skontaktuję się na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axmaster Napisano 13 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2013 Proszę o pomoc w renowacji moich zamszowych chukka. Buty kupiłem w Bata rok temu, niestety nie dbałem o nie prawie wcale Co przeszły moje buty: - parę razy wybrałem się w nich w zimę na ulicę, pomimo impregnatu marki Bafullo, po powrocie na butach pozostały białe plamy od soli; - rzeczone plamy potraktowałem mydłem i wodą, a później mlekiem (przeczytałem na jakimś forum że to im pomoże - jasne); - przemoczyłem je doszczętnie próbując je wyprać, po tym zabiegu skóra stała się twarda i szorstka a dodatkowo pojawiły się białe zacieki z mydła; Spodziewam się zasłużonej reprymendy, ale także a może przede wszystkim rady co mogłoby im pomóc. Nie chodzi o jakiś spektakularny efekt mięciutkiego zamszu, ale chociaż o wyrównanie koloru i usunięcie plam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 13 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 13 Październik 2013 Wrzuć zdjęcia to prędzej uzyskasz odpowiedź, ale może po prostu kup nowe i dbaj o nie od początku? Zamszowe są specyficzne jeśli chodzi o takie jak Twoje ich traktowanie, szybko się mogą zniszczyć nieodwracalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 14 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2013 To pewnie z 7 zniszczona para po mleku w tym miesiącu, z którą się stykam Ten patent musi mieć jakieś mocne pchnięcie marketingowe - Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy czy coś ? Ta skóra już tyle dziwnych rzeczy przyjęła, że ciężko gwarantować powodzenie, ale próbowałbym pociągnąć Tarrago: 1. Universal Cleaner - czyszczenie (to będziesz miał i do zamszu i do nubuku i do licówki) 2. Szczotka do zamszu i nubuku w stałym użyciu 3. Suede Renovator w kolorze skóry I jeszcze raz szczotka. Profilaktycznie warto: Nano Protector Tarrago Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axmaster Napisano 14 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2013 Wrzuć zdjęcia to prędzej uzyskasz odpowiedź, ale może po prostu kup nowe i dbaj o nie od początku? Zamszowe są specyficzne jeśli chodzi o takie jak Twoje ich traktowanie, szybko się mogą zniszczyć nieodwracalnie. Załączam zdjęcia, jak widać są to buty typowo casual nie mniej jednak liczę na pomoc bo bardzo je lubię. Jak widać stan butów jest opłakany, na zdjęciu drugim widać nieudaną próbę z mlekiem. @saphir.pl i @Krzysiek_W będę wdzięczny za rzucenie okiem i odpowiedz czy rady z poprzedzającego posta pomogą czy lepiej dać sobie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 14 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Październik 2013 Podtrzymuję. Jest jeszcze farba do włochatych, która też ewentualnie może pomóc http://multirenowacja.pl/farba-barwnik-do-zamszu-nubuku-50ml-suede-dye.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abishai Napisano 15 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2013 (...) impregnatu marki Bafullo, po powrocie na butach pozostały białe plamy od soli.(...) Kiedyś się nabrałem na środek tej firmy, szkoda butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 20 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2013 Po pierwszym kremowaniu-woskowaniu wyskoczyło mi przebarwienie i to na zewnętrznej stronie buta. Chodzi mi o wskazaną strzałką podłużną plamę, ciągnącą się pionowo od podeszwy, aż do linii zamszu. Musiałem trochę podkręcić kontrast, żeby ją uwidocznić na fotografii, ale na żywo, niestety razi bez wysiłku. Martwić się? Naprawiać jakoś, a może przeczekać? Nie mam pojęcia co to może być. Wada skóry? Plama? Brud raczej nie, czyściłem je wacikiem, drobnymi ruchami okrężnymi. Nie wyrzeźbiłbym chyba czegoś takiego nawet zabrudzonym woskiem. Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 20 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2013 Nie specjalnie widać tę plamę na fotce. Może fotografia w dziennym świetle powiedziałaby nam więcej. Generalnie w takich przypadkach Renomat + Pommadier w kolorze+polerka i problemu być nie powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 20 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2013 Nie specjalnie widać tę plamę na fotce. Może fotografia w dziennym świetle powiedziałaby nam więcej. Generalnie w takich przypadkach Renomat + Pommadier w kolorze+polerka i problemu być nie powinno. Dziękuję. Spróbuję jutro wrzucić coś zrobionego w świetle dziennym. Wryła mi się ta plama tak mocno w swiadomość, że widzę ja nawet bez strzałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 20 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2013 Ja bym się tym w ogóle nie przejmował, potraktował to jako feature, a nie bug. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 21 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2013 Mam tak, jak kamil Jeżeli już chciałbyś powalczyć to, tak jak pisałem wyżej. Można również próbować nieco mocniej, np. Juvacuir, ale dla mnie - nie ma co zabierać się za poważniejsze renowacje na nowych butach. Jak zepsujesz je kiedyś zdecydowanie mocniej, wtedy można się bawić Na razie proponuję ograniczyć się do bieżącej pielęgnacji i cieszyć się fajnymi butami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 21 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2013 No dobrze. Pozostaje mi, ulec radom kolegów . Planowałem lekkie patynowanie w kierunku ciemnego burgundu, może więc da się to chociaż przykryć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shimoyama Napisano 21 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2013 Dzisiaj podczas zakupów w w sklepie pani, która stała obok mnie upuściła butelkę oleju i niefortunnie ochlapała mi zamszowe buty (patrz fotka). IMG_5998.jpg Zaraz po powrocie do domu, próbowałem usunąć je odplamiaczem Saphira, i stan po wyschnięciu jest podobny jak przed próbą. Proszę o pomoc. Po zakupieniu odplamiacza i trzykrotnym czyszczeniu plamy są prawie niewidoczne (na lewym bucie duża plama uwidoczniła się na zdjęciu). Naprawdę dobry ten Avel Hussard. Ma tylko jedną wadę straszny zapach trzeba go używać w wentylowanym pomieszczeniu. Dziękuję za pomoc Saphir. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 21 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2013 Na zdrowie A pociągnąłeś Suede Renovetine w brązie po odplamiaczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shimoyama Napisano 22 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2013 Na zdrowie A pociągnąłeś Suede Renovetine w brązie po odplamiaczu? Oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 22 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2013 No to jeszcze przeczeszesz je od czasu do czasu i zapomnisz o tej plamie ... W zasadzie już jej nie ma ... to tylko Twoja podświadomość ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.mateusz Napisano 22 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2013 Panowie, jest problem. Wczoraj buty zamokły mi na deszczu, ale nie zmartwiłem się tym szczególnie. W wątku wyczytałem, że należy obuwie po taki incydencie otrzepać z piachu, umyć wodą z mydłem (ale oszczędnie z tą wodą, żeby ich nie zalać całkowicie), wypełnić gazetami i odstawić do wysuszenia w temperaturze pokojowej. No i prawie dobę po powrocie do domu i wykonaniu tego wszystkiego buty wyglądają, jak na zdjęciu poniżej: Ciemne plamy wydają się jeszcze być wilgotne, ale pewności nie mam. W każdym razie taki kolor ma ta skóra, kiedy jest mokra. Ostatnim razem, kiedy mi się lekko zmoczyły, to zostały minimalne ślady na granicy miejsca, które wyschło później niż pozostałe, ale oprócz tego buty wyglądały nieźle (i na pewno byłoby to do naprawienia czymś od Saphira). Mam czekać aż wyschnie, czy potrzebna jest jakaś natychmiastowa interwencja? I co mam kupić w multirenowacji, żeby naprawić te szkody? Wczoraj miałem robić zamówienie na dość standardowy zestaw, czyli renomat, Pommadier, renowator i pastę (plus inne kolory, szczotki itp.), ale jednak się wstrzymałem. Przydałoby się też coś na widoczne pozdzierane krawędzie podeszwy, ale to chyba najmniejszy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 22 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2013 Czy te plamy są po deszczu, czy po myciu mydłem? Jakim mydłem je myłeś? Myślę, że podobny sposób działania może dopomóc: http://forum.butwbutonierce.pl/topic/152-buty-i-s%C3%B3l-jak-usun%C4%85%C4%87-s%C3%B3l-z-but%C3%B3w-jak-je-zabezpieczy%C4%87/page-4#entry99105 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.mateusz Napisano 22 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2013 Mydło wziąłem normalne, jak dla ludzi (jeśli to tu jest pies pogrzebany to proszę się nie śmiać), ale nie było go dużo i postarałem się je dokładnie spłukać. Myślisz, że mógłbym podarować sobie odsalacz i dokupić tylko cleaner i mydło do skór (poza zestawem, który wymieniłem wcześniej)? Buty mam może od dwóch miesięcy i noszę je na zmianę z dwiema innymi parami, więc jakiegoś bardzo głębokiego brudu chyba tam nie ma. Może na początek spróbować je jeszcze raz zmoczyć i potrzeć fragmenty, których być może siedzi osad z mydła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 22 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2013 Nie mam pojęcia co teraz nam do zwykłych mydeł ładują - może jakieś dziwne substancje nawilżające, które niekoniecznie współpracują ze skórami garbowanymi ... ciężko wyczuć. Proponuję stosować jednak typowe mydło do skór. Odsalacz można odpuścić, choć w sezonie może się przydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 23 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2013 Przydałoby się też coś na widoczne pozdzierane krawędzie podeszwy, ale to chyba najmniejszy problem. Poszukaj w okolicy szewca, co Ci woski na gorąco położy, koszt parę groszy, lub nawet za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi