swordfishtrombone Napisano 6 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2017 1 minutę temu, CherryMorello napisał: Może to trochę banalna podpowiedź, ale czy nie rozważałeś blue-black? Np. ja używam taki: https://www.jetpens.com/Sailor-Nano-Sei-boku-Ink-Blue-Black-50-ml-Bottle/pd/5524 Moim zdaniem nie wygląda na uczniowski. Wydawanie opinii o atramencie na podstawie zdjęć w Internecie to słaby pomysł, bo w grę oczywiście wchodzą bardzo niewielkie niuanse, ale na podstawie tego, co widzę na monitorze, ten atrament jawi mi się jako wybitnie uczniowski Niemniej jednak dziękuję za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 6 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2017 Czemu zielony jest niepoważny? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 6 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2017 10 minut temu, Servetch napisał: Czemu zielony jest niepoważny? No jakoś tak mi się widzi. Podpisałbyś np. umowę na zielono? Poza tym jakoś tak czysto subiektywnie nie przepadam za zielonym (chyba, że khaki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 6 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2017 Owszem, jest mniej typowy od granatowego i czarnego. Ale mniej widzi mi się podpisywanie umowy na brązowo niż zielono. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CherryMorello Napisano 6 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2017 Próbowałem odpowiedzieć w temacie poniżej ale nie mogę - prawdopodobnie w weekend 29-30 w trójmieście odbędą się warsztaty kaligrafii Copperplate z Ewą Landowską. Ktoś chętny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 6 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2017 Bardzo chętnie. Napiszesz coś więcej lub podlinkujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 18 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2017 Zastanawiam się nad kupnem Kaweco Sport Brass ze stalówką F (potem ewentualnie dokupieniem dedykowanego konwertera, pasującego klipsa i może nawet wymiany stalówki na taką w kolorze złotym (podmiana z innego Kaweco Sport), bo ta seryjnie montowana w modelu Brass, w kolorze srebrnym, jakoś mi się nie widzi). Ktoś ma lub używał? Jakieś przemyślenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vit Napisano 18 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2017 17 minut temu, swordfishtrombone napisał: Zastanawiam się nad kupnem Kaweco Sport Brass ze stalówką F (potem ewentualnie dokupieniem dedykowanego konwertera, pasującego klipsa i może nawet wymiany stalówki na taką w kolorze złotym (podmiana z innego Kaweco Sport), bo ta seryjnie montowana w modelu Brass, w kolorze srebrnym, jakoś mi się nie widzi). Ktoś ma lub używał? Jakieś przemyślenia? nie ma się co zastanawiać - bierz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 18 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2017 Czyli używałeś i oceniasz pozytywnie? Myślę sobie że fajnie mieć takie pióro do noszenia w kieszeni, ewentualnie z małym notatnikiem... Domyślam się, że wycieku atramentu nie ma się co obawiać? Sport lepszy od liliputa, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vit Napisano 18 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2017 15 minut temu, swordfishtrombone napisał: Czyli używałeś i oceniasz pozytywnie? Myślę sobie że fajnie mieć takie pióro do noszenia w kieszeni, ewentualnie z małym notatnikiem... Domyślam się, że wycieku atramentu nie ma się co obawiać? Sport lepszy od liliputa, prawda? Jak najbardziej pozytywnie. Oba są piękne, ale forma sport jest ciekawsza. Gdybym decydował się na coś obłego wybrałbym coś innego np. Montblanc, Faber-Castell, Montegrappa, Sailor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 18 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2017 Trochę nie ta półka cenowa (Liliput vs. Montblanc...), ale rozumiem. To już wiem, jakie będzie moje następne pióro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 18 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2017 Ja czekam na takie mosiężne: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vit Napisano 18 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2017 16 godzin temu, swordfishtrombone napisał: Trochę nie ta półka cenowa (Liliput vs. Montblanc...), ale rozumiem. To już wiem, jakie będzie moje następne pióro. Fakt, trochę duża rozpiętość cenowa. Chodziło mi o formę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 18 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2017 42 minuty temu, pirat napisał: Ja czekam na takie mosiężne: Ile kosztuje? To taki "modulowy" design, który robi też Kaweco (wyleciała mi z głowy nazwa modelu, ale to taki Liliput z małym dodatkowym kawałeczkiem :D)? Innymi słowy -- jest to alternatywa dla Kaweco Sport? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 18 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2017 Nie potrafię odpowiedzieć na ostatnie pytanie. Co do ceny to zamówiłem tu https://www.thejournalshop.com/midori-brass-fountain-pen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 19 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2017 14 godzin temu, pirat napisał: Nie potrafię odpowiedzieć na ostatnie pytanie. Co do ceny to zamówiłem tu https://www.thejournalshop.com/midori-brass-fountain-pen Hm, ciekawa oferta. Cena porównywalna z kaweco, chociaż design wydaje się trochę mniej atrakcyjny (ale oparty na tym samym pomyśle). Ciekawi mnie to tym bardziej, że Kaweco planowałem kupić po to właśnie, by używać z Midori Traveller's Notebook ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dapi Napisano 19 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2017 Czy po tych brasowych piórach to ręka czasem nie śmierdzi - za przeproszeniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 19 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2017 9 minut temu, Dapi napisał: Czy po tych brasowych piórach to ręka czasem nie śmierdzi - za przeproszeniem ? Nie wiem, dopiero paczkę od kuriera odebrałem (pióro, a w zasadzie dwa, plus kilka drobiazgów): 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dapi Napisano 19 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2017 Przypomniałeś mi, że dawno nie tankowałem blue azur :)) piekny zestaw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 19 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2017 Daj proszę znać, jak się ma Midori do Kaweco. Śmierdzenia rąk bym się nie spodziewał, ale jakiś tam zapach mosiądzu na pewno zostaje. Ja osobiście uwielbiam mosiądz i mosiężne akcesoria, wliczając w to ich zapach, więc mnie to nie powstrzyma :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkaramba Napisano 24 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2017 Panowie, Potraficie tak pisać piórem żeby nie mieć rąk brudnych od atramentu? Lata pisałem różnymi piórami i zawsze miałem z tym większy lub mniejszy problem. Jakieś rady czy taki urok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 27 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2017 Jako student czasem się ubrudziłem, głównie przy pospiesznym otwieraniu i zamykaniu skuwki, kiedy dotykałem stalówką do ręki. Jeśli mogę dać jakąś radę, to taką, żeby zwracać na to szczególną uwagę... Pytanie ode mnie: powiedzmy, że ktoś bardzo chce mi kupić pióro i pyta się, jakie. Budżet powiedzmy ok. 400-500 PLN, bez przekraczania. Mam już Watermana Hemisphère, Kaweco Sport Brass, jedzie do mnie pióro od penmakera. Myślałem o czymś, czego sam bym sobie nie kupił, czyli czymś, co oryginalność przedkłada nad klasyczne piękno :). Lamy 2000 jest raczej za drogie. Macie jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 27 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2017 Ja lubię japońskie produkty. http://www.cultpens.com/c/q/brands/platinum/platinum-fountain-pens/platinum-maki-e-fountain-pens 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 27 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2017 Ja też (tj. lubię na nie patrzeć, w życiu w ręku nie miałem), ale po pierwsze: -ta osoba nie będzie skora do sprowadzania z zagranicy, trzeba by wybrać coś z allegro czy innego polskiego sklepu; -porządne maki-e to jednak droga rzecz, a na takie sobie "meh" maki-e to może szkoda pieniędzy. Myślałem w międzyczasie o Pelikanie M200 (wiem wiem, nie ma w nim nic oryginalnego), Shaefferze Taranis (jako alternatywie dla odrobinę zbyt drogiego i może zbyt plastikowego Lamy2000)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dapi Napisano 27 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2017 3 godziny temu, swordfishtrombone napisał: Jako student czasem się ubrudziłem, głównie przy pospiesznym otwieraniu i zamykaniu skuwki, kiedy dotykałem stalówką do ręki. Jeśli mogę dać jakąś radę, to taką, żeby zwracać na to szczególną uwagę... Pytanie ode mnie: powiedzmy, że ktoś bardzo chce mi kupić pióro i pyta się, jakie. Budżet powiedzmy ok. 400-500 PLN, bez przekraczania. Mam już Watermana Hemisphère, Kaweco Sport Brass, jedzie do mnie pióro od penmakera. Myślałem o czymś, czego sam bym sobie nie kupił, czyli czymś, co oryginalność przedkłada nad klasyczne piękno :). Lamy 2000 jest raczej za drogie. Macie jakieś propozycje? Moze włoszczyznę Visconti Rembrant chyba jest gdzieś około tej ceny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi