Skocz do zawartości

Koordynacja kolorystyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koniak i granat będą się rzucać w oczy. Wybór między czarnym a ciemnym brązem zależy od tego, w jakich butach chodzisz do pracy. Postawiłbym na ciemny brąz, bo w tym kolorze znajdziesz zarówno buty do garnituru, jak i mokasyny, boat shoes etc.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
50 minut temu, Stormont napisał:

Koniak i granat będą się rzucać w oczy. Wybór między czarnym a ciemnym brązem zależy od tego, w jakich butach chodzisz do pracy. Postawiłbym na ciemny brąz, bo w tym kolorze znajdziesz zarówno buty do garnituru, jak i mokasyny, boat shoes etc.

Do garnituru  na spotkania z klientami w większości przypadków czarne buty, natomiast do biura oraz luźniejsze spotkania  brązowe, dlatego mam dylemat. Chciałbym uniknąć codziennego przepakowywania się z jednej torby do drugiej,  tylko właśnie mieć tą najbardziej uniwersalną.

Opublikowano
37 minut temu, Bartek 00 napisał:

Do garnituru  na spotkania z klientami w większości przypadków czarne buty, natomiast do biura oraz luźniejsze spotkania  brązowe, dlatego mam dylemat. Chciałbym uniknąć codziennego przepakowywania się z jednej torby do drugiej,  tylko właśnie mieć tą najbardziej uniwersalną.

No to ja akurat mam tak, że w ciągu dnia, na spotkania z klientami zakładam raczej brązowe derby lub brogsy. W czarnych pojawiam się stosunkowo rzadko. Dlatego w moim przypadku ciemny brąz jako kolor torby to najbardziej optymalne rozwiązanie. 

• Oceniam pozytywnie 1
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Jaka koszula poza widoczną na zdjęciu białą i pomarańczową (chodzi mi o kolor z marynarki), pasowałaby do tej marynarki?

Może jakiś drobny deseń na koszuli? Myślałem o granatowej casualowej koszuli.

Jeżeli chodzi o spodnie to myślałem nad jasnymi niebieskimi/ szarymi.

0AF03F56-615B-4C27-AEEA-964E0C30A023.jpeg

Opublikowano

Błękitna powinna być ok.

Spodnie granatowe.

Ładna kolorystyka, jednak od jakiegoś czasu unikam wyrazistych marynarek- ciężko się je zestawia i rzucają się w oczy (czyli trzeba często zmieniać, żeby nie było wrażenia, że mamy tylko tę jedną).

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

[mention]Remy [/mention] mimo, że marynarka ma pomarańczowe akcenty, to pomarańczowa koszula do niej wydaje mi się kiepskim pomysłem. W ogóle pomarańczowa koszula to według mnie generalnie kiepski pomysł. Szara, błękitna, biała i po sprawie. Z mikrowzorem bym uważał żeby nie wyglądać, jak pewien ulubiony na Forum polityk specjalista od łączenia krat. Spodnie widziałbym również granatowe (w ciemniejszym odcieniu niż niebieski z marynarki), albo popielate. Też raczej jednolite. Białe ze zdjęcia też są ok.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 17.07.2020 o 11:37, Servetch napisał:

Klasycznym, uznanym kolorem torby do pracy jest "London Tan", czyli ciemny koniak.

Osobiście uważam, że najbardziej uniwersalny jest jednak ciemny brąz i pasuje również do czarnych butów.

London tan to nie jest ciemny koniak

Opublikowano
W dniu 14.12.2019 o 16:22, mayor napisał:

Lepiej mieć , tyle ilu było apostołów. Wcale nie trzeba banku rozbijać wszystkie w sumie może kosztowały 30% tego co jedna SAB 

PC140037 (2).JPG

fajny zbiór. Ten neseser na dole, jest jakaś sygnatura kto to wykonał?

• 1 rok później...
Opublikowano
32 minuty temu, Paczuch napisał:

Na pewno lepiej niż połączone odwrotnie. Nosić!?

Ostatnie kilka lat chodziłem tylko w granatowych i beżowe wydają się trochę dziwne, muszę się przestawić na nie :)

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
1 minutę temu, lubo69 napisał:

To akurat najmniejszy problem…

Tak tak, wiem jaka jest jakość tego produktu i z czego jest zrobiony. Problem polega na tym, że jestem bardzo drobnej budowy i bardzo szczczupły (177cm/60kg) i 99% marynarek wisi na mnie jak na strachu na wróble. A rozmiar 42-44 z sieciówek typu HM zdarza się, że leży nienajgorzej. Przeróbki ograniczam zwykle do skrócenia rękawów, chyba, że egzmeplarz jest za szeroki w barkach albo za krótki to wtedy sobie odpuszczam.

Opublikowano

Pomijając skład to moim zdaniem będzie ona wyglądał jak żywcem wyciągnięta z garnituru. Zresztą patrząc na zdjęcie modela ma on na sobie właśnie garnitur. Przy tym kroju marynarki i fakturze (a raczej jej braku) będzie praktycznie niemożliwe aby nie wyglądała jak marynarka garniturowa. Ale głowa do góry, widzę że oferują też spodnie od kompletu?

Opublikowano

@dragonekAbsolutnie nie rób sobie tego i nie kupuj żadnej z tych szmat (naprawdę trudno znaleźć przyjemniejsze określenie dla tak fatalnych produktów).
Jeśli masz już jakąś marynarkę, która dobrze leży to ją dokładnie pomierz, wtedy łatwiej będzie szukać w internecie. Oprócz szukania stacjonarnie w jakichś np. TkMaxxach polecam przejrzeć portale typu Vinted/Olx/Allegro, poza używkami można znaleźć też nowe rzeczy czasem w przyzwoitych cenach - na szybko np. coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/suitsupply-marynarka-meska-sienna-welna-42-12127672564
https://allegro.pl/oferta/suitsupply-marynarka-meska-havana-44-12732028836
Generalnie dobrze gdy niegarniturowa/"sportowa" marynarka ma nakładane kieszenie (zwłaszcza jeśli ma być noszona z innymi spodniami niż wełniane w kant) i klapy sensownej szerokości (nie mniej niż połowa odległości od krawędzi do kołnierza - te z haemu to co najwyżej 1/3).
Co do samego koloru, imo do niebieskich spodni najlepsza będzie szara góra, ale inne też mogą się sprawdzić, unikałbym tylko czerni i niebieskiego (chyba, że na zasadzie sporego kontrastu - np. granatowe spodnie i błękitna marynarka, ewentualnie na odwrót). Proponowałbym też najpierw znaleźć marynarkę i do niej dobierać spodnie, a nie na odwrót.