Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam i ja.

Ciekawostka - w sklepie, w którym kupowałem powiedziano mi, że zostało zamówione 100 butelek, zgoda była na 30, a ostatecznie przyjechało 20. Piwo jest w sklepie od wczoraj, przed chwilą wziąłem ostatnią butelkę, także jest popyt.

DSC_0227.JPG

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano
7 godzin temu, Karol G. napisał:

Mam i ja.

Ciekawostka - w sklepie, w którym kupowałem powiedziano mi, że zostało zamówione 100 butelek, zgoda była na 30, a ostatecznie przyjechało 20. Piwo jest w sklepie od wczoraj, przed chwilą wziąłem ostatnią butelkę, także jest popyt.

DSC_0227.JPG

kupiłem dzisiaj 2 flaszki w Chmielarni na Marszałkowskiej. Też dostali mało = 20 butelek, zostało na ten moment 10.

Opublikowano

@Koval tak, przyjemny stout. Na początku wyraźnie czuć głównie cynamon i wanilię, jak się trochę ogrzeje fajnie uwalnia się burbon. Nie jest to może poziom limitowanej edycji Coffeelicious od Piwnego Podziemia (które jest chyba najlepszym stoutem z polskich kraftów jaki piłem), ale zdecydowanie jest pijalne :) 

Opublikowano

Ostatnio naszło mnie na podsumowanie roku 2016 w piwnym krafcie -  według mnie TOPką piw które piłem były:
Kwas Theta (Pinta)- Wild sour cherry RIS - piwo jedyne w swoim rodzaju, połączenie typowych RISowych smaków z kwaśnymi wiśniami i lambikiem, cudo po prostu. Jest jeszcze do dostania, także warto się wybrać do sklepu i kupić chociaż jedną butelkę!
Too young to be Herod 2016 (Artezan) - wanilia, czekolada, kawa, cynamon, śliwka, skórka pomarańczowa - słowem jeden z najlepszych FESów jakie w życiu piłem, gdzieniegdzie dostępny jeszcze na kranie.

ART9 / Bristol Brewing Oatmeal Hoptart (Browar Stumostów) - doskonałe piwo na lato, lekkie, cytrusowe, owocowe, z nieznaczną goryczkę na końcu.

Whisker A2 (whisker.beer) - lekkie, kwaśno-dzikie, cierpkie i mocno owocowe (głównie porzeczkowe) piwo, bardzo sesyjne.

Fest Buba/Buba Extreme (Szałpiw) - bardzo ciężkie, mocne piwo (w końcu quadrupel), wręcz jak likier. W smaku suszone owoce, śliwka, figi, rodzynki, do tego biszkopt, toffi. Niesamowite piwo, które w wersji Barrel Aged zyskało różne smaki i aromaty. Jeśli komuś się uda jeszcze znaleźć jakąkolwiek butelkę to zdecydowanie warto!

Natomiast zdecydowanie nie polecam Portera Jubileuszowego z Cieszyna - nie dość, że zdecydowanie za drogie, to do tego tak wodniste i bez smaku, że zupełnie nie przypomina portera. IMHO już lepszy jest Żywiec Porter...

Niestety nie miałem okazji spróbować Imperium Prunum, a zapewne znalazłoby się w tym zestawieniu.

A jak wygląda Wasz TOP piw z 2016 roku?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
1 minutę temu, xkoziol napisał:

Było tego mnóstwo ale w pamięci zapadły mi szczególnie Tropic Thunder ze szwedzkiego browaru Dugges Bryggeri, Dry Hopped  Pineapple z Piwnnego Podziemia, PS IPA z Beer Bros., Vani Lee Jones z Hopium, Sezon Ogórkowy z Piwnego Podziemia.

O Tropic Thunder słyszałem, niestety nie udało mi się ustrzelić. A Piwnego Podziemia w Szczecinie to ze świecą szukać :(

Z ostatnich odkryć - świetna Tropical Imperial IPA od Wrężela, bardzo owocowo, tropikalnie i łagodnie w smaku. Bardzo polecam!

16231218_1251770481536626_1480154691_o.jpg

Opublikowano

Nie sposób jest przeczytać cały wątek od początku do końca, a nie da się ukryć, że od pewnego czasu przestały mi smakować piwa "popularne". Od pewnego czasu o wiele bardziej pasują mi piwa z browarów rzemieślniczych, choć nie ukrywam, że wybieram je trochę po omacku. Czy macie jakieś źródła (blogi, książki), gdzie mógłbym uzupełnić swoje braki w zakresie browarnictwa? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc :)

Opublikowano

Polecam blog jerrybrewery.pl. Mi akurat podszedł styl pisania autora, a i gusta mam często zbieżne. Nawet jeśli do Ciebie nie trafi, to znajdziesz tam wpisy podsumowujące rok 2016, w których udzielali się inni blogerzy, więc może w ten sposób trafisz na jakiś interesujący Cię blog. 

Opublikowano

Kopyra trzeba słuchać krytycznie, ale wiedzę i doświadczenie ma (chyba certyfikat BJCP też). Abstrahując od jego stylu i, ostatnimi czasy, chełpienia się swoją popularnością, według mnie warto śledzić jego kanał.

Dla mnie to trochę tak jak z wiadomościami - staram się słuchać/czytać i oglądać różne źródła, choć wiadomo, że najlepiej śledzi się materiały bliskie swoim poglądom. Niemniej warto mieć przegląd całości.